Wino brzozowe


Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Wino brzozowe

Postprzez hunyady » Poniedziałek, 20 Kwi 2009, 17:54

Od początku kwietnia jestem w trakcie, a dokładniej sok brzozowy, fermentacji. Ściągnąłem okolo 15l soku, który zaiste nadaje się do wypicia na świeżo jak i po przetworzeniu. Ja wybrałem właśnie tą opcję.
Balon 15l zaszczepiłem M.D. Fermentacja ruszyła pięknie! Syfu za dużo nie wyleciało, jak wiadomo ze względu na rodzaj przetwarzanego towaru.
Od przedwczoraj jest już założona rurka fermentacyjna. 'Bąbli' aż miło patrzeć i słuchać ;)
W rezultacie ma to być wino białe, w okolicach półsłodkiego. Drożdże szczepu Sherry(biowin). Na 14l soku dałem 2,5kg cukru. Pracuje aż miło. Teraz zostało ładnych kilka miesięcy na fermentację. O rezultatach pinformuję! pozdrawiam
Awatar użytkownika
hunyady

 
Posty: 7

Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Wino brzozowe

Postprzez kwachu » Sobota, 25 Kwi 2009, 16:12

Witam.
Czy mógłbyś hunyady napisać jak się sprawy mają z Twoim winem brzozowym , bo zaintrygowało mnie ono bardzo.I powiem szczerze od dłuższego czasu zabieram się za zbiór soku , ponieważ wiele dobrego o nin słyszałem , ale mam mały problem , po prostu nie wiem jak i kiedy taki sok się zbiera bo teraz to już chyba za późno?Kiedyś usłyszałem od kogoś(?) ,że można z soku brzozowego wyrabiać bardzo dobry syrop.
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: Wino brzozowe

Postprzez hunyady » Sobota, 25 Kwi 2009, 23:27

Dziękuję bardzo na razie wiedzie się przednio! Jestem nadal w fazie fermentacji i myślę, że to jeszcze potrwa... Co do Twojego pytania:
sok najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim na drzewach pojawią się zaczątki liści. W tym czasie najobficiej dopływa sok. Z doświadczenia wiem, że kiedy pojawią się liście, sok nabiera nieprzyjemnego gorzkiego smaku i już nie nadaje się za bardzo. Zbieranie jest proste: ścinamy całkiem grubą galąź i zakładamy na nią zbioornik do soku. Ja uprawiam właśnie tą metodę. Istnieje jeszcze z bezpośrednim wwiertm w pień drzewa, jednak na moje potrzeby wystarczająca jest ta pierwsza.
Co do syropu: bardziej znany mi jest syrop klonowy. Z klonu również można ściągać podobnie sok. Z natury jest on słodszy i łatwiejszy w obróbce na syrop. jakby co to pisz! pozdrawiam
Awatar użytkownika
hunyady

 
Posty: 7

Re: Wino brzozowe

Postprzez kwachu » Niedziela, 26 Kwi 2009, 06:46

Witam.
Dziękuję za informacje. W przyszłym roku postaram się wydoić kilka brzóz, a może i klonów(własny syrop to byłoby coś).
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika
kwachu

 
Posty: 304

Re: Wino brzozowe

Postprzez Maro. » Czwartek, 25 Mar 2010, 20:47

Witam ;)

Czyli jak dobrze rozumie teraz jest najlepsza pora jeżeli chodzi o ściąganie soku brzozowego???
A jak długo to fermentuje???
A wodę się dodaje???
Mogą być drożdże Tokay???
I jak dodawać cukier???

Za wszystkie informacje z góry dziękuje Pozdrawiam Maro:)
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino brzozowe

Postprzez karmelekrakiety89 » Czwartek, 25 Mar 2010, 22:18

I teraz pytanie za sto punktów czy lepszy sok z wywierconych dziurek czy z gałazek??
Chyba teraz najlepsza pora na zbieranie soku?
http://forum.nasionakonopi.pl
karmelekrakiety89

 
Posty: 56

Re: Wino brzozowe

Postprzez Maro. » Niedziela, 28 Mar 2010, 01:50

Witam :D

Ja podaję przepis wg Nowickiego na 10L
- 10l soku brzozowego lub klonowego
- 2,5 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki
- drożdże : Sherry

Ma ktoś może jakieś sugestje co do tego przepisu???
Prosiłbym o rady kolegów którzy mieli styczność z tym winem.

Pozdrawiam Maro ;)
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino brzozowe

Postprzez ja_tutaj » Niedziela, 28 Mar 2010, 11:51

Witam Kolegów. Odnośnie sugestii do przepisu, poniżej wrzucam skan przedwojennego przepisu na wino brzozowe. Miałem je robić rok temu, ale zagapiłem się i oskoła już nie ciekła pod koniec kwietnia.

wino brzozowe.JPG


Pozdrawiam!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
ja_tutaj

 
Posty: 27

Re: Wino brzozowe

Postprzez Maro. » Czwartek, 15 Kwi 2010, 22:17

Siema :)

Nastawiłem wino z soku brzozowego 30.03 2010r.
Jak na razie bardzo ładnie pracuje, dodałem do niego tylko 1kg cukru bo sok był słodki.
W sobotę mam zamiar dodać jeszcze jeden kilogram cukru. O przebiegu będę informował na bieżąco.

Minął jakiś czas... 8-)


Witam ;)

Według takiego przepisu robiłem wino brzozowe:

- 10L soku brzozowego
- 2Kg cukru
- 20g kwasku cytrynowego
- 200g rodzynek
- drożdże Tokay i pożywka

Jak wcześniej pisał hunyady nie ma dużo syfu na dnie.

DSC00058.JPG


DSC00059.JPG


Pozdrawiam Maro ;)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Maro.

 
Posty: 89

Re: Wino brzozowe

Postprzez Destylatt » Piątek, 16 Kwi 2010, 16:04

A czy ktoś się orientuje czy ten nastaw z przedwojennego przepisu w ogóle ruszy? Przecież nie jest napisane aby dodać MD.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Destylatt

 
Posty: 32

Następna

Wróć do Wina różne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Zabawa