Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
tolszowka
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 17 gru 2017, 19:17
Załączniki
Wino z izotonika w proszku

Postautor: tolszowka » środa, 17 sty 2018, 08:48

Zamierzam zrobić wino arbuzowe. Będę miał ok. 3 litrów soku, a nastaw ma mieć ok. 6 litrów. Resztę muszę czymś uzupełnić (część zajmie cukier). Początkowo miałem zamiar dodać jakiegoś soku/nektaru z kartonika. Ale teraz bardziej skłaniam się ku innej opcji. Otóż swego czasu ćwiczyłem na siłowni. Niestety rok temu doznałem kontuzji, która nadal się za mną ciągnie. Pozostały mi z tamtego okresu spore zapasy izotonika w proszku do rozpuszczania ActivLab Isoactive. Część z nich kończy datę ważności do spożycia w marcu 2018, a nie chciałbym, aby się zmarnowało. Dlatego zastanawiam się nad dodaniem go do arbuzowego. Najpierw muszę przewertować skład, czy nie ma tam jakichś konserwantów. Skoro niektórzy próbowali robić wino z syropów, to może i z tego dałoby radę. Wiem, że to sama chemia, ale chyba zaryzykuję i przeprowadzę ten eksperyment. A może ktoś z was robił coś takiego? Co o tym myślicie?
Pozdrawiam. Tadeusz.


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Mafiej
100
Posty: 113
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 22:27
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: Mafiej » środa, 17 sty 2018, 11:59

Najlepiej jak po prostu spróbujesz i opiszesz co Ci wyszło tu na forum. Osobiście wizja wina z arbuza nie wygląda dla mnie interesująco. Arbuz zawiera 92% wody i bardzo mało aromatu. Widziałem gdzieś na YT, jak koleś zrobił wino z arbuza i nie był zachwycony wynikiem. Chcesz jeszcze dodać izotonika..... Pomysł równie szalony co nie racjonalny. Robisz sam wino, po to żeby uchronić się od chemii jakiej dodają producenci wina. Dla mnie osobiście wychodzi to poza ramy domowego i zdrowego wyrobu domowych win.
Równie dobrze możesz kupić wino za 5 zł i delektować się "smakiem", ale nie o to w tym wszystkim chodzi.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.


Zbyszek T
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: Zbyszek T » środa, 17 sty 2018, 12:03

Wino z Arbuza będzie niesmaczne.
Arbuz to taki ogórek z cukrem. Na wino się to nie nadaje, nie ma kwasu ani ekstraktu.
Ten izotonik też się nie nadaje. Zawiera mnóstwo chemii, a do tego kofeinę. Raczej z alkoholem nie powinno się kofeiny mieszać.

Jak chcesz poeksperymentować, to zrób lekkie wino z hibiskusa albo suszonego kwiatu czarnego bzu. Do tego rodzynki. Tanio, wino dobre i zdrowe.

Awatar użytkownika

czitos
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 6 maja 2017, 18:49
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: czitos » środa, 17 sty 2018, 12:21

Jak już eksperymentować to dla mnie ten izotonik jest ciekawszy ale bez arbuza.
Ciekawe co z tego wyjdzie. No i może faktycznie sprawdź czy i ile jest tam kofeiny.
Powodzenia!!


rastro
500
Posty: 538
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: rastro » środa, 17 sty 2018, 12:32

Zbyszek T pisze:Wino z Arbuza będzie niesmaczne.
Arbuz to taki ogórek z cukrem. Na wino się to nie nadaje, nie ma kwasu ani ekstraktu.

Tutaj zgoda arbuz jest smaczny tylko w postaci świeżej, przetwory są niesmaczne, aczkolwiek widziałem amatorów napojów z dodatkiem arbuza... ble...

Zbyszek T pisze:Ten izotonik też się nie nadaje. Zawiera mnóstwo chemii, a do tego kofeinę. Raczej z alkoholem nie powinno się kofeiny mieszać.

Sprawdziłeś czy tak sobie napisałeś? Izotonik to nie tak zwany energetyk. On nie zawiera kofeiny tylko cukry witaminy i minerały, (no jeszcze barwniki, aromaty i pewnie słodziki). Ale fakt na wino się nie nadaje w rozcieńczeniu, takim żeby się to dało pić zawiera za mało cukru a większe stężenia będą niesmaczne ponieważ będzie zbyt duże stężenie soli mineralnych i witamin (o aromatach już nawet nie wspominam) . Pewnie też w tak zasolonym środowisku drożdże nie będą się czuły zbyt komfortowo, albo wcale nie będą się chciały w tym żyć.


Zbyszek T
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: Zbyszek T » środa, 17 sty 2018, 14:17

Skład
Węglowodany, w tym cukry
26,3 g
Tłuszcz
0g
Białko
0g
Sód
350mg
Potas
130mg
Chlorki
120mg
Wapń
120mg
Magnez
60mg
Witamina b1
173μg
Witamina b2
220μg
Niacyna
2,5mg
Kwas pantotenowy
945μg
Witamina b6
220μg
Biotyna
7,9μg
Kwas foliowy
32μg
Witamina b12
0,39μg
- ekstrakt z zielonej herbaty (smak cytrynowy)
100mg
W tym egcg
45mg
- ekstrakt z żeń-szenia (smak grapefruitowy)
50mg
W tym ginsenozydy
40mg
- ekstrakt z guarany (smak pomarańczowy)
100mg
W tym kofeina
20mg


rastro
500
Posty: 538
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: rastro » środa, 17 sty 2018, 14:33

No widzisz, i teraz jest tak ma kofeinę albo jej nie ma, to zależy a konkretnie zależy od tego jaki to jest smak, jak jest pomarańczowy (konkretnie pomarańcza z guaraną) to tak jest tam kofeina (niby że z guarany). Ale na oficjalnej stronie producenta jest podany taki skład:

Glukoza, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, cytrynian trójsodowy, fosforan wapnia, chlorek potasu, węglan magnezu, substancja słodząca E950, ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camelia sinensis) (smak cytrynowy), ekstrakt z korzenia żeń-szenia (Panax ginseng) (smak grejpfrutowy), ekstrakt z nasion guarany (Paullinia cupana) (smak pomarańczowy), ekstrakt z korzenia rdestu japońskiego (Polygonum cuspidatum) (smak wiśniowy), aromat, witaminy (monoazotan tiaminy, ryboflawina, kwas nikotynowy, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny, D-biotyna, kwas pteroilomonoglutaminowy, cyjanokobalamina), barwniki: E104 (smak cytrynowy i pomarańczowy), E124 (smak wiśniowy i grejpfrutowy), E110 (smak grejpfrutowy i pomarańczowy).

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: Ryba64 » środa, 17 sty 2018, 16:46

Bardzo jestem ciekaw co na to wszystko odpowiedzą drożdże. A może jak się nażrą to będą mocniejsze po tej siłce???
Lubię to co naturalne


rastro
500
Posty: 538
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: rastro » środa, 17 sty 2018, 18:09

Za dużo witamin też nie zdrowo ;)


Autor tematu
tolszowka
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 17 gru 2017, 19:17
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: tolszowka » czwartek, 18 sty 2018, 07:18

Ja mam tą wersję izotonika o smaku grapefruitowym. W składzie nie ma kofeiny. Tylko cukier, witaminy, minerały, ekstrakt z żeń szenia i jakieś sztuczne dodatki (barwniki, słodzik, itd.). Jak napisałem wcześniej, szkoda żeby się zmarnował, więc chyba zrobię ten eksperyment. Mam tylko nadzieję, że drożdże ruszą. Postaram się zdać relację za jakiś czas.
Pozdrawiam. Tadeusz.


eldier
450
Posty: 499
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: eldier » czwartek, 18 sty 2018, 13:53

A nie lepiej wystawić gdzieś te saszetki (all, olx), ewentualnie jakieś fora sportowe i za pieniądze ze sprzedaży kupić coś bardziej winnego? Rodzynki? Hibiskus? Czy nawet mrożone wiśnie? Myślę że efekt będzie dużo, dużo lepszy.


Autor tematu
tolszowka
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 17 gru 2017, 19:17
Załączniki
Re: Wino z izotonika w proszku

Postautor: tolszowka » czwartek, 18 sty 2018, 14:26

Mam 6 saszetek, każda warta 1 zł, to nawet szkoda wystawiać. A trochę rodzynek i tak do tego nastawu dodam. Z hibiskusa nastawiłem wino miesiąc temu i chcę zrobić coś innego teraz. Zaryzykuję :)
Pozdrawiam. Tadeusz.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości