Strona 1 z 1

Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 8 paź 2008, 11:15
autor: Adept999
Tak jak w tytule. Czyli jaką ma moc produkt końcowy, smak, zapach itd. Dla formalności metoda pędzenia :mrgreen:

Pozdrawiam

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 8 paź 2008, 11:36
autor: Alkohol
Ja używałem pikarskich, nigdy mnie nie zawiodły, co prawda smak i zapach pozostawiały wiele do życzenia dlatego wolę destylować kiepskiej jakości wino domowe, albo taki zaciero-winiacz, wino-zacier, ... który powstaje na naturalnych drożdżach bytującuch na owocach. Taki produkt ma mało zbędnych substancji i jest pyszny - poprostu winiak.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: piątek, 10 paź 2008, 22:57
autor: Adept999
Liczyłem na większą aktywność, pytanie nie jest trudne :P

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 11 paź 2008, 10:11
autor: Juliusz
Pytanie nie jest takie proste...

Do szybkiej produkcji wódki/spirytusu ja używam drożdży gorzelniczych Alcotec 48 Turbo Yeast, Alcotec 24 Turbo Yeast. Alcotec 48 Turbo to paczka około 250 gramów mieszanki drożdży z pokarmem i buforem pH. 48/24 - różnice polegają na środowisku, w którym się fermentuje (ciepło).

Osobiście wolę trochę wolniejszą fermentację - powstaje trochę mniej fuzli ale do podwójnego destylowania nie robi to większej różnicy.

Te drożdże w chłodzie (temp. powietrza 18C - 20C) przerobią do 8kg cukru rozpuszczonego w 20-21L wody (teoria) - razem jest około 27L - 28L. Rozpuszczać trzeba w ciepłej wodzie 40C-50C,długo mieszając. Mieszakna musi być kompletnie przeźroczysta, bez drobinek cukru. Schłodzić do 30C lub niżej i dopiero dodać drożdży, rozmoczonych (10-15min) w 1/2 L wody - lub dodane drożdże mieszać w fermenterze 15-20 minut.
Fermentacja powinna zacząć się w ciągu kilku godzin. W fermenterze trzeba zostawić miejsce bo początkowo fermentacja jest burzliwa i może wykipieć. Zalecają nie dawać rurki fermentacyjnej tylko np. przykryć naczynie szczelnie wypranym prześcieradłem. Pomimo, że wskazują tylko 48 godzin ja zostawiam zacier na 4, czasem 5 dni aby się wyklarował. Dostaję krystalicznie czysty. Zacier ma moc między 18% a 19%. Trudno jest uzyskać sugerowane 20% - bo zawsze mam trochę wyższą temperaturę fermentu i dlatego ja mieszam tylko 7kg - 7.5kg cukru.

Do zacierów z owoców zawsze używam drożdże winne. Dostaję słabszy zacier (wino) ale jest mniej fuzli co jest problemem w fermentacji owoców - do tego fermentacja powinna być wolniejsza aby 'podłapać' zapachy i smaki z owoców - jeśli chcemy miłe brandy.

Jeśli ktoś ma dość duży kociołek do destylacji (30L-40L) z powodzeniem można używać drożdże piekarskie bo słabszy zacier i tak da dość destylatu. Problem w tym, że trzeba sprawdzać gęstość mieszanki wody (w 20C-25C) z cukrem bo gdy jest zbyt wysoka drożdże nie zastartują a jak zastartują to zostawią część niezużytego cukru.

J

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 11 paź 2008, 21:32
autor: Kucyk
Dobry wieczór Panie Adepcie999

No, Panie Juliuszu, znów muszę się z Panem zgodzić! Wiedza Pańska jest naprawdę fachowa! :lol:

Ja używam dwóch rodzajów drożdży: winiarskich i gorzelnianych (sacharocośtam cośtam).

Tych pierwszych w dwóch przypadkach:
- gdy chcę uzyskać duży woltarz zacieru, co podyktowane jest np. ceną, bądź ograniczoną ilością danego owocu z którego produkuję,
- gdy zasadniczym produktem fermentacji ma być wino, a do destylacji pójdzie tylko jego część i sfermentowane owoce. Ten wariant gwarantuje mi pomoc mojej drugiej połowy w przygotowaniu zacieru, gdyż Agusia winko lubi, zaś bimbru nie pija (i dobrze, więcej będzie dla mnie!!! :twisted: ), a do wina (i zacieru) np. wiśnie trzeba drylować, co przy 100kg owoców jest dla mnie trochę ponad siły...

Drożdże gorzelniane stosuję tam, gdzie nie zależy mi na mocy zacieru (moje dają max. 14 vol.), zaś na sprawności (szybkości) fermentacji.
Z doświadczenia wiem, że im krócej trwała fermentacja, tym lepszy, bezsmrodowy, produkt finalny. Oprócz tego drożdże te są bardzo wygodne do stosowania, gdyż nie wymagają wku$&*ającego mnie, dwudniowego, namnażania i są gotowe do użytku w 15min.

A co do drożdży piekarskich, to nie stosuję, bo, jak nazwa wskazuje nie są one chyba do fermentacji alkoholowej stworzone...

Drożdże dzikie - a po co kombinować? Raz lepsze, raz gorsze - istna loteria. Po to są drożdże winiarskie i gorzelniane aby je używać. Poza tym dzikie drożdże fermentują jedynie do 8-9vol... Naprawdę nie widzę sensu ich używania

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 12 paź 2008, 05:53
autor: Juliusz
Panowie i panie. Właśnie teraz, już po kilkudziesięciu postach dyskusyjnych - na różne tematy - widać wyraźnie, że nasze hobby to sztuka. Każdy z nas ma troszeczkę inne metody, inne doświadczenia i inne wyniki - każdy dąży do swego 'ideału twórczego'. Co jest tu miłe to fakt, że wszyscy dzielimy się swymi pomysłami i odkryciami - ucząc się nawzajem i tworzymy małe, rosnące, wirtualne społeczeństwo pędne.

W tym tygodniu zaczynam budować głowicę reflux'ową. Będę robił zdjęcia i powieszę na forum, z detalami i opisem ku uciesze własnej i braci bimbrowniczej.

J

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 26 paź 2008, 11:10
autor: mima
Witam !!
Naprawdę można się od was dużo nauczyć.
Ja kilka tygodni temu, tak się złożyło, nastawiłem na drożdżach piekarniczych. Drożdże ku mojemu zdziwieniu przerobiły wszystko w cztery i pół dnia! Produkt wyszedł wydajny i smaczny :shock: , ale temp. utrzymywałem na początku 35, później spadła na 30.
Gdzie te fotki panie Juliuszu - hallo!!!

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 29 paź 2008, 12:02
autor: Adept999
Witam wszystkich
Nie będe tworzył nowego posta i pytania dołącze do tego.
Ile litrów zacieru można wyprodukować korzystając z torebki(5g) drożdży winiarskich(rzecz jasna z pożywką)?
Jaką maksymalną oraz minimalną temperature wytrzyma matka drożdżowa?

Pozdrawiam

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: czwartek, 30 paź 2008, 13:42
autor: Kucyk
A witam Adepcie zacnej sztuki pędniczej i z przyjemnością odpowiem na pytanie.

Otóż, żeby poznać prawdę, trzeba się zagłębić w życie intymne drożdży. Organizmy te potwornie się pier....lą tak, że w odpowiednich warunkach z jednej komórki po godzinie powstaje chyba 4000 nowych komórek. Każda nowo powstała komórka znów się rozmnaża z tą prędkością itd. Czyli w zacierze ilość komórek drożdży wzrasta w postępie logarytmicznym, lub nawet lepiej! Do zacieru dajemy pewną (nie za małą, aby nie dać szans fermentacji dzikiej z której nie wiadomo co może wyjść) ilość matki drożdżowej czyli roztworu w którym są namnożone komórki drożdży. Przyjmuje się że aby dobrze zastartować zacier powinno się dać nie mniej niż 5ml dobrze pracującej matki na litr zacieru. Jako, że drożdże mnożą się szybko i chętnie, teoretycznie jedną paczką drożdży można zaszczepić i całe morze zacieru, tylko trzeba drożdże namnażać stopniowo, czyli tak:
1. Zawartość torebki rozmnażamy przez 2 dni w 150ml zacieru, i tak otrzymaną matką drożdżową z powodzeniem można zaszczepić 30l zacieru.
2. jeżeli jednak dalej będziemy rozmnażać drożdże przez wlanie matki o której mowa w p.1 do balona z 5 litrami zacieru, tu po kolejnych dwóch dniach będziemy mieli matkę dla 1000 litrów towaru.
3. a jeżeli jeszcze dalej będziemy rozmnażać drożdże przez wlanie matki o której mowa w p.2 do balona z 50 litrami zacieru, tu po kolejnych dwóch dniach będziemy mieli matkę dla 10.000 litrów towaru... itd.
A co do pożywki, którą najczęściej jest fosforan amonu, to daje się ją ok. 5g na 10l nastawu, czyli najlepiej kupić jej kilo w hurtowni chemicznej i mieć zapas, bo do drożdży sprzedawanych w sklepach jej strasznie skąpią...

Temperatury:
Drożdże uwielbiają ciepło, idealna temperatura namnażania drożdży w matce drożdżowej to ok 30st. C, a fermentacji to, w zależności od rasy drożdży od ok. 22 (dr. winiarskie) do 35st. (dr. gorzelniane, piekarskie). Poniżej 20 fermentacja może znacznie słabnąć, powyżej 40 st. drożdże mogą kipnąć.

Tak najprościej mogę na Twoje pytanie odpowiedzieć. Życzę Adepcie powodzenia w zdobywaniu wiedzy bimberniczej! :D

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 2 lis 2008, 11:48
autor: Adept999
:respect: Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Moje drożdże czekają na poczcie na odbiór :P. Planuje w tym tygodniu zrobić zacier,podczas gdy drożdże będą go przerabiać, ja wreszcie skończe swój sprzęt :D
Mam następne pytanie, jak utrzymujecie temperature 30 stopni dla matki drożdżowej?
Jakieś patenty? Może lampą nagrzewać jakąś? Czytałem że drożdże trzeba trzymać w ciemnym miejscu więc już nie wiem.
Boje się że coś spieprze z tym zacierem :P

Pozdro

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 4 lis 2008, 09:55
autor: Adept999
I jeszcze jedno. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej temperaturze przechowywać drożdże winiarskie? Czytałem że dużo zależy w jakich warunkach były drożdże przechowywane, od tego zależy ich start lub jego brak

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 4 lis 2008, 15:34
autor: Kucyk
Sie masz Adepcie!

Pytasz jak utrzymać ciepłą matkę drożdżową? Prosta rzecz: ustawić w pobliżu kaloryfera, albo postawić na lodówce na kratce która jest na wierzchu nad skraplaczem (taka czarna wężownica przy ścianie). I jeszcze jedno: drożdże lubią ciepło, ale nie musi być to dokładnie 30 st! jak będzie 25, to też dobrze, byle 40 nie przekraczać!!!
Kupione drożdże szlachetne (na suszonych owocach, w roztworze wodnym, czy suche) przechowuję w oryginalnych torebkach w pojemniku na czekolady w lodówce.
I jeszcze jedna uwaga: naprawdę ciężko jest spieprzyć nastawianie matki drożdżowej... :lol:

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 14:16
autor: Adept999
Dzięki Kucyk za udzielenie odpowiedzi na moje pytania ;)
Czyli przechowywać drożdże w temperaturze poniżej 14 stopni w pojemniku na czekolady :D
Zjede z tematu troszeczke: a pożywkę w jakiej temperaturze przechowywać?
Dzieki za pocieszenie mam nadzieje że mi się uda ten pierwszy raz :mrgreen:

Pozdrawiam

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 15:22
autor: Kucyk
Pożywkę można przechowywać gdziekolwiek, byle wilgotno nie było! Tak jak przechowuje się w domu sodę czy sól.

Co do podgrzewania matki drożdżowej, to kiedyś stosowałem taką metodę, że lałem do plasticzanego wiadra wodę ciepłą (40-45st) i do niej wstawiałem butlę z matką, przez kilka godzin wiadro było ciepłe, potem wodę chlup do zlewu i zmiana...

A swoja drogą to aż z internetu musiałeś drożdże kupować? Ja mieszkam we wsi pod Warszawą i tam w każdym spożywczaku, a zwłaszcza zieleniaku można kupić drożdże Zamoyskich do rozmnożenia zawarte na suszu owocowym. Ale to namnażanie mnie wkur, dlatego w internecie kupuje drożdże gorzelniane w paczkach po pół kg (wystarczą na 3000l zacieru). Jak Ci nie będzie coś wychodzić, to napisz mi mejla, ja Ci wyślę trochę ich, to zobaczysz jak zacier potrafi chodzić!

Dawaj następne pytanie! :lol:

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 17:45
autor: Juliusz
A ja o tych drożdżach to się ciągle uczę. Chcę wiedzieć co można robić aby możliwie unikać drożdży gorzelnianych - tych TURBO itp. Cosik mi się czuje, że tam może są jakieś składniki nie koniecznie dla nas dobre...

Będę eksperymentował z piekarskimi i winnymi dając różne pożywki. Jest pewna niewiadoma dla mnie: w miejscach piszą o dodawaniu zmarłych komórek drożdżowych. Czy to są te, które zostają na dnie fermentera po fermentacji?

Wiem, że potrzebny jest azot, witaminy z 'b'... ale ciągle szukam.

J

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 18:42
autor: Adept999
Zmieniałeś tak wode przez 48 godzin? Ile razy tak zmieniałeś?
Już mi świta pare pomysłow w tym temacie... ;) dzięki za pobudzenie wyobraźni

Oj kolego w tym mieście jest trudno dostać wiele rzeczy... w głupiej Castoramie nie mogłem dostać węża silikonowego ;/ Drożdże zamówiłem "przy okazji" do reszty potrzebnych mi w pędzeniu przedmiotów.
Ok napewno napisze o ewentualnych niepowodzeniach :lol:

Pozdro

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 18:51
autor: Adept999
Hmmm co do drożdży "Turbo" to ja się nie znam, można tylko domniemywać że szybkość nie zawsze = jakość. Możliwe coś dodają nieciekawego. Obawy Juliusza nie są bezpodstawne.

Czytałem że ludzie dodają "muliwitaminy" do zacierów ale żeby martwe drożdże to pierwsze słysze.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 19:36
autor: Juliusz
Nieżywe drożdże - u nas jest takie coś jak 'Vegemite' czy 'Marmite' - do smarowania chlebka, jest smaczne. Jest to jakiś ekstrakt właśnie z drożdży opadłych przey fermentacji piwa. Jest w tym bardzo dużo vitami z 'b' i azotu...

Poszukam i napiszę...
J

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 lis 2008, 21:05
autor: Adept999
Ciekawa sprawa z tymi drożdżami do smarowania chleba...nawet mnie to nie napawa obrzydzeniem :lol:

Czekamy niecierpliwe na info w tym temacie ;)

Pozdro

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: czwartek, 6 lis 2008, 15:54
autor: Kucyk
Juliusz, ciekawy wątek!
Nic nie słyszałem o martwych drożdżach... Azot powiadasz zawierają... Może to zamiennik związków azotowych będących pożywkami???

Ale co innego miałem napisać odpowiedź dla Adepta, otóż 5 litrów wody ciepłej w wiadrze jest ciepłe przez 3-4 godziny (mówię o przetrzymywaniu jego w ciepłym pomieszczeniu, albo latem na słońcu). Ja zmieniałem wodę 3-4 razy na dobę i dobrze było, jednak najwygodniejszą metodę znalazłem kiedyś w sklepie zoologicznym (ciekawe, czy powstaną kiedyś sklepy bimbrologiczne??) otóż jest to grzałeczka do akwarium... Wrzuć do wiaderka z wodą w którym stoi matka i masz z głowy wymianę wody.

P. S. Grzałki z termostatem, ale większej mocy (100W) są świetne, do dogrzewania balonów z zacierem. Wpuszczasz koleżankę do środeczka i już drożdże żwawiej żerują!

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: czwartek, 6 lis 2008, 22:32
autor: Adept999
Tak to jest myśl! Grzałka z termostatem :D Dzięki Kucyk

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: czwartek, 4 gru 2008, 23:06
autor: mima
Tak tak, grzałki a termostatem. Ja mam trzy, jedną 300w i dwie 250w i jeszcze jadna mi brakuje.

@ J. Martwe drożdże, tak zwane szkielety drożdżowe, są dodawane
do drożdży m/in. gorzelnianych jako pożywka i witaminy.

W praktyce ja robię tak, że zostawiam breję z martwymi drożdżami, na dnie beki i zalewam to nowym nastawem, lub zacierem jak kto woli- bo zacier to oznacza troszkę co innego. Ale to już inna bajeczka.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 7 gru 2008, 11:35
autor: Adept999
mima pisze: Ale to już inna bajeczka.
Chętnie "posłucham" tej bajeczki ;)

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 7 gru 2008, 13:10
autor: mima
Miło mi to słyszeć. W max. skrócie.
Dlaczego to nazywa sie zacier? - bo się zaciera, co się zaciera-
no właśnie.
W gorzelniachnie nie robi się okowity, gorzałki to zn. spirytusu surowego 93% z cukru, tylko z,- no właśnie.
Z ziemniaków, z żyta i z kukurydzy i innych takich.
Co w nich jest, ano różne takie składniki, które się właśnie zacierają.
Dlatego właśnie ta nazwa zacier.

My robimy to z cukru, tzn. robią to one - drożdże, -alkohol, w składzie woda, drożdże, cukier. Nic tu się nie zaciera, więc nie jest to zacier. Jak go wtedy można nazwać. Mówimy najczęściej nastaw cukrowy, albo po prostu cukrówka, ale i tak wszyscy mówią i chyba będą mówili zacier. ;)
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem drożdże - zacier, zapraszam
do tematu zacier, są tam moje art. na ten właśnie temat.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 7 gru 2008, 14:24
autor: Juliusz
Przenica, ziemniaki itp ciągle nie wyjaśniają źródłosłowia 'zacieru' - 'zacierania'. Z kukurydzy i żyta nie robi się zacieru robi się natomiast zakwas - bardzo podobny do tego na żurek - to z kolei ma coś wspólnego ze słowem zacier. Ciekawe ćwiczenie i ja chętnie się dowiem...

Poszukajcie i odpowiedzcie jak należy: co to jest zacier, co jest a co nie jest zacierem i może czy jest tam coś zacierane i jeśli jest kiedy...?

Julcio ;)

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 18 paź 2009, 23:43
autor: bim666ber
Ja używam drożdży gorzelnianych T3 są fantastyczne na 70 litrową beczkę daje jedno opakowanie i czekam około tygodnia - kosztują 9.90

Mam pytanie na allegro pojawiły się suszone drożdże gorzelnicze czy ktoś je już próbował? Są po 5 zeta za paczkę.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 19 paź 2009, 01:43
autor: Under
bim666ber pisze:ja używam drożdży gorzelnianych T3 są fantastyczne na 70 litrową beczke daje jedno opakowanie i czekam około tygodnia kosztują 9.90
wg danych producenta jedno opakowanie na 25 litrów (7kg cukru) i w 5 dni 17% ;)
W Eurowinie 8,90zł ;) http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=343

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 19 paź 2009, 10:42
autor: cafekot
Ważne jest jakich drożdży się używa do czego :
- T3 dobre do cukrówek;
- Baynusy idealne na owoce ;
- z nastawami zbożowymi to jeszcze nie wiem – obecnie pracują Bayanusy, ale spróbuję na silnych piwowarskich – to one powinny wydobyć najlepsze aromaty.
Piekarnicze – tylko do pieczenia (tak jest u mnie).
Podstawowa jeszcze sprawa – zawsze warto posiadać zapas różnych drożdży, jest się czym ratować w przypadku trudności startowych.
IMG_drożdżaki 4.jpg

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 19 paź 2009, 11:24
autor: Zygmunt
Ostatnio strasznie polubiłem mieszankę T3 + Klarmendel do klarowania. W piątym dniu sprawdzam blg- jest ujemne i wtedy dodaje trochę pirosiarczynu- po kilku minutach życie w beczce zamiera. Wlewam klarmendel i po 2 dniach mam kryształ- co najważniejsze bez wstępnego zlewania znad osadu!

Obrazek


Po tygodniu od wstawienia mamy ok 25l kryształowej cieczy do przepsocenia, co daje ok 5l 75% urobku.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 9 lis 2009, 22:06
autor: Kucyk
W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi rodzaju drożdży właściwych do odfermentowywania nastawów owocowych postanowiłem przeprowadzić test. W szranki stają drożdże gorzelniane i bayanusy. Myszami laboratoryjnymi są dwie beczki zawierające każda po 70kg jabłek do których dodano 10kg cukru i 25L wody. Brix w obu wyrównany do 19. Temperatura początkowa w obu 29*C. Pożywka wsypana.
Beka z lewej otrzymała 14g saccharomyces cerevisiae takich co się na Alledrogo kupuje po 35zł/0,5kg, druga 14g saccharomyces cerevisiae (bayanus) Fermivin PDM z Biowinu.

Podczas pobudki drożdże gorzelniane wykazywały większą aktywność:
Pobudka.jpg
Jednak po 24 godzinach bayanusy pracują przeszło dwa razy szybciej, aż wywala towar z beki.
Beki.jpg
Zobaczymy co będzie dalej...

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 10 lis 2009, 09:50
autor: PiotrekRodzyn
Witam!

Z niecierpliwością czekam na wynik testu. . . :mrgreen:

Ostatnio bardzo dobrze współpracuje mi się z Bayanusami G-995 z racji, że temperatura otoczenia spadła a nie mogę trzymać nastawu w domu.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 11 lis 2009, 13:44
autor: Kucyk
Już mamy pierwsze rezultaty eksperymentu.
Patrząc na rurki i obserwując przepływ bąbli widać, że gorzelnia przeszło dwa razy wolniej chodzi. Beczki są w jednym pomieszczeniu, więc warunki termiczne są zbliżone.
Po wyjęciu rurek fermentacyjnych powąchałem wydzielający się z otworów gaz. Bayanusy w Uli pięknie pachną jabłkami, przesuwam nos w stronę Oli, a tu zonk! Ola chyba bąka puściła. :shock: Z otworu pachnie nieciekawie - rzekł bym gówienkiem.
Po zdjęciu pokryw widać, że powierzchnia pulpy na gorzelniakach jest dużo ciemniejsza niż na winiarskich.
Pomiar Brix'a rozwiewa wszelkie wątpliwości. Obie beki startowały 8 listopada o g.22 przy 19*Brix każda (po odliczeniu 4* na ekstrakt bezcukrowy mamy nastaw o zawartości 15% cukrów). Po 36 godzinach gorzelnia ma 18, a bayanus 16*, co potwierdza moje obserwacje rurek. Drożdże winiarskie zjadły w tym samym czasie 3 razy więcej słodyczy.
Zobaczymy co dalej nastąpi...

Następnego dnia Brix'y wyglądały tak: gorzelnia 15,5 (-2,5), bayanus 11 (-5).

Nastaw na winiarskich o mało z beki nie wyskoczy:
Jabłka.jpg

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 11 lis 2009, 14:26
autor: jouu
To żyje... :lol:

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: czwartek, 12 lis 2009, 12:25
autor: PiotrekRodzyn
OOOO Święty Bimbrionariuszu.... :!: :!: :!: :!:

Gorzelnia won...

:respect: winiarskie :poklon;

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 14 lis 2009, 10:51
autor: Kucyk
Kolejny eksperyment z tematu Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Tym razem będę badał nie szybkość, a walory smakowe uzyskiwane z różnych rodzai drożdży instant z BioWinu.

Myszy:
1. Beka Ala - 75kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae FermiVin
2. Beka Ela - 75kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae bayanus FermiVin PDM
3. Beka bezimienna - 50kg gruch + 14g Sacharomyceas cerevisiae Fermicru VR5

Zobaczymy co wyjdzie...

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 14 lis 2009, 11:47
autor: Winiarek5
Do nastawów owocowych polecam drożdże ANKA, można kupić w Wino Hobby, na przeciwko Wedla. I nie przeszkadza mi, że do WinoHobby mam 550 km.
Od Biowinu to raczej trzymam się z daleka.

Pozdrawiam

Winiarek

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 15 lis 2009, 16:29
autor: Kucyk
Pierwszym rezultatem zastosowania drożdży Sacharomyceas cerevisiae Fermicru VR5 było wykipienie zawartości beki, pomimo, że jest w niej tylko 50kg gruch, czyli 2/3 objętości. Na szczęście kilka kapsułek Espumisanu wyciśniętych na powierzchnię piany problem ten rozwiązało. Bimbrować mi się zachciało, ehhh...
Piana.jpg
Dalsze spostrzeżenia:

Gorzelnia vs Bayanus
Tu znów Zonk. Teraz Ola z gorzelnianymi ładnie jabłuszkami pachnie, zaś Ula się spierdziała i gówienkiem z rurki czuć. :(
Brix znów na korzyść Bayanusów 6,5* - spadek o 9,5. Gorzelnia 12*, spadek 6.

Winiarskie vs winiarskie:
Ładnie wszystko się kisi, tylko Fermicru VR5 tak kupą dają, że aż odrzuca.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 15 lis 2009, 16:34
autor: jouu
W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 16 lis 2009, 00:18
autor: Calyx
jouu pisze:W takim przypadku wychodzi na to ze dobrze jest mieszać drożdże żeby aromacik szedł z gorzołki a winiarskie napędzały machinę.
Nie do końca, choć nie będę hamował Cię przed takimi eksperymentami :)

Drożdże gorzelniane świetnie fermentują cukrówki i zaciery zbożowe czy ziemniaczane.
Bajanusy zaś zdecydowanie lepiej radzą sobie tam, gdzie są owoce.
To też już było opisywane w tematach "jakie drożdże do czego?"
Nie bez przyczyny do produkcji konkretnych win używa się konkretnych szczepów.
To że Kucyk opisuje Swoje drożdżowe wybryki, to tylko przetarcie scieżki
dla pozostałej psotnej braci.
Faynie, jakbyś zamiast teoretyzować, popełnił jakaś "kombinkę", wyciągnął
wnioski i opisał je na foremce. Wszyscy wtedy skorzystamy.
Bo na bicie piany, to już wiemy od Kucyka, Espumisan :)

Pozdrawiam Calyx

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 16 lis 2009, 23:27
autor: 3rob
Witam,

W temacie namnazania MD kolega Kucyk napisał:

"Zawartość torebki rozmnażamy przez 2 dni w 150ml zacieru, i tak otrzymaną matką drożdżową z powodzeniem można zaszczepić 30l zacieru."

w temacei chodziło o torebke zawartści 5 g drożdzy.

moje pytanie do kolegi Kucyka (lub szanowych doświadczonych kolegów):
-Czy pisząc w/w cytat kolega miał na myśli własnie taką wagę drożdży?

Dziekuje i pozdrawiam
3rob

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 17 lis 2009, 07:58
autor: Zygmunt
Jak dobrze pamiętam to Biowinowskie Fermivin PDM są sprzedawane w op. 7g.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 17 lis 2009, 09:44
autor: Kucyk
Wypowiedź moja dotyczyła drożdży dostarczanych w formie przetrwalników - zawiesiny komórek w płynie, bądź na suszu owocowym. Takie drożdże wymagają namnażania, czyli zrobienia matki drożdżowej, co trwa właśnie 2 dni.
Drożdże "instant" typu FermiVin, Fermicru, G-995 itd. ładuje się bezpośrednio do nastawu, po krótkim (20min) zabiegu zwanym szumnie rehydratacją, czyli po naszemu rozpuszczeniu w niewielkiej ilości wody.
Z moich doświadczeń wynika, pomimo uwagi producenta że to co jest w torebeczce to porcja na 10-35L, ilość 7g jest wystarczająca do wystartowania w ciągu 4-5 godz. 100L berbeluchy.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 18 lis 2009, 18:09
autor: zegar525
A co zacni koledzy sądzą o drożdżach Saccharomyces cerevisiae gammazym ?
Chciałbym użyć po raz pierwszy tych drożdży.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 18 lis 2009, 18:55
autor: 3rob
Witam,

Czyli rozumiem, ze gotowych, suszonych, drożdzy gorzelniczych dostarczanych w opakowaniach przeznaczonych na 25-35 l zacierku raczej nie należy namnażać? poniewaz samo namnazanie trwało by dwa dni czyli o tyle samo wydłuzy nam sie proces przeróbki np wiekszej ilości zacierku na procentową bebeluche, poniewaz drożdze same namnożą się w początkowej fazie przerobu? Czyli wynikało by z tego, ze obojętną ilość zacieru (cukrówki) obojętnie mała ilość drożdży przerobi, tylko proces wydłuży nam sie proporcjonalnie do momentu osiągniecia przez nie odpowiednio duzej populacji ???

wiec raczej namnazanie traciło by sens.

Podejzewamm ze robi sie je po to by jak naj mniej "zanieczyscić" florę drożdzową drożdżami dzikimi, słabszymi itd... poniewaz proces namnazania łatwiej kontrolowac.

Ale moze sie myle...?

Dziekuje i pozdarwiam
3rob

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 18 lis 2009, 18:59
autor: Kucyk
Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania!

Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: piątek, 5 lut 2010, 19:23
autor: forma
Witam.Ja mam taki problem z drożdżami:
jesienią nastawiłem 2*po 20 litrów nastawu z owocu kaliny,po 4 kg.cukru na nastaw,użyłem drożdży winnych bayamus i........
-jeden pojemnik ledwo pyrka przez pare miesięcy ... 16blg
-a drugi stoi na 20 blg
po jakimś czasie znowu użyłem drożdży winiarskich i dalej bez zmian pożywki też dawałem i dziś dodałem babuni....zaraz do Mediolanu wyjeżdżam i wrócę 18.02
JAK TO NIE POMOŻE TO NIE WIEM CO ZROBIE,BO..... WYLAĆ SZKODA.
MOŻE JAKIEŚ STARE DROŻDŻAKI SPRZEDAJĄ? BO W JEDNYM SKLEPIE KUPOWAŁEM......
CO ROBIĆ ????? DZIĘKUJE

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 10 lip 2010, 12:26
autor: bumboos
Kucyk pisze:Dokładnie odpowiedziałeś sobie na pytania!

Namnażanie drożdży przetrwalnikowych ma za zadanie z miliona komórek zrobić 100 miliardów, zaś suche drożdże zawierają 25 miliardów komórek w gramie, więc ilość ta jest wystarczająca do skopania tyłków dzikusom.

Z tego co kolega kucyk napisał wynika że połową torebki T3 mozna zrobic nawet i 200 litrow nastawu - tylko kwestia czasu. Jak się przekłada to na smak destylatu ? Czy dluzszy okres fermentacji nie spowoduje ze zdechle drozdze zaczną negatywnie wplywac na smak nastawu - destylatu?

Pytam gdyz popelnilem glupotę destylujac na kolumnie nastaw z T3 sporzadzony wg receptury jak na opakowaniu 7kg cukru/ 21l wodyi niestety nie wyklarowalem go - efekt byl taki ze mam 97% spirytus smierdzacy zgnilym twarogiem.

Dzis zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu? Wg tego co pisal wczesniej min 5ml matki starcza na zaszczepienie 1 litra nastawu jednak nie wiem czy tyczylo się to drozdzy plynnych czy tez suchych.

Z wyrazami szacunku
bumboos

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: sobota, 10 lip 2010, 12:40
autor: Zygmunt
Kolego- w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 11 lip 2010, 19:30
autor: bumboos
Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 11 lip 2010, 19:43
autor: Zygmunt
bumboos pisze:Z całym szacunkiem ale nie bardzo widzę co ma wspolnego Twoja odpowiedz z moimi pytaniami.
Pozdrawiam
bumboos
Pytałeś:
zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu?
No to odpowiadam:
Zygmunt pisze:w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
Co do reszty:
Z tego co kolega kucyk napisał wynika że połową torebki T3 mozna zrobic nawet i 200 litrow nastawu - tylko kwestia czasu. Jak się przekłada to na smak destylatu ? Czy dluzszy okres fermentacji nie spowoduje ze zdechle drozdze zaczną negatywnie wplywac na smak nastawu - destylatu?
Odpowiednio: smak destylatu się nie zmieni. Nastaw może być bardziej śmierdzący, ale destylat będzie ok.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 11 lip 2010, 19:54
autor: bumboos
Pytałeś:
zrobilem matkę drozdzową na drozdzach cobra 8 - 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru. Bardzo proszę o opinie kolegi Kucyka czy za ok 3 dni będzie to wystarczające do zaszczepienia 60 litrow nastawu?
No to odpowiadam:
Zygmunt pisze:w przemyśle stosuje się tzw. inokulum drożdżowe- najpierw namnaża się drożdże w małym pojemniku, a kolejno potem dodaje to do większych (i tak kilka razy aż do pojemności paru tys litrów...). 60 litrów nie powinno być dla T3 problemem :)
Sorry ale nadal chyba nie do konca sie rozumiemy. Spytalem Czy matka drozdzowa wykonana z 1,5 łyżki stołowej drozdzy cobra 8, 1,2 itra wody i 350 gram cukru wystarczy na 60 litrow nastawu.

A Ty mi odpowiadasz:
60 litrow nie powinno byc dla T3 problemem.

Spytam wiec wprost - co ma jedno do drugiego?

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 12 lip 2010, 00:01
autor: Zygmunt
No dobra- raz jeszcze. Inokulum przygotowuje się z paru ez komórek- 1,5 łyzki to duuuużo więcej. Więc o ile zapewnisz im odpowiednie warunki (temperatura, skład podłoża, odpowiedni gaz, odpowiednie pH) nie powinno być problemu z namnożeniem. W początkowej fazie bardziej interesuje nas efekt Pasteur'a niż Crabtree.

Kapish?

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 12 lip 2010, 08:28
autor: bumboos
Ok skoro tlen przeszkadza drozdzom - mysle ze rurka fermentacyjna rozwiaze zadanie.
Twoja odpowiedz rodzi u mnie jednak kolejne pytania.

1. Dlaczego jesli występuje efekt Pasteur'a - na drozdzach jest napisane by nie stosowac rurki fermentacyjnej a trzymac je otwarte-tylko po to by nie rozsadzilo baniaka?

2. Czy ktoś w praktyce w warunkach domowych zrobił coś takiego jak ja teraz właśnie robię to jest namnozył tak drożdzy że z niewielkiej ilosci zakisił kilkadziesiąt litrów nastawu.

Pozdrawiam
bumboos

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 12 lip 2010, 11:01
autor: Zygmunt
AD1- Rurki fermentacyjnej przy turbogrzybach nie stosuje się, bo ilość wydzielanego CO2 jest bardzo duża- wydmuchuje z niej wodę:) Na powierzchni nastawu w beczce gromadzi się na tyle dużo dwutlenku węgla, że doskonale odcina dostęp tlenu. Każdy nastaw przed zadaniem drożdży powinien być dobrze natleniony- drożdże będą się mnożyć- ale potem chodzi nam o zmianę bilansu w stronę fermentacji- dlatego odcinamy tlen.

AD2- Tak, na przykład ja. 50g paczka Bayanusów starcza mi na rok, a nastawiam w beczkach 50l i to dość często- i nie tylko cukrówki, ale i wina.
Co do namnażania w ten sposób drożdży turbo- ich "turbowatość" zawdzięczamy nie tyle samym grzybom, co idealnie dobranej pożywce. Dlatego producent pisze, żeby paczki nie dzielić. W domowych warunkach drożdże bez problemu namnożysz, jednak nie przerobią 60l w 2 dni (będzie dużo grzybów, ale bez "cudownej" pożywki).

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 12 lip 2010, 11:37
autor: bumboos
Zeby zamknąć dyskusję proszę Cię więc o ostatnią opinię.

1)Czy dodając witaminę B oraz koncentrat wraz z tak przygotowaną matką drozdzową będzie to wystarczające rozwiązanie?

2)Czy dobrze zrozumiałem to co od początku przypuszczałem, że jedynie okres fermentacji się wydłuży a jak napisałeś sam destylat bedzie ok?

I ostatnie pytanie:
3)Czy są jakieś uzasadnione przeciwskazania (poza wydłużeniem czasu fermentacji) do stosowania takich praktyk?

Z wyrazami szacunku
bumboos

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 13 lip 2010, 21:39
autor: penetrator3
Zrób pożywkę z 8 tabletek B1 po 25mg, torebkę (ok 50-60g) kwasku cytrynowego, 100g fosforanu dwuamonowego i możesz nie dawać nawet przecieru. Ale nie zaszkodzi (BEZ KONSERWANTÓW). Pożywkę dajesz do nastawu jak drożdże się w nim "rozkręcą". ( 8-12h po dodaniu drożdży).

pozdrawiam p3

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 14 lip 2010, 16:24
autor: bumboos
Witam
Wczoraj uwolnilem matkę w 57 litrach wody i 19 kg cukru.
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
Efekt jak na fotografii - moim zdaniem zadowalający.
nastawac11.jpg
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 14 lip 2010, 20:35
autor: penetrator3
bumboos pisze: (...)
Dodałem 1 słoiczek koncentratu.
(...)
Nie dodałem żadnych witamin ani pożywki.
Coś tu nie gra ;). Słoiczek to niczego sobie pożywka. Można lepiej ale jednak ;).

pozdrawiam p3

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 14 lip 2010, 22:11
autor: bumboos
Nie posiadam fosforanu dwuamonowego - wiec stwierdzilem ze zostawie to jak jest.
Czy sama b1 i kwasek cytrynowy by cos dały?

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 14 lip 2010, 22:23
autor: Remua
Nie za dużo cukru lub nie za mało wody?

Jakie masz drożdże w nastawie?

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: piątek, 16 lip 2010, 22:50
autor: bumboos
Tak jak pisałem - matka drożdżowa z Coobry.
Co do cukru - drożdże już przerobiły go z blg 28 do blg 15, więc chyba nie za dużo. Stosunek cukier/woda to 1/3 czyli typowy dla drożdży turbo.
[mod] Polskie znaki i styl.

Drożdże

: poniedziałek, 3 sty 2011, 19:19
autor: we125
Koledzy mam zamiar użyć takich drożdży. http://www.euro-win.pl/sklep/product_in ... cts_id=156 . Czy te drożdże dobrze pracują w nastawie cukrowym.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 3 sty 2011, 19:48
autor: rozrywek
Osobiście nie znam, ale nie pasują mi parametry:
cena
moc wyjściowa alkoholu
ilość drożdzy a ilośc nastawu
Zastanawiające........

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 3 sty 2011, 23:12
autor: Zygmunt
Znane i dobre do namnażania, w sumie to samo co inne Bayanki. Nie przeżrą tyle co w opisie z tej ilości, ale po dobrym namnożeniu i przy dobrych pożywkach (dobry =/= koncentrat pomidorowy) dają dobre wyniki.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 4 sty 2011, 17:12
autor: we125
Kolego Zygmunt, a jaka ilość drożdży będzie dobra na 100 litrów? Na opakowaniu jest napisane, że tylko 15 gramów.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 4 sty 2011, 17:15
autor: Maciej_K
Ja zaufałbym instrukcji.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 5 sty 2011, 15:18
autor: drgranatt
Ja osobiście na ten moment używam 4 rodzaje drożdży:
1. Cobra 24h
2. Alcotec Turbo Pure 24h
3. Alcotec Turbo Vodka Star
4. Czarownica Turbo
Ze wszystkich jestem bardzo zadowolony. Szybko i czysto pracują i dają dobry jakościowo destylat.
Jeszcze będę próbował Super T3.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 1 lut 2011, 22:34
autor: Vandal
Witam!!!
Co bardziej doświadczeni koledzy powiedzą o "DROŻDŻE GORZELNIANE GAMMAZYME Gmbh"
oferowanych w jednym ze sklepów internetowych (specjalnie nie podaje linku aby nie być posądzonym o kryptoreklamę).
Stosunek ilość/cena jest bardzo intrygujący dla mnie :D
Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 13:33
autor: nokiapl
Vandal pisze:Witam!!!
"DROŻDŻE GORZELNIANE GAMMAZYME Gmbh"

Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Moim skromnym zdaniem są to bardzo dobre drożdże i wydajne, ale trzeba zapienić im dość wysoka temperaturę pracy przez cały czas fermentacji. Spokojnie można je przechowywać po otwarciu po prostu szczelinie je zamknąć w foli i do lodówki.

Po wypróbowaniu różnych "kolesiów" dla mnie jak na razie banda T3 jest nie do przebicia.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 17:36
autor: we125
Ja mam właśnie takie drożdże i pół torebki cobry 24. I mam pytanie, czy można je zmiksować razem? Mam do przygotowania nastaw 50 l. A tej cobry będzie za mało aby przerobiło. Czy ktoś z was tak robił?

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 17:42
autor: Lukstir
Witam We125.
Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu... Po prostu zrób Matkę Drożdżową z jednych, jak się "rozbuja" to powiększ ją dwukrotnie i dodaj do nastawu...
Jak zmieszasz to silniejszy szczep zdominuje nastaw, słabszy padnie wcześniej. Drożdże nie walczą ze sobą w sensie tego znaczenia, one opanowują środowisko rozwoju.
Tak na mój ludzki rozum psotnika ;)

Pozdrawiam, Lukstir

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 17:56
autor: gotiger
Vandal pisze:specjalnie nie podaje linku aby nie być posądzonym o kryptoreklamę
Dzięki za info :D
Już znalazłem sklepik *** (o tajemnej nazwie :hahaha: ).
Powiedz mi tylko jedno: jak się te drożdże zachowują przy nastawie cukrowym i czy koncentrat jako pożyka wystarczy?
Vandal pisze:Ciekawi mnie również, czy i jak można je przechowywać po otwarciu hermetycznego opakowania, oraz jakie są faktyczne ich osiągi ???
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby trzymanie ich w szklanym słoju z dobrą plastikową pokrywką (z uszczelką jak się uda kupić/dorobić).
Na wierzch (tj. po wsypaniu drożdży) można włożyć jakiś chłonny materiał lub przykleić od spodu do pokrywki mały woreczek z pochłaniaczem wilgoci (choć nie wiem czy coś by do samych drożdży nie przeszło z niego).

Pozdrówka

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 17:57
autor: we125
Wydaje mi się że drożdżaki jedne i drugie będą się rozmnażały aż stężenie % spowoduje zakończenie rozmnażania i zaczną przerabiać cukier.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: środa, 2 lut 2011, 23:50
autor: Vandal
Witam Gotiger!!!!
Sklep łatwo jest znaleźć przy minimalnych chęciach :D

Nie wiem niestety jak te drożdżaki zachowują się na cukrówkach, bo po prostu jeszcze ich nie używałem i staram się unikać czystych cukrówek :roll:
Też potrzebuje opinii na temat tych grzybów, bo jak wcześniej pisałem stosunek ilości do ceny i ew. jakości wydaje mi się być dobry.

Poza tym sprzedawca podaje, że nadają się do fermentacji zacierów zbożowych a ja akurat do tego się szykuje, ponieważ mam na takie nastawy idealne warunki i wszystkie potrzebne produkty oraz sprzęty :lol:

Ps. do przechowywania różnych produktów dostałem już stare słoiki apteczne z korkiem szklanym na szlifie :mrgreen:

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 7 lut 2011, 19:15
autor: Lukstir
Zgodnie z tematyką tego działu, podzielę się swoimi spostrzeżeniami pomiędzy drożdżami T3 a Coobra7. Nie porównuję ich teraz jako turbo, ale jako drożdże które mają przerobić cukróweczki w w przeciągu ok 7-10 dni.

Pierwszy nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, ok 30dkg rodzynek i trzy duże łyżki T3.
Zejśćie do -4, 8dni. Wynik uważam za bardzo dobry

Drugi nastaw:
6kg cukru, trzy duże łyżki przecieru pomidorowego, 4 średnie jabłka starte na papkę i trzy duże łyżki Coobra7.
Dzisiaj mamy 7 dzień i +10blg.

Stwierdzam jedno, coobra7 dała :dupa:
Warunki startu i temperatury były niemal identyczne. Zanim dodałem drożdże do baniaka głównego, zrobiłem Matkę drożdżową, rozpuściłem drożdże w pół litra 28-30*C z trzema łyżeczkami cukru, i po 20 minutach dodałem do nastawu.

Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie :?:

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 7 lut 2011, 20:15
autor: gotiger
Lukstir pisze:Czy skład rodzynki a jabłko to aż tak wielka różnica? Myślę że jabłkami fermentacja powinna przejść szybciej. Winę raczej zrzucam na drożdżaki. Co Wy o tym sądzicie :?:
Również sądzę, że to kwestia drożdży.

Nastawiłem moją pierwszą cukrówkę z 20kg cukru i 65L wody (na starcie 25blg) - miało być 63L, ale zapomniałem odlać na rozpuszczenie drożdży ;)
Użyłem tylko 1 paczki T3 + 1 cały koncentrat (nie wiedziałem ile dać, a 200g wydawało się odpowiednią dawką).
Nastaw ruszył po ok. 2h, temp. 29*C (drożdże rozrobiłem dzień wcześniej, ale nie doczekałem się odp. temp. wody z cukrem w beczce).
Mierzyłem blg jakieś 2-3h temu, czyli po jakiś ok. 30h od nastawienia i jest jakieś 15-16 blg i temp 27*C (w pomieszczeniu jest 19-20, beczka nie docieplona).
Drożdże zapier*****ą jak głupie, aż jestem w szoku (zakładałem, że przerobią cukier w ok 2tyg).

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: poniedziałek, 7 lut 2011, 20:39
autor: Lukstir
Witam, Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:

Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:

Ps. Przy proporcjach 7kg cukru i dopełniając do 25L wodą, start jest bardzo długi. Lepiej to podzielić na dwa razy, dodać extra kilko np na drugi dzień, jak mamy ok 15blg. Jakkolwiek koncentrat daje kopa, jeżeli robimy większy nastaw lub dzielimy paczkę na dwa lub trzy nastawy.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 8 lut 2011, 19:29
autor: we125
Pomieszać możesz, ale jedne z nich zdominują nastaw, więc nie ma raczej sensu
I zaryzykowałem zrobiłem miksa do pól torebki cobry 24 dodałem drożdżaki Alcotec VodkaStar TURBO i 25 g tych gorzelniczych. Po 2 dniach z 23 blg spadło na 9 ale fermentacja wyraźnie zwolniała ciekawe czy spadnie poniżej 0. Wniosek czy jest sens, start był taki że musiałem odlać z dymiona bo mi piana się wylewała. Zrobię następnym razem test i do paczki T3 dodam 25 g tych gorzelniczych.

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: wtorek, 8 lut 2011, 22:03
autor: gotiger
Lukstir pisze:Gotiger nieźle pojechałeś, na 77 litrów nastawu, 1 paczka T3, i tak pięknie ruszyło :ok:
Czy ja wiem, czy to tak dużo jest ;P Ze znajomymi lubimy się czasem spotkać ;)
Może to kwestia temperatury, koncentratu i dokładnego wyparzenia beczki.
W sumie drożdże (jak pisałem) rozrobiłem dzień wcześniej w garnku z wodą i 2 łyżeczkami cukru.
Lukstir pisze:Liczę 65litrów wody i 20kg*0,6litr=12litrów w cukrze.
Ja osobiście zostawiłbym to jak jest, aż pięknie zejdzie do -4blg. To trochę czasu zajmie. Końcówka trwa najdłużej.
Okaże się jutro do ilu blg spadnie nastaw. W razie co mam jeszcze 10kg cukierka :lol:
A że beka mieści jakieś 110-120L, także i wody można wrazie co dolać, co by lepiej pracowało :mrgreen:
Zobaczymy czy do -4blg doczeka, ale zakładałem 2tyg pracy - to i tak szybciej niż czekanie na własne winko - które właśnie popijam :pije:

Narazie mam tylko 1 zmartwienie: w co ja to zleje znad osadu jak skończy pracować. Myślałem, że są 2 wolne beczki, ale niestety 1 poszła na odpadki organiczne i zostały jeszcze jakieś 200L bez pokrywy, a zato mają jakieś nyple korkowane (beczki chyba z hdpe po spożywce).
Lukstir pisze:Następnym razem sobie zrób eksperyment i dosyp ten cukier. Po pierwszym psoceniu będziesz już miał zapasy, więc na drugi nie będzie tak spieszno :lol:
Ale mnie się nigdzie nie spieszy (czyt. barek nie jest pusty), a wypróbować "mój wynalazek" czyli kolumnę po przeróbkach i przekonać się co z tego wyniknie :)

Pozdrówka

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

: niedziela, 13 lip 2014, 12:59
autor: sindbad
Witam

Ja na 20 litrów zacieru wrzuciłem torebkę drożdży 5 g. Pracuje już 4 tygodnie. W następny weekend już kulminacja. Napiszę jakie efekty