Strona 1 z 1

Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie?

: sobota, 23 lis 2013, 23:50
autor: statobi
Mam taką oto aparaturkę:
IMG_20131123_140622.jpg
szybkowar, odstojnik, chłodnica

Wszystko jak najprostsze, dopiero później zamierzam bawić się w robienie jakieś lepszej aparatury.
Szybkowar mam 14l, a termometr na odstojniku..

Pierwszy raz będę destylował, nie licząc metody garnkowej(na aparaturze były tylko próby z wodą, grzałem na maksa, wrzenie, ale termometr pokazywał 80-83 stopnie Celsjusza, woda ładnie szybko się skraplała) W pokoju, jak sobie normalnie leży pokazuje dobrą temperaturę.

Mam wszystko przygotowane zacier 20l i około 19%. Przeczytałem dużo tematów, ale jestem laik i nie wiem, jak mam to zastosować na swojej aparaturze. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić wszystko po kolej, zwłaszcza sprawę z temperaturą.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 24 lis 2013, 23:42
autor: andrzejko90@wp.pl
Większość widząc zdjęcie twojego destylatora zastanawia się czy aby na pewno czytałeś tam gdzie trzeba... Ogólnie rzecz biorąc sprzęt do przeróbki, nie sądzę by termometr w tym miejscu pomagał w obsłudze sprzętu, w pokrywce zdał by zdecydowanie swoją role. Natomiast odstoj... to słowo jest ciężko przyjmowane przez "braci" psotników.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 25 lis 2013, 11:07
autor: PETER29
Ten termometr włóż w pokrywkę szybkowaru, tylko tam spełni swoją rolę, czyli pokaże ile dobroci jeszcze zostało w kotle. Odstojnik wytnij i połącz chłodnicę do szybkowaru.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 25 lis 2013, 11:23
autor: Zygmunt
Mam wszystko przygotowane zacier 20l i około 19%.
Wątpię.

Koledzy dobrze radzą- termometr do zmiany na dokładny i w inne miejsce. Potem zapoznaj się z wykresem:
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 25 lis 2013, 23:08
autor: statobi
Dzięki za rady

Eh nie mogłem się doczekać. Już przepuściłem w niedzielę wszystko. Procenty ładne chociaż tylko jedna destylacja.
Przedgon i pogon mam w ogromnym garnku(zbierałem po 50 ml, do około 45%, a reszta do dalszej obróbki).
Z termometrem oczywiście zamierzam coś zrobić.
Odstojnika nie widzę powodu odcinać, zauważyłem, że się przydaje, było dużo w nim jakieś dziwnej zawiesiny, śmierdziała bardzo, przelewałem ją do szklanki i potem all na dwór.
Jest tylko jeden problem wszedł mi zapach siarkowodoru, lekko, ale jednak nie mam przyjemności spożywać tego.
Dzisiaj leży w butelkach od wczoraj zapach, jakby się poprawił. Pojutrze przyjdzie paczka węgla aktywnego, więc mogę popróbować filtracji, słyszałem też żeby włożyć trochę miedzi, ale z tym się na razie wstrzymam. Jakby ktoś miał już taki przypadek, mógłby powiedzieć która metoda najlepsza???

PS:Zapach było już lekko czuć w zacierze(woda, cukier, drożdże t48(na pewno przerobiło do końca))
PS2:
Zygmunt pisze:
Mam wszystko przygotowane zacier 20l i około 19%.
Wątpię.

Koledzy dobrze radzą- termometr do zmiany na dokładny i w inne miejsce. Potem zapoznaj się z wykresem:
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view

Mierzyłem wszystko blg, cukier 8kg cały przerobiło było na 0 potem. Oczywiście pewnie miałem błąd pomiarowy, ale tak ładnie zawsze 20 stopni Celsjusza mieć nie tak łatwo( jak się człowiek śpieszy)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: wtorek, 26 lis 2013, 07:59
autor: Zygmunt
Tia... A jak obliczyłeś te 19%? Wpakowałeś alkoholomierz do nastawu?

Co do zapachu jaj- siarka. Miedź skatalizuje Ci ten smrodek, wywal odstojnik, albo zrób z niego deflegmator. Doraźni pomoże tez wietrzenie destylatu.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: wtorek, 26 lis 2013, 09:34
autor: rozrywek
Dobra Panie w gorącej wodzie kąpany. Z cukru wody i grzybków robimy Nastaw,nie zacier. Słownictwo obowiązuje. Z tego co czytam pędziłeś tylko raz tak??? A Nastaw na T48. I to ma pachnieć Bławatkami...
Busolę czyli swój termometr zakryj ściereczka, niech nie drażni oczu. Możesz oczywiście w celach edukacyjnych na niego zerkac, da ci to jedynie naukę, jak się gotowany nastaw zachowuje, spójrz na wykres z linku Zygmunta, ale nie sugeruj się tym zbyt dokładnie, nie przy tym sprzęcie. Twoim narzędziem pracy ma być alkoholomierz, którym regularnie sprawdzaj stan kapiącej dobroci
Dobrze ci koledzy doradzają, utnij to cholerstwo i zrób z odstojnika deflagmator, nie masz wiele do przerabiania. A na marginesie z nutką sarkazmu...skąd wziąłeś te 19% w swoim "zacierze" Z informacji na opakowaniu drożdży? Ucz się, destyluj, popełniaj błędy, i nie bój się zapytać.....pomożemy:)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: wtorek, 26 lis 2013, 14:18
autor: statobi
Wielkie dzięki, moc nastawu policzyłem, że z 1kg cukru wychodzi 500g alkocholu(policzyłem ze wzoru )
Właśnie planowałem przerobić na deflegmator, po niedawnym czytaniu forum.
Zamierzam przedestylować jeszcze raz. Zapach słabnie cały czas.
Mam już drożdże kolejne, więc w poniedziałek zrobię nastaw (drożdże ten sam producent lecz mniej śmierdzące) i możliwe, że pędzenie na przerobionej aparaturze. E, tak mało patrzyłem na ten termometr, tylko na szybkość kapania i procenty.
PS: To forum jest najlepsze ze wszystkich, a użytkownicy super mili i wyrozumiali dla mnie, jako nowicjusza:-)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: wtorek, 26 lis 2013, 18:10
autor: radius
Witaj.
Jeżeli będziesz na TYM forum pisał "alkohol" przez "ch", to już nie będą tacy wyrozumiali ;)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: sobota, 30 lis 2013, 14:37
autor: statobi
Sorki dysleksja nie pomaga, bimberek wyszedł super.
A mam takiego pomysła:
Można było by założyć nową religię, potrzeba tylko 30 osób.
Napisać do sądu, oraz jakąś ,,biblijkę".
Przykładowe nazwy : ,,Wyznawcy ciepłego bimbru", coś z motywem Księżycówki Dionizosa. Mój pomysł, reszte zostawiam wam, jakby coś chcę być ojcem założycielem

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: sobota, 7 gru 2013, 17:45
autor: Riakasz
Witam.

Z racji tego, iż jestem kompletnym nowicjuszem na tym forum oraz z faktu, iż zakupiłem taki sam sprzęt to destylacji jak autor wątku, pozwoliłem sobie podłączyć się pod ten temat.

Jeśli mogę chciałbym zapytać o parę rzeczy (z góry przepraszam za swoją niewiedzę ale dopiero przystępuje do nauki):

1. radzicie aby z tego odstojnika zrobić deflegmentator - pytanie co w tym zakresie trzeba zrobić?
2. zmartwiła mnie sprawa termometru - jeżeli miałby się znaleźć w pokrywie szybkowaru, jak doradza PETER29, to dokładnie jak to wykonać? wyciągnąć też zawór bezpieczeństwa i w jego miejsce? (chyba raczej nie)
3. jeżeli termometr miałby zostać w tym miejscu co jest to czy można przyjąć jakieś obliczenia, dzięki którym jego wskazania byłby adekwatne to tego jakby się znajdował w pokrywie?

Potrzebuje też mocnych porad co do samej destylacji. Nastaw zrobiłem z drożdży Alcotec 48 turbo pure wg przepisu na opakowaniu: 8 kg cukru i 21l wody. siedzi to sobie w szklanym balonie już 4 dzień, słychać że drożdże pracują. Zastanawia mnie tylko wygląd tego nastawu, jest jak woda z mlekiem nie widzę żeby jakiś kożuch czy coś na wierzchu się zbierał, zapachem przypomina wino "marki wino" jabłkowe. czy to jest normalne czy coś już poszło nie tak?
Jeżeli normalne to jak mam się zabrać za gotowanie? Szybkowar ma pojemność 15l (max. 12l do destylacji). aha i mam jeszcze bentonit to już wiem że go używam jak drożdże przestaną pracować, tylko ile czasu on potrzebuje na wykonanie swojego zadania?

jeszcze raz przepraszam za swój brak wiedzy :oops: , ale wiem że na tym forum mogę się sporo nauczyć od Was :)

z góry dziękuję za pomoc

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 8 gru 2013, 06:39
autor: PETER29
Zapamiętaj że najpierw czytasz a później pytasz. Odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania znajdziesz na forum. Jedyne co mogę doradzić to zakup cukromierza. Powie dokładnie kiedy drożdże skończą swoją robotę. Wtedy też będziesz mógł użyć bentonitu.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 8 gru 2013, 11:58
autor: radius

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 8 gru 2013, 13:19
autor: Pretender
Riakasz pisze:Witam.

...jeszcze raz przepraszam za swój brak niewiedzy.......
no to jak w końcu - wiedzy czy niewiedzy ? :odlot:

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 8 gru 2013, 15:31
autor: Riakasz
Ok wielkie dzięki za wszystkie uwagi.

PETER29 - cukromierz dzisiaj zakupiłem wieczorem będę sprawdzał zawartość cukru w nastawie,
Radius - dzięki już się biorę za lekturę :) ,
Pretender - to pewnie wynik tremy jaka dopadła mnie przy pisaniu pierwszego postu :)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 30 maja 2014, 22:19
autor: magius
Zygmunt pisze:
Mam wszystko przygotowane zacier 20l i około 19%.
Wątpię.

Koledzy dobrze radzą- termometr do zmiany na dokładny i w inne miejsce. Potem zapoznaj się z wykresem:
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Ten wykres właśnie mi wszystko wyjaśnił i pokazał co robię źle po pierwszym psoceniu.
Kolejny nastaw się robi, teraz już nie popełnię błędu :)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 19 sty 2015, 13:00
autor: PanKot
Witam serdecznie.
Przeglądając popularny serwis aukcyjny zauważyłem, że jest to jedno z najpopularniejszych urządzeń do "przepędzania". Moje pytanie brzmi , jak już kupilismy lub poprostu mamy taki garnuszek , to co robimy?
Wycinamy odstojnik , czy może wypełniamy miedzią i prowadzimy dolny odpływ spowrotem do garnuszka? Czy może wypełniamy miedzią i zostawiamy otwierając dolny zawór co jedno gotowanie?
Z mojego doswiadczenia wychodzi, że w odstojniczku zbierają się smrody i brud , dzieki czemu wychodzi klarowny napój.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 19 sty 2015, 14:57
autor: ramzol
Statobi po pierwsze to w kompie jest opcja "sprawdź pisownie" . Przestań ignorować czerwony podkreślnik. Sprawa druga na forum są osoby wierzące, nie wierzące, wierzące inaczej itd. Wiara nie jest dobrym materiałem na żarty, bo można kogoś urazić. No i trzecia; kto z zacnych forumowiczów znajdzie czas na zabawę w nową wiarę :D
Co do dobrego bimberku to jeszcze daleka droga, ale nie poddawaj się :D
Spróbujcie czegokolwiek z sprzętu z deflegmatorem (długa rura wypełniona sprężynkami pryzmatycznymi) a zobaczycie różnice ;)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:05
autor: PanKot
Ramzol , podbiłem posta aby nie tworzyć nowego tematu, niepotrzebnie chyba odpowaidasz autorowi.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 19 sty 2015, 21:05
autor: lesgo58
PanKot pisze:... to co robimy?
Wycinamy odstojnik , czy może wypełniamy miedzią i prowadzimy dolny odpływ spowrotem do garnuszka? Czy może wypełniamy miedzią ...
Wrzuć zdjęcie to będzie łatwiej doradzić.
Z mojego doswiadczenia wychodzi, że w odstojniczku zbierają się smrody i brud , dzieki czemu wychodzi klarowny napój.
Masz rację, ...ale to już było i nie wróci więcej... - parafrazując słowa jednej znanej piosenki. Są równie proste i tanie a jednocześnie skuteczniejsze sposoby na otrzymanie czystego destylatu.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: wtorek, 20 sty 2015, 17:54
autor: PanKot
Szybkowar jak w pierwszym poscie, dlatego podbiłem temat.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 13:14
autor: Szymciu
Witam!
Nie wiem czy wątek jest dalej aktualny i czy ktokolwiek wykaże jakiekolwiek zainteresowanie, ale chciałbym zadać kilka pytań odnośnie konstrukcji i ewentualnych zmian jakie mogę lub muszę wprowadzić.
Wiem wiem, że mogą posypać się treści, iż nie czytam zbyt uważnie, pełno odnośników do różnych postów. Rozbieżność danego wątku rozsiana jest po wielu tematach.
Nie chcę być w jakikolwiek sposób grubiański, dlatego postanowiłem spróbować uzyskać ocenę osób z większym skillem niż mój.
Ale do sedna. Podobnie jak autor miałem sprzęt bardzo przypominający ten ze zdjęcia. Już wiem, że to lipton przez duże LIPTON.
Obecnie wygląda tak:
001.jpg
Szybkowar 17l
Chłodnica KO - 47cm dł. 3m spirala
Dodałem deflegmator - długość 45 cm x 2mm ścianka (ograniczenia wysokości - okap na kuchenką :) ), na wyjściu z pokrywy (26mm - poszerzony otwór) wypełniony miedzianymi rurkami 10mm oraz wiórem KO (uzyskany z toczenia owej rury, aby ciężar był adekwatny do możliwości pokrywy, teraz wiem, że pora przejść na coś pojemniejszego i mocniejszego w konstrukcji).
Odstojnik pozostał po pierwotnej wersji "destylatora" - myśl nowicjusza, że się przyda.

I tutaj pojawia się moje pytanie, czy można to jakość ulepszyć? Może odstojnik przerobić na mini chłodnicę Liebiga? itpitd.
Wdzięczy będę za wszelkie uwagi, nawet te z odsyłaczami do początku wątku - na czym polega destylacja prosta :D

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 15:31
autor: boxer1981228
Ja na twoim miejscu całkowicie bym usunął odstojnik przeczytaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... k%20zbędny
Jak i również dodałbym termometr do kociołka. Pracuję na podobnym sprzęcie ale robie na nim smakówki i bardzo sobię go chwalę.Tylko że mój jest z CU i małym płaszczem wodnym do podbijania procentu i wierz mi uzyskanie 90 plus nie jest jakimś problemem.Obrazek

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 15:36
autor: Zbynek80
Ja bym już tu nic nie zmieniał, może zdjął odstojnik, ale niech sobie będzie jak jest. Gotuj na tym do puki nie będziesz mógł sobie pozwolić na kupno choćby prostego Aabratka. Bo tu dużo już się nie da zrobić a i chyba szkoda kasy na rzeźbienie.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 16:10
autor: Szymciu
Po pierwsze ogromne dzięki za zainteresowanie.

Kolego boxer1981228 termometr w kociołku już mam od samego początku (z drugiej strony pokrywy, dlatego nie widać).
Co do odstojnika to narazie mam, tak czytając poczynania innych tak myślałem, żeby może zrobić z niego na wyjściu z deflegmatora taką małą chłodnicą jak twoja tylko o mniejszym przekroju (czy to może działać?).
Najbardziej to zwiększyłbym wysokość całego deflegmatora (czy pokrywa to udźwignie?)

Druga sprawa - widzę, że podobnie jak ja używasz małej kuchenki elektrycznej (czy może to indukcja). Ja wcześniej używałem takiej 2 palnikowej (awaria tymczasowa) ale teraz mam ceramiczną o mocy 1150 W. Mam taki problem, że przy włączonym grzaniu (świecąca dioda - nagrzewanie kuchenki) zaczyna lecieć dosyć szybko, po wyłączeniu kapanie drastycznie zwalnia (do 1 kropli na sek.) i tak w cyklu. Przy tamtej starej nie było takiego efektu, tzn. też nagrzewała się cyklicznie, ale kapało stabilnie. Czy ty zetknąłeś się z tym problemem? Mnie zaczyna to bardzo irytować.

Co do inwestycji to nie mam narazie żadnych oporów (bo to co się lubi przeważnie lubi kosztować). Dlatego ewentualne projekcje kolegów mile wskazane.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 18:36
autor: Zbynek80
Bo masz kuchenkę nie przystosowaną do destylacji, musisz pozbyć się termostatu a zamontować regulator mocy.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 20:53
autor: Lootzek
Zbynek80 dobrze pisze. Pracowałem na początku na zwykłej kuchence i jest to mocno upierdliwe. Ma też rację co do aabratka - jak sam piszesz, jesteś skłonny zainwestować, więc nie ma co bawić się w jakieś etapy pośrednie. Aabratek na rurze 60-70 mm, keg 50-tka z grzałkami i regulatorem, całość łączona za pomocą złączy sms. To ostatnie ma dwie zalety: raz, wygodę, genialnie ułatwia montaż i demontaż sprzętu, dwa, w razie chęci przyszłej rozbudowy np. o bufor bądź moduł obniżonego odbioru, domawiasz takowy element i wkręcasz w odpowiednie miejsce, zachowując możliwość jego łatwego demontażu, bo masz akurat ochotę popracować bez. Acha i jeszcze ważna rzecz: warto od początku zainwestować w dobre wypełnienie (sprężynki pryzmatyczne).

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 22:21
autor: exodus
Albo sprzęt ciut mniejszy niż opisany wyżej: keg 30l, rura 50-54, złącza kołnierzowe lub wywijki i zmywaki do środka. W porównaniu z powyższą konfiguracją jakieś 400-500 zł taniej. Wszystko zależy od funduszy, jednak sprawę trzeba dobrze przemyśleć, żeby nie przerabiać kilka razy, tylko ewentualnie rozbudować

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 23:21
autor: Szymciu
Takie pytanie - gdzie w tej kuchence na zdjęciu masz zainstalowany regulator mocy?
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?

Tak też myślałem, czy w przypadku zastosowania dzielonej kolumny (np. 120 cm na pół - przy smakowkach pracowac na połowie kolumny wraz z głowicą )
jest to praktykowane, czy wręcz przeciwnie?
Zważywszy na to że większość z Was pracuje na kolumnie typu aabratek (bardziej rozbudowanej lub podstawowej wersji ) pomijając profesjonalny aparat ze sterownikiem mocy i innymi bajerami, to czy moje rozumowanie jest zbyt nad wyraz? Tak sobie piszę, gdyż są to moje czyste teorie i dlatego pytam czy w dobrym kierunku zmierzam?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 23:33
autor: Zygmunt
Co do odstojnika to narazie mam, tak czytając poczynania innych tak myślałem, żeby może zrobić z niego na wyjściu z deflegmatora taką małą chłodnicą jak twoja tylko o mniejszym przekroju (czy to może działać?).
Jeżeli chcesz "schładzać" odstojnik, to niestety ten pomysł nie wypali.
Co do złącza sms, to czy jest zasadnicza różnica pomiędzy sms a np clamp'em?
Raczej nie, złącza są podobnie wygodne. Może jeden niuans- żeby porządnie zamknąć SMS przydatny jest klucz hakowy, a Clampa zamkniesz ręką.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 23:38
autor: Szymciu
Chciałem odstojnik wyciąć i wykorzystać jako przedłużenie obecnego deflegmatora (coś na wzór chłodnicy Liebiga ) bądź zrobić z nowego fragmentu rury o podobnej średnicy, no chyba że źle kombinuje?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 23:42
autor: Zygmunt
Przedłużenie deflegmatora rura pozyskaną z odstojnika ma jak najbardziej sens. Zrobienie płaszcza (płaszczyka?) chłodzącego szczyt również pomoże, ale do tego musiałbyś użyć kawałka o średnicy większej niż wspomniana rurka.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 13 maja 2015, 23:53
autor: Szymciu
Czyli średnica wewnetrzna przez którą przechodzą pary nie może być zbyt wąska? Mam tutaj na myśli stosunek pierwotnej średnicy przekroju deflegmatora do ewentualnej dodatkowej chlodnicy Liebiga?
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejsze dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 00:00
autor: Zygmunt
Nie, tu chodzi tylko o to, że raczej ciężko opłaszczyć rurę drugą rurą o tej samej średnicy :)
Tutaj nasuwa się pytanie, jak duże ma to znaczenie, oczywiscie wiem,że nie powinno się radykalnie zmniejszać srednicy wewnetrznej pomiedzy tymi 2 elementai, tylko na ile można sobie pozwolić?
W pot-stillu? Sporo, widziałem funkcjonujące konstrukcje o spływie do kotła 20% średnicy całości i pracowało bez zalewania. Wszystko rozbije się o moc grzania, jaką będzie można do tego przyłożyć. Zbyt duża będzie powodować zalewanie i obniżenie sprawności deflegmatora.
Czyli zapytam w ten sposób - czy jak średnicę zmniejszę dość radykalnie to czy długość chłodnicy powinno sie adekwatnie zwiększyć i na odwrót?
Nie ma bezpośredniej zależności. Chłodnicę w pot-stillu dobieramy raczej do mocy grzania.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 00:12
autor: Szymciu
Wielkie dzięki za uwagi.
Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Bo jak już zacznę przeróbkę to orientacyjnie chialbym wiedzieć jaka objętość uczyni, że owy element będzie spełniał swoja funkcję (mysl czysto teoretyczna).
Jak sobie policze, to faktycznie lepiej miec wiecej przestrzeni na wodę i większą moc chłodnicy niż miec jej niewystarczająco.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 02:54
autor: boxer1981228
Szymciu pisze:Druga sprawa - widzę, że podobnie jak ja używasz małej kuchenki elektrycznej (czy może to indukcja).
Ta na zdjęciu to indukcja ale jest tak samo jak piszesz, na manualu pierwsze dwa programy najsłabsze pracują w takim dziwnym cyklu dogrzewa i się odłącza. Normalna praca ciągła zaczyna się dopiero na 3 programie a 3 to już 1150 W co jest stanowczo za dużo i kuchenka poszła do szały i wróciłem do grzania małą kuchenką gazową. Ale koledzy wyżej napisali dobrze, skoro nie ogranicza Cię budżet to kup sobie od razu coś porządnego bo te pojemności kociołków są sporo za małe i zacznie Cię drażnić, chociaż ja teraz swojego stawiam w kuchni kapie sobie powolutku mogę się zająć normalnymi domowymi sprawami i cały czas mieć sprzęt na oku. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza tygodniowo potrafię puścić na tym a i nawet 70 l nastawu a kociołek mam mniejszy o 5 litrów.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 06:04
autor: radius
Szymciu pisze:Srednica odstojnika jest mniejsza o 10 mm od średnicy deflegmatora co dawało by mi 5mm z każdej strony - domyslam się że objętość całkowita może być zdeka za mała. To mi chcesz powiedzieć?
Nie. Zygmunt pisze o średnicy przelotowej par deflegmatora. Na przelot par w chłodnicy Liebiga jak najbardziej rurka o średnicy mniejszej o 10 mm, od średnicy płaszcza się nadaje.
Chodzi o to, żeby nie zawężać radykalnie przelotu par z deflegmatora do chłodnicy Liebiga, lub z deflegmatora do kotła, bo ci go będzie zalewać.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 07:03
autor: Lootzek
Szymciu, czy dobrze rozumiem że chcesz zrobić coś podobnego do tego co pokazał kolega boxer1981228, czyli rurkę z odstojnika nadstawić na posiadany deflegmator i obudować ją dodatkowym płaszczem wodnym, tak by uzyskać sekcję schładzającą pary przed ich wyjściem na chłodnicę?

Jeśli tak, to kombinujesz doskonale :klaszcze:

Co więcej, spokojnie możesz użyć rury po odstojniku jako płaszcza, a do środka dać fragment rury o jeszcze ciut mniejszej średnicy, tu warunek: nadal większej niż przekrój rurki w spirali chłodnicy, warunek drugi, rurki wewnątrz tej chłodnicy Liebiga już niczym nie wypełniasz. Jednym zdaniem - tak by przekroje zmniejszały się w kierunku ujścia ze sprzętu.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 09:03
autor: Szymciu
Tak właśnie planuję zrobić.
I tak ciągnąc temat - czy lepiej zrobić 2 odpływy wody (osobne z każdej chłodnicy) czy połączyć je w jeden (widziałem, że niektórzy mają połączone odpływy. Na łączeniu obu chłodnic zamontować zawór regulujący przepływ przez Liebiga.

Czy istnieje duża zależność przy znacznie przydławionym przepływem przez 1 chłodnicę a jego całkowitym otwarciem?
Myślę, że im większy przepływ, tym lepsze schładzanie - a gdy kapanie przez to zwolni to trzeba znaleźć "złoty środek" pomiędzy przepływem a moca grzania?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 12:48
autor: Lootzek
Jeśli masz możliwość, zrób osobne obiegi wody, będziesz miał możliwość zwiększać/zmniejszać refluks na płaszczu, bądź całkowicie go wyłączyć, oraz regulować "moc" chłodzenia na odbiorze.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 13:06
autor: boxer1981228
Ja mam rozdzielone obiegi wody, w wężyk doprowadzający wstawiłem zwykły trójnik i na wężyki dolotu wody dodatkowo założyłem zaworki do regulacji przepływu. Na chłodnicę mam ustawiony przepływ tak żeby destylat miał 20 stopni co daje mi w miarę dobry pomiar procentów.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 13:36
autor: Szymciu
Mam parę pytań do kolegi boxer1981228:
1) Jaką masz średnicę deflegmatora i chłodnicy na wyjściu z niego? Wysokość owego zestawu?
2) Jaką moc potrafisz uzyskać przy pierwszym gotowaniu (ja nie mogę przejść przez 80% na starcie - czasami mniej)?
3) Jaki urobek otrzymujesz (zakładając 18% wkład - teoretycznie) oraz jaki czas potrzebujesz, aby zacząć i skończyć proces?
4) Ostatnie pytanie odnosi się do prędkości odbioru (kropli/sek. - ml/min itp)?

Boże bym zapomniał:
Jak masz połączoną kolumne z pokrywą i jaki jest jej ciężar?
Za mam na wyjściu fi19 bo bałem się o ową pokrywę, że nie da rady większego otworu zrobić.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 15:25
autor: boxer1981228
Ad1) średnica deflegmatora fi 28 , długość płaszcza 12 cm, wysokość samej kolumienki 65 cm. Nad płaszczem przejście na rurkę fi 18 (ta wygięta w dół) na końcu redukcja 18x15 potem wlutowana rurka fi 10. Chłodnicę mam szklaną i podłączam ją za pomocą kawałka wężyka silikonowego.
Ad2,3) Sprzęt może mały ale potrafi sporo jak puszczałem na tym nastawy cukrowe to najpierw robiłem szybki odpęd i dopiero 2 gotowanie sprzęt jest wypełniony SP i bez problemu uzyskałem 95% i to od początku do końca procesu. Przy smakówkach spokojnie mogę podbić nawet i do 90 % z pierwszego gotowania, ale powolutku 2 krople na sekundę. Po to mam założony zaworek do regulacji wody aby sobie ustawić przepływ wody przez płaszcz co daje mi utrzymanie stałego procentu przez cały proces przeważnie celuję w 70%. Cały proces od a do z to jakieś 5-6 godzin.
AD4) Nigdy nie sprawdzałem wydajności, po prostu sobie kapie powolutku i tyle. Jedyne co sprawdzam to ilość uzyskanego alko z 1 kg cukru.
Otwór w pokrywce jest fi 28 na początku nie było połączenia sztywnego. Teraz wygląda tak:Obrazek
Do rurki dolutowana nakrętka, w środku rurka z gwintem i od dołu podkładka z maty silikonowej 3mm i dokręcone drugą nakrętką. Ile to waży nie mam pojęcia, pokrywka wytrzymuje i nic nie przepuszcza.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 14 maja 2015, 22:07
autor: Szymciu
No i jestem w trakcie 5 nastawu ŁKZWJ.
Użyłem swojej starej kuchenki 2 palnikowej (duży niesprawny - toczę bój ze sprzedawcą, aby ją zareklamować, chociaż już dawno jej zakup się zwrócił :D :D)
Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.

Nie wiem dlaczego, ale zaczęło kapać dopiero, gdy temp. w kotle doszła do 95*C. Czy to wina zbyt mocno ubitego wypełnienia?
Temp. ustabilizowała się na poziomie 82,3*C +/- 0,2*C. Jak wspominałem wcześniej, na nowej kuchence ceramicznej praca odzwierciedla się w intensywności kapania, na tej starego typu jest stabilnie ale bez szału.
Grzeje na maxa, czyli 1000W (oczywiście grzanie cykliczne).
Kolejna zarwana noc, GOD DAMN ;)

Im więcej uwag otrzymuję i czym więcej studiuję ten temat, coraz bardziej korci mnie do tej wspomnianej przeróbki. Ale, że nie użytkuję jej tylko i wyłącznie sam, muszę zacisnąć zęby i cierpliwie czekać. W głowie rodzą mi się kolejne rozwiązania. Nie mogę się doczekać :D

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 15 maja 2015, 07:46
autor: radius
Szymciu pisze:Grzałem z małymi przerwami 2,5 h. Szlak mnie już trafiał. No cóż zrobić, trzeba zmienić zasadę działania albo źródło grzania.
Chłopie, zmień źródło grzania, albo przerabiaj kuchenkę. Szkoda by było, gdyby ten szlag trafił cię na amen :mrgreen:

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 15 maja 2015, 08:02
autor: Szymciu
Dokładnie tak jak mówisz. NA tym małym palniku grzało się niemiłosiernie długo. Jedyny "+" w tym wszystkim to taki, iż nawet przy potencjometrze odkręconym na max kapało dosyć stabilnie (KAPAŁO - bo inaczej tego opisać nie można). Urobek wyszedł na poziomie 1,7 l o mocy 67%. Z pogonami dałem sobie spokój o godz. 01:30. Nie jestem zachłanny (jeszcze rok temu działałem w myśl zasady "byle jak najwięcej") i to co wczoraj (w zasadzie dzisiaj) otrzymałem w zupełności zaspokaja mój apetyt, bo jak wiadomo ŁKZWJ cza robić "cyklicznie". Tak więc suma sumarum, grosz do grosza i nazbiera się całkiem niezła objętość do zaprawienia.

Tak jak koledzy wspominali wcześniej, moje skromne 17l (mowa o szybkowarze) należy szybko zmienić na konkretną objętość.
Naprawdę żałuję, że jak kupowałem ten "sprzęt" nie trafiłem wcześniej tutaj na AD. Wprawdzie nie miałem się na kim wzorować, gdyż aparat wuja, na którym robiłem 1 raz w życiu, składał się z kany i 3 odstojników z chłodnicą w beczce 120l.
Cóż, ewolucja postępuję a ja dalej w lesie (o ile do niego już wlazłem) - także dzięki za rady i zabieram się do dalszego studiowania.

P.S.
Czy to, że zaczęło kapać przy 95*C w kotle i długim przebijaniu przez wypełnienie zależy od jego stopnia ubicia? Bo u mnie trwa to troszeczkę długo.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: sobota, 16 maja 2015, 02:25
autor: boxer1981228
Musisz sprawdzić termometr na wrzącej wodzie może cię okłamywać w wysokiej temperaturze, jeden z moich okłamywał nawet o 4 stopnie. A to że odbierałeś kropelkowo to dobrze im wolniej tym czyściej. Niestety taka specyfika sprzętu. Tak jak pisałem wcześniej włączam rano i sobie pyrka 5-6 h a ja w tym czasie np obiad robię i sprzęt mam cały czas na oku. A w te 5-6 h można spokojnie całego kega 30 przepuścić na spiryt:) To że zaczęło kapać bardzo późno może jeszcze znaczyć że wsad po prostu był nisko procentowy im niższy procent nastawu tym później zaczyna kapać. Możesz sobie sprawdzić ile % miał wsad za pomocą rybki, zerknij tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/post11 ... ml#p110086

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: niedziela, 17 maja 2015, 22:08
autor: Szymciu
A tak jeszcze zapytam, choć trochę się wstydzę.
Czy jak słychać "dzwoniącą" miedź w deflegmatorze to jest oznaka jego zalania?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 18 maja 2015, 07:05
autor: Lootzek
Owszem, może to być objaw zalania, szklane rurki w moim pierwszym sprzęcie też delikatnie dzwoniły kiedy deflegmator był zalany (czyli praktycznie cały czas - za wąski powrót do gara był :P ).

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 21 maja 2015, 07:44
autor: Szymciu
No i tak jak kolega boxer1981228 mówił, termometr po umieszczeniu we wrzątku pokazywał coooda. Wskazówka bujała się w górę i w dół jakby była pod wpływem % :D
Od razu wymieniłem na inny (dobrze że miałem zapasowy) i teraz kłamstwa się skończyły.
Już działam z przeróbką maszynki grzewczej, montuję regulator a wywalam termostat. Przyznam jednak, że powoli dochodziłem do wprawy w obsłudze mojego sprzętu.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: czwartek, 9 lip 2015, 01:50
autor: deska1
PETER29 pisze:Ten termometr włóż w pokrywkę szybkowaru, tylko tam spełni swoją rolę, czyli pokaże ile dobroci jeszcze zostało w kotle. Odstojnik wytnij i połącz chłodnicę do szybkowaru.
Witam, dostałem podobny sprzęt w prezencie. Nie ma jednak odstojnika z termometrem, czyli wszytko jest połączone tak jak sugerujesz. Jak rozumiem jedyna możliwość wykorzystania takiego szybkowaru to zabawa z alkoholomierzem. Szukam na forum jakichś starszych porad, ale nie mogę znaleźć. To mój pierwszy zestaw i tak jak pisałem prezent, więc szkoda byłoby zmarnować. Chyba do nauki wystarczy.
Nie mam jednak pojęcia jak destylować na kuchence gazowej, żeby było bezpiecznie. Może ktoś jednak pomoże?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 10 lip 2015, 00:01
autor: aronia
Starszych porad? Ale w jakim celu? Przeczytaj cały temat - przemyśl sprawę dorobienia/dokupienia deflegmatora czy to szklanego czy miedzianego jak np. u użytkownika boxer1981228 lub w tym temacie: http://alkohole-domowe.com/forum/ramzol ... 12311.html ) i zabieraj się za praktykę, a w wolnych chwilach dalej zagłębiaj się w lekturze forum, bo jeżeli nawet dany temat nie przyda Ci się teraz to z czasem może okazać się pomocny np. po zmianie aparatu na coś lepszego.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 10 lip 2015, 00:35
autor: boxer1981228
@deska1 jak potrzebujesz jakieś fotki, info odnośnie mojego szybkowaru wal na PW.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 10 lip 2015, 08:12
autor: Szymciu
Ja jako użytkownik tego rodzaju sprzętu powiem ci, że przerabiałem w konfiguracji bez deflegmatora. Jeżeli jeszcze go nie masz, to dokup/dorób bo efekt końcowy na pewno ulegnie polepszeniu.
Co i tak nie zmienia faktu, że tego rodzaju aparatura szybko przeradza się w apetyt na coś o wiele lepszego - chociażby takie jak w podanym linku dotyczącego kolegi RAMZOL'a.
Ale na start powinno wystarczyć. Kilka procesów, lektury na forum, a sam zobaczysz jak apetyt rośnie w mirę jedzenia.

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 10 lip 2015, 11:54
autor: deska1
Dzięki za szybki odzew, spróbuję najpierw z tym sprzętem, czas stracić "dziewictwo". Pytanie praktyczne:
Jak kontrolować temperaturę - jeśli konieczny jest termometr to jaki i w jaki sposób go zamontować (wywiercić dziurę w garze?). Czy ewentualnie ktoś może podać mi parę wskazówek jak bezpiecznie wykorzystać ten sprzęt na pierwszy raz. Na razie zrozumiałem tyle że pierwsze 50 ml lepiej wylać, ale w którym momencie zakończyć kapanie?

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: piątek, 10 lip 2015, 18:45
autor: boxer1981228
Masz tu 2 zdjęcia z mojego szybkowaru może coś pomogą:
Obrazek
Obrazek

Temperatura na termometrze umiejscowionym w kotle powie Ci ile jeszcze alko zostało do odparowania. Pracując na tego typu sprzętach najlepiej nastawić się na produkcję jakiś smakówek. Spirytu na tym nie zrobisz (mnie się udało osiągnąć 95 :) ). Na tego typu sprzętach tylko i wyłącznie delikatne grzanie i odbiór kropelkowy 2-3 krople na sek. Tak jak pisałeś pierwsze 50 ml w kanał jeszcze ze 80-100 ml do ponownego gotowania reszta serce, niestety tu musisz sam zadecydować kiedy zacznie kapać ten właściwy alkohol no i kiedy skończy kapać to smaczne i zacznie się pogon. Jak masz więcej pytań to wal jak w dym postaramy się pomóc :)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 13 lip 2015, 21:03
autor: ramzol
Aż się łezka w oku kręci :cry:

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 13 lip 2015, 21:04
autor: boxer1981228
ramzol pisze:Aż się łezka w oku kręci :cry:
chcesz to Ci oddam :)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 13 lip 2015, 21:18
autor: ramzol
Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 13 lip 2015, 22:12
autor: radius
@ramzol i boxer1981228, czujcie się opier...ni :mrgreen:

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: poniedziałek, 13 lip 2015, 23:39
autor: boxer1981228
ramzol pisze:Za OT nas opier... ale co tam. Za ile??
Przemyślałem, mogę Ci go za Free ale wypożyczyć. Pięknie sobie poradził dzisiaj z tym zacierem na burbona. Pamiętasz te cyrki co miałem z nim wcześniej? gr000by miał rację z tym przegrzewaniem. Postawiłem to na indukcję gdzie grzało się całe dno i bajka. Wlałem 10 l zacieru nawet troszkę na gęsto mieszałem kilka razy potem pokrywka, woda na płaszcz i sobie leciało 80 cały czas :)

Re: Jaka temperatura do destylacji, jak powinno się destylować na takim sprzęcie

: środa, 15 lip 2015, 22:20
autor: ramzol
Kochany :shock: kolego stał i się kurzył a Ty korzystasz i masz radość. Niestety z wiekiem(forumowym) człowiek zaczyna zwracać uwagę na rozmiar i wie, że fi jednak ma znaczenie :lol: . Jak będę w potrzebie to się uśmiechnę ;)
PS. Fajnie, że się dzielisz :lol: