"VM - pogony, stripping i nie tylko

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

sverige2
350
Posty: 376
Rejestracja: czwartek, 5 lis 2009, 11:19
Otrzymał podziękowanie: 30 razy

Post autor: sverige2 »

@lech.zywiec

Moc wsadu to 18%.-20% Tak stosuję zawsze. Drożdże "Czarownica"
http://allegro.pl/czarownica-zacier-bim ... 03830.html
Ja daję 8 kg. zamiast 6 kg. plus puszka koncentratu w roli dopalacza.
Robię z tego 28 l. aby po sklarowaniu pozostawało minimum 25-26 l. czystego.
Przygotowuję zawsze 3 nastawy na raz, aby po dokonaniu strippingu otrzymać
ok. 25 litrów 50% surówki. (1 przelot na strippie daje ok 8l. 50% wsadu) x 3=24l.
Moc jak wyżej.
Te drożdże dają jeden z najlepszych rezultatów, zarówno pod względem walorów
smakowych, jak też procentowych. Czas pracy nastawu w tej konfiguracji to 4 dni
i klarowanie bentonitem. (Używam tylko bentonitu dostępnego w handlu)
http://allegro.pl/hilton-bentonit-zwire ... 13057.html
Worek za 10zł. starcza na wiele lat. Do sklarowania porcji ok. 30 litrów nastawu
wystarcza 1 łyżka stołowa.
5-go dnia, ściąganie z nad osadu i kryształowy płyn wędruje do kega.
Drożdże "Czarownica" lub po szwedzku "Hexa" pod tym względem biją na głowę
większość renomowanych drożdży Turbo dostępnych na rynku.

Pozdrawiam
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”