Babeczki lub muffinki
: niedziela, 13 sty 2013, 18:44
Szczerze mówiąc zaczynam pisać pod lekkim wzburzeniem. Chciałem się podzielić z Wami moimi wypiekami ale gdzie? Są zakąski, są przetwory ale dla naszych słodszych trunków zabrakło towarzystwa. Mam nadzieję, że zdobędę kilka tysięcy podpisów, by wymóc na P.T. Moderatorach utworzenie nowego działu z wypiekami i deserami. Tymczasowo pisze na chleb i mam nadzieję, że nie na Berdyczów.
Muffiny jagodowe z migdałami
100 g płatków migdałowych
2 jaja
200 g mąki
100 g mielonych migdałów
100-130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g joguru naturalnego
90 ml oleju neutralnego w smaku lub 150 g roztopionego masła
250-300 g mrożonych owoców borówki czarnej
Blaszki lub formy silikonowe posmaruj tłuszczem, posyp płatkami migdałowymi tak by zakryć dno i przechowaj w chłodnym miejscu.
Do roztrzepanych jaj dodaj cukry, mieszaj chwilę dalej, dodaj jogurt i po kolejnym mieszaniu tłuszcz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiej i połącz składniki. Dokładnie wymieszaj. Na dno form połóż niecałą łyżkę ciasta. Nie za dużo. Tak by przykryć dno. Dopiero teraz wyciągnij jagody z zamrażarki. Odłóż jakieś 50 g na bok. Wymieszaj ostrożnie pozostałe jagody z resztą ciasta. Wyłóż do form a na wierzch wciśnij resztę owoców. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 22-25 min. Jeśli używasz form silikonowych, to lepiej użyj termoobiegu w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw babeczki w formie ok. 5min i dopiero wtedy wyciągnij i zostaw do wystygnięcia na kratce rusztu.
Muffiny jagodowe z migdałami
100 g płatków migdałowych
2 jaja
200 g mąki
100 g mielonych migdałów
100-130 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g joguru naturalnego
90 ml oleju neutralnego w smaku lub 150 g roztopionego masła
250-300 g mrożonych owoców borówki czarnej
Blaszki lub formy silikonowe posmaruj tłuszczem, posyp płatkami migdałowymi tak by zakryć dno i przechowaj w chłodnym miejscu.
Do roztrzepanych jaj dodaj cukry, mieszaj chwilę dalej, dodaj jogurt i po kolejnym mieszaniu tłuszcz. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiej i połącz składniki. Dokładnie wymieszaj. Na dno form połóż niecałą łyżkę ciasta. Nie za dużo. Tak by przykryć dno. Dopiero teraz wyciągnij jagody z zamrażarki. Odłóż jakieś 50 g na bok. Wymieszaj ostrożnie pozostałe jagody z resztą ciasta. Wyłóż do form a na wierzch wciśnij resztę owoców. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 22-25 min. Jeśli używasz form silikonowych, to lepiej użyj termoobiegu w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw babeczki w formie ok. 5min i dopiero wtedy wyciągnij i zostaw do wystygnięcia na kratce rusztu.