Z jabłek mozna wyrabiać wina jednoowocowe lekkie , stołowe i mocne.
Jabłek nie należy obierać gdyż w skórce owoców znajduje sie dużo substancji aromatycznych , garbniki i barwniki : wpływają one korzystnie na smak i barwę wina.
Na wino deserowe należy btać odmiany aromatyczne , np.Renety.
W celu zwiększenia wydajności mosczu wiele wytwórców wina stosuje zfermentowanie wytłoczyn jabłokwych zwilzonych większą lub mniejszą ilością wody.Wydajność moszczu przy takim postępowaniu jest rzeczywiście znacznie wieksza jednak istnieke poważne niebezpieczeństwo zaoctowania moszczu.
Zaoctowane wino nabiera często silnej goryczki , a nieraz i posmaku "myszki".
Z tego względu bezpieczniej jest raczej tłoczyć jabłkakilka razy z małym dodatkiem wody , lecz bez zafermentowania.
Przecietną ilość zawartości cukru w jabłkach wynosi w ilości 10 % ( 100g/l.)
Zawatrości kwasów( bardzo rozcieńczać nie można.), musi być dokwaszone kwasem cytrynowym oraz należy dodawać do nich wiekszą ilość pożywki a więc 0,4 - 0,5 g na każdy litr nastawu.
Zerżnięte z książki , nie przeklejone z innych stron i tyle.
Wino z jabłek
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WINI Z JABŁEK
O tej porze roku to wino z jabłek kupionych w markecie, czy na straganie bedzie takie sobie. Najlepiej jednak robic je z owoców dojrzałych i świeżych - odmian późnych i średniopóźnych, ale nie tych przeleżałych w chłodni 3 miesiące.
Świetne cydry i lekkie wina jabłkowe wychodzą z odmiany Ananas Berżnicki z dodatkiem 30% odmiany kwaśnej (ostatecznie dodatek kwasku cytrynowego).
O tej porze roku mogę polecić z własnego doswiadczenia ćwiczenie na soku (nie napoju)jabłkowym 100% (np. Gardena, Hortex), ktory trzeba przefermentować z dodatkiem cukru, pożywki i drożdży winiarskich (Tokaj, Fermivin, Bingen, Riesling) w dość niskiej temperaturze (18-20 st.C). W celu dodania winku "ciała" na każde 5 l soku dodajemy 0,3 kg dobrych, ciemnych rodzynek (polecam "Krolewskie", Jumbo - najlepiej Chilijskie), które muszą być sparzone i wypłukane wrzątkiem oraz pokrojone- posiekane (grubo, wystarczy aby raz każdą rodzynkę). Fermentujemy do oporu, ewentualnie dosładzając na koniec do właściwego smaku (najlepiej połwytrawne-połslodkie). Po I obciągu, gdy wino bedzie się zaczynało klarować wkladamy do gasiora woreczek płocienny z suszonym kwiatem czarnego bzu (do kupienia w sklepach zielarskich) - płaska łyżeczka suszu na kazde 5 l wina - trzymamy ok. tygodnia do dwóch maks. (po tygodniu spróbować, czy nie jest wystarczająco intensywne w aromacie). Wychodzi coś podobnego do gronowego muscatu, na zimowe winiarstwo lepsze to niz (moim zdaniem) buraki czy żyto
Pozdrawiam,
Darek
Świetne cydry i lekkie wina jabłkowe wychodzą z odmiany Ananas Berżnicki z dodatkiem 30% odmiany kwaśnej (ostatecznie dodatek kwasku cytrynowego).
O tej porze roku mogę polecić z własnego doswiadczenia ćwiczenie na soku (nie napoju)jabłkowym 100% (np. Gardena, Hortex), ktory trzeba przefermentować z dodatkiem cukru, pożywki i drożdży winiarskich (Tokaj, Fermivin, Bingen, Riesling) w dość niskiej temperaturze (18-20 st.C). W celu dodania winku "ciała" na każde 5 l soku dodajemy 0,3 kg dobrych, ciemnych rodzynek (polecam "Krolewskie", Jumbo - najlepiej Chilijskie), które muszą być sparzone i wypłukane wrzątkiem oraz pokrojone- posiekane (grubo, wystarczy aby raz każdą rodzynkę). Fermentujemy do oporu, ewentualnie dosładzając na koniec do właściwego smaku (najlepiej połwytrawne-połslodkie). Po I obciągu, gdy wino bedzie się zaczynało klarować wkladamy do gasiora woreczek płocienny z suszonym kwiatem czarnego bzu (do kupienia w sklepach zielarskich) - płaska łyżeczka suszu na kazde 5 l wina - trzymamy ok. tygodnia do dwóch maks. (po tygodniu spróbować, czy nie jest wystarczająco intensywne w aromacie). Wychodzi coś podobnego do gronowego muscatu, na zimowe winiarstwo lepsze to niz (moim zdaniem) buraki czy żyto
Pozdrawiam,
Darek
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WINI Z JABŁEK
WINO JABŁKOWE LEKKIE
Moc w stopniach : 8 %
105 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 9 %
130 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 10 %
155 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 11 %
180 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 12 %
205 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 13 %
230 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 14 %
255 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 15 %
255 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 16 %
280 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 17 %
305 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
Moc w stopniach : 8 %
105 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 9 %
130 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 10 %
155 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE LEKKIE
1.Moc w stopniach : 11 %
180 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 2 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 12 %
205 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 13 %
230 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE STOŁOWE
Moc w stopniach : 14 %
255 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 3,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,5 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,5 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,5 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 15 %
255 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 16 %
280 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
WINO JABŁKOWE M O C N E.
Moc w stopniach : 17 %
305 gr cukru rozpuścić z niewielką ilością wody i dodać kwasek cytrynowy 5,5 gr.
Następnie dodać pozostała część wody tak by powstała ilość 0,4 litra.
Powstał nam roztwór cukrowy 0,4 litra.
Roztwór cukrowy wymieszać z 1 litrem soku owocowego.
Ilość nastawu wyjdzie nam 1,4 litra.
Ostatnio zmieniony wtorek, 3 mar 2009, 10:22 przez KGB - pasjonat, łącznie zmieniany 6 razy.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
-
Autor tematu - Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: WINI Z JABŁEK
PRZYKŁAD :
Ilość roztworu cukrowego na 1 litra moszczu : 0,4
Ilość cukru w roztworze cukrowym w/w (gr.): 305
Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu : 1,4
Ilość kwasku cytrynowego na 1 litra moszczu w (gr.) : 5,5
Wszystko u góry popoprawiałem tak by było czytelnie.
Ilość roztworu cukrowego na 1 litra moszczu : 0,4
Ilość cukru w roztworze cukrowym w/w (gr.): 305
Ilość nastawu otrzymanego z 1 litra moszczu : 1,4
Ilość kwasku cytrynowego na 1 litra moszczu w (gr.) : 5,5
Wszystko u góry popoprawiałem tak by było czytelnie.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.