kolumna jako wydajny pot-still do przepędzenia dużej ilości wina
: czwartek, 29 lis 2012, 19:39
Witam
Pytanie brzmi - ile wypełnienia wyjąć aby otrzymać typową smakówkę jak na pot-stillu ze szklanym deflegmatorem używając mojej kolumny?
Towar do przepędzenia to wino jabłkowe ok 12-14%. Zestaw to keg 30L, grzałki 1,4KW + 2KW, rura 52 mm długości 1m wypełniona w dolnej połowie miedzianymi sprężynkami pryzmatycznymi, pozostała część stalowymi sprężynkami pryzmatycznymi. Głowica z 6 ZP.
Bez bajerów ale skuteczna i wyciąga wszystko do 0 z kega.
Chcę aby kapał destylat od 80% w dół. Tyle wychodziło mi na szkiełkach i szybkowarze. Z racji tego że będę pędził usługowo czyjeś 150L nie chcę się z tym cackać ani pieścić zbyt długo.
Przy obecnej konfiguracji odbieram ze śmierdzącej i niesklarowanej cukrówki turbo ok 16-17% alkohol o mocy 95% bez zapachu drożdży i innych typowych dla mojego pot-stilla, prędkość ok 1,3L/h na grzałce 1,4kw.
Dodam że nie chcę pędzić 2x. efekt ma być jak najlepszy po pierwszym razie, zależy mi również na wydajności.
Pozdrawiam wszystkich!
Pytanie brzmi - ile wypełnienia wyjąć aby otrzymać typową smakówkę jak na pot-stillu ze szklanym deflegmatorem używając mojej kolumny?
Towar do przepędzenia to wino jabłkowe ok 12-14%. Zestaw to keg 30L, grzałki 1,4KW + 2KW, rura 52 mm długości 1m wypełniona w dolnej połowie miedzianymi sprężynkami pryzmatycznymi, pozostała część stalowymi sprężynkami pryzmatycznymi. Głowica z 6 ZP.
Bez bajerów ale skuteczna i wyciąga wszystko do 0 z kega.
Chcę aby kapał destylat od 80% w dół. Tyle wychodziło mi na szkiełkach i szybkowarze. Z racji tego że będę pędził usługowo czyjeś 150L nie chcę się z tym cackać ani pieścić zbyt długo.
Przy obecnej konfiguracji odbieram ze śmierdzącej i niesklarowanej cukrówki turbo ok 16-17% alkohol o mocy 95% bez zapachu drożdży i innych typowych dla mojego pot-stilla, prędkość ok 1,3L/h na grzałce 1,4kw.
Dodam że nie chcę pędzić 2x. efekt ma być jak najlepszy po pierwszym razie, zależy mi również na wydajności.
Pozdrawiam wszystkich!