Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: zapach śmierdziuch - jak go zlikwidować nadmanganianem?
Napisane: środa, 22 lip 2009, 13:51
Jeśli chodzi o zmywaki, to moje pochodzą z Makro, są duże ważą po 60 g, w Lidlu są takie po 20g (ca) pakowane po 3 sztuki, podobno też dobre. Moje w wodzie ani gotowaniu nie rdzewieją, magnes je przyciąga, w soli i kwasie ciemnieją lecz w kolumnie zachowują się b.dobrze.
Napisane: środa, 14 wrz 2011, 20:24
Odnośnie stosowania nadmanganianu potasu jako silnego utleniacza:
Do rozcieńczonej surówki 40% dodałem ok 1g KMnO4 / 1l destylatu. KMnO4 w proszku sypany bezpośrednio do destylatu. Kolor zrobił się bardzo ciemny - ciemnobrązowy, wręcz czarny! Podobno kolor destylatu powinien się zmienić, ale czy aż tak? Czy ten cały syf się jakoś wyklaruje, czy na drugą destylację (pot-still) mam dawać taką czarnobrązową breję? Nie zapaćka się instalacja?
Ps. Przed dodaniem nadmanganianu dodałem sody oczyszczonej, po paru dniach po wytrąceniu żółtawych osadów przefiltrowałem całość przez filtr do kawy. Pomogło - mniej śmierdzi.
Napisane: środa, 14 wrz 2011, 20:51
Przed dodaniem nadmanganianu trzeba ustalić środowisko zasadowe, soda oczyszczona jest bardzo słabą zasadą, dlatego lepiej używać sody kaustycznej (NaOH). Kolor po dodaniu KMnO4 ma być brunatny, po kilkunastu godzinach, do kilku dni osad opadnie i wtedy trzeba zlać klarowną ciecz (będzie lekko żółta). I dopiero to dawaj na rurki.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości