Wino brzozowe

Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...
Awatar użytkownika

Autor tematu
hunyady
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2008, 17:54
Krótko o sobie: zasłuchany w hymn ZSRR oraz maniak win
Ulubiony Alkohol: wino
Załączniki
Wino brzozowe

Postautor: hunyady » poniedziałek, 20 kwie 2009, 16:54

Od początku kwietnia jestem w trakcie, a dokładniej sok brzozowy, fermentacji. Ściągnąłem okolo 15l soku, który zaiste nadaje się do wypicia na świeżo jak i po przetworzeniu. Ja wybrałem właśnie tą opcję.
Balon 15l zaszczepiłem M.D. Fermentacja ruszyła pięknie! Syfu za dużo nie wyleciało, jak wiadomo ze względu na rodzaj przetwarzanego towaru.
Od przedwczoraj jest już założona rurka fermentacyjna. 'Bąbli' aż miło patrzeć i słuchać ;)
W rezultacie ma to być wino białe, w okolicach półsłodkiego. Drożdże szczepu Sherry(biowin). Na 14l soku dałem 2,5kg cukru. Pracuje aż miło. Teraz zostało ładnych kilka miesięcy na fermentację. O rezultatach pinformuję! pozdrawiam


(Emiel) Świetne podsumowanie 33 stron tego tematu przez kol. Taj_pan post136446.html#p136446


Aktualne promocje
Koncentrat do zrobienia wysokiej jakości wina czerwonego gronowego Rioja. Pozwala na przygotowanie do 23l wspaniałego wina.
Koncentrat wina Rioja La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 144,00 zł
COOBRA węgiel aktywny- obj.1,7L,  0,40-0,85mm, absorpcja: 1050m2/g
Węgiel aktywny Coobra 1,7 l
Cena: 23,99 zł  
Promocja: 19,99 zł
Prasa do owoców do domowego użytku.
Prasa do owoców F14
Cena: 199,00 zł  
Promocja: 179,00 zł
Laska laku do butelek. Doskonały do lakowania butelek z winem i destylatem a także do wykonywania pieczęci i innych symboli.
Lak do butelek czerwony, elastyczny
Cena: 2,89 zł  
Promocja: 2,49 zł
Sączki jakościowe średnie, idealne do filtrowania nalewek, likierów i wódek jakościowych.
Sączki filtracyjne 24 cm - 10 szt
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 8,95 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 21,99 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
Jednosegmentowy alembik typu Alquitar. Wybierany do wytwarzania destylatów o wysokiej jakości z powodu wydłużonego czasu destylacji.
Alembik Miedziany Alquitarra 25 litrów (nr3122)
Cena: 1799,00 zł  
Promocja: 1599,00 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Doskonałe do koniaków, whisky, starek czy bourbonów.
100 g - Płatki dębowe mocno opiekane
Cena: 11,49 zł  
Promocja: 9,90 zł
Skuteczny preparat do odkażania sprzętu używanego w domowym hobby.
Środek dezynfekujący - Disinfectant 100 ml
Cena: 7,90 zł  
Promocja: 6,99 zł
Aktywne drożdże przeznaczone do nastawów owocowych.
Drożdże Szlacheckie Owocowe - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 64,99 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 54,90 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,49 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,90 zł
Jak uzyskać najczystszy nastaw ? Umożliwia to zestaw 3 produktów.
AD zestaw startowy (drożdże AD48+AD węgiel płynny+AD Duoklar)
Cena: 19,90 zł  
Promocja: 18,50 zł
Koncentrat wiśniowy do wyrobu likierów i nalewek.
Koncentrat wiśniowy 1 kg
Cena: 12,99 zł  
Promocja: 11,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: kwachu » sobota, 25 kwie 2009, 15:12

Witam.
Czy mógłbyś hunyady napisać jak się sprawy mają z Twoim winem brzozowym , bo zaintrygowało mnie ono bardzo.I powiem szczerze od dłuższego czasu zabieram się za zbiór soku , ponieważ wiele dobrego o nin słyszałem , ale mam mały problem , po prostu nie wiem jak i kiedy taki sok się zbiera bo teraz to już chyba za późno?Kiedyś usłyszałem od kogoś(?) ,że można z soku brzozowego wyrabiać bardzo dobry syrop.
POZDRAWIAM kwachu !

Awatar użytkownika

Autor tematu
hunyady
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 13 paź 2008, 17:54
Krótko o sobie: zasłuchany w hymn ZSRR oraz maniak win
Ulubiony Alkohol: wino
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: hunyady » sobota, 25 kwie 2009, 22:27

Dziękuję bardzo na razie wiedzie się przednio! Jestem nadal w fazie fermentacji i myślę, że to jeszcze potrwa... Co do Twojego pytania:
sok najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim na drzewach pojawią się zaczątki liści. W tym czasie najobficiej dopływa sok. Z doświadczenia wiem, że kiedy pojawią się liście, sok nabiera nieprzyjemnego gorzkiego smaku i już nie nadaje się za bardzo. Zbieranie jest proste: ścinamy całkiem grubą galąź i zakładamy na nią zbioornik do soku. Ja uprawiam właśnie tą metodę. Istnieje jeszcze z bezpośrednim wwiertm w pień drzewa, jednak na moje potrzeby wystarczająca jest ta pierwsza.
Co do syropu: bardziej znany mi jest syrop klonowy. Z klonu również można ściągać podobnie sok. Z natury jest on słodszy i łatwiejszy w obróbce na syrop. jakby co to pisz! pozdrawiam

Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 11:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: kwachu » niedziela, 26 kwie 2009, 05:46

Witam.
Dziękuję za informacje. W przyszłym roku postaram się wydoić kilka brzóz, a może i klonów(własny syrop to byłoby coś).
POZDRAWIAM kwachu !


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: Maro. » czwartek, 25 mar 2010, 19:47

Witam ;)

Czyli jak dobrze rozumie teraz jest najlepsza pora jeżeli chodzi o ściąganie soku brzozowego???
A jak długo to fermentuje???
A wodę się dodaje???
Mogą być drożdże Tokay???
I jak dodawać cukier???

Za wszystkie informacje z góry dziękuje Pozdrawiam Maro:)


karmelekrakiety89
50
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 23 mar 2010, 20:15
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: karmelekrakiety89 » czwartek, 25 mar 2010, 21:18

I teraz pytanie za sto punktów czy lepszy sok z wywierconych dziurek czy z gałazek??
Chyba teraz najlepsza pora na zbieranie soku?


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: Maro. » niedziela, 28 mar 2010, 00:50

Witam :D

Ja podaję przepis wg Nowickiego na 10L
- 10l soku brzozowego lub klonowego
- 2,5 kg cukru
- 20 g kwasku cytrynowego
- 3 g pożywki
- drożdże : Sherry

Ma ktoś może jakieś sugestje co do tego przepisu???
Prosiłbym o rady kolegów którzy mieli styczność z tym winem.

Pozdrawiam Maro ;)


ja_tutaj
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
Ulubiony Alkohol: morelica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Sandomierz
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: ja_tutaj » niedziela, 28 mar 2010, 10:51

Witam Kolegów. Odnośnie sugestii do przepisu, poniżej wrzucam skan przedwojennego przepisu na wino brzozowe. Miałem je robić rok temu, ale zagapiłem się i oskoła już nie ciekła pod koniec kwietnia.

wino brzozowe.JPG


Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Maro.
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 13 lis 2009, 22:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: Maro. » czwartek, 15 kwie 2010, 21:17

Siema :)

Nastawiłem wino z soku brzozowego 30.03 2010r.
Jak na razie bardzo ładnie pracuje, dodałem do niego tylko 1kg cukru bo sok był słodki.
W sobotę mam zamiar dodać jeszcze jeden kilogram cukru. O przebiegu będę informował na bieżąco.

Minął jakiś czas... 8-)


Witam ;)

Według takiego przepisu robiłem wino brzozowe:

- 10L soku brzozowego
- 2Kg cukru
- 20g kwasku cytrynowego
- 200g rodzynek
- drożdże Tokay i pożywka

Jak wcześniej pisał hunyady nie ma dużo syfu na dnie.

DSC00058.JPG


DSC00059.JPG


Pozdrawiam Maro ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Destylatt
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 5 mar 2010, 13:44
Krótko o sobie: Lubię odpoczywać.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wino brzozowe

Postautor: Destylatt » piątek, 16 kwie 2010, 15:04

A czy ktoś się orientuje czy ten nastaw z przedwojennego przepisu w ogóle ruszy? Przecież nie jest napisane aby dodać MD.
Pozdrawiam.


Wróć do „Wina różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości