Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy

Post autor: marcin_sd »

Niestety nie mam skali ujemnej. Co do temperatury, u mnie w mieszkaniu centralne i właściwie w najchłodniejszym miejscu jest 23 stopnie, lepszym rozwiązaniem będzie piwnica? Tam pewnie jest poniżej 20 stopni.
Ok, to czekam kilka dni, bo co2 generalnie cały czas się unosi, więc oznaka, że jeszcze jakaś praca jest. To poczekać do ustania gazowania? czy sugerować się cukromierzem?

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: sztender »

Skoro w rurce nic się nie dzieje a puszcza "bąki" to prawdopodobnie masz jakąś nieszczelność. Jak CO2 się wydziela musi "wyjść", inaczej zrobi się "szampan"
http://latawce.phorum.pl

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Docisnąłem korek, uszczelniłem dodatkowo parafiną. i właściwie to samo. Gąsior dziurawy raczej nie jest :D Przeniosłem do innego pokoju o temp 22-23 stopnie. Czyli kilka dni jeszcze mam przeczekać?
Ostatnio zmieniony środa, 2 paź 2013, 12:55 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: gr000by »

Poczekaj, aż trochę się wyklaruje i opadnie większość osadu i zlewaj wino znad niego. Później odstaw je w balonie w spokoju, najlepiej do zimnej piwnicy. Tam wyklaruje się w spokoju i dojdzie do ładu wewnętrznego. Za jakiś czas zlejesz je znów, powtarzając te czynności, aż będzie klarowne i nie będzie zrzucało osadu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Super, dzięki za odpowiedź, będę informował na bieżąco co dalej się z winkiem dzieje :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: Pretender »

Podejrzewam, że osadu wyjdzie Ci bardzo dużo. Zlej go do smukłej butelki i niech się również klaruje. Z tej buteleczki również zlewaj, możesz dodać do balonu, możesz na bieżąco spożywać.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Ok, bąbelki właściwie ustały, zlałem z nad osadu, gąsiorek oczyściłem, zlałem z powrotem, zatkałem korkiem z rurką i do piwnicy do temperatury 18/19 stopni. Resztka poszła do butelki tak jak koledzy podpowiedzieliście :) Czy teraz resztę drożdży unicestwić piro? Czy zostawić jak jest i niech się klaruje?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 paź 2013, 17:53 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: Pretender »

Niech pracuje dalej. Zlewaj znad osadu co jakiś czas. Na piro przyjdzie czas.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Witam,

Mija właściwie 5 miesięcy, zlałem już dwa razy winko, dzisiaj zaglądałem do niego, cały czas w temp. ok 10-12 stopni i jeszcze jakaś odrobina osadu się zbiera na dnie. Jedynie zastanawia mnie fakt, że wino nadal jest mętne. Czas, żeby brać się za klarowanie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: gr000by »

Spróbuj powalczyć za pomocą pektoenzymu (http://alkohole-domowe.com/forum/klarow ... t9469.html), moje gronowe z labruchy wyklarowało się błyskawicznie po dodaniu pekto po skończonej fermentacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: ta_moko »

Też mam trudno klarujące się wino gronowe. Stoi sobie i nic. Jest po piro, więc nie pracuje. Używałem pektoenzymu stosując się do tego co pisał Kolega gr000by. I nic. Dymion stoi w niskiej temperaturze, stał nawet na mrozie. I nic. Jakiś czas zrzucało osad. Potem przestało i jest dalej mętne. Mam czas i mi to nie przeszkadza, ale nie ma też postępu w klarowaniu. Oporne jest też na inne metody. Wino prawdopodobnie skończy w kuchni - jako wino do potraw.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: janik »

Oporność w klarowaniu win jest różna i w jednym przypadku mogą pomóc podstawowe zabiegi jak
zaaplikowanie piro czy pektoenzymu, a nawet zabieg wymrażania, gdzie możemy oprócz sklarowania osiągnąć spadek kwasowości wina poprzez wytrącenie się kamienia winnego. Jest jeszcze wiele środków
do klarowania: http://www.sklep.winiarz.pl/index.php?o ... 5&Itemid=9. Często trzeba uzbroić się w cierpliwość i dać więcej czasu dla dojrzewania naszego wina. Moim sprawdzonym sposobem dla poprawienia klarowności jest dolanie niedużej ilości wina sklepowego. Powoduje to korzystne zmiany w procesie klarowania.
Ostatnio zmieniony środa, 5 mar 2014, 19:46 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.

Gentilis
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 13 lip 2013, 18:06
Podziękował: 3 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: Gentilis »

Może niedobór tanin? Dodaj do małej próbki wina mocny napar z czarnej herbaty i sprawdź po jakimś czasie czy coś się dzieje.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: janik »

@marcin_sd - jaki jest odczyn ph twojego wina?
Powodem braku klarowania może być również zbyt niska kwasowość wina.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Fakt, ph nie mierzyłem, ale koniecznie sprawdzę. Dzięki za podpowiedź.
Gr000by, powiedz mi co to znaczy "błyskawiczne" klarowanie po pekto :D Bo u mnie 2 tyg po dodaniu pektoenzymu i dalej muł... :(

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Koledzy mija ponad miesiąc i właściwie dalej to samo, mętny jak cholera :/ Jakie zabiegi mogę teraz wykonać?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: gr000by »

Jeżeli pektoenzym nie pomaga to znaczy, że może brakuje w winie tanin (zmętnienie powoduje nadmiar białek)? Może trochę dębu średnio pieczonego pomoże sklarować wino?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Mógłbyś mi przybliżyć ten zabieg? Na czym polega?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: gr000by »

Temat opornego wina gronowego/winogronowego poruszony był u winiarzy http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=32116.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: Pretender »

Spróbujcie z białkiem jaja kurzego.

Autor tematu
marcin_sd
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 13:46
Podziękował: 4 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: marcin_sd »

Możecie zarzucić jakiegoś linka do tego klarowania białkiem?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7344
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1696 razy
Re: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Wino gronowe - z różowego owocu. Za szybka fermentacja?

Post autor: Pretender »

Dzięki Radiusza wyręczenie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”