Strona 1 z 1

Wydajność Cukru

: poniedziałek, 6 maja 2013, 12:41
autor: lesgo58
W ciągu ostatnich kilku tygodni robiąc trochę zapasów spirytusu na sezon nalewkowy postanowiłem wykonać pewne doświadczenie.
Skłoniło mnie do tego brak jednoznacznych opisów wydajności cukru różnych firm. A raczej duża rozpiętość wydajności podawana przez różnych kolegów.
Do prób postanowiłem kupić cukier następujących firm.

- Cukier Królewski firmy Suudzucker Polska SA - "Cukrownia Ropczyce" (Tesco)
- Diamant firmy Pfeifer & Langen ( giełda towarowa)
- Słodka Łyżeczka firmy Krajowa Spółka Cukrowa - Toruń (Biedronka)
- Cukier Lubelski firmy Krajowa Spółka Cukrowa - Krasny Staw (Tesco)
- Sweet Family Promyk firmy Nordzucker Polska SA(Biedronka)
- Glukoza (hurtownia)

Wszystkie nastawy były zrobione w proporcjach : 10kg cukru - 40 l wody - drożdże Turbo Star Vodka 3.
Dało mi to 46 litrów nastawy o 20Blg. Fermentowały w tych samych warunkach. Temp. otoczenia 20*C. Fermentację kończyły na -3Blg.
Jedynie glukoza w związku z tym, że miałem końcówkę partii dałem aż 11,35kg do nastawu o całkowitej pojemności 50 litrów. O trzymałem nastaw o 19Blg. Fermentacja stanęła na -2,5Blg
Rektyfikację przeprowadzałem na kolumnie długości 2m i śr. 60,3mm. Wypełnienie ze sprężynek 3,6mm podzielone na pakiety po ok. 50cm przedzielone półkami dzieląco - odbiorczymi. Nastaw grzany był w zbiorniku z płaszczem. Głowica puszkowa.
Wyniki osiągnięte bardzo mnie zaskoczyły, gdyż nigdy nie mierzyłem tak dokładnie ile można wyciągnąć spirytusu z kg cukru. Ostatnimi czasy tak na oko wydawało mi się, że ok. 0,55 litra/kg cukru.
Wyniki dotyczą całości urobku brutto - tj. przedgony, serce, i pogony. Ciągnąłem do samego końca. Praktycznie gdy kończyłem rektyfikację to do wysokości 150cm w kolumnie nie było już spirytusu. Wyciągnięcie całej końcówki alkoholu powyżej 99*C w zbiorniku aż do 100,5*C zajęło mi ok. 3 godzin. Ale w tym czasie wyleciało jeszcze ok 1,2 litra spirytusu. Wszystko mierzyłem menzurką o pojemności 250ml.
Tak więc otrzymałem następujące wyniki:

- Cukier Królewski - 6111ml/10kg cukru - co daje 0,611 litra/kg
- Diamant - 6184ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Słodka Łyżeczka - 6205ml/10kg cukru - co daje 0,620 litra/kg
- Cukier Lubelski - 5997ml/10kg cukru - co daje 0,599 litra/kg
- Sweet Family - 6180ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Glukoza - 5955ml/11,35kg glukozy - co daje 0,525 litra/kg

Moc spirytusu w każdym przypadku wynosiła nie mniej niż 96,8%.
Tak więc jak widać jest nieprawdą jakoby cukry wyprodukowane w różnych cukrowniach różniły się wydajnością między sobą w sposób ewidentny. No chyba, że ja miałem takie szczęście i kupiłem cukry dobrej jakości.
Glukoza natomiast zgodnie z oczekiwaniami wykazuje mniejszą wydajność.
W najbliższym czasie mam zamiar pomierzyć wydajność cukru z partii przeznaczonych do promocji. Panuje ogólna opinia, ze jest gorszej jakości. Zobaczymy.

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 6 maja 2013, 13:12
autor: Pretender
Dzięki za porównanie. A mogło się wydawać, że cukier cukrowi nierówny.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 7 maja 2013, 00:30
autor: wawaldek11
:poklon; za ten i inne, dobrze udokumentowane ekperymenty.
Mnie interesuje jeszcze Blg dundru po cukrówce. Po rumie z melasy i trzcinowego cukru mam ok. 2*Blg.
A tu poteoretyzuję: ;)
Gdybyś mógł pomierzyć Blg dundru po destylacji każdego rodzaju cukru, to może wyjasniłoby nam nawet te małe różnice w wydajności różnych rodzajów cukru.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 7 maja 2013, 05:28
autor: lesgo58
Ciężko będzie, gdyż raczej nie robię cukrówek. Ten eksperyment z cukrówkami to tylko tym razem. Potrzebę dużej ilości spirytusu połączyłem z eksperymentem. Zazwyczaj robię spirytus z glukozy bądż z owoców. Ale obiecuję, że chociaż jeden cukier przerobię - tak dla sprawdzenia.
A te róznice w wydajności pokazane w eksperymencie wynikają raczej z marginesu błędu. Są tak minimalne, że praktycznie można by je nie odnotowywać.
Druga sprawa - przy takim wyniku jaki osiągnąłem będzie trudno doszukiwać się pozostałości cukru w dundrze.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 7 maja 2013, 08:28
autor: artaks
Super eksperyment, zostaniesz chyba forumowym pogromcą mitów!

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 7 maja 2013, 08:43
autor: Wald
wawaldek11 pisze:małe różnice w wydajności różnych rodzajów cukru.
Dunder nawet bez cukru może pokazać 1 do 2 Blg. Po odparowaniu, szczególnie na pot-still'u, jest zagęszczoną wersją nastawu, oczywiście bez alkoholu. Wprowadź poprawkę na niecukry, czyli wszystko co zostało po fermentacji (zanieczyszczenia cukru, szczególnie brązowego, witaminy i pożywki), a będziesz spał spokojniej. Czasami decydujemy się na pozostawienie w dundrze resztek pogonów , to może zmniejszyć wskazania na skali Blg. Moim zdaniem, jeśli są różnice, nie wynikają one z zastosowanego cukru.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 7 maja 2013, 09:03
autor: majonesse
Witam,
He, He, He. Ktoś już kiedyś badał zawartość cukru w cukrze. :D
Na takową zawartość ma wpływ odmiana buraka cukrowego lub proces technologiczny, a może te dwa czynniki???

:klaszcze:

Pozdrawiam
Mariusz

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 20 maja 2013, 22:50
autor: gr000by
Wielkie dzięki za ten eksperyment, zdobyta wiedza jest naprawdę bezcenna :). Czekam niecierpliwie na pomiary wydajności cukrów promocyjnych.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 14 cze 2013, 09:31
autor: JAREK VW
REWELACJA- to mało powiedziane...
Piszesz:
Wyniki dotyczą całości urobku brutto - tj. przedgony, serce, i pogony.
Masz może dane jakie wyniki czystego serca po odjęciu przed i pogonów?

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 14 cze 2013, 10:05
autor: lesgo58
Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne.
Z 10 kg cukru otrzymuję po 3 gotowaniach minimum 2500ml spirytusu lux i minimum 2500ml spirytusu b. dobrego.
Spirytus lux używam do wódek czystych i smakowych i nalewek specjalnych, a pozostały spirytus do nalewek.
Przedgonów, które definitywnie kończą w baniaku na podpałkę i zmywacz jest ok.300ml, a pogonów jest ok.500ml.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 14 cze 2013, 11:02
autor: JAREK VW
Ostatnio zrobiłem nastaw 12kg cukru 45l wody.
Po pierwszym puszczeniu wynik 6150ml surówki, dodam że proces kończę po załamaniu temperatury stabilizacji.
Wynik słabszy od Twojego i teraz pytanie?
Jaki wpływ na wydajność ma tzw. jak to kiedyś napisałeś pompowanie- czyli dla nie zorientowanych stabilizacja kolumny po wzroście temperatury stabilizacji pod koniec procesu

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 14 cze 2013, 13:15
autor: lesgo58
Wynik nie jest taki zły. A że gorszy od tego co podałem na forum to nie szkodzi. Ja specjalnie destylowałem w sposób umożliwiający wypompowanie całego etanolu. Na co dzień tak nie robię. Zazwyczaj u mnie wydajnośc oscyluje w granicach 5,3-5,5 litra z 10 kg cukru.
Końcówkę procesu - czyli odbiór resztek pogonów próbowałem na różne sposoby. Między innymi pompowanie. Jednak muszę stwierdzić, że wszystkie sposoby potrzebują tego samego czasu na odebranie resztek spirytusu. I nie mam tu na myśli destylatu byle jakiego - tylko spirytus 96,6%. I co najważniejsze pompowanie samo w sobie nie ma wpływu na wydajność.

Re: Wydajność Cukru

: niedziela, 14 lip 2013, 22:52
autor: jarek12341
A ja mam pewne ale do tego testu a szczególnie cukru, być może test jest ok ale mam 4 identyczne beczki z grzaniem i mieszadłami, szczelne z jedynym odprowadzeniem gazów przez rurkę także o zwietrzeniu też nie ma mowy. Słodka łyżeczka mnie zawiodła, najmniejsze blg przy tej samej pojemności w porównaniu z Diamantem i Królewskim bo takich tylko używam, wiadomo do blg trzeba użyć porządnego cukromierza a nie tego za 15 zeta. Co do wydajności też jest mniejsza. Dodam tylko, że używam beczek 50L, warunki identyczne podczas procesu a już po temperaturach widać, że w przypadku Słodkiej łyżeczki zacier słabszej mocy. Dodam, że obserwacje prowadzę już długo ponieważ Słodką łyżeczkę przywozi mi kolega któremu od czasu do czasu coś wyprodukuję, jak pracuję na Królewskim i Diamancie :D

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 15 lip 2013, 07:49
autor: lesgo58
@jarek12341
Wszystko jest możliwe. Ten sam cukier ale z innej cukrowni może się różnić między sobą.
Miałem już przypadek w zeszłym roku, że robiłem na cukrze z którego raz było powyżej 0,55 litra z kg, a innym razem nie osiągnąłem nawet 0,5 l.
Do doświadczenia miałem do dyspozycji takie o jakich pisałem. Można zobaczyć na zdjęciach. Raczej ich wydajnoiść była na jednakowym poziomie. Różnice występują raczej w granicach błędu. Jedynie lubelski odstaje in minus.
Do pomiarów Blg nie przywiązywałem zbytnio wagi. Dla mnie najważniejsze było, że cukier był przerobiony. W rzeczywistości moim miernikiem była cisza w fermentatorze. Jedynie dla pewności, że wszystko było przerobione ( bo różnie to bywa z drożdżami - chociaż te mam na 100% sprawdzone) mierzyłem Blg końcowe. We wszystkich przypadkach było ok. -3. Piszę ok. bo pomiarów nie robiłem w ortodoksyjny sposób - czyli na odgazowanej i doprowadzonej do 20*C próbce.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 5 lis 2013, 11:06
autor: gr000by
Proponuję przypięcie tematu, by był łatwiej widoczny dla poszukujących.

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 3 lut 2014, 09:13
autor: montgomery
Jako że też powinienem nie tylko brać z forum, ale i dawać postanowiłem się z wami podzielić swoimi spostrzeżeniami co do cukru.
Testowałem wiele gatunków cukru i wiele drożdży i oto moje spostrzeżenia.
W końcu dobrałem sobie najlepsze dla mnie drożdże: Moskwa style, Spirit Ferm, Cobra 6, Jana okowity Turbo.

Z racji tego, że zostałem obdarowany znaczną ilością Moskwiaków (taki żart urodzinowy przyjaciół), postanowiłem zrobić test z cukrem .
Biedroneczka-łyżeczka, Lidelek żółta torebeczka i diamencik.
Wszystkie po 8 kg, w każdym nastawie dopełniono do 26 litrów.
Blg startowe książkowo w każdym z trzech, temperatura startu około 28 stopni, otoczenia 21.
Po kilku godzinach (4) bąbelki ostro pracowały.
Aby nie zanudzać przejdę do końca.
Cukier łyżeczka i diament zakończenie pracy po 66 godzinach z Blg -3 plus.
Zapach i smak po pierwszym grzaniu bardzo dobry.
Lidelek, żółta torebka, zakończenie po 72 godzinach coś koło 0- Blg,
i tutaj zatrzymam się na dłużej. Zapach, a raczej (dla mnie) smród nastawu z lidla przypominał zgniłe jajka. To przepuszczałem 2 razy (takie mam urządzenie) i nadal było można wyczuć dziwny posmak i zapach. Ogólnie wydajność z lidelka dużo słabsza i jakość gorsza. Moja połowica zwróciła mi uwagę, że ten "cukier" jest jak pył i pochodzi z fabryki z Niemiec. Skusiłem się ceną 2,54 zł za kg, lecz nie warto. Dopiero po zmieszaniu z innymi destylatami i ponownym garowaniu (trzecim) zapach i smak zadowalający.

To tyle co do moich spostrzeżeń.
Miałem już tani cukier gatunku II, ale ten z lidla to chyba gatunek piąty.
Jak ktoś ma doświadczenia z tym żółtym (opakowanie żółte) inne niż ja proszę o wpisy .
Pozdrawiam Montgomery.

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 3 lut 2014, 23:31
autor: rozrywek
Lesgo58 bezapelacyjny SZACUN za dokonane doświadczenie.
Moje przekonania o jakości różnych producentów cukru były absolutnie odmienne, dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Jak widać różnice są tak niewielkie że nie warto w pogoni za wydajnością kierować się w stronę cukru. Ani na moment nie powątpiewam w jakość przeprowadzonego doświadczenia.
Różnic w urobku można się doszukiwać w innych aspektach, np. ilość wody, jakość grzybków, minimalnych różnicach w procesie destylacji, a nawet w wadze cukru, nie jest powiedziane że w torebkach było równiutko po 1kg, a nie 978g, a woda była mierzona w kalibrowanych menzurkach.
Nie warto gonić za jednym więcej kieliszkiem urobku, a raczej jak nam Lesgo udowodnił za jakością!
Osobiście to nie tracę 3 godzin extra aby uciągnąć 500ml smrodliwego urobku, tylko jak już jest prawie koniec to kończę proces a resztę wylewam do kibla i tyle. Zużyta energia, woda i nasz cenny czas nie jest wart tego.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego pędzenia.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 4 lut 2014, 14:02
autor: radius
@montgomery, przeczytaj ten post to się dowiesz więcej o cukrze Castello :(
http://alkohole-domowe.com/forum/post31990.html#p31990

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 6 lut 2014, 08:56
autor: montgomery
Dziękuje! Przeczytałem ten post i zapewne stąd ten "smród"!
Wcześniej czytałem testy cukru lecz nie było tam tego "żółtka" a ten post co mi podrzuciłeś link przeoczyłem bo z pewnością bym sobie darował.
Człowiek chce zaoszczędzić ale te tanie często wychodzi drogo! Prąd na trzy grzania,woda i własna praca i zastanawianie się czy nie wylać aby nikt tego nie powąchał nie mówiąc o degustacji.
Wniosek prosty, dokładniej szukać na forum zaoszczędzi nam to sporo czasu ,nerwów i kasy!
Pozdrawiam Montgomery

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 20 lis 2014, 17:57
autor: aronia
W ramach wymiany cukru na świeższy(jeszcze nie zbrylony) i ja rozpocząłem w poniedziałek test cukru od 4 producentów. Ze względu na ilości(po 10 kg) poszczególnych oceniał będę tylko wydajność 1 procesu: głównie serce z pierwszego procesu, ale po rektyfikacji dodam też informacje o łącznym uzysku, również odzysk z odpadów. Dodatkowym "utrudnieniem" dla drożdży jest aktualna temperatura. A teraz do konkretów:
- nastawy: 10kg w łączniej objętości 40l nastawu, drożdże T48 dodane po nalaniu 1 części(20l) - pojemniki fermentacyjne to szklane butle o pojemności niewiele większej z założonymi rurkami fermentacyjnymi;
- temperatury: woda do nastawu około 12,5 stopnia, temperatura początkowa w pomieszczeniu 12, po niecałych 48 godzinach 13(jedyne źródło ciepła w pomieszczeniu to pracujące nastawy).
Spostrzeżenia po niecałych 48 godzinach - drożdże w tych skrajnych warunkach już się "rozbujały" i praca idzie im dość żwawo - co widać po rurkach oraz wnętrzu butli. Cdn...

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 20 lis 2014, 19:03
autor: Spiryt
Testowałem cukier z lidla i podczas obu prób blg stanęło na 0. Na pewno nie jest to wina drożdży bo za trzecim razem i z cukru królewskiego blg spadło do -3

Jeśli chodzi o polski cukier to ma on według norm mieć czystość 99%, najgorsze jest to że nie wiadomo który jest polski a który przepakowywany w Polsce.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 20 lis 2014, 21:01
autor: gr000by
To właśnie jest loteria. Mi ostatnio 2 razy nastaw dobił tylko do -2 BLG na Sweet Family z promocji w Tesco. Na Lubelskim lub Polskim Cukrze nigdy nie było tego problemu, -4 BLG mam bez problemu na cukromierzu pod koniec fermentacji. Najlepszym cukrem do naszych celów jest cukier gruboziarnisty, ale na taki trafić to sztuka. Im cukier drobniejszy tym lepiej się rozpuszcza, ale jego jakość jest nieco niższa - jest bardziej podatny na utlenianie powierzchniowe ze względu na bardziej rozwiniętą powierzchnię. Aczkolwiek przy pracy na kolumnie nie zauważyłem zbyt dużych zmian w ilości cukru w cukrze przerabiając różne marki cukru, bez problemu osiągając 570-580 ml serca z kilograma.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 20 lis 2014, 22:47
autor: luki213
W Biedronce jest teraz cukier Słodka Łyżeczka ale produkowany przez Krajową Spółkę Cukrową S.A. w Toruniu. a sama firma sprzedaje owy cukier również pod swoim szyldem jako "Polski Cukier". Cena cukru w Biedronce to 1.79zł a tego "Polski Cukier" dostępny w zwykłych sklepach to koszt 1.85zł za kg. Uważam Panowie że powinniście kupować w stonce, nigdy nie byłem zadowolony z jakości produktów produkowanych wyłącznie dla Tesco a jeszcze gorzej przez Tesco. Dlatego nie dziwię się że cukier Wam nie podszedł.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 09:58
autor: baryl
Wczoraj zakończyła się fermentacja na tym cukrze z biedronki, zaznaczyłem na czerwono w którym miejscu zatrzymał się cukromierz.
Nastaw, 50L woda, 15kg cukru, 2x drożdże alcotek VODKA STAR TURBO, nastaw zrobiony w poniedziałek, czwartek koniec fermentacji.
Korzystając z okazji, mógłby ktoś powiedzieć (wytłumaczyć) wyskalowanie cukromierza, wskazanie startowe pokazuje mi 80, zaznaczone na czarno.
Pozdrawiam

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 11:47
autor: aronia
Twój "cukromierz" wygląda na wyskalowany w gęstości roztworu(1.000g/cm^3 przybliżona gęstość czystej wody). Gdzieś na forum(albo na białym) znajduje się arkusz do przeliczania poszczególnych jednostek między sobą - jeżeli Ci się chce możesz poszukać albo pozostaje przyzwyczajenie się do obecnej skali.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 12:29
autor: radius
Przelicznik "zapożyczony" od winiarzy ;) Twój odczyt zaznaczyłem na czerwono.
Gęstość Balling
1,000 ---
1,005 ---
1,010 ---
1,015 ...... 0,7
1,020 ...... 2,0
1,025 ...... 3,2
1,030 ...... 4,4
1,035 ...... 5,6
1,040 ...... 6,7
1,045 ...... 7,9
1,050 ...... 9,0
1,055 .... 10,2
1,060 .... 11,3
1,065 .... 12,4
1,070 .... 13,6
1,075 .... 14,7
1,080 .... 15,7
1,085 .... 16,8
1,090 .... 17,9
1,095 .... 18,9
1,100 .... 20,0
1,105 .... 21,0
1,110 .... 22,1
1,115 .... 23,1
1,120 .... 24,1
1,125 .... 25,1
1,130 .... 26,1
1,135 .... 27,1
1,140 .... 28,1

A tu masz wzór do przeliczeń;
Blg = [(G - 1) * 266] / G

lub odwrotnie:

G = 266 / (266 - Blg)

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 13:05
autor: baryl
Są sprzeczne informacje co do przeliczeń, ja znalazłem też inny przelicznik i według niego wychodzi w około 20Blg , chyba pozostaje kupić z normalną skalą.
Wzorować się tymi przeliczeniami wychodzi że bardzo niskie stężenie cukru, mi wychodzi że cukru mam 333g na 1L, a według tabeli 212g 1L

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 14:20
autor: gr000by
@baryl, sprawdź dobrze, czy nie masz skali BLG na tym cukromierzu, bo papierową wkładkę masz identyczną jak w moim cukromierzu, który ma skalę gęstości, BLG i szacowanego % alkoholu.
@radius, to co podrzuciłeś nie zgadza się z rzeczywistością. Dzisiejszy pomiar gęstości - 1,05g/cm3 dał mi faktyczne 12,5 BLG, a wg. podanej tabelki ledwo 9 BLG (bardzo nierealne). U winiarzy sporo jest takich błędnych tabelek i są one powielane w nowych tematach :(.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 14:54
autor: baryl
No k...a jasne że jest :oops: tyle razy go oglądałem, przeliczałem, w necie chyba z dwie noce spędziłem :shock: .
Według jego wskazań 80 to 18,5 Blg, więc startową około 20 Blg miałem, chyba troszkę mało jak na tą ilość cukru? z biedronki

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 17:05
autor: rastro
W sumie winarze biorą poprawkę na nie cukry i to by mniej więcej pasowało.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 21 lis 2014, 18:46
autor: radius
Chyba tak właśnie jest z tą tabelką od winiarzy i stąd wynika różnica :(

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 22 lis 2014, 16:32
autor: tomektz
A ja mam pytanie co do cukru? Ile wam wychodzi z 1 nastawu czystego serca? Bo ja dawałem zwykle 6 kg na 22 litry wody i strasznie różne mam wyniki, raz wychodzi 2,4 raz 3,2 serca, oczywiście w 30 litrowym kegu. Cukier zawsze z biedronki. Jak to jest u was z osiągami?

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 22 lis 2014, 17:44
autor: lesgo58
Proste liczenie z kg cukru powinno być 0,6 litra brutto urobku o mocy co najmniej 96%.
Twoje 3,2 z 6 kg cukru to jest bardzo dobry wynik jak na serce.

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 22 lis 2014, 19:47
autor: wiking
Wiem, że kolega lesgo58, to rekordzista w osiągach i nie mam zamiaru się z nim kłócić, bo po co :respect:, ale ja z nastawu 24 kg uzyskuję tylko 10l serca i 2l przed i po gonów nadających się do następnego przerobu, może tak mam przez to, że konstrukcja mojej kolumny jest już z deczka przestarzała, niestety nie posiadam bajerów w rodzaju OOB, czy bufor nie mówiąc już o kotle w płaszczu.

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 22 lis 2014, 23:14
autor: tomektz
Witam mam pytanie :
Otóż pracuje na 30 litrowym kegu i nastawiłem sobie trochę więcej, tzn. 180
litrów wody/ 42 kg cukru , i 4 paczki drożdży ( OLD GRANDS TURBO GOLDS), i
pobierając sobie z beczki do każdego pędzenia :hahaha: , wychodziło mi tak 1 pędzenie - 3litry serca, 2- 2,8/ 3 - 2,3/ 4- 3, jak myślicie, czy zawartość etanolu w beczce może się
rozkładać (że niby na wierzchu jest więcej, a na dole mniej ), i jeszcze takie pytanie, trochę może amatora, ale dopiero zaczynam, czy warto zainwestować w 50 litrowy keg?, i ile wam wychodzi serca z 50,a ile z 30 litrowego kega?
Pozdrawiam.


Nie pisz tak długiego zdania. Ciężko się to czyta, zrozumieć jeszcze trudniej.

Re: Wydajność Cukru

: niedziela, 23 lis 2014, 00:46
autor: lesgo58
wiking pisze:Wiem, że kolega lesgo58, to rekordzista w osiągach
A co ze mnie za rekordzista? ;)
Każdy może mieć takie osiągi. Trzeba tylko chcieć. ;)
A wydajność cukru w ogólnych zarysach jest jednakowa.
A ile się uzyska to zależy od tego co chce i jak chce uzyskać operator. I nie potrzeba do tego ani OOB ani bufora stabilizacyjnego. Wystarczy zwykła kolumna.

Re: Wydajność Cukru

: niedziela, 23 lis 2014, 09:47
autor: wojs40
Tu jest wszystko na temat wydajności cukru:

http://www.youtube.com/watch?v=mdb4wu6n4kw

:D :D :D

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 16 gru 2014, 18:46
autor: aronia
Nadszedł czas na podsumowanie 1 części testu(http://alkohole-domowe.com/forum/wydajn ... ml#p113171):
Z destylacji każdego nastawu zostało oddzielone 0,2l przedgonu oraz 0,5l pogonu po osiągnięciu 99 na termometrze w zbiorniku.
Uzysk serca(surówki około 96%) z 10 kg:
Cukier Lubelski Tesco - 6l
Polski Cukier - 5,9l
Cukier Królewski - 5,7l
Słodka łyżeczka - 6l(szklana butla z rurką fermentacyjną - szczelna)/5,8l(plastikowa beczka z wężykiem do odprowadzania gazów)
Uwagi co do testu: użyte drożdże poradziły sobie w niskiej temperaturze(około 12-13) w niecałe 3 tygodnie z zejściem do -4 oraz samoczynnym grawitacyjnym wyklarowaniem. Ze względu brak czasu/sprzętu nastawy zostały przetrzymane nad osadem co negatywnie wpłynęło na zapach surówki. Surówka odbierana przez OVM(jedyny element miedziany w mojej aktualnej kolumnie to chłodnica liebiga) w mojej ocenie pachniała lepiej - i nie była to kwestia przedgonów, gdyż nawet próbka już po odebraniu części serca przez LM nadal miała ten specyficzny zapach.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 16 gru 2014, 21:34
autor: Sebastian120
Chciałem tylko dodać że słodka łyżeczka i cukier królewski zjeżdża z tej samej linii produkcyjnej w cukrowni Ropczyce :)

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 4 maja 2015, 20:39
autor: Zbynek80
Ciekaw jestem jaką osiągacie ilość gotowego serca po drugim gotowaniu. U mnie jest to ok 1/3L z 1kg cukru

Re: Wydajność Cukru

: poniedziałek, 4 maja 2015, 21:05
autor: golec269
Witam. U mnie jest to około 0,4l czystego serca z 1kg cukru.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 07:07
autor: lesgo58
Moje ostatnie spostrzeżenia dotyczące cukru.
Pogorszyła się wydajność i jakość. Nie pamiętam jakie ostatnio używałem. Wszystkie ( 4 różne popularne marki) miały jakiś feler. Na żadnym nie uzyskałem wydajności 6 litrów z 10 kg. Co jeszcze do niedawna nie było żadnym problemem. A dodatkowo pojawiły się aromaty zgniłych jaj, których nie wyczuwałem od jakiegoś roku. Macie też takie odczucia?

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 17:48
autor: Roger
Mam podobnie ... używam praktycznie tylko cukru z Lidla wydajnosc była zawsze książkowa na poziomie 0, 6 teraz 0, 5 ... te same drożdże, proporcje , czasy i BLG ;)

Ps
A już myślałem że mi się wydaje ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 18:41
autor: jurek1978
U mnie bez zmian a gotuje sporo bo 2 x na tydzień i nie zauważyłem zmian w ilości/ jakości urobku.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 18:59
autor: radius
lesgo58 pisze: pojawiły się aromaty zgniłych jaj, których nie wyczuwałem od jakiegoś roku. Macie też takie odczucia?
Parafrazując B. Lindę;
- "bo to złe buraki były..." :mrgreen:
Może przyczyną są tegoroczne susze i temperatury letnie ;)

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 19:09
autor: 9kaczor6
jurek1978 a jakiego cukru używasz ? Ja wstawiłem trochę nastawu z polskiego cukru kupionego w Lewiatanie. Jak go przepędzę i dojdę do wprawy z maszyną dam znać co i jak.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 19:37
autor: wawaldek11
Myślę, że cukier w sklepach mamy jeszcze z poprzedniej kampanii.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 20:15
autor: lesgo58
Z poprzedniej to na pewno. Tylko z jakiego kraju?

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 20:40
autor: gary1966
Serwus, aromat zgniłych jaj i ja wyczuwam od jakiegoś czasu, myślałem, że to przez to, że Cu mam tylko w głowicy?
Ustępuje po paru dniach, wydajność 0,5l.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 22:56
autor: Lootzek
W ogóle coś dziwnego się dzieje, ostatnio nie wystartował mi nastaw cukrowy. Jak zawsze Diamant, 7 kg plus 21 litrów wody, T3 niebieskie, wszystko do bólu standardowo, rozpuszczanie cukru, natlenienie, drożdże, mieszanie - rutyna. I cisza w fermentatorze..
Po kilku dniach pokazała się piana na powierzchni, a kolega który przypadkiem zajrzał z wizytą zdziwiony spytał dlaczego robię cukrówkę na górniakach. Z początku chciałem zobaczyć co wyjdzie na dzikusach, ale kiedy z wiaderka zaleciało octem, powiedziałem stop! Co robić, szkoda cukru?! Wlałem wszystko do kega, doprowadziłem do 95 stopni i zostawiłem do wystudzenia. Ponownie do fermentatora (w międzyczasie potraktowanego kolejno kretem, domestosem i na koniec piro), natlenienie, świeżo kupione drożdże i dupa blada. Po dobie brak oznak życia. W akcie desperacji odlałem 8 litrów do mniejszego wiaderka, dodałem po odrobinie kwasku cytrynowego, dopełniłem proporcjonalnie wodą, znów natleniłem i hosanna, po paru godzinach nieróbstwa rozkręciły się.
Czemu opisuję tę historię? Otóż znajomemu przytrafiła się podobna historia, dwa nastawy puszczone równolegle tyle że na T48, jeden opornie ale ruszył, w drugim cisza. Uratował to szczepiąc martwy nastaw tym pracującym.
Teraz koledzy widzę zgłaszają problemy z wydajnością, może w dostępnym na rynku cukrze jest coś co utrudnia pracę naszym małym dobroczyńcom? :O

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 24 lis 2015, 23:28
autor: 9kaczor6
Czytam i czytam... dziwna sprawa z tym cukrem.
Może któryś z użytkowników ma jakiegoś znajomego lub kogoś innego który może pracuję w tej branży? Cholera wie co oni tam dodają, że z nastawami dzieją się takie rzeczy. :/

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 12 gru 2015, 11:21
autor: osmaro
Czy ktoś z Was na problem z zapachem podczas fermentacji i samego urobku po destylacji? Używam cukru Diament i drożdży T3. Podczas fermentacji czuć zapach landrynek i bananów, zapach czystego destylatu o mocy 97 % jest taki lekko bananowy. Robię również ŁKZWJ i do niego używałem akurat królewskiego cukru i z Lidka. Nie wiem czy kukurydza maskuje zapach czy po prostu inny cukier. Czy ktoś robił cukrówkę na Diamencie i na T3 i ten sam problem był?

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 12 gru 2015, 20:57
autor: gr000by
Taki urok tych drożdży - podczas fermentacji (szczególnie w wyższej temperaturze) produkują sporo estrów o zapachu banonowo-owocowo-landrynkowym. Zmień drożdże, cukier ma znaczenie marginalne.

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 12 gru 2015, 21:07
autor: osmaro
Dzięki za tak szybką odpowiedź. Gr000by jakie drożdże polecasz by nie wytwarzały bananowego zapachu?

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 18 gru 2015, 00:16
autor: gr000by
Drożdże typu 48 albo Vodka i do tego fermentacja w temperaturze nie przekraczającej 25*C.

Re: Wydajność Cukru

: sobota, 19 gru 2015, 08:08
autor: osmaro
U mnie fermentuje w około 20 stopniach. Dziś jadę zakupić Gozdawa 1410 oraz Spid Ferm T3. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie pozostaje mi nic innego jak testować i tyle. Na lato i tak dokupuje przedłużenie kolumny o 50 cm z wypełnieniem sprezynkami. Co da mi jakiś 1 m samego wypełnienia.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 15:58
autor: Zbynek80
jurek1978 pisze: Czy 14 litrów spirytusu z 26 kg cukru to dużo ?
Myślę że może i dużo ale nie bardzo dużo. Niby od 0,5 do 0,6 litra spirytusu można uzyskać z 1 kg cukru. Czyli niby od 13 do 15,6 litrów. Ja plasuję się w połowie tej stawki w sumie.
Pozdrawiam !
Właściwie to taka standardowa wydajność,
Przy tej wydajności mnie z 13,5kg/45L powinno wyjść ok 7,5L i pewnie tyle by było brutto A netto odbieram 5,5l serca. Ze spuszczeniem z jeziorka z fajki olm i przedgonów to i zejdzie z 0,5L potem w czasie procesu dobre 100ml z LM. Ciągnę do 98*C. Jak pociągnę do 99,5*C to jeszcze dobry litr pogonu zleci. A i coś w kolumnie zostanie czyli jakbym tak wyssał do samego końca to te 7,5L brutto bym miał czyli wydajność na poziomie 0,55L/kg a Ty już masz tyle serca więc dużo.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 17:12
autor: jurek1978
No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
Czyli rozsądnie. 0,53 w sumie nawet mi wychodzi więc jest git. Kiedyś starałem się nawet więcej ciągnąć ale od jakiegoś czasu zluzowałem :)

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 18:16
autor: golec269
U mnie jest podobnie-okło 0,5l\kg cukru. Później z kilku rektyfikacji przerabiam przedgony i pogony i wychodzi jeszcze coś po przecinku.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 19:03
autor: Zbynek80
jurek1978 pisze:No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
No tak, ale smak jakość też ważne, a mnie alko które leci już przy 97 przestaje smakować a przy 98 ma już wyraźnie ostry smak. Może jest tego już nie wiele ale poco dodawać łyżkę dziegciu do beczki miodu ?
Ja gotuję dwa razy więc są kolejne straty no ale to inna bajka.

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 21:56
autor: jurek1978
No wiesz Ty gonisz 2 razy itp itd. Wnioskuję z tego że pijesz czystą wodeczke. Ja robie ze swojego spirytusu coś ala whisky. Pewnie że można było mieć go jeszcze lepszego ale za dużo roboty jak dla mnie :) Ale kto wie może kiedyś ? Raz na jakiś czas pogoni 2 x ?

Re: Wydajność Cukru

: czwartek, 28 kwie 2016, 23:14
autor: Zbynek80
Tak pijam czystą. Czasami jakaś nalewka. Ale po weekendzie będę miał nową dostawę wiejskich jajeczek to jakiegoś ajerkoniaku nakręcę.
Zrób kiedyś 2x po prostu z ciekawości zobaczysz co Ci wyszło, ale jak zrobisz w miarę dokładnie np według tej tabeli http://alkohole-domowe.com/forum/wylicz ... ml#p130792
To zobaczysz jaki czysto smakowo zapachowo spirytusik wyjdzie.

Re: Wydajność Cukru

: piątek, 29 kwie 2016, 07:57
autor: jurek1978
No wierzę Ci kolego.
Wiadomo po 1 procesie nie jest to może de-luxe spirytus na wódkę.
Ale na takie trunki co ja robię (śliwki+szczapki dębu+cynamon+goździki+kawa+przepalanka) oczywiście dodatki w niewielkich ilościach maskują wszelkie niedoskonałości spirytusu po 1 procesie.
Powiem Ci że miałem raz 2 skrzynki wódki bez akcyzy po taniości z lokalnej rozlewni.
Jako że wódki nie lubię postanowiłem że potraktuję ją jak mój wyrób.
Niestety różnica była wyczuwalna od razu in minus dla wódki sklepowej pomimo zastosowania dodatków i długiego leżakowania jak to zawsze robię.

Re: Wydajność Cukru

: wtorek, 29 maja 2018, 20:20
autor: yacequ
Witam,
z lubością wciągnąłem całą polemikę jak mocną tabakę nosem, i tylko mogę podziękować wszystkim - chapeau bas - za ich wiedzę, determinację i analityczny umysł !
Co prawda temat sprzed kilku laty, aczkolwiek aktualny i pouczający wielce . Zastanowił mnie jedynie opis >lesgo58< (już znajomego), który pozwolę sobie zacytować "Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne." Nigdzie nie mogłem doszukać się precyzyjnego opisu tej metody ??? Czy ktoś pomoże ?
Pozdrawiam, Jacek