Strona 1 z 1

Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 7 sie 2013, 21:04
autor: kamilos ms
Witam,dnia wczorajszego poczyniłem nastaw z brzoskwiń.Owoce pierw umyłem wypestkowałem i do beczki.
Proporcje
-około 15 kg owoców
-5 kg cukru
-25 litrów wody
-drożdze black bull
Dziś sprawdzając czy nastaw ruszył, zaniepokoiła mnie dziwna konsystencja przypominająca śluz.Oczywiście wszystko sobie ładnie pracuje no ale co z tym że tak powiem kiślem zrobić czekać aż przefermentuje do końca jakoś rozcieńczyć przefiltrować??

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: środa, 7 sie 2013, 21:21
autor: gr000by
Ten kisiel to rozdrobnione owoce, które zostały uniesione pęcherzykami CO2 wyprodukowanego przez drożdże. Pod nimi znajduje się reszta cieczy. Zostaw nastaw w spokoju jak pracuje, daj drożdżom przerobić cały cukier.

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: czwartek, 8 sie 2013, 18:40
autor: kamilos ms
Ok.dam spokojnie pracować chłopakom :)

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: piątek, 9 sie 2013, 00:57
autor: BartekBartek1
Robiłem ostatnio z brzoskwiń i moreli. Moim zdaniem to za dużo wody 5litrów wystarczy w zupełności, nawet za dużo na taką ilość owoców. Cukru maksymalnie 3kg. Destylacja w płaszczu oczywiście. Odbiór 4l/h, ale zalecane 2l/h i po tylko tygodniu leżakowania w garnku super aromat brzoskwiń. Butelka, którą napełniłem tym destylatem, jeszcze na drugi dzień pachniała świeżą brzoskwinią. Codziennie zatapiaj kożuch i jak będzie na minusie to do kotła. Pozdrawiam ;D

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 08:54
autor: kamilos ms
Z przykrością stwierdzam że śluz jest w całym nastawie,nie idzie oddzielić tego od owoców a tym bardziej zmierzyć poziom blg.

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 09:35
autor: lesgo58
Nastaw pracuje? To daj mu spokój. Dopiero 5 dzień mija. Mieszaj codziennie.
A tak nawiasem - nie daje się drożdży gorzelnianych do nastawów owocowych.

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 09:50
autor: gr000by
Ten śluz najprawdopodobniej powodują pektyny zawarte w owocach. Dodając drożdże Black Bull powinieneś dodać jeszcze 1-2 ml pektoenzymu (Pektopol, Rohapect) na każde 10 litrów nastawu. Gdybyś dodał Spiritferm Turbo Fruit to nie miałbyś tego problemu, bo zawierają dodatek pektynaz i arabanaz. Jeszcze możesz dodać pektoenzymu, powinien pomóc.

Re: Nastaw z brziskwin śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 10:09
autor: olo 69
A w czym ten śluz Ci przeszkadza?

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 11:22
autor: kamilos ms
No w tym że na pot stilu z grzałkami nie dam rady tego przedestylować

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 11:43
autor: lesgo58
Poczekaj aż skończy fermentować. Dodaj w międzyczasie - jeśli możesz, tak jak koledzy radzili - pekto i powinno się trochę sklarować. Po skończonej fermentacji daj mu się trochę odstać. Póżniej zlej z wierzchu rzadkie, a resztę przefiltruj. nie musisz zbytnio się starać. Możesz wyciskać aż poleci "muł".Trochę "mułu" nie zaszkodzi. Bylebyś nie grzał za mocno. Maksymalnie 1kW ( a nawet mniej). A jak masz dwie grzałki to tę małą moc rozłóż na obydwie po połowie - w ten sposób ryzyko przypalenia zmniejszysz jeszcze bardziej.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 11:52
autor: kamilos ms
To mi się wydaje że sobie postoji ze 2 miesiące bo wybieram się za granice.Nic się z tym nie stanie przez ten czas?

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: niedziela, 11 sie 2013, 11:55
autor: lesgo58
kamilos ms pisze:Nic się z tym nie stanie przez ten czas?
:odlot: Opowiesz nam jak wrócisz. :)

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 09:11
autor: kamilos ms
Witam ponownie,wróciłem wcześniej niż planowałem:),mając chwile czasu zajrzałem do mojego nastawu i moim oczom ukazał się biały kożuch,zapach zniewalający lecz konsystencja kiślu dalej pozostała.Co z tym białym czymś zebrać to,a resztę przefiltrować?
Obrazek

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 09:17
autor: gr000by
To białe coś nie wygląda zbyt dobrze. Nie widać za dobrze, czy to pleśń, czy drożdże kożuchujące, a może jeszcze coś innego. Na twoim miejscu całość tego białego bym wywalił natychmiast. Resztę przefiltruj, odciśnij pulpę i destyluj. Koniecznie dwa razy, pierwszy raz zbieraj wszystko co ma %% i ma związek z owocami, a drugi raz powoli tnij frakcje i tak grzej, żeby mieć produkt o mocy 60-80% od początku do końca. Dziel na smak i zapach, a się nie zawiedziesz. Mam tylko nadzieję, że to białe coś nie wpłynie na jakość końcowego produktu.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 10:53
autor: kamilos ms
Cały czas obawiam się o przypalenie grzałki,może rozcieńczyć z woda tego gluta?

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 10:58
autor: gr000by
A dodałeś pektoenzymu zgodnie z zaleceniami?

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 11:37
autor: kamilos ms
Tak dodałem.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 11:40
autor: gr000by
To w takim razie najpierw przefiltruj nastaw przez tetrę lub worek filtracyjny, jak to nie pomoże usunąć śluzu/kisielu, to dopiero wtedy zastosuj umiarkowane rozcieńczanie wodą.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 12:02
autor: kamilos ms
Próbowałem filtrować przez złożoną kilka razy firankę,zawsze tak robię części stałe się oddzieliły,a śluz przelatywał w takiej samej konsystencji.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 12:09
autor: gr000by
To masz nieciekawą sytuację. Możesz spróbować podgrzać małą część nastawu - może na gorąco śluz się rozpuści i nie będzie stanowił problemu? Jakby tak było to mógłbyś wstępnie zagrzać nastaw, mieszając go, aż śluz się rozpuści i dopiero później montować aparaturę. Może w ten sposób uda ci się go przedestylować. Możesz też nalać wody by przykryła grzałkę, zagotować ją i dodać nastawu do objętości roboczej kotła, zagrzać i tak pracować. Trochę gdybam, bo nigdy stricte takiej sytuacji nie miałem, a przy grzaniu gazem wystarczy odcedzić kawałki owoców/części stałe.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 2 paź 2013, 15:08
autor: Pretender
Na małej ilości zrób próbę. Podgrzej i dodaj trochę pekto. Jeśli i to nie pomoże, to tylko grzanie małą mocą lub poszukanie kumpla z płaszczem. Ale dziwnie zabrzmiało ;) "z płaszczem" ....

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 4 paź 2017, 08:36
autor: Bodzios13likes
Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat, mój nastaw chyba nie wypalił, po tygodniu nie czuć alko, a sam nastaw jest kwaśny ;( To moja pierwsza próba z owocami, zawsze cukrówka, ma ktoś może jakiś pomysł ? Drożdże dodałem do nastawów owocowych. Pozdrawiam

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 4 paź 2017, 10:42
autor: Kamal
A dane o nastawie? Nie możemy Ci pomóc nie mając info, ile czego było?
K.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 4 paź 2017, 14:49
autor: Bodzios13likes
Jakieś 25g kg bez pestek, podzielone na 4 części, 8kg cukru, wszystko w beczke 80l.
Stała temp ok 20-25 stopni.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: środa, 4 paź 2017, 15:32
autor: Kamal
A ile wody dodałeś do całego nastawu? A Blg? Drożdże turbo?
Przypuszczam przerobienie cukru.
K.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: czwartek, 5 paź 2017, 10:51
autor: Bodzios13likes
Myślę, że ok 25l wody, blg kurczę nie sprawdzałem, nie pomyślałem bo wkurzył mnie ten zapach dziwny. Czytałem gdzieś, że z brzoskwiń wychodzi bardziej wytrawny zapach, ale zapachu alko nie ma. Dodałem Drożdże gorzelnicze do nastawów owocowych Alcotec Fruit 25 l x 3 saszetki

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: czwartek, 5 paź 2017, 18:32
autor: Kamal
Cukier pewnie drożdże zjadły. Zobacz co pokaże cukromierz.
3 paki to sporo drożdży dałeś.
K.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: piątek, 6 paź 2017, 08:44
autor: Bodzios13likes
No ponoć jedna na 25l, zawsze zastanawiałem się co się stanie jak da za dużo, drożdże będą wydzielać za dużo ciepłą i umrą ?
Pozdrawiam

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: piątek, 6 paź 2017, 09:11
autor: Kamal
Drożdże mogą się ugotować, destylat może być czuć drożdżami (w zależności od sprzętu). ;-)
Na tyle spokojnie by 2 paczki wystarczyły, a nawet jedna by podołała.
K.
K.

Re: Nastaw z brzoskwin - śluz

: sobota, 7 paź 2017, 18:22
autor: Bodzios13likes
Witam, wiec sprawdziłem blg, było 4 więc dałem w rurę, zapach nie zachęcający, smaku jeszcze nie wiem bo później jechałem autem. Moc bardzo mała, nie wiem z jakiego powodu, na początku 50%, po upływie 700ml, moc 40% :(