Znaleziono 3 wyniki

autor: Avatar
niedziela, 10 lut 2013, 15:27
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Czy maliny przyspieszają fermentację wina?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 4434

Re: Czy maliny przyspieszają fermentację wina?

Ja również jak kolega Zygmunt robię malinowo- jeżynowe. Maliny własne i jeżyny z lasu, wino faktycznie robi się szybko. Robione w sierpniu nie dotrwało do końca roku (ach to łakomstwo). Jeśli miałbym je klasyfikowć, to było by na 2 miejscu na równi z porzeczkowym (z czerwonych porzeczek). Proporcje ...
autor: Avatar
piątek, 18 maja 2012, 11:03
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Chlorowa woda do wina
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 1910

Chlorowa woda do wina

Mam problem z winem. W gr ó dniu nastawiłem wino ale u rz yłem nieprzegotowanej wody. Podejrzewam że z tego powodu drożdże nie pracowały. Próbowałem już różnych odmian drożdży i tylko zwykłe piekarnicze pracowały. Ale wiadomo że one nie wyprodukują zbyt dużo alko ch olu. Tak więc po prawie 6 miesiąc...
autor: Avatar
niedziela, 25 wrz 2011, 11:15
Forum: Nastawy owocowe
Temat: śliwowica z wina ze śliwek
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 3870

Re: śliwowica

Robiłem zacier z samych śliwek bez cukru. Po destylacji wyszło mi nieco ponad 1l. A zacieru miałem ok. 18l, ale w smaku zaje...fajna.
W sumie to było moje pierwsze psocenie i zmotywowało mnie do dalszych działań.

Wyszukiwanie zaawansowane