"Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
A to nie było w październiku zeszłego roku przy okazji Whisky Live Warsaw?
Kurna, złapałoby się kontakt, skrzyknęło wiarę z forum, zaprosiło człowieka, ugościło po polsku czym chata bogata swojskimi wyrobami... Jak już by go odratowali po piciu z Polakami, na pewno byłby zadowolony!
Kurna, złapałoby się kontakt, skrzyknęło wiarę z forum, zaprosiło człowieka, ugościło po polsku czym chata bogata swojskimi wyrobami... Jak już by go odratowali po piciu z Polakami, na pewno byłby zadowolony!
-
- Posty: 61
- Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Dzisiaj na Discovery lub National Geographic ( nie pamiętam ) oglądałem program o bimbrownikach, natomiast to nie było ,,bimbrownicy" a chyba ten sam program, który kręcą z dealerami narkotyków. Był lepiej zrobiony ( zasłonięte twarze, nie podają imion itd.) i chyba to nie była wyreżyserowana ustawka.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re:
Mógłbyś podesłać poprawionego linka?Lootzek pisze:Vide - Discovery i "Pogromcy Mitów", w odcinku gdzie zbudowali destylarkę, napędzili bimberku i użyli go jako paliwa do auta
Edit: O, mam!
business.time.com/2012/10/15/states-hop ... economies/
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Obejrzyj film „Bonus - Ole Smoky Moonshine” w YouTube
https://youtu.be/xUsE1CebIAU można zrobić dobry bimber taki jak na Podlasiu można i po co wam te bufory i obniżone odbiory jak uczciwy bimber można zrobić ze wszystkiego także ten wieszaki górą miłej księżycowej nocy
https://youtu.be/xUsE1CebIAU można zrobić dobry bimber taki jak na Podlasiu można i po co wam te bufory i obniżone odbiory jak uczciwy bimber można zrobić ze wszystkiego także ten wieszaki górą miłej księżycowej nocy
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
@ seneka25, nikt z posiadaczy buforów i obniżonych odbiorów nie robi bimbru No chyba, że na siłę chce taki zrobić I kto to powiedział, że akurat na Podlasiu robią dobry bimber?
A tak w ogóle, to przeczytaj stopkę pod postami Zygmunta
Podrzucę ci mój "przechodzony" papier toaletowy i czekam na efektyseneka25 pisze:uczciwy bimber można zrobić ze wszystkiego
A tak w ogóle, to przeczytaj stopkę pod postami Zygmunta
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Radius bo Podlasie, szczególnie Puszcza Knyszyńska słynie z bimbru. Mi on nigdy nie smakował, ale widać są gusta i gusciki. Swoją drogą jak poczęstowałem smakoszy swoimi trunkami to orzekli że nigdy więcej bimbru. Na marginesie to w okolicach Czarnej są "fabryki" o wydajności setek litrów na dobę.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Mój dawny znajomy, rodem z Podlasia, pędził w starej kanie na mleko z powyginaną rurką miedzianą jako chłodnicą. Mówił, że takie 'dobre' kapie dzięki tej zaawansowanej konfiguracji znanej od pokoleń w jego rodzinnych stronach.
Jak sięgam pamięcią jego trunki smakowały jemu i ... tylko jemu.
Zresztą konsumował jej już w trakcie procesu.
PS nie czytał forum czy literatury fachowej, a i tak uważał się za eksperta
Jak sięgam pamięcią jego trunki smakowały jemu i ... tylko jemu.
Zresztą konsumował jej już w trakcie procesu.
PS nie czytał forum czy literatury fachowej, a i tak uważał się za eksperta
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
radiusie, wiem do czego służą bufory i obniżone odbiory Mam korzystam i chwalę sobie Wszystkich urażonych użytkowników szczerze przepraszam a usmiech przy moim pierwszym poście oznaczał że przynajmniej staram się żartować Chętnie przyjmę od Ciebie radiusie próbkę Twych domowych wyrobów. Niestety jeszcze teraz nie będę w stanie się na razie odwdzięczyć bo wyroby moje na dębie na razie spoczywają i czasu trochę wymagają A swoją drogą jak znajdę to chętnie nabędę słoik z filmiku i zrobie mały eksperyment. Zadębie i odstawie na półkę. Będę miał w przyszłości porównanie moich wyrobów Twoich radiusie i bimbrownii prawdziwej
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Ale próbkami możemy się jak najbardziej wymienić
Niestety, ja nie robię bimbru, no chyba, że whisky można nazwać bimbremseneka25 pisze:Chętnie przyjmę od Ciebie radiusie próbkę Twych domowych wyrobów. A swoją drogą jak znajdę to chętnie nabędę słoik z filmiku i zrobię mały eksperyment. Zadębie i odstawie na półkę. Będę miał w przyszłości porównanie moich wyrobów Twoich radiusie i bimbrownii prawdziwej
Ale próbkami możemy się jak najbardziej wymienić
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 49
- Rejestracja: poniedziałek, 5 gru 2011, 21:09
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Seneka, przypomniałeś mi swoim postem dawnego znajomka, nie czujesz się urażony mam nadzieję?
Zbieżność miejsca jest zupełnie przypadkowa.
Podlasie jest najzwyczajniej zagłembiem bimbrowników, różnej maści - należy dodać.
Słyszałem też, że nie bez kozery miejscowi gaszą papierosa przed wejściem do lasu
Zbieżność miejsca jest zupełnie przypadkowa.
Podlasie jest najzwyczajniej zagłembiem bimbrowników, różnej maści - należy dodać.
Słyszałem też, że nie bez kozery miejscowi gaszą papierosa przed wejściem do lasu
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
radius to co mogę Ci na dzisiaj zaoferować to browar na wymianę bo moje whisky jeszcze nie ułożone także wstyd przed Ryśkiem natomiast piwo będzie eksperymentem bo pierwszy raz drożdże tom100% bretty także zobaczymy co dzikusy pktrafią odezwę się na pw novak oczywiście że się nie gniewam w końcu jesteśmy w dziale po godzinach więc myślę ze jak sobie nie nawrzucamy to wszytkie chłyty dozwolone
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 45
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
- Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
- Ulubiony Alkohol: wódka
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: SH
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Nie ma co oglądać - zmarnowana godzina. O Polsce był tylko epizod jak to Tim chce wejść ze swoim produktem na Polski rynek .... który nie zna bimbru z kukurydzy.
Przez tę godzinę lepiej na aparaturę patrzeć niż w ekran.
Przez tę godzinę lepiej na aparaturę patrzeć niż w ekran.
Życie jest krótkie, a pić się chce
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Szkoda na to czasu, można się dowiedzieć ze paszowa melasa jest lepsza bo ma więcej cukru i że moc zależy od zastosowanej chłodnicy...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 93
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Ju jutro nowy odcinek, sam nie mam w akademiku TV, ale jeśli ktoś też nie ma dostępu do platformy cyfrowej polecam http://www.telewizjada.net
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Właśnie oglądam Bimbrowników ostatnio zrobili zacier z kukurydzy, cukru, woda, drożdże, fermentowali w kotle i po fermentacji w nim gotowali zrobili specjalny palnik który ogrzewał boki kotła na 1/3 wysokości od dołu aby się osad nie przypalił. Mają chłopaki pomysły.
A Tim robi Księżycówkę dla kogoś z polski i chodzi w czerwonym kapeluszu z białym orłem i napisem Polska
Dobre
A Tim robi Księżycówkę dla kogoś z polski i chodzi w czerwonym kapeluszu z białym orłem i napisem Polska
Dobre
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 20 gru 2014, 11:32
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Ciekawe jak się potoczy ten polski wątek. Myślę, że będzie wielki krach. Obstawiam kilka powodów:
- towar nie zostanie zaakceptowany przez polskie lub europejskie normy.
- cena powiększona o cło i akcyzę będzie kosmiczna
- polski konsument jeśli kupuje drogi alkohol, to taki, który jest "markowy" i raczej kolorowy.
PS. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że film, to żaden dokument, a totalna fikcja.
- towar nie zostanie zaakceptowany przez polskie lub europejskie normy.
- cena powiększona o cło i akcyzę będzie kosmiczna
- polski konsument jeśli kupuje drogi alkohol, to taki, który jest "markowy" i raczej kolorowy.
PS. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że film, to żaden dokument, a totalna fikcja.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Tam scenariusz jest taki że jak sprzęt wielki i uciekają z lasu to zostawiają graty... do tego te dwie sieroty co to im nigdy nic nie wychodzi, oni głównie budują aparaturę....
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
No może i tak jest, ale nie lepiej to spakowac ze sobą i leciec następny rok? A już niepojete dla mnie jest to jak wprowadzali sie do opuszczonego magazynu (Jeff i Mark - sezon 4) inwestowanie kasy w nie swoje miejsce no hamerykance po prostu
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
No ale zauważ że pewną role odgrywa pewien dzielny policjant co to ich po lesie gania... pewnie jak by się z tym wprowadzili gdzieś do domu to odpadła by im połowa problemu.
Inna sprawa to baniak do gotowania niby 1000l a zacier/nastaw w kilku beczkach tak na oko 100-120l.
Szczerze mówiąc przy naszych to wyglądają słabo...
http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/ ... zczy_.html
Inna sprawa to baniak do gotowania niby 1000l a zacier/nastaw w kilku beczkach tak na oko 100-120l.
Szczerze mówiąc przy naszych to wyglądają słabo...
http://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/ ... zczy_.html
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re:
Może niektórzy z nich mają tak badziewne chłodnice, że część alkoholu ulatnia się do atmosfery i bimber wychodzi słabszy?rastro pisze:Szkoda na to czasu, można się dowiedzieć ze paszowa melasa jest lepsza bo ma więcej cukru i że moc zależy od zastosowanej chłodnicy...
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku
Macie może linka do zeszłego sezonu czy coś....?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy