Strona 1 z 1

Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 kwie 2009, 19:55
autor: Neosternik
Witam was drodzy pociciele:)otoz jestem debiutantem tej zacnej sztuki i staram sie zgłebic tajniki tej bardzo starej Polskiej sztuki:)
Otoż moje pytanie jest następujące:podczas pocenia na kolumnie i refluxie zew.otrzymywalem trunek o mocy 95%,zupelnie krystaliczny,a gdy dolewalem przegotowanej wody aby uzyskac 50% nektar w butelce stał sie lekko mętnawy,sadzilem ze tak pewnie bedzie bo musi sie przegryźć no ale minely dwa dni i zmetnienie pozostalo.jaka moze byc przyczyna?czy mozna sie pozbyc zmętnienia przez filtrowanie?Jesli tak to przez co?Myślałem o filtrach do wody,ale czy to pomoze?
Pozdrawiam i Dziekuje za podpowiedzi jesli takowe będą.
:respect:

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 kwie 2009, 21:38
autor: bogdan
Już masz odpowiedź. Twoja woda nawet po przegotowaniu zawiera za dużo minerałów.
Ja trochę z wodą eksperymentowałem i powiem Ci którą wodę możesz na pewno użyć do rozcieńczania psoty.
1. Woda Zywiec niegazowana za 4,60zł/5l
2. Woda Aleksandria dostępna np w Makro 1,70zł/5l

Koledzy z tego forum używają też wody zdemineralizowanej oraz destylowanej.
Czasami ma znczenie, co do czego lejesz. Stara zasada mówi, że należy lać psotę do wody, ja z wodą którą wyszczególniłem wyżej robie dowolnie i jest kryształ.

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 kwie 2009, 21:48
autor: zbyszeek10
Witaj

Tak jak kolega Bogdan pisze zmień wodę a będzie dobrze.
Ja osobiście używam cisowianki i nałęczowianki.

destylat jest krystaliczny nawet przy około 30%

kolejność lania nie ma znaczenia (przynajmniej u mnie)

Pozdrawiam

ZBYSZEK :piwo:

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 kwie 2009, 22:01
autor: jajek12
Witam
Hmmm.....Ilu forumowiczów tyle odpowiedzi i każda inna lub bardzo podobna. Musisz poeksperymentować(oczywiście wypowiedzi "psotników" będą bardzo pomocne). Ja po kilku doświadczeniach pozostałem przy wodzie demineralizowanej(żona kupuje do żelazka- 5 l w Tesco około 5 zł.). Ale przed dolaniem wody do destylatu lub odwrotnie- szkoły są rożne-proponuję schłodzić wodę w lodówce lub zamrażarce. Odkąd tak robię nie mam problemu z mętnieniem. Pozdro.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 9 kwie 2009, 06:38
autor: Neosternik
Nie wiedzialem że może woda tak wplywac na "jakość" destylatu.
Bardzo wam dziekuje,przy następnym psoceniu napewno zastosuje sie do waszych wskazówek. :klaszcze:
Dziekuje

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 07:50
autor: użytkownik usunięty
Witam wszystkich
Również mam problem ze zmętnieniem psoty po dorobieniu.Kłopot w tym,że mętnieje po drugim dolaniu wody zdemineralizowanej.Po dolaniu 50/50 jest OK,lecz wolę troszkę mniej % i po kilkunastu minutach dolewam po raz drugi.Wtedy to właśnie następuje zmętnienie,gdy "zejdę" poniżej 50%. Problem wody ,czy aparatury-miedziana kolumna LM-VM.
Przy okazji chciałem zapytać szanownych forumowiczów jaka woda jest najlepsza do tego celu i czy jednorazowe,precyzyjne dorobienie psoty do ok 40% wykluczy ten problem?

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 11:38
autor: Zygmunt
Mętnienie produktu może wynikać w zasadzie tylko z trzech rzeczy:

1. Przeciągnięty destylat- za dużo pogonów, które przy wysokim stężeniu etanolu są doskonale rozpuszczalne, ale po obniżeniu jego stężenia wywołanym dodatkiem wody wytrącają się i powodują mleczny kolor destylatu.

2. Woda o zbyt dużej mineralizacji- jeżeli woda użyta do rozcieńczenia ma mineralizacje na poziomie >300mg/l, minerały wytrącają się, ponieważ nie są rozpuszczalne w alkoholu. Uwaga na wodę demineralizowana ze stacji benzynowych albo do żelazek- nie jest przeznaczona do spożycia i jej użycie tez może powodować mętnienie- po prostu jest przechowywana w plastiku w cieple, a to zwykle jest równoznaczne z jej zanieczyszczeniem.

3. Plastik w linii odbioru destylatu- np. poprzez użycie do odbioru alkoholu węża PCV. Plastyfikatory z PCV są wypłukiwane i powodują mętnienie destylatu.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 12:02
autor: olo 69
Przechowywanie spirytusu w niewłaściwym naczyniu np. słoiku z podgumowaną nakrętką będzie skutkowało też zmętnieniem po rozcieńczeniu.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 12:27
autor: Zygmunt
Masz rację, może zamiast plastik powinienem bardziej ogólnie napisać "tworzywa sztuczne". Oczywiście tylko te nieprzeznaczone do kontaktu z alkoholem, bo np. taki teflon jak najbardziej się nadaje. Są też materiały odporne na alkohol w niskich stężaniach, ale nieodporne na stężony- np. viton, używany czasami w elektrozaworach- nie powinno się go stosować przy odbiorze destylatu.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 12:59
autor: boxer1981228
olo 69 pisze:Przechowywanie spirytusu w niewłaściwym naczyniu np. słoiku z podgumowaną nakrętką będzie skutkowało też zmętnieniem po rozcieńczeniu.
Bardzo długo trzymałem gotowy spirytus w 3l słoikach po ogórkach i jakoś nie zauważyłem żeby mętniało bo zakrętka była podgumowana :o.

Box

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 20 sie 2016, 23:58
autor: lolek78
Ja miałem taki przypadek z wodą "oaza" z biedronki i wyszła partia z mineralizacją ponad 500 a wcześniej miała 310. Teraz używam wody "primawiera" z kauflandu w 6l bańkach

Re: Dlaczego zmętniało??

: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:17
autor: krzysztof ebe
Ja się zawiodłem na tej wodzie w 6l bańkach. Po rozcięczeniu wydobywał się ostry smak. Teraz używam przegotowanej kranówki odstanej 24h i jestem zadowolony :)

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 15 wrz 2016, 22:22
autor: użytkownik usunięty
Zygmunt pisze:
1. Przeciągnięty destylat- za dużo pogonów, które przy wysokim stężeniu etanolu są doskonale rozpuszczalne, ale po obniżeniu jego stężenia wywołanym dodatkiem wody wytrącają się i powodują mleczny kolor destylatu.
Witam.
Podpisuję się obiema rękami pod tym postem,gdyż wczoraj zadbałem o utrzymanie stałej temperatury.Z 25l nastawu odebrałem 2l serduszka 96+luksusowej jakości.Mieszam jak chcę,jakąkolwiek wodą i do zmętnienia nie dochodzi.W tym celu postanowiłem przetestować przy okazji kilka wód w tym zdemineralizowaną jaką używam najczęściej.Wody z Biedronki,Lidla,Kauflanda (mineralizacja powyżej 300 mg/l wszystkich związków) jak również kranówka nie spowodowały zmętnienia-dorabiałem do 40%.Tak że dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 16 wrz 2016, 10:08
autor: waldi48
U ciebie zmętnienie mogły spowodować dwie rzeczy o których już tutaj napisano, mianowicie przeciągnięcie urobku lub jakiś element kolumny zasyfia, moja propozycja :
1-wymień wszystkie uszczelki na prawdziwe silikony
2-mało doceniany element odbioru (ja tak miałem), wymień wężyk sylikonowy na giętką rurkę miedzianą
Jak to zrobisz i będziesz restrykcyjnie odbierał to nawet po dodaniu wody z kranu nie ma prawa zmętnieć. Ja używan wody Oaza z biedronki 1.60 zeta za 5 l. i jest git.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 16 wrz 2016, 22:40
autor: Bubo-bubo
Ja u siebie zauważyłem na ściankach dam delikatny białawy nalot, który pojawia się po dłuższym czasie (kilka miesięcy). Woda jaką stosuję do rozcieńczania to Dobrowianka. Woda sama w sobie ma bardzo mało minerałów, jest neutralna smakowo, ale jednak coś się wytrąca.
Robię głównie smakówki więc nie wiem jak by było po dłuższym leżakowaniu cukrówki.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 10:45
autor: użytkownik usunięty
Witam wszystkich.
Dopadł mnie kolejny przypadek zmętnienia psoty, lecz zupełnie inaczej do tego doszło.
Pod koniec ubiegłego roku uzyskałem podczas zabawy 3l 96% produktu, z czego część po kilku dniach dorobiłem do żądanej 40% mocy. Próby organoleptyczne wyszły zdecydowanie na plus i po kolejnych dwóch dniach "odębiłem" całą zawartość szklanej damy, wsypując ok. 10gr płatków dębowych średnio palonych.
Po ponad trzech tygodniach, wystawiłem odębioną, pyszną psotę na zewnątrz, gdzie temperatura przez ostatnie dni oscylowała zdecydowanie poniżej zera. Przebywała tam 4dni.
Nadszedł dzień degustacji, wszyscy z niecierpliwością oczekują tego, na co czekaliśmy przez prawie miesiąc.
Wniosłem to i postawiłem na stole. Błyskawicznie balonik oszronił się, zakrywając całą prawdę.
Wlewając zimną psotkę do szklanki zauważyłem, że coś z nią jest nie tak. Po raz wtóry przetarłem szklankę i oczy ze zdziwienia mocniej się otwarły. Nastąpiła chwila konsternacji i ... zamurowało mnie- ale ze mnie :dupa: . Doszło do zmętnienia.
Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to niska temperatura, więc chwyciwszy oburącz szklankę, zacząłem ją ogrzewać i po ok.20 minutach psota w magiczny sposób z mętnej przeszła w krystalicznie czystą :hmm:
Degustacja trwała do późnych godzin nocnych. Pojedlim, popilim :D i najważniejsze jest to, że brak jest jakikolwiek objawów syndromu dnia poprzedniego.
Nie zadam tego pytania, ale jeżeli zna ktoś odpowiedź, to czekam z wielką niecierpliwością.
Pozdrawiam

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 11:07
autor: Blażej
Ja używam biedronkowej wody 5l lub kranówki, której nie muszę przegotowywać bo jest bardzo dobrej jakości. Nigdy nic nie zmętniało w stężeniach 35-70% kolumna miedziana, uszczelki i wężyk silikon spożywczy, proces prowadzony zgodnie ze sztuką.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 12:23
autor: kmarian
Blażej pisze:... lub kranówki, której nie muszę przegotowywać bo jest bardzo dobrej jakości. ...
Bo Ty masz wodę w kranie ze "Złotej Studzienki" do św. Jana. Dobra jest ta woda, ale i destylat musi być przedni.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 12:27
autor: użytkownik usunięty
Również używam miedziaka z wężykami, uszczelkami silikonowymi i staram się proces prowadzić jak najlepiej. Produkt dorabiam najczęściej wodą demineralizowaną i do zmętnienia już raczej nie dochodzi. Natomiast wyżej opisywałem, że do zmętnienia doszło gdy temperatura produktu znacząco spadła i wyczyścił się, gdy nabrał temperatury pokojowej. A to moim zdaniem spora różnica.
Blażej pisze:Ja używam biedronkowej wody 5l lub kranówki, której nie muszę przegotowywać bo jest bardzo dobrej jakości.
Gdzie taka woda leci z kranu ?
Pozdrawiam

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 13:15
autor: kmarian
Kolego defacto. Zmętnienie wódki zmrożonej, jest mi zjawiskiem znanym. Sąsiad przywiózł z Ukrainy od swojego kuzyna pyszną wódeczkę i zawołał mnie bo coś w niej pływa. Butelka stała w garażu, temperatura około -10*C. Wyraźnie było widać w krystalicznym alkoholu pływające "jajo", coś jakby gęstsze, bardziej oleiste, lekko mętne i nie przy ściankach tylko właśnie w środku płynu.
Zapytany nieopatrznie przechodzący "specjalista od wódek" stwierdził, że "destylat jest przeciągnięty, wytrąciły się fuzle i tyle". Zakręcił butelką, nalał do szklanki i wypił. Na szczęście zostało jeszcze pół flaszki napitku, płyny się połączyły, tworząc białawy, opalizujący "kolor". W smaku trunek był dobry. :twisted:
Pytasz co mogło spowodować zmętnienie Twojego trunku? Właśnie pogony. Zbyt krótka stabilizacja, lub jej brak powoduje, że pogony lecą do urobku przez cały czas odbioru prawie od samego początku. 30 minut stabilizacji to jest minimum. Ja stabilizuje 60 - 90 minut, dopiero wtedy odbieram i nie mętnieje.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 14:05
autor: Blażej
kmarian pisze:]Bo Ty masz wodę w kranie ze "Złotej Studzienki" do św. Jana. Dobra jest ta woda, ale i destylat musi być przedni.
Dokładnie coś w tym stylu mieszkam w Dukli. Kmarian Ty z moich okolic to coś o tym wiesz. A co do destylatu to zależy kto robi bo niektórzy i ze złota destylat spitolą.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 14:15
autor: użytkownik usunięty
kmarian pisze: Pytasz co mogło spowodować zmętnienie Twojego trunku? Właśnie pogony. Zbyt krótka stabilizacja, lub jej brak powoduje, że pogony lecą do urobku przez cały czas odbioru prawie od samego początku. 30 minut stabilizacji to jest minimum. Ja stabilizuje 60 - 90 minut, dopiero wtedy odbieram i nie mętnieje.
Gdybym nie stabilizował kolumny dostatecznie długo, nie klikałbym tyle po klawiaturze. Uważam, że to sprawa kluczowa i bez niej ani nie myślę nic odbierać. Tak jak napisałeś minimum 30 minut i tego się zawsze trzymam.
Pogony wytrąciły się pod wpływem niskiej temperatury ? OK
Czemu więc trunek powrócił do "normalności", gdy się ogrzał ?
I czemu nie mętnieje, gdy dorabiam wodą nawet poniżej tych 40% ?

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 14:52
autor: robert4you
Wytrąciło się coś co mocno "gęstnieje" w niskiej temperaturze. Gdy się ogrzało powtórnie alkohol to rozpuścił.
Jeżeli prawidłowo odbierasz przedgony i tniesz serce żeby oddzielić pogony, a trunek dalej mętnieje to przejrzyj jeszcze raz kocioł, kolumnę i tor odbioru, gdzieś masz jakiś element z kiepskiego tworzywa, wystarczy jedna mała uszczelka, lub 1 cm wężyka.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 15:08
autor: kmarian
Trudne pytania Kolego defacto zadajesz.
Kiedyś z "ciekawości" po destylacji serca i po odebraniu pogonów, destylowałem dalej by zobaczyć co tam w tym kotle jest i co można wydzielić od reszty. Urobkiem było właśnie coś oleistego o zapachu ostrym, wręcz duszącym. Rozwarstwiało się to coś wyraźnie od "mętnawej wody" (etanolu już tam nie było). Nie odpowiem Ci co to było ale, po dodaniu kilku ml do wódki rozpuszczało się w niej i całość lekko mętniała, w wodzie się nie rozpuszczało. Były to fuzle, nie jestem chemikiem i nie określę ich nazwy.
Inna sprawa to problem z czyszczeniem kolumny, 3 dni mi to zeszło i cały czas czułem ten fetor w sprężynkach. Jeśli kiedyś pociągnąłeś za dużo pogonu to może pozostało tego świństwa trochę na wypełnieniu i ... się wlecze.

Międzyczasie Kolega robert4you udzielił odpowiedzi, więc zwrócę tylko uwagę na fakt, że od kiedy stabilizuję kolumnę około 90 minut (przedgon odbieram kropelkowo od 30-tej minuty), nie mam problemu z mętnieniem destylatu. Jeszcze jedno, nie mieszam urobku. Pięć litrów serca to 5 litrowych butelek.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 17:32
autor: Doody
Dlatego większość wyrobów zbożowych (typu whisky), zwłaszcza tych tańszych poddaje się tzw. filtracji na zimno. Obniża się temperaturę trunku a następnie poddaje filtracji przeciskając płyn przez gęsty filtr. Operacja ta niestety zabiera pewne walory smakowe, dlatego te droższe alkohole (zwłaszcza single malt) nie są poddawane temu procesowi.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 17:53
autor: redhot
Zmętniało przez dąb, nie przez pogony. Beczka tez niestety dała mi taki efekt, a to przez to że wzorem zachodnich sąsiadów zalałem od razu docelowy alkohol bez namaczania beczki winem. Drugie zalanie było od tej wady wolne.

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 29 sty 2017, 19:59
autor: kmarian
Tu mnie zaskoczyłeś. Taniny zawarte w dębie raczej powinny przyczynić się do klarowania aniżeli do zmętnienia. Powiem więcej, mało klarowny destylat, np. nieco zaniedbany ŁKZWJ (raz destylowany), na płatkach dębowych pięknie nabrał "błysku", nawet śliwka mu w tym nie przeszkodziła.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 2 lut 2017, 06:57
autor: użytkownik usunięty
Witam.
Przeprowadziłem pewien test polegający na poddawaniu pewnych próbek działaniu niskiej temperatury. Próbki te od kilku dni przebywały na powietrzu i mam już pewien zarys tegoż eksperymentu. Jak do tej pory, wyniki są dla mnie nadal nie do końca zrozumiałe.
Do pierwszej próbki wykorzystałem resztę czystej, "nie odębionej" psoty. Drugą próbkę stanowi ten sam alkohol z dodatkiem kilku ziaren palonej kawy i całkowicie świeżą partię czystej psoty. Ostatnia próbka była uzyskana po przeglądzie kolumny i wymianie wypełnienia.
Wszystkie próbki mają w przybliżeniu ten sam woltaż i dorabiane były tą samą, demineralizowaną wodą.
Okazało się, że pierwsza, czysta próbka ewidentnie zmętniała pod wpływem niskiej temperatury. Druga próbka, która ma w składzie ten sam alkohol, ale dodatkowo zawiera 5 ziaren palonej kawy, nie zmętniała i trzecia- nowy sort jest całkowicie wolna od jakichkolwiek naleciałości.
Po nabraniu temperatury pokojowej, pierwszą i drugą próbkę dodatkowo rozrobiłem do ok. 20% i do zmętnienia również nie doszło.
To tyle. Pozdrawiam

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 2 lut 2017, 09:00
autor: 275synio
Kolego defacto.

Może twój eksperyment naukowy, był by godny uwagi, gdy byś podszedł do niego w następujący sposób:
- wszystkie próbki z jednej partii
- próbki rozcieńczone od stężenia maksymalnego, co 5% w dół
- próbki rozcieńczone kilkoma gatunkami wody
- próbki naprzemiennie poddawane schładzaniu i podgrzewaniu

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 06:03
autor: użytkownik usunięty
Witam i ponawiam prośbę.
Tym razem na koncert, do ponownej psotyfikacji poszła rozmieszana do 19%. Rozgrzanie, zalanie, 45minutowa stabilizacja.
Następnie ponad półtora godzinny, kropelkowy odbiór "przodu"- 300ml.
Serca uzbierałem 3,0 l i po skoku na 10 półce o 0,1*st zakończyłem proces- nie zbierałem pogonów. Temperatura w kegu wynosiła wtedy 97.9*st.
Po trzech dobach odpoczynku, dorobiłem moją psotkę demineralką do ok.40% i wystawiłem na mróz.
Identycznie jak w przypadku z płatkami dębowymi psota w chłodzie zmętniała a po wniesieniu i nabraniu temperatury zrobiła się krystalicznie czysta.
Sprawdziłem więc cały tor odbioru. Keg czysty, uszczelki i wężyki- silikony od Zygmunta. Wszelkie gwinty uszczelnione taśmą teflonową.
Czemu więc w chłodzie mętnieje ?
Pozdrawiam

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 07:21
autor: kmarian
Rozumiem, że stabilizacja + odbiór przedgonu, zajęło Ci 2 godziny i 15 minut. Przypuszczam, że serce odbierałeś do osobnych butelek (minimum 3, bo 3 litry). W kotle pozostało jeszcze ponad 0,5 l spirytusu - ja bym nie pozostawił.

Moje pytania - z jaką prędkością odbierałeś serce? Czy wszystkie (3) próbki zachowują się tak samo?

Nigdy tak nie sprawdzałem wódki ze spirytusu rektyfikowanego. Jeśli iw temperaturze pokojowej, (a przypuszczam, że i w nieco niższej także) jest krystalicznie czysta, to ja z praktycznego punktu widzenia, bym sobie głowy nie zawracał. Inna sprawa to ciekawość badacza i z tego punktu widzenia, zjawisko jest ciekawe, no bo dlaczego mętnieje?
Na razie nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Przypomnij parametry Twojej kolumny.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 08:08
autor: redhot
A ile było na zewnątrz stopni? Skoro mętnieje na zimno, to mogąto być początki krystalizacji- brudna butelka, kurz, a jak jest -10 to i składniki minrealne. I na to by wskazywał fakt, że po ociepleniu wraca przejrzystość. Ale nie autor jeden ma z tym problem patrzcie
producentowi whisky zwrócono partię towaru z Chicago, z powodu jej mętności. Przyczyną był strajk dokerów i whisky musiała przeleżeć w porcie na mrozie przez kilka tygodni. Chociaż smak się nie zmienił, trunek wyglądał dziwnie. Po tym wydarzeniu cała branża zaczęła stosować ten proces filtracji.) z myślą o usuwaniu składników, które sprawiają, że whisky mętnieje schłodzona lub podana z lodem.
http://www.whisky.org.pl/nowa/whisky-77 ... -malt.html

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 08:37
autor: jozzek666
Tak czytam ten wątek i nikt dogłębniej nie poruszył tematu przegotowanej kranówki. Nada się ?
Wystarczy przegotować i przestudzić, czy pasowałoby jeszcze przez filtr jakiś puścić ? Ma ktoś w tym temacie jakieś doświadczenie ? Puki co ja jechałem tylko na demineralizowanej i szczerze powiem, że zdarzyło mi się zmętnienie. Nie zawsze ale zdarzyło.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 09:30
autor: użytkownik usunięty
Tak.
Stabilizacja z odbiorem "przodu" zajęło mi ponad 2h.
Nie.
Serce odbierałem do jednego szkła z prędkością ok.650ml/h.
Tak.
W temperaturze chłodziarki tj.3-7*st jest nadal krystalicznie czysta.
Przedgon odbierałem kropelkowo i w zasadzie po 200ml czuć było tylko zapach %. Mimo to odebrałem jeszcze dodatkowe 100ml. Cały przód wylałem.
Po opróżnieniu jeziorka temperatura lekko podskoczyła o 0.1*st, ale po krótkim czasie powróciła do temperatury z jaką zakończyłem stabilizację- 77.8*st i dopiero po odebraniu ok. 0.7l serca podskoczyła o 0.1*st.- kontynuowałem zabawę nie korygując odbioru. Ile odebrałem środeczka, ile go było i kiedy nastąpił kolejny skok o 0,1*st, pisałem wyżej.
Co do zapachu, wyczuwam tylko %%, a w smaku jak najbardziej OK. Brakuje mi tylko tej "słodkawej" naleciałości powszechnie występującej u mnie przy pierwszym tłoczeniu.
Wyrób nie mętnieje mieszany z wodami o różnym stopniu zmineralizowania, nawet poniżej 20% a co do pozostawienia pewnej ilości alkoholu to napiszę, że nie jestem pazerny i wolę końcówkę wylać.
Omawiany sprzęt to Zygmuntowska kolumna Basic.
Pozdrawiam
Ps.
Tak. Chciałbym się dowiedzieć czemu tak się dzieje. Czy prowadzę źle proces, używam złej wody czy sprzęt musi iść do poprawki i to jest moja, ludzka ciekawość.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 lut 2017, 11:09
autor: kmarian
Kolumna 54, wypełnienia ponad 1 metr. Prowadzisz proces prawidłowo. Powiedziałbym, że mógłbyś spokojnie zwiększyć prędkość odbioru, jak i skrócić czas stabilizacji. Zakładam, że grzejesz mocą około 1,5 - 1,8 kW.

Pierwszy raz zaczynam podejrzewać wodę. Moja propozycja kosztuje około 25 zł. Kup spirytus w sklepie, rozcieńcz wg uznania rzeczoną wodą i dowiesz się czy jest podobnie, czy winy należy szukać w swoim destylacie.
U mnie, słodkość też znika po drugim gotowaniu. Jedynie na co bym zwrócił uwagę, to na temperaturę w kotle, powyżej 95% obowiązkowo odbieram do innego pojemnika.

Moim zdaniem: proces prowadzony jest dobrze, sprzęt jest dobry, woda chyba też jest OK. Jedyna uwaga to następnym razem odbieraj do oddzielnych pojemników, mogą to być butelki 0,5, 07 czy 1 litrowe. wtedy miałbyś możliwość precyzyjniej znaleźć winowajcę, np. jeżeli ostatnia odebrana butelka "figluje", to winne byłyby pogony.

Jak widac z postu Kolegi redhot, to nie tylko nasze problemy.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 11 lut 2017, 07:24
autor: użytkownik usunięty
Grzeję według zaleceń producenta tj:
Grzałka 2KW ustawiona na max poprzez regulator mocy, a przy następnej okazji zrobię tak jak napisałeś i dam znać. :ok:

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 23 paź 2019, 22:34
autor: Skir
Wracam do tematu, bo sporo już czasu i trunków upłynęło od ostatniego postu w tym temacie, wiele się zmieniło w składzie wód mineralnych i ofert producentów. Czytałem z uwagą posty i radykałom twierdzącym , że ich produkt jest tak cudowny i można bez zmętnienia rozpuszczać go w każdej wodzie - mówię zdecydowane nie :). Moja kranówką jest cholernie twarda i mocno mineralizowane. ZAWSZE następuje większe lub mniejsze zmętnienie, a nawet wytrąca się na dnie osad. Kiedy stosuję filtr wody pozostaje „tylko” zmętnienie lekkie. Ja wymagam oczywiście krystalicznie czystej wódeczki. Dlatego używam mineralnej lub częściej przepuszczam przez węgiel aktywny. Sprawdziłem: tak samo zachowuje się ze spirytusem ze sklepu. Czy nadal Primavera jest pewna, bo Żywiec, odpada.
Produkt z aabratka 96%+, radykalne podejście do przedgonów i pogonów. Zapach zawsze blogi :)

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 07:46
autor: arTii
A mi nigdy nie mętnieje. Owszem, jak zrobię czystą, to muszę ją zostawić na kilka dni, ponieważ na dnie się zbierze osad (twardy chyba kamień), ale nie mętnieje.
Po tych kilku dniach ściągam znad osadu i jest kryształ.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 08:02
autor: lesgo58
Spirytus zrobiony zgodnie ze sztuką nigdy nie powinien zmętnieć. Bez względu na rodzaj użytej do rozcieńczenia wody. Co najwyżej po jakimś czasie może powstać osad (tak jak wspomniał kol. arTii.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 08:59
autor: użytkownik usunięty
Dokładnie.
Od dłuższego czasu nie doznałem tegoż zjawiska w wódeczce czystej a rozrabiam z różnymi wodami i nie patrzę już na ilość składników mineralnych. Przyznam, że z owocówkami jest jeszcze duża niewiadoma ale gdy wziąłem się konkretnie za temat czyli długa stabilizacja, rygorystyczne cięcie frakcji no i dwukrotny, pełny proces, problem zniknął. Pozdro

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 12:50
autor: Skir
Panowie. Post napisałem, żeby uspokoić tych, którzy mają wodę w kranie podobną do mojej. Postaram się o dokładny stan minerałów w niej. Otóż: ZAWSZE mętnieje, z tym że:
- rozpuszczenie w kranówce (bezpośrednio lub przegotowanej i ostudzonej): powstaje osad kamienia (tego mam mnóstwo, kran do wymiany co ok 7 miesięcy) i minerałów, po 24 godz. reszta klarowna.
- rozpuszczenie w kranówce przepuszczonej przez filtr: pozostaje, może nie mleczna, ale na pewno nie krystaliczna postać trunku.
- rozpuszczanie w określonych wodach mineralnych (np. bodaj Cisowianka) pozostawia trunek klarowny.
Niestety są regiony naszego kraju z deficytem wody i w efekcie z dziwną, charakterystyczną kranówką. Mój ZWiK twierdzi, że woda jest wspaniała, ale ... megatwarda i mnóstwo kamienia. Psocę od niedawna, ale kontakt z produktem mam od zawsze. Dziwiło mnie to zawsze i dlatego już kiedyś testowałem ze "sklepowym" spirytusem. Wydaje mi się, że woda jest tu kluczowa i zastanawiam się czy do przygotowania nastawu, może lepiej skorzystać też z kupnej mineralnej.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 15:29
autor: wawaldek11
Ja rozcieńczam z filtra RO i nie miałem problemów z mętnieniem. Pojawia się czasem opalizacja przy owocówkach "przeciągniętych" chyba. Ale podniesienie % rozwiązuje problem. I zawsze można taki trunek serwować z ciemnej flaszki i w glinianych kieliszkach :)
W bimbroforni mam nieuzdatnianą i okresowo w ciągu dnia. Planowałem też założyć do nastawów prosty filtr RO, ale coś mi się zdaje, że aby filtr działał poprawnie, to cały czas musi być pod parą, tzn. pod ciśnieniem wody.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 24 paź 2019, 15:59
autor: Doody
Waldku,
Ja kiedyś byłem czynnym akwarysta i posiadając zbiornik 440l, założyłem osmozę na "odboczce" na rurce głównej doprowadzającej wodę do domu. Zbierałem wodę do beczki 120l. Dzisiaj i beczka i osmoza ma inne zastosowanie niż akwarystyka ;) ale często korzystam właśnie z tej instalacji do rozcieńczania destylatów.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 27 gru 2019, 08:53
autor: Skir
Sprawdziłem: produkt po rozcieńczeniu robi się krystaliczny, ale zostawiłem sobie na próbę pierwsze pogony (przed wylaniem do butli pt "na zaś"). Mimo, że ich organoleptycznie nie czuć pogonów, płyn po rozcieńczeniu robi się mętny. Czyli prawidłowo przeprowadzona rektyfikacja to gwarancja braku mętnienia. Ale: nie dla każdej wody. Mam mocno twardą, pełną kamienia i zmineralizowaną wodę w kranie. Przeszedłem różne kombinacje: filtry, przegotowana i "odstana", lodowata, po zamrożeniu i odmrożeniu - ZAWSZE robi się mętna! Ratuje mnie albo węgiel aktywny, albo woda Żywiec.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 27 gru 2019, 13:32
autor: arTii
Ale zawsze robi się mętna i taka zostaje? Czy może wystarczy zostawić na 2-3 dni i na dnie pojemnika wytrąci się osad?

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 27 gru 2019, 15:21
autor: użytkownik usunięty
Witajcie.
Paralem się z tym problemem wielokrotnie i wiem jakie to irytujące jest.
Myślę że ten link tłumaczy wszystko.
dlaczego-zmetnialo-t678-20.html#p213038

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 28 gru 2019, 00:13
autor: Skir
A nigdy nie czekałem 2 dni , tylko od razu na filtr z węglem. Muszę sprawdzić. Moja kranówka ma ogrom kamienia. Może też przesadzam trochę ze stwierdzeniem "mętnieje", nie jest po prostu krystaliczna.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 28 gru 2019, 09:19
autor: arTii
To sprawdź. Ja stosuję wodę ze źródła do "czystej" i wtedy mi chwilowo tez mętnieje, ale po kilku dniach jest na dnie gąsiorka osad chyba wapienny, bo kwasek cytrynowy go rozpuszcza.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 31 gru 2019, 13:23
autor: Skir
fakt: po kilku dniach płyn robi się klarowny, a na spodzie milimetrowy, biały osad.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 31 gru 2019, 17:08
autor: arTii
Dlatego też warto poczekać :)
Z resztą świeżo majony spirytus jest niesmaczny

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 31 gru 2019, 17:38
autor: radius
arTii pisze:...świeżo majony...
Kurde blaszka :o Jak nie "butel", "psota", to znowu jakieś "majenie", jakby nie było normalnych określeń :scratch:

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 31 gru 2019, 17:51
autor: użytkownik usunięty
Najwidoczniej kolega lubi przyozdabiać spirytus a nie rozrabiać. Niema się co spieniać. Dobrze jest.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 19:55
autor: Woodworm
Panowie pomocy, ręce mi opadają...
Z natury jestem, przy czymś co spożywam, perfekcjonistą.
Sprzęt z KO z forum, sprężynki porządne, wężyki silikon.
Po rozrobieniu na 45% spiritu metodą 2,5 z OVM efekt jak na pierwszym zdjęciu, w normalnym świetle jest nawet ok ale nie idealnie klarowne.
Rozrabiane żywcem i Oazą, po Oazie jest czystsze.
Obrazek

Na poniższych zdjęciach whisky z przepisu na Jack Daniels z dodatkiem wędzonego słodu, było to destylowane 3x więc powinny być dobrze odebrane przedgony.
Niestety mętne i gruby osad, nie zachęca osób trzecich do próbowania
Obrazek
Obrazek

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 20:05
autor: lesgo58
Mogą być dwa powody.
- źle odcięte pogony (w sumie jakieś tam błędy w prowadzeniu procesu).
- zła woda. Jednak jeśli proces jest przeprowadzony prawidłowo i frakcje odcięte jak należy to praktycznie nie ma możliwości, żeby rozcieńczony spirytus zmętniał bądź opalizował.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 20:24
autor: użytkownik usunięty
No tak, ale z metody 2.5, powinien by uzyskać urobek klasy lux.
Bez szczegółowych danych na temat procesu, ciężko powiedzieć. To nie trzyma się kupy. :scratch:

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 20:41
autor: robert4you
Sprawdzałeś wężyk płomieniem?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 20:53
autor: lesgo58
Fakt... :ok:
O wężyku nie pomyślałem, :scratch: bo wydaje mi się tak oczywistym, że należy użyć silikonowy...

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:06
autor: użytkownik usunięty
Chciałem zapytać @woodworm: Ile razy już przytrafiło Ci się zmętnienie urobku?

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:28
autor: Woodworm
Wężyk jak pisałem mniemam, że jest ok, przynajmniej tak wygląda.
Obrazek

Zauważyłem to już wcześniej, jak robiłem skrobie na trubo potstillu, myślałem, że teraz na OVM będzie już klar.
Naprawdę przy ostatniej rektyfikacji się przyłożyłem, godzina stabilizacja, odbiór przedgonów z głowicy na węch,
później odlałem jeszcze 50ml z OVM i już jechałem na gotowo aż do skoku temperatury.
Na tym skończyłem i odebrałem reszte do osobbnego naczynia.
Ogólnie sam spiryt jest czysty dopiero po rozrobieniu pojawia się opalizacja, mniejsza jak przy ziemniaczance z potstilla ale wkurza...

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:43
autor: użytkownik usunięty
Sam widok odciętego fragmentu węża nic nie mówi. Podpal drania. Jeśli będzie kopcił na biało, jest ok, jeśli na czarno - mieszaniec znaczy jest. Miałem kiedyś problem z wężykiem 100%silikon. Był pokryty talkiem(fabrycznie) od wewnętrznej strony, co powodowało zmętnienie. Płukanie Naoh, następnie przedgon pełnym przekrojem, zimna woda i pomoglo. Nie piszę, że z Twoim jest tak samo ale sprawdzić nie zaszkodzi.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:47
autor: Woodworm
Podpalałem go, jest biały popiół, słabo widać na zdjęciu.
Jedyne sensowne rozwiązania póki co to ominięcie wężyka przy następnym procesie

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:50
autor: użytkownik usunięty
Słusznie a przy okazji, sprawdzilbym cały tor odbioru.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 21:53
autor: Woodworm
Nic poza KO tam nie ma, żadnej partyzantki... zmywaków itp.
Tylko sprężynki, dobrze umyte, mają rok.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 7 sty 2020, 22:16
autor: użytkownik usunięty
Myślę, że powinno się pisać od kogo się kupowało takowy wężyk, by nikt więcej się nie nabrał , a mniemam, że większość z nas kupuje je na allegro.
Być może jakieś spawy mają ogniska rdzy, ale nie wiem, czy to może być przyczyną mętnienia.

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 sty 2020, 00:33
autor: robert4you
Do sprawdzenia po kolei:
- wężyki
- czystość grzałki
- czystość kotła
- materiał uszczelnień grzałki, termometrów, innych połączeń

Wysyp i przepłócz wypełnienie, najlepiej podaj je trawieniu. Czasami nie widać zanieczyszczeń. Sprawdź czystość podparć.
Opalizacja przy dobrze prowadzonym procesie oznacza kontakt alkoholu z zanieczyszczeniami lub innymi niepożądanymi materiałami.
Po prostu dobrze poszukaj.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 8 sty 2020, 09:40
autor: prolog1975
Ja stawiam na to co pisał defacto talk w wężyku. Przerobiłem to, kupiłem podłączyłem nawet podpaliłem i ok dym biały popiół biały. A alko poniżej 45 mętne. Mycie wygotowanie wężyka i po sprawie.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 09:51
autor: george1255
Mam ten sam problem. Do rozcieńczania używam wody żywiec, i alkohol mętnieje po dodaniu tej wody. Testowałem przegotowaną, tak samo. Szukając przyczyny na pierwszy ogień zabrałem się za wężyk, podczas procesu odebrałem bezpośrednio z zaworka do butelki, dodałem wody i opalizacja nie wystąpiła. Wężyk podczas przeływu ciepłedu destylatu 96% oddawał do niego jakies związku które po połączaniu z wodą dawały efekt zmętnienia.
Wężyk niby silikonowy z biowinu.
Teraz albo będę szukał innego sprawdzonego wężyka albo będę odbierał bezpośrednio z zaworka

Pytanie, czy coś z tym można zrobić, poza drugą destylacją? przefiltrować przez coś?

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 14:48
autor: Skir
Tak. Węgiel aktywny. Najlepiej to zrobić do 40-45 zamrozić i taką gęstą przefiltrować. Tylko że jeżeli to owocówki, to stracisz trochę smaku

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 14:51
autor: robert4you
I nie zawsze działa skutecznie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 15:37
autor: użytkownik usunięty
Skir pisze:jeżeli to owocówki, to stracisz trochę smaku
Sądzę, że destylat owocowy wyczyścisz prawie z całego smaku a zmętnienie może pozostać.
Jeśli @george1255 ma wężyk ze 100 %silikonu to może go wypłukać, po co inwestować w nowy.
Natomiast najlepszą metodą jest wspomniane ominięcie silikonowego węża i bezpośredni odbiór z zaworu LM, OLM lub VM, OVM.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 15:44
autor: george1255
Czy ten wężyk jest w 100% silikonowy to nie wiadomo. Ma znaczenie wbg/wzg i jest z Biowin

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 18:58
autor: użytkownik usunięty
george1255 pisze:Czy ten wężyk jest w 100% silikonowy to nie wiadomo.
Wiadomo.
Podpal go i patrz jakim kolorem dymi.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 19:18
autor: Woodworm
george1255 pisze:Czy ten wężyk jest w 100% silikonowy to nie wiadomo. Ma znaczenie wbg/wzg i jest z Biowin

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
W życiu nie widziałem węża silikonowego z nadrukiem.
Daj zdjęcie Twojego

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 19:36
autor: użytkownik usunięty
Igielit czyżby?
Jeśli tak, to tylko do obciagu wina, ewentualnie na powrót ciepłej wody od skraplacza, chłodnicy, zasilanie zimną wodą etc.
Nigdy do odbioru.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 19:40
autor: george1255
Link ze spalania jednego i drugiego
https://youtu.be/ds2jU2PJHDo[img]https: ... 304283.jpg[/img]Obrazek

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 20:11
autor: Woodworm
Nic mnie już nie zdziwi...
https://allegro.pl/oferta/wezyk-silikon ... 5651841928
Biowin powinien za to beknąć...

Jeśli faktycznie tym zlewałeś to wg mnie pozostaje tylko zutylizowanie całego urobku

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 20:39
autor: radius
Qrwa, jak można w tytule aukcji napisać, że to wężyk silikonowy a w opisie, że PCV :bardzo_zly:

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 20:41
autor: george1255
A druga destylacja?
Powiem szczerze, piłem ten urobek. I poza tym że zmętnienie wystąpiło, nie zauważyłem niczego dziwnego. Czułem się ok, dnia następnego. Kilku osobom dałem po butelce z okazji świąt i też nic nie zauważyli poza urwanym filmem.

A jaki wężyk polecacie, sprawdzony który nie wchodzi w reakcję z ciepłym 96% destylatem?

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 20:43
autor: radius

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 10 sty 2020, 21:37
autor: wawaldek11
Lepsze są te o grubszej ściance - nie załamuje się i trwale nie odkształca się np. https://www.bimberhobby.pl/17-wezyki-silikonowe
Wg mnie ścianka 2 mm, to minimum, a przy większych średnicach 3mm. Ale grubsza ścianka = wyższa waga metra = wyższa cena.

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 11 sty 2020, 01:22
autor: użytkownik usunięty
Kolega wawaldek11 ma rację. Ostatnio kupiłem wężyk o ściankach 2mm, ale najwyraźniej była to końcówka na szpuli, bo wężyk wygląda jak uszczelka do drzwi. Na samej górze zdjęcia ten sam rozmiar wężyka, ale kupiony od kogo innego, ale i jakoś jego jest wiele lepsza.
Obrazek

Re: Dlaczego zmętniało??

: sobota, 11 sty 2020, 21:19
autor: george1255
Powiedz od kogo kupiłeś ten lepszy i gorszy

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 16 sty 2020, 22:57
autor: Deny
Polecam do rozcieńczania wodę z dzbanka filtrującego. Ja mam z firmy Dafi i destylat rozrobiony wodą z niego na 45% pozostaje idealnie przezroczysty.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 21 kwie 2020, 11:16
autor: W_TG
Jesienią znajomy na moim potstilu miedzianym fi 50 x 1.3 m wysokości robił gruszkowice.
Fermentował gruszki z minimalną ilością wody
Wyszła smakowita aż za aromatyczna . Aczkolwiek po rozcieńczaniu do pijalności mętniała.
Kapiąca końcówka ( nie pogon) też w pewnym momencie mętniała.
Tłumaczyłem to wysoką zawartością olejków i aromatów w surowcu i produkcie.
I na to zwaliliśmy winę.
Później jednak zrobił cukrówkę. I też mu mętniała. Tu już wytłumaczyć tego tak łatwo mi się nie dało.
Maszynkę przejął mój brat do przepuszczenia starych win
Przy pewnych stężeniach destylatu mętnienie też wystąpiło.
Zawracał mi dup@ Czemu, czemu , czemu. A co ja miałem mu powiedzieć.
Namówiłem go aby nastawił 100 l cukrówki A ja pożyczę mu kolumnę.
Pierwszy gon zrobimy razem. Naucz sie, zrób sam a zobaczysz ile to zachodu i nie żebraj u mnie :-)
Odpędziliśmy wspólnie 50 l. W sumie nastaw był słabo wyklarowany.
Drugi gon zrobił samodzielnie jak umiał. tym razem nastaw był krystaliczny
Destylaty oba były OK.
Zostało mu jednak ponad 15 l nastawu bo tą setkę przygotował na oko nie odmierzając wody
Puścił to na moim potstilu. Dla jasności. Kocioł nierdzewny z bańki udojowej. Reszta miedz.
Przed destylacją była wytrawiona i umyta.
I, i co ?
No właśnie. Alkohol po potstilu przy rozcieńczaniu mętnieje !?!?
A przecież był pędzony z tego samego surowca.
Wyjaśnie jeszcze określenie "mętnieje"
Nie jest to mętność typu kropla mleka. A taka ~~ jedwabisto matowa opalizacja
Gdzie jest winowajca? ja nie wiem i już nie staram sie szukać wyjaśnienia.
Przyjmuje że czasami tak bywa. Jak to mówią " te typy oryginalnie tak mają "

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 21 kwie 2020, 12:09
autor: użytkownik usunięty
Czyli przed płukaniem, było wszystko ok?
Jakieś węże, uszczelki, tworzywa sztuczne w obiegu?
Dobrze wypłukaliscie maszynkę przed pracą roztworem sody?

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 21 kwie 2020, 13:19
autor: W_TG
Ja czasem tez szybko czytam i gubię szczegóły
-gruszkowica na potstilu - mętniała
-cukrówka na potstilu - mętniała
-cukrówka na kolumnie OK
-cukrówka (ten sam nastaw co puszczany na kolumnę) na potstilu mętnieje
Czyli diabeł siedzi w potstilu. Tylko gdzie i jaki?
Destylat z chłodnicy, potstil i kolumna, idzie bezpośrednio do butli tym samym wężykiem silikonowym.
W obu przypadkach wykorzystywana ta sama chłodnica z Cu.
Brak kontaktu destylatu z innymi materiałami jak Inox Cu, wąż silikonowy, szkło.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 21 kwie 2020, 13:58
autor: użytkownik usunięty
Kiedyś niedostatecznie dobrze wyplukalem kolumnę (górny jej element) po czyszczeniu kwaskiem."
Gdy podczas procesu, przeszedłem do serca okazało się że towar mętny leci. WTF
Wstrzymałem proces i po ostudzeniu rozkręciłem kolumnę i głowicę wziąłem pod "lupę". Pozostała b.nieznaczna, nie wypłukana ilość czegoś, co mógłbym nazwać pozostałościami "odmiedziowymi. Syf siedział po wewnętrznej strony nypla do którego dokręcam zawór ovm. Po skręceniu kolumny, ponowym zalaniu, ustabilizowaniu i całej procedurze, serce już tylko krystalicznie leciało.
Czasami, rutyna jest gorsza niż niewiedza.
Ps. Przedgon z LM był również krystaliczny

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 21 kwie 2020, 19:01
autor: użytkownik usunięty
Być może czegoś nie zrozumiałem, ale czy ty @W_TG porównujesz destylat z kolumny z destylatem z pot stila :scratch:
Nawet jak został użyty ten sam nastaw, to zawsze destylat z kolumny będzie czystszy od tego z pot stila. Więc i jego zachowanie przy rozcieńczaniu może być inne.

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 22 kwie 2020, 10:59
autor: W_TG
japitole pisze:Być może czegoś nie zrozumiałem, ale czy ty @W_TG porównujesz destylat z kolumny z destylatem z pot stila :scratch:
Nawet jak został użyty ten sam nastaw, to zawsze destylat z kolumny będzie czystszy od tego z pot stila. Więc i jego zachowanie przy rozcieńczaniu może być inne.
Jasne że masz rację spiryt z kolumny to nie okowita z potstila. Ale!
Mój potstil to miedziana rura 50 * 1,3m więc i reflux porządny.
Co daje na prawdę czysty dobry produkt. osobiście używam go sporadycznie do owocówek.
Brata i znajomego zirytowało to mętnienie, mnie zresztą tez.
Lilka gonów pod rząd i za każdym razem to samo. Dla mnie dziwne.
Tym bardziej że na prymitywniejszych aparatach 30 lat temu pędziłem i mętnienie zdarzyło się sporadycznie.
W sumie to opisałem to jako ciekawostkę, dziwną.
Wielu forumowiczów czasami narzeka na zmętnienie i szukamy przyczyny starając się im pomóc.
A być może trzeba się z tym pogodzić. Czasami tak bywa. I co pan zrobisz- Nic pan nie zrobisz :D .

Re: Dlaczego zmętniało??

: środa, 22 kwie 2020, 20:58
autor: Egon777
U mnie tez raz się zdarzyło na potstilu że w pewnym momencie zaczęło lecieć mętne, tak w 1/3 procesu. Wyłączyłem grzanie, ostudziłem, przepłukałem i zacząłem zabawę od nowa. Destylat leciał czysty. Do tej pory nie wiem czym to było spowodowane.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 23 kwie 2020, 07:11
autor: lesgo58
Za mocno grzałeś...

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 23 kwie 2020, 14:17
autor: Egon777
Właśnie nie, czasami mocniej grzałem i leciało czyste.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 23 kwie 2020, 20:13
autor: użytkownik usunięty
W ubiegłym roku grzałem dwa nastawy jabłkowe NFC na pustej rurze PS z mocą ok 0, 7KW. Pierwsze tłoczenie bez podziału a drugi przebieg po uczciwym cięciu frakcji. Po rozrobieniu poniżej 50% mętniała. Niemam z tym żadnego problemu gdyż urobek poszedł na koncentrat ale niesmak pozostał.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 24 kwie 2020, 10:17
autor: lesgo58
Trudno mi cokolwiek doradzić. U mnie mętnieje tylko gruszkowica i to rozcieńczona do mocy poniżej 45%.
A pędzę na różnych sprzętach. Od alembika poprzez kolumnę półkową aż do kolumny wypełnionej.
Myślę, ze główna przyczyną mętnienia są przede wszystkim "błędy" w prowadzeniu procesu. "Błędy" napisałem w cudzymsłowiu bo to co dla jednego jest błędem dla innego może być zaletą. Trudno wyróżnić te najważniejsze, bo tutaj trzeba rozpatrywać wszystkie elementy jak zbiór całości.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 24 kwie 2020, 15:38
autor: Góral bagienny
Pracuje na miedzianym Pot-stillu i Alembiku. Nigdy mi nie zmętniało a rozrabiałem wodą z 4 zródeł.
Według mnie przyczyna jest jedna, za szybki odbiór = za mocne grzanie.
Jakiś czas temu nawet zadałem pytanie, kiedy leci mętne, bo koledzy pisali żeby odbierać aż poleci mętne.
Ja nawet przy 1gotowaniu miałem kryształ do końca ;)
Teraz się to zmieniło bo przy 1gotowaniu grzeje mocniej i około 20% zaczyna lecieć delikatnie mętnawe.

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 7 maja 2020, 14:17
autor: W_TG
Wczoraj się dowiedziałem że zmętniacz został namierzony. Ukrył się w wodzie i nie było go widać.
Rozrabianie na wodzie demineralizowanej usunęło zmętnianie.

A ja ostatnio nagoniłem 5 spirytusu i jak zwykle rozparchałem na kraniczance, nie mylić z Krynicznką :-) , i wszystko ok.
Wódeczka krystaliczna jak łza Królowej Śniegu :-))

Re: Dlaczego zmętniało??

: czwartek, 7 maja 2020, 15:00
autor: rozrywek
Tutaj jest dyskusja o mętnym urobku czy o rozrabianiu?


Urobek musi być krystalicznie czysty.

Nie ma prawa być mętny.

Mętnieć może destylat rozrabiany potem.

Kwestia wody i techniki.

Jeśli leci mętny destylat to trzeba zwrócić uwagę na wsad, a przede wszystkim na sam proces.

Mleko w proszku destylujesz?

Już tyle razy o tym było.

Kiepska woda, zmętniało to zostaw.
Wytrąci sie.
Zlelesz znad osadu i masz napitok.

Czy to takie skomplikowane?

Re: Dlaczego zmętniało??

: niedziela, 30 lip 2023, 21:52
autor: Puma1985
bimberek.jpg
A takie coś?
Woda przefiltrowana, przegotowana, ostudzona i z karmelem przerobiona... i za każdym razem to samo...

Re: Dlaczego zmętniało??

: poniedziałek, 31 lip 2023, 11:28
autor: manowar
To jakaś nalewka porzeczki? aronia? Wygląda jak ścinające się pektyny - taka galaretka. Dodaj pektoenzym i poszukaj bo temat poruszany.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 01:14
autor: Puma1985
Malina, ale z karmelem jest to samo

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 08:40
autor: AAmatorek
To są pektyny na 99%.
Weź lejek, do zwężenia w lejku wepchnij watę 100% bawełna, zalej i niech kapie po kropelce.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 20:41
autor: zask
Do wyklarowania pektyn idealny jest klar-zyme. Innym tego nie zrobicie. Po maksymalnie 2 tygodniach wszystko jest na dnie.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 20:54
autor: jakis1234
AAmatorek pisze: wtorek, 1 sie 2023, 08:40 Weź lejek, do zwężenia w lejku wepchnij watę 100% bawełna, zalej i niech kapie po kropelce.
Taaa, po kilku minutach tak się zatka, że nawet po kropelce nie będzie kapać.
Muszę sprawdzić ten klar-zyme, galaretka to dosyć częsta przypadłość przy owocach z dużą ilością pektyn.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 21:17
autor: zask
Dawno temu czytałem na temat klarowania artykuł jak szukałem sposobu wyklarowania śliwek. Turbo klar nie zadziałał więc zacząłem szukać przyczyny. Wyjaśnione tam było że cząstki dzielą się na dodatnie i ujemne... szczegółów już nie jestem w stanie przytoczyć. Tak czy inaczej utkwiło mi że problematyczne jest klarowanie jabłek gdzie często trzeba zastosować dwa typy klaru aby wyeliminować całą zawiesinę. Dla śliwek i innych owoców z dużą zawartością pektyn był właśnie polecany klar-zyme który stworzony jest dla nastawów "trudnych".
Aby łatwo sprawdzić czy w soku jest dużo pektyn należy wlać trochę soku do literatki i dolać spirytusu. Jak zetnie się sok (galaretka) to mamy pektyny.

Re: Dlaczego zmętniało??

: wtorek, 1 sie 2023, 22:35
autor: marian.naworski
Potwierdzam dobre właściwości Klar Zyme
Najtrudniejsze wino z jakim się zmagałem było ze sliwek, po dodaniu klar zyme osad opadł w przeciągu 3 dni.

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 6 paź 2023, 08:20
autor: Apocojatu
@marian.naworski

Też mam ze śliwek. Jeśli mam 5 litrów takiego wina, to powinienem rozrobić Klar Zyme zgodnie z instrukcją i proporcją? Czyli skoro 10ml Klar Zyme jest na 50 litrów, to na 5 litrow powinienem użyć 1ml + 10ml wody?

Re: Dlaczego zmętniało??

: piątek, 6 paź 2023, 19:57
autor: marian.naworski
@Apocojatu
Osobiście używałem tego klaruje, na balon 25l i było bardzo skuteczne . Myślę że możesz podzielić to według zalecenia producenta tylko przed podzieleniem dobrze wymieszaj fiolkę, bo jeśli dobrze pamiętam to ten Klar miał postać płynną.