Zacier ze słodu - przed destylacją odcedzić, czy nie?

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
szczub
150
Posty: 173
Rejestracja: środa, 24 wrz 2008, 23:48
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: szczub »

Jako że w łikend powinienem skończyć udoskonalanie mojego sprzęcioru. Mam zamiar zpsocić mój zacier ze słodu. Tu pojawia sie moje pytanie.
-czy oddzielić pszenice i odcisnąć ?

Boje się tego że zapcha mi sie wężyk czy coś podobnego i wszystko pierdolnie. Oprócz tego jest możliwość przypalenia sie zacieru bo nie stosuje płaszcza wodnego.
Czekam na odpowiedz
"Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: spirytus pszeniczny

Post autor: kwachu »

Witam.
Kolego szczub sam odpowiedziałeś na zadane sobie pytanie , oczywiście odciśnij tylko bardzo mocno . Ja odciskam słód w pieluszce tetrowej i to działa.
POZDRAWIAM kwachu !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”