Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Wygodne polaczenie KEG'a z kolumna destylacyjna
Napisane: czwartek, 12 lut 2009, 05:06
Witam,
Panowie, biore sie ze kompletowanie gratow do budowy "zestawu wypoczynkowego".
Jako zbiornik biore pod uwage KEG po piwie 50l.
Jak najwygodniej polaczyc kolumne z kegiem? Chodzi mi o wykonanie jakiegos polaczenia, ktore pozwalalo by w miare wygodny sposob szczelnie polaczyc oba elementy oraz dawalo mozliwos wygodnego czyszczenia wnetrza baniaka. Wydaje mi sie, ze wykorzystanie istniejacego zaworu i gwintu jest OK, ale czyszczenie wnetrza moze byc klopotliwe.
Bardzo prosze o wskazowki i spostrzezenia w tym temacie.
Tytuł: Re: Wygodne polaczenie KEG'a z kolumna destylacyjna
Napisane: czwartek, 12 lut 2009, 06:29
Kolego, zadałeś pytanie jednocześnie odpowiadając na pierwszą jego część. A na drugą część pytania, jest na tym forum co najmniej kilka odpowiedzi - czytaj. (Tyle mówimy o bałaganie na forum). Pozdrawiam longink1.
Napisane: czwartek, 12 lut 2009, 11:17
Kolego a ja ci odpowiem tak co do kega w gumie to jeżeli myślisz o grzaniu elektrycznym to jak najbardziej jak o gazowym to poszukaj normalnego co do połączenia to zależy od tego jakie zaciery zamierzasz gotować jak zbożowe to trzeba pomyśleć o większej kryzie rodzej kołnierza, do zbożowych najlepsze są dwupłaszczowe bo się zacier nie przypali do owocówek i cukrówek zwykłe złacze wystarczy.
Napisane: piątek, 13 lut 2009, 03:26
Witam, glownie bede koncentrowal sie na owocowkach no i moze czasem cokrowkach. TAk, ze sprubuje wykombinowac polaczenie z orginalnego zaworu.
Ma ktos moze jkaies doswiadczenia z taka KEG'a oblana guma, bo raczej ja kupie i sprubuje te gume poprostu sciacnac - scinajac lub cos podobnego. Miak ktos juz moze taka przygode?
Napisane: piątek, 13 lut 2009, 11:02
Podzielam zdanie kolegi mima jak gaz to daj sobie spokój z gumą ,jak jest niedaleko ciebie jakaś hurtownia która handluje piwem przejdz na magazyn pogadaj z chłopakami może ci coś załatwią.
Napisane: niedziela, 1 mar 2009, 16:42
KGB - pasjonat napisał(a):
DOBRA !!!
Prosty sposób ale nie tani.
Weź w kegu wypal otwór 100 mm.Ma być wypalony centralnie. Kub złącze płaskie do spawani K.O - zwie się to DIN - 100 I JEGO KOSZT NA ALLEGRO TO 180 ZŁ.
Jak go przyspawasz do kega to trzeba zaspawać na tym DINIE wlot blachą nierdzewną a następnie w tej blasze wywiercić centralnie otwór 50 mm.
Do tego otworu znów przyspawasz ZŁĄCZE PŁASKIE DO SPAWANIA k.o - zwie się to DIN - 50 mm
Koszt tego DINA na allegro to 50 zł.
Do tego Dina 50 mm już przyspawasz kolumnę z refluksem zewnętrznym albo wewnętrznym.
JA WYBRAŁEM Z ZEWNĘTRZNYM.
Myślę że już łapę wsadzisz do tego kega z otworem 100 mm. Będziesz miał redukcję ze 100 mm na 50 mm. Tego DINA 100 to będziesz odkręcał sporadycznie a częściej DINA - 50 mm
Pozdrawiam i życzę trafnie podjętych decyzji.
No pasjonacie, teraz przesadziłeś, kompletnie nie znasz tematu!!! Gdzieś dzwonią..... 1.Wypalisz otwór 100mm (OK) kupisz i przyspawasz kołnierz Dn 100 (Dn oznacza średnicę nominalną, a 100 średncę rury). 2.Kupisz kołnierz płaski Dn 100 zaślepiający (bez otworu) lub sobie taki dorobisz. W tym kołnierzu zaślepiającym zrobisz otwór właściwy dla twojej kolumny którą do niego przyspawasz. Ot wszystko Kołnierz o którym piszę, zwą czasami kryzą lub flanszą, natomiast DIN to określenie normy, w tym przypadku: Deutsches Institut für Normung - Niemiecki Instytut Normalizacyjny.
Napisane: czwartek, 9 lip 2009, 17:36
witam psocącą brać
połączenie z fotek powyżej nazywa sie złącze spożywcze dokładnie pół śrubunek złącza spożywczego wiem bo sam taki zastosowałem i tak się nazywa na paragonie
Pozdrawiam
______________________________________________________________________ polak nie wielbłąd...ale to już było i...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości