Strona 1 z 1

kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina

: czwartek, 29 lis 2012, 19:39
autor: zigi696
Witam

Pytanie brzmi - ile wypełnienia wyjąć aby otrzymać typową smakówkę jak na pot-stillu ze szklanym deflegmatorem używając mojej kolumny?

Towar do przepędzenia to wino jabłkowe ok 12-14%. Zestaw to keg 30L, grzałki 1,4KW + 2KW, rura 52 mm długości 1m wypełniona w dolnej połowie miedzianymi sprężynkami pryzmatycznymi, pozostała część stalowymi sprężynkami pryzmatycznymi. Głowica z 6 ZP.
Bez bajerów ale skuteczna i wyciąga wszystko do 0 z kega.
Chcę aby kapał destylat od 80% w dół. Tyle wychodziło mi na szkiełkach i szybkowarze. Z racji tego że będę pędził usługowo czyjeś 150L nie chcę się z tym cackać ani pieścić zbyt długo.
Przy obecnej konfiguracji odbieram ze śmierdzącej i niesklarowanej cukrówki turbo ok 16-17% alkohol o mocy 95% bez zapachu drożdży i innych typowych dla mojego pot-stilla, prędkość ok 1,3L/h na grzałce 1,4kw.

Dodam że nie chcę pędzić 2x. efekt ma być jak najlepszy po pierwszym razie, zależy mi również na wydajności.

Pozdrawiam wszystkich!

Re: kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina

: czwartek, 29 lis 2012, 19:46
autor: pokrec
Ja robiłem winogrona na półtorametrowym wypełnieniu zmywakami, kolumna nieocieplona, bez refluksu, moc tak duża, jak się dawało (3 - 4 kW). Idzie wtedy bardzo żwawo. Średnica wewn. saksofonu: 66 mm. Efekt - koniakowo pachnąca i smakująca psotka.
U mnie był problem z pienieniem się wsadu. Może użyj profilaktycznie jakiś espumisan?

Re: kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina

: czwartek, 29 lis 2012, 20:46
autor: zigi696
Jechać na pełnej mocy ale bez ZP ?
Jaki voltarz wyciągałeś?

Re: kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina

: czwartek, 29 lis 2012, 21:14
autor: pokrec
Na początku w okolicach 85 - 90%, potem spokojnie spadało. Jak zeszło do 40% to przerywałem. W reszcie nie było za dużo dobroci, a jak już, to zapaskudzona pogonami, no i miałem problem z pienieniem się nastawu - zawartość kotła przechodziła przez... cała kolumnę. Nawet przy symbolicznym grzaniu na poziomie kilkuset W.
Aha, oczywiście refluks wyłączony totalnie (u Ciebie przez ZP ma nie lecieć woda).

Re: kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina

: piątek, 30 lis 2012, 23:24
autor: zigi696
W winie z winogron jest sporo saponin, które są naturalną substancją występująca w tych owocach, najprawdopodobniej to było przyczyną pienienia się.
Pozdrawiam