Strona 1 z 1

NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 6 mar 2009, 23:21
autor: KGB - pasjonat
Nalewka z wiśni - Wiśniówka


2 kg dojrzałych wiśni

500 ml spirytusu

500 ml wódki

10 migdałów

200 g cukru



Sposób przyrządzenia

Połowę wiśni drylujemy, a drugą połowę pozostawiamy z pestkami. Owoce i migdały zalewamy wódką i spirytusem, odstawiamy na ok. 2 tygodnie. Następnie zlewamy płyn do innego naczynia, a owoce zasypujemy cukrem i czekamy żeby puściły sok. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić w ciągu 7 dni. Od czasu do czasu należy potrząsać naczyniem. Następnie łączymy uzyskany syrop z wcześniej zlanym płynem, mieszamy i rozlewamy do butelek.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 12 wrz 2009, 22:54
autor: Coorp.pl
NALEWKA WIŚNIOWA

• 1 kg wiśni
• 1 l wódki
• 25 dag cukru
• skórka z cytryny

Wiśnie po wyjęciu pestek rozgnieść na miazgę i postawić na 2 dni w chłod¬nym pomieszczeniu. Do wódki wrzucić skórkę cytryny. Po dwóch dniach wiśnie wrzucić do gąsiora, zalać wódką, dodać cukier stopiony w małej ilości wody na syrop i zakorkować. Po miesiącu przelać do butelek.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 1 lut 2010, 21:41
autor: lupus1978
Wiśniowa lekka,

1 kg wiśni - ja biore wiśnie z okolic Grójca w okolicy końca sierpnia.
Wtedy za kilo daje około 1zł a wiśnie są dosłownie czarne i słodkie.
1 litr 40-45% wódki lub psoty (ale czysta musi być)

Zamykam to w gąsiorku i stawiam w ciepłym słonecznym miejscu na ok. 2 miesiące.
Po tym czasie filtruje i zlewam do butelek. i jeszcze tylko 5 miesięcy i można już pić.
Naleweczka lekka ale potrafi działać zdradziecko.

Te wiśnie które mi zostały zasypuje cukrem tak na "oko" i mieszam tak aby każda wiśnia była obtoczona cukrem.
Czekam aż puści soczek i jak cukier się całkowicie rozpuści to zalewam ponownie %.
% podobnie jak powyżej. I tak czekam ok. 5 miesięcy
Filtrowanie i rozlewanie do butelek.
Smak wiśniowy ale złamany smakiem pestek.

lupus1978

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 2 lut 2010, 12:50
autor: oskarxyz
WIsNIÓWKA NA MIODZIE
2 kg wisni
2 kg cukru
1,6 l spirytusu 60%
1 l spirytusu 95%
0,5 kg miodu
1,5 g kwasu cytrynowego
50 ml zaprawy waniliowo-korzennej
Wisnie przepłukac kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Odrzucic niedojrzałe i uszkodzone owoce. Sugeruję wydrylowanie ok. połowy wisni.Całe i wydrylowane wisnie wrzucic do 5 l gąsiorka, na wierzch wsypac cukier. Nie mieszac. Zakorkowac. Pozostawic w spokoju aż cukier na wisniach się rozpusci. Trwa to zwykle 7-9 dni. Po tym czasie zawartosc gąsiorka wymieszac i zlac syrop przez sitko do emaliowanego garnka. Garnek powinien byc wysoki, ponieważ w trakcie gotowania zawartosc będzie się mocno burzyc.Syropu będzie ok. 1,2 l.Do syropu wisniowego dodac miód i kwas cytrynowy i b. powoli ogrzewac aż do wrzenia.Gdy piana opadnie jej resztki zebrac i syrop wisniowo-miodowy zlac do do późniejszego wykorzystania.Pozostałe w gąsiorku owoce i resztki cukru zalac spiryrusem 60% (1l spirytusu 95% + 650 ml wody – mieszanina traci na objętosci!), dobrze wymieszac i zakorkowac. Maceracja ma trwac 5-6 tygodni. Po tym czasie nalew zlac i przefiltrowac. Wisnie nasączone alkoholem (zwłaszcza te całe) są dobrym dodatkiem do deserów.Wyprodukowany uprzednio syrop wisniowo-miodowy wymieszac ze spirytusem 95% i dolac do nalewu. Do tego dodac zaprawęwaniliowo-korzenną. Cała ta mieszanina powinna dojrzewac w gąsiorku 5 l ok. 2-3 miesiące.Potem można przefiltrowac i zlac do butelek.
ZAPRAWA WANILIOWO-KORZENNA(na 10 l wisniówki)
Wanilia: 2 laskiGoździki: 1-2 sztCynamon: kawałek wielkosci 1 cmSpirytus 70%: 100 ml (74 ml spirytusu 95% + 30 ml wody) Przyprawy rozdrobnic, wrzucic do słoika, zalac spirytusem i macerowac 3 tygodnie. Przefiltrowac i zlac do szczelnego małego słoiczka lub buteleczki.Już bezposrednio po zlaniu nalewu z owoców otrzymujemy smaczną „damską” nalewkę. Można na tym zakończyc działania. Dodanie mieszaniny syropu wisniowego (należy go zagotowac bez miodu) ze spirytusem, wzmacnia trunek i pozostawia jego deserowy i pestkowy charakter. Do tego można dodac zaprawę waniliowo-korzenną i zmienic aromat. No, a miód robi z niej jeszcze cos innego. Oczywiscie po dodaniu każdego dodatku nie można zapomniec o kilkutygodniowym leżakowaniu, aby smaki się „przegryzły”.Tak więc, w tym jednym przepisie jest zawartych kilka – na nalewki o różnej mocy i aromacie.Ta „damska” nalewka jest także początkiem wisniówki griotte – ale to już inna baj

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 8 lip 2011, 15:25
autor: ja_tutaj
Przepis z przedwojennej książki kucharskiej, robiłem w zeszłym roku, wyszła super.

Drylujemy wiśnie, wrzucamy do słoja przesypując warstwami cukru. Obwiązujemy szmatką i stawiamy na słońcu aż cukier się rozpuści ok. 10 dni, wiśnie lekko zafermentują. Zlewamy winko i wstawiamy do lodówki żeby spowolnić fermentację. Owoce zalewamy spirytusem (użyłem 80% morelicy) i zostawiamy na słońcu na 7-10 dni w zamkniętym szczelnie słoju. Zlewamy i łączymy płyny. Powinno postać conajmniej kilka miesięcy. Pycha.

pozdrawiam

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 9 lip 2011, 11:24
autor: waz_2000
Ja nastawiłem wiśniówkę z przepisu jaki znalazłem w dodatku gazety wyborczej "Nalewki domowe".

1. 1kg wiśni zalewamy 1L alkoholu (90% wydrylowanych, 10% nie, ja po prostu dodałem 20 pestek po wydrylowaniu wszystkiego) na 3-5 tyg., stawiamy na słońce i przekręcamy od czasu do czasu by słój równo się nagrzewał.
2. Po tym czasie zlewamy alkohol a pozostałe wiśnie zasypujemy 20dag cukru, powstały po 3 - 5 tygodniach sok dołączamy do wcześniej ściągniętego alkoholu.
4. Pozostałe wiśnie zalewamy 40% alkoholem tak by ledwo co je zakrył, pozostawiamy na kolejne 3- 5 tygodni.

Potem zlewamy i łączymy z wcześniej ściągniętym towarem. Można próbować na Boże Narodzenie, napić się jak będą kolejne wiśnie a najlepiej za dwa lata.

Tylko facet co to opisuje pisze że nalewka powinna mieć 25-30% niby jak z tego ma taki voltarz wyjść?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 14 gru 2011, 21:41
autor: witeg
Za pierwszym razem robiłem nalewkę wg. przepisu - ileś wiśni zalać spirytusem zmieszanym z wódką ( w ilościach??) odstawić na 4 tyg., zlać, zasypać wiśnie cukrem (ilę? :roll: ) , odstawić na 4 tygodnie, zlać i zmieszać z poprzednio odlanym płynem, odstawić na 4 tygodnie. Były jeszcze jakieś rodzynki i goździki w przepisie.
Jako że po roku zapomniałem ile czego miało być następną zrobiłem tak:
Wiśnie wydrylowałem, zostawiając tak z 10-20% z pestkami, nasypałem do słoja do pełna i zalałem spirytusem ( wtedy nie wiedziałem, że tak ponoć nie wolno), po około 4 tygodniach, wiśnie odcedziłem i wsypałem na wierzch cukier, też tak ile do słoja weszło. Po około 4 tygodniach cedzenie, łączenie płynów i odstawianie do przegryzienia się. Degustacja na Boże Narodzenie.
Wedle takiego uproszczonego przepisu dla zapominalskich robiłem już wielokrotnie i negatywnego wpływu spirytusu nie mogę się doszukać. Za to nalewka jest bardzo esencjonalna, gęsta, łagodna, acz moc swoją posiada.
Ważne są wiśnie, ja robię z Łutówki, możliwie najładniejszej i mocno dojrzałej, mającej bardzo .... wiśniowy smak, tylko z towaru pierwszej jakości wyjdzie dobra nalewka. A owoce ponalewkowe ponownie zasypuję cukrem i są wiśnie w likierze, paniom bardzo smakują, a i stanowią świetny dodatek do ciast :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 9 sty 2012, 02:58
autor: liyo78
Uwielbiam wiśniówkę i ze względu na brak świeżych owoców zimą robię z mrożonych.
Do tego celu delikatnie zmodyfikowałem przepisy i robię w następujący sposób:
Kupuję opakowanie 2,5kg mrożonych wiśni, wsypuję do dużej karafki/słoja i zasypuję ok. 1kg cukru. Po kilku dniach gdy cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok zalewam 2-3l psoty z płatkami dębu (moc zależy od producenta) oraz dodaję kilka goździków. Pozostawiam to jeszcze na ok. miesiąc (im dłużej tym lepiej) po czym zlewam przepyszną wiśnióweczkę, którą (nie chwaląc się) moi znajomi się zachwycają. :ok:
Następnie wiśnie przekładam do mniejszych słoiczków i zasypuję cukrem. Wykorzystuję je do deserów lub ciast.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 17 lip 2013, 13:18
autor: chadie
Może mi ktoś wytłumaczyć cel zalewania wpierw wiśni alkoholem, zlewania i zasypywania cukrem a potem łączenia całości?
Pytam z ciekawości, nigdy w taki sposób nie postępowałem, dale to odczuwalne efekty smakowe?
Ja mam przepis "Po Babci" i wygląda on następująco:
1kg dojrzałych, wydrylowanych wiśni
1kg cukru
1l 70% owocowej psoty (po drugim pędzeniu mam 85% więc rozpuszczam do 70%)
odrobina wanilii
Ja oczywiście mnożę składniki x5.

Wiśnie umyć, 90% wydrylować przelać do dużego słoja (ja robię to w balonie do wina), zasypać cukrem, dodać wanilię (na 5kg daję małą laskę) i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie, od czasu do czasu mieszając.
Zalać całość 70% spirytusem, znów odczekać 2-3 tygodnie. Zlać tylko płyn, przefiltrować, zabutelkować. Degustować w okolicy Bożego narodzenia.

Ważna rzecz! Pozostałe wiśnie zalać 2-3l czystej wódki 40% po ok miesiącu zlać i butelkować. Otrzymujemy gratis 2-3l dobrej, wytrawnej wódki wiśniowej. Moja owoce po tym pakuje do słoiczka z cukrem, jako dodatek do deserów, ja natomiast regularnie je podjadam :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 17 lip 2013, 18:07
autor: Pretender
Najpierw maceracja owoców w alkoholu. Później odcedzone owoce zasypujemy cukrem. Cukier wyciąga z owoców alkohol, które ten wciągnęły podczas maceracji. Sposobów, przepisów tysiące. Najważniejsze aby smakowało.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 11:46
autor: kobuszki
Chadie jeżeli w pierwszej kolejności owoce zasypiesz najpierw cukrem, to grozi ci fermentacja, Chcesz otrzymać nalewkę nie wino.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 12:13
autor: chadie
Teoretycznie tak, z drugiej strony które drożdże poradzą sobie z takim BLG początkowym, przecież to jest 1kg cukru na 1kg wiśni

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 13:31
autor: Wald
Poradzą sobie. Był taki przypadek już tutaj opisany, chyba w miodach. Dużo soku, cukier na dnie, więc Blg na powierzchni wcale nie takie duże. Dzikusy ruszą bez problemu.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 18:18
autor: kobuszki
Tydzień temu małżonka moja postanowiła zrobić nalewkę. Na ryneczku zakupiła coprawda czereśnie, nie wiśnie i według rady pani handlarki zasypała je cukrem. Alkohol miała dodać po tym, jak owoce puszczą sok. Jakie było jej zdziwienie, gdy po 5 dniach sprawdzając słój z nalewką stwierdziła, że zaszła w nim fermentacja winna. Tak więc dzikie drożdże nie próżnują i rozwijają się, gdy tylko znajdą dla siebie korzystne warunki.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 19:35
autor: Pretender
Dokładnie. Ale zalanie alko takiego "nastawu" też może przynieść ciekawy smak.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 18 lip 2013, 19:44
autor: lesgo58
To jest właśnie jedna z metod robienia nalewek. My decydujemy kiedy przerwać fermentację dolewając wódki lub spirytusu.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 24 lip 2013, 23:03
autor: Zbynek80
Chciałem zrobić nalewkę wiśniową i zasugerowałem się mniej więcej dwoma powyższymi przepisami i zrobiłem na dwa sposoby
Pierwszy to zalanie 1kg wiśni 1L 70% alko, potem zlanie , zasypanie owoców cukrem itd..
Drugi to zasypanie 1 kg wiśni cukrem , potem zalanie alko itd..
Jednak w różnych przepisach widzę spore rozbieżności w ilości dodawanego cukru na "kilogramolitr"
1kg owoców/1L alko, w jednym przepisie jest 0,2kg w innym 0,5kg a jeszcze innym 1kg Więc jak tu dobrze dodać cukru ? Bo 0,2 kg do 1kg to spora różnica.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 24 lip 2013, 23:25
autor: panta_rei
Daj tyle, żeby Tobie smakowało, nie ma lepszej metody ;-) Zacznij od średniej ilości, może 0,5 kg?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 25 lip 2013, 00:45
autor: Zbynek80
Tak zrobiłem :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 25 lip 2013, 02:13
autor: Pretender
Najważniejsze aby alkohol przykrył owoce. Co do cukru to ja w tym przypadku nie trzymam się sztywno przepisu. Cukru daję tyle aby owoce były przykryte (warstwami). Jak się okaże, że masz za mało słodkości to zawsze możesz dosłodzić. I nie zawsze trzeba dodawać cały syrop cukrowo owocowy.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 3 sie 2013, 21:37
autor: tata1959
@chadie - stosując kolejność alko-cukier masz kontrolę nad ostatecznym smakiem nalewki.
Owoce każdego roku (nawet z różnych stanowisk) mogą się różnić zawartością cukru, którego stosując cykl cukier-alko już nie wyciągniesz z nalewki.
Ponadto zasypywanie najpierw cukrem może dać efekt (czasem pożądany) wstępnego podfermentowania co daje winne posmaki w nalewce niekoniecznie dodające jej urody.
================================
Teraz przepis na nalewkę wiśniową z pieprzem:
- prawie pełny słój wydrylowanych wiśni (dajemy 10-15 pestek na litr pojemności słoika),
- zalewamy spirkiem ok. 70% żeby przykryć owoce na ok. 2 cm,
- dodajemy cały pieprz czarny lub kolorowy (ja na 4 l słój daję dwie mocno czubate łyżki),
- macerujemy 4-6 tygodni mieszając od czasu do czasu,
- zlewanko i zasypanie wiśni cukrem (ile? - na wyczucie),
- po rozpuszczeniu się cukru dosładzanie otrzymanym syropem nalewki do smaku,
- jak zostanie syropku to wzmocnić go można i mamy likier.

Nalewka powinna postać żeby się ułożyć. Na początku jest nieco piekąca, ale po roku wychodzi mistrzostwo świata. Warto poczekać.
=============
Powyższą metodę można stosować przy wyrobie w zasadzie wszystkich nalewek owocowych.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 2 lip 2014, 18:55
autor: henik
Wisienki już dochodzą powoli,więc postanowiłem podzielić się przepisami.Potrzebujemy duży słój ,lepszy jest balon 5 l ze względu na możliwość łatwego zamknięcia, korkiem z atestem !!!.
-alkohol 50%
-cukier
-wiśnie KELLERIS

Owoce myjemy i suszymy, następnie drylujemy, do słoja i zalewamy tak alkoholem aby owoce były lekko przykryte.
Następnie macerujemy od sześciu do nawet dwunastu tygodni.Zlewamy macerat a na owoce sypiemy cukier,10 do 15 dkg na kg owoców.Po tygodni jak cukier się rozpuści dosładzamy syropem do smaku, z wyczuciem aby nie przesłodzić,ewentualnie jak mało to dosładzamy bezpośrednio nalew cukrem.
Odstawiamy do wyklarowania,następnie dekantujemy z nad osadu do butelek i odstawiamy, w ciemne chłodne miejsce.Nalewka na wiśniach Kelleris jast pyszna od razu jednak jak postoi to zyskuje na smaku.

Drugą wiśniówkę którą proponuję, to wiśniówka dwa razy zalewana.
Wiśnie Łutówki drylowane macerujemy alkoholem 70%, nawet 12 tygodni.Zlewamy i przetrzymujemy
w chłodnym, ciemnym miejscu do następnego sezonu nalewkowego czyli 12 miesięcy.Właśnie tym maceratem zalewamy wiśnie kelleris i postępujemy jak w przepisie wyżej.Jest to nalewka dla cierpliwych smakoszy. :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 13 lip 2014, 09:00
autor: pić się chce
Jaką moc ma taka nalewka?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 14 lip 2014, 16:01
autor: henik
Moc nalewki można obliczyć dopiero po całkowitej maceracji, i ilości otrzymanej nalewki gotowej.
Ta z wiśni Kelleris powinna mieć poniżej 40%.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 14 lip 2014, 20:49
autor: K-Zaq
Ja dzisiaj zacząłem "produkcję" nalewki mieszając niektóre przepisy i własne uznanie.
Wydrylowałem 3kg wiśni. Odmiana "Nadwiślanka" - na szczęście mam do niej nieograniczony dostęp i nie muszę używać żadnych odmian sprowadzanych. Wydrylowane wiśnie wrzuciłem do gąsiora, do tego garść migdałów (to z przepisu autora wątku) zalałem to 0,5L wódki i 0,7L spirytusu. Długość maceracji? poczekam około 5 tygodni. Potem cukier, zrobienie syropu i do butelek :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 14 lip 2014, 21:42
autor: gary1966
Serwus, RICO, moja rada: spróbuj może nie drylować :ok: .

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 14 lip 2014, 22:41
autor: W_TG
Kiedyś piłem wiśniówkę z SUSZONYCH WIŚNI
To byłoo.......coś pysznego,....smak nie do opisania

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 14:15
autor: K-Zaq
gary1966 pisze: spróbuj może nie drylować :ok: .
A co z tymi wszystkimi szumnymi informacjami o toksyczności pestek z wiśni? Bo tym się sugerowałem drylując ;)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 14:50
autor: radius
Podrzucę ci hasło do wpisania w wyszukiwarkę; amigdalina.
Informacje o toksyczności pestek to bzdura :!:

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 21:08
autor: henik
Ja jak zjadam jedno jabłko to i pesteczki też wcinam. Jednak co do nalewek to nie pokusiłbym się na taki eksperyment.
Najlepszym sposobem jest maceracja potłuczonych pestek w spirytusie 70%, niewielka ilość, a następnie doprawienie do smaku.
Tym sposobem nie musimy dodawać do nalewki sprowadzonych migdałów ;)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 22:01
autor: gr000by
Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 22:27
autor: Szlumf
Ba chyba należy jednak zostawiać pestki. Ponownie polecam lekturę http://www.eioba.pl/a/1zy7/witamina-b17 ... wo-na-raka .

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 15 lip 2014, 22:41
autor: gr000by
Generalnie warto przeczytać również http://alkohole-domowe.com/forum/post48397.html#p48397.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 16 lip 2014, 14:29
autor: henik
Generalizować wszystkiego się nie powinno, tak jak i o smakach nie powinno się dyskutować. Mnie jednak nie przekonuje stwierdzenie, że do nalewki trzeba dodać tyle tego, a tego tyle i będzie smaczna bo wszystkim w około mnie smakuje. Ja jednak bym przekonywał do maceracji dodatków smakowych osobno, pozbędziemy się tym sposobem rozczarowań typu, dałem(am) za dużo goździków co robić? Pomóżcie. Jeżeli chodzi o smak amigdaliny, to wiśnia posiada ją we wszystkim z czego jest zbudowana, tak więc po wypestkowaniu będzie i tak się w nalewie znajdować. Znakomitym do tego przykładem jest odmiana Kelleris.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 17 lip 2014, 12:45
autor: dubois
Ja zalewam wiśnie z pestkami już trzeci rok 70% alkoholem, maceruję 4-6 tygodni i wszystkim smakuje (po dosłodzeniu i dojrzewaniu) - wszystko zależy od gustów smakowych.
Poproszę przepis na tą wiśniówkę.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 17 lip 2014, 14:17
autor: burczas
Witam.
Ja zawsze robię najprostszy sprawdzony przeze mnie przepis:
1kg wiśni z pestkami
1kg cukru
1L. 40% alkohol ..
W takich ilościach zalewam kilka słoików..
jednocześnie zasypuję zalewam i zostawiam na około 6 tygodni. Po tym czasie odlewam płyn dolewam 100ml 96% spityt i zostawiam znów na kilka miesięcy .
PYCHA.... :-)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 17 lip 2014, 15:24
autor: gr000by
@dubois, przepis praktycznie masz już podany ;).
Wiśnie (niedrylowane, płukane) wrzucam do słojów 4,25l, zalewam 70% alkoholem tak, aby owoce były przykryte +2-3cm alkoholu "na zapas". Po 4-6 tygodniach nalew zlewam, a owoce zasypuję cukrem (zwykle 1kg cukru na owoce z 1 pełnego słoja) w garnku. Gdy puszczą trochę soku zaczynam powoli podgrzewać, żeby oddały cały sok i alkohol, który w nich pozostał. Po podgrzaniu do 60-70*C zostawiam je tak na 2-3h, wtedy oddają wszystko co miały :D. Syrop cukrowy i nalew łączę, ew. dosładzam/dolewam spirytusu do smaku, a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 17 lip 2014, 17:14
autor: greg0004
burczas ja też nie lubię sobie utrudniać, ciekaw jestem czy dobrym sposobem na nalewkę wiśniową będzie zalanie wiśni 70% na 6 tyg, po oddzieleniu dodać syrop woda-cukier i do leżakowania? Choć zasyp cukrem owoców by wyciągnąć z nich wszystko to dobry pomysł.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 18 lip 2014, 14:47
autor: burczas
Może źle napisałem. Otóż odlewam już likierek i do tego likieru dolewam po 100ml spirytu 96%. A wisieńki można podjadać. Choć nie próbowałem tych wiśni zasypywać ponownie cukrem i zalać spirytem, może jakiś wyciąg (syropowy) wyjdzie... :punk:

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 4 sie 2014, 11:48
autor: K-Zaq
gr000by pisze: a wiśnie (jeszcze ciepłe i nie do końca obcieknięte z syropu) wkładam w słoiczki i przechowuję w lodówce - rodzice lubią "smak lata z procentami", szczególnie w zimie ;).
Pomysł dobry, a mnie jeszcze ciekawi, czy ktoś próbował użyć wiśni "ponalewkowych" do zaprawiania psoty :) Tak jak są komercyjne wódki z całymi, bądź częściowymi owocami w butelce, tak wrzucić po kilka takich wisienek na każde 0,5l swojego produktu?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 8 sie 2014, 15:36
autor: gr000by
W tym roku chcę tak "uszlachetnić" kilka butelek 0,5l czyściochy, ale zobaczymy czy mi się to uda - czasu co raz mniej, a roboty wcale nie ubywa :(.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 28 sie 2014, 13:24
autor: K-Zaq
Wpadłem (a w zasadzie moja druga połówka) na jeszcze jeden pomysł wykorzystania tych wiśni - a jakby roztopić czekoladę, wlać w formy z bombonierek i zatopić w tym te wiśnie? :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 28 sie 2014, 13:28
autor: lesgo58
Pomysł idealny. Pamiętaj o tym aby to była czekolada gorzka. Ja tak robię oprócz wiśni też śliwki.
Poszukaj w internecie hasło: pijane śliwki w czekoladzie.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 1 paź 2014, 08:27
autor: W_TG
Dziękuje za pomysły. Sądzę zę wiśnie staną sie surowcem doświadczalnym.
Podzielę je na kilka porcji i przetestuje Wasze propozycje.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:27
autor: cafekot
Kosztując wiśnióweczkę popiłem ją dobrą kawą z kafetierki, pomlaskałem i pomyślałem, że to dobre połączenie.
Odlałem literek nalewki i dodałem mocnego naparu z kawy - połączenie jest bardzo dobre i gorąco polecam je.

Re: Odp: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: poniedziałek, 3 lis 2014, 21:53
autor: michal278
Wiśnia i kawa, wiśnia i czekolada, wiśnią i aronia to jest to. Zasada w barmaństwie jest taką ,że co razem ze sobą jako substraty smakuje, smakuje też w finalnych produkcie. Ta zasada chyba też działa w naszym fachu.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: wtorek, 4 lis 2014, 07:06
autor: gr000by
Wiśnia, rum i nierafinowany cukier trzcinowy to też rewelacyjnej połączenie, bardziej intrygujące niż zwykła wiśniówka na rumie. Polecam wypróbować wszystkim fanom rumu i wiśni. Ja użyłem rumu mocno dębionego i cukru Dark Muscavado oraz Dry Demerara (mieszanka 1:1), palce (a raczej kieliszki) lizać :odlot:.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 8 lip 2015, 19:13
autor: K-Zaq
Rusza nowy sezon wiśniowy, więc i nalewkę trzeba od nowa zrobić. Zamiast zwykłej jak w zeszłym roku, chcę zrobić coś nowego. Zastanawiam się nad dodaniem miodu i małej ilości świeżych liści mięty, która rośnie u mnie w nadmiarze. Kombinował ktoś z Was z podobnym zestawieniem?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 9 sie 2015, 21:42
autor: kazik78K
Cukier można zastąpić miodem. Liście mięty jakoś mi nie pasują, ale spróbować można :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: czwartek, 21 kwie 2016, 23:36
autor: Wyskok
Ja robię tak: wisnie mrozone zalewam. Żórawinę suszoną zalewam. Potem mieszam jedno z drugim w dowolnych proporcjach, a dla osiągnięcia zachwytu gości - dodaję tarninówkę.

Wyskok

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 lip 2018, 22:54
autor: zając_poziomka
Temat odświeżam, bo sezon na wiśnie w pełni. Dzisiaj wydrylowałem prawie 4 kilo dojrzałych wiśni, dodając kilka garści całych, z pestkami. Całość planuję podzielić na 4 części: jedną zasypałem cukrem w celu wywołania fermentacji, później zaleję alkoholem. Chciałbym uzyskać winne posmaki. Pozostałe 3 kilogramy zalałem ponad 3 litami 70% alkoholu. Po maceracji i odciśnięciu planuję do 1/3 dodać cukru w celu uzyskania zwykłej wiśniówki, 1/3 dodać cukru brązowego i trochę cynamonu a do reszty dodać trochę płatków dębowych.
I do tego ostatniego pomysłu mam pytanie: czy ktoś z Was próbował łączyć płatki z wiśniówką? Ile ich tam nasypać? Tak wiem, że każdy lubi co innego, ale płatków jeszcze nigdy nie stosowałem.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 19:59
autor: psotnikpiotr
Witam. Koledzy może podrzucę tutaj przepis na nalewkę z wiśni 24h. Otóż do rzeczy.
Do gara wsypujemy wydrylowane wiśnie najlepiej świeże aczkolwiek mogą być mrożone, zalewamy destylatem tak, żeby przykryć wiśnie. Do tego dodajemy szklankę cukru pudru. Wszytko zagotowujemy na wolnym ogniu tak z 10 min. Zamykamy gar i odstawiamy do wolnego ostygnięcia.
Wiem, że trudno nazwać coś co 24h nalewką, ale spróbujcie.

Pozdrawiam :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 23:07
autor: wawaldek11
Co to za przepis w którym jedyną podaną ilością składników jest cukier i czas gotowania. Żadnych proporcji. Przepis chyba z portalu "fioletowy nos"?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 30 lis 2018, 23:21
autor: psotnikpiotr
:oops: Kolego masz rację. Trochę odchudziłem ten przepis. Ja robiłem to z około 3kg wiśni. Tylko niepamiętam ile dokładnie było destylatu. Zawsze daję tylko tyle, żeby przykrył wiśnie.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:04
autor: sargas
:)
Przepis moich znajomych uprzedzam dla wytrwałych ale efekt miażdży. Najlepsza wiśniówka jaka piłem do tej pory.
Załączam zdjęcia przepisu.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:11
autor: psotnikpiotr
Kolego,, sargas" dobry przepis. Podobnie robię nalewkę z malin. Czas tutaj ma wielkie znaczenie.

Pozdrawiam :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 07:32
autor: psotamt
sargas pisze:Załączam zdjęcia przepisu.
Kilo wiśni, ćwierć litra wody i prawie kilo cukru, a spirytusu tylko 50 ml.
Tę nalewkę będzie czuć alkoholem czy to tylko sok?

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 09:12
autor: psotnikpiotr
Ogólnie przepis nie wygląda na zły. Tylko alkoholu trochę faktycznie mało. Ja tam dałbym 500ml spirytu :odlot: :ok: jest moc.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 09:20
autor: arTii
Myślę, że tam jest błąd pisarski i powinno być 500ml.
Przynajmniej z mojego doświadczenia tak by wynikało :)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 10:17
autor: yacequ
sargas pisze:Załączam zdjęcia przepisu.
Zapomniałeś dodać, że ten przepis nalewki jest przeznaczony dla krasnoludków, a nie dla Sierotki Marysi... :D

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 12:30
autor: rozrywek
zając_poziomka pisze:Całość planuję podzielić na 4 części: jedną zasypałem cukrem w celu wywołania fermentacji, później zaleję alkoholem. Chciałbym uzyskać winne posmaki.
A pracujące drożdże za przeproszeniem nasrają ci do cukru.
Zdecydowana większość taką fermentację traktuje jako zjawisko niepożądane.
zając_poziomka pisze:Chciałbym uzyskać winne posmaki.
To do gotowej nalewki dolej waści dobrego gatunkowo wiśniowego wina.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: sobota, 1 gru 2018, 18:01
autor: sargas
Tak kumaci koledzy zauważyli powinno być 500 ml to kaczka pisarska. Oczywiście można dać mniej cukru to już wg uznania można dać więcej alkoholu. Kluczek jednak tutaj jest długość macerowania.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 16 gru 2018, 22:29
autor: zając_poziomka
rozrywek pisze: A pracujące drożdże za przeproszeniem nasrają ci do cukru.
Taki jest główny cel drożdży, więc wszystko jest w porządku :)
rozrywek pisze: Zdecydowana większość taką fermentację traktuje jako zjawisko niepożądane.
Być może, ale tutaj nie ma jedynie słusznej drogi, a podfermentowanie nalewki jest jak najbardziej prawidłowym i dozwolonym działaniem. Zawsze warto eksperymentować. Oprócz tej wiśniówki mam jeszcze trzy inne, więc będę miał porównanie.
rozrywek pisze:To do gotowej nalewki dolej waści dobrego gatunkowo wiśniowego wina.
Po co mam kupować i lać jakieś wino, żeby rozcieńczyć nalewkę? Nie ma to sensu.

Kolego rozrywek piszę odpowiedź na Twojego posta dzisiaj, bo właśnie otworzyłem i spróbowałem mojego trunku. I powiem nieskromnie, że jest wspaniały. Fermentacja była krótka, bo trwała zaledwie tydzień i to na dzikich, a nie kupnych, drożdżach, więc przebiegała powoli i cukier przerobiony nie został. Winne posmaki i aromaty są delikatne i wyczuwalne, ale w żaden sposób nie dominują w nalewce. Do tego czuć lekki smak migdałów od pestek. Wiśniówka jest odpowiednio słodka, a jej kolor nieco ciemniejszy od pozostałych. Z całą pewnością ta wersja wejdzie na stałe do mojego corocznego repertuaru nalewek.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 07:32
autor: zaradek
Odkopię trochę temat - chociaż może powinienem założyć nowy?
Mam dylemat, który pojawił się akurat przy nalewce wiśniowej, ale może dotyczyć różnych nalewek owocowych.
Ogólny przepis, z którego korzystałem w tym przypadku: owoce zalać alkoholem, macerować. Po 6 tygodniach macerat odcedzić a owoce zasypać cukrem, aby puściły więcej "pozostałości".
Tu właśnie mam wątpliwość - czy będzie to samo, gdybym zamiast zasypywania owoców wycisnął je prasą do owoców i dopiero wtedy całość dosłodzić do smaku?
Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
Z mojej strony - minusem jest to, że potem odciśnięte wisienki nie będą nadawały się do jedzenia. Plusem - nie trzeba czekać, aż owoce puszczą sok i rozpuści się cukier.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 08:51
autor: psotamt
zaradek pisze:Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
...nie trzeba czekać, aż owoce puszczą sok i rozpuści się cukier.
Przyjmij zasadę dość istotną w naszej zabawie, że cierpliwość jest cnotą, a pośpiech diabelskim podszeptem :D
Dodawanie cukru do owoców po odlaniu alkoholu nie jest dosładzaniem, a częścią macerowania. To proces potrzebny do osiągnięcia tego czegoś co powoduje, że nalewka jest nalewką a nie osłodzonym sokiem. Zasyp więc owoce cukrem i odczekaj przewidzianą przepisem ilość dni.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: środa, 4 wrz 2019, 22:34
autor: zaradek
Co racja to racja - pośpiech w naszym hobby nie jest wskazany.
Zgadzam się również, że musi być maceracja, a nie rozrabianie alkoholu z sokiem z owoców.
Nie wiedziałem jednak, że po właściwej maceracji (owoce + alkohol), odbywa się ona nadal po zasypaniu cukrem.
Wiśniówkę tak właśnie zrobiłem, ale chciałem się upewnić pod kątem przyszłych produkcji ;-)

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: piątek, 6 wrz 2019, 09:15
autor: zając_poziomka
zaradek pisze:Odkopię trochę temat - chociaż może powinienem założyć nowy?
[...]Tu właśnie mam wątpliwość - czy będzie to samo, gdybym zamiast zasypywania owoców wycisnął je prasą do owoców i dopiero wtedy całość dosłodzić do smaku?
Jakie są plusy / minusy takiego rozwiązania?
[...]
Polecam Ci odcisnąć te owoce, zasypać cukrem i odcisnąć ponownie. Ja tak właśnie przy wielu owocach robię. Plusem jest to, że wyciągasz z nich wszystko, a jednocześnie na owoce sypiesz mniej cukru, co sprawia, że po zmieszaniu nalewka nie będzie ulepkiem. Dosłodzić zawsze możesz.

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 wrz 2019, 10:36
autor: zaradek
Już ciut za późno to przeczytałem - wczoraj odcedziłem syrop powstały z zasypiania cukrem wcześniej odcedzonych wiśni z maceratu.
Wiśni jednak odciskać na prasie nie będę - spróbowałem i są zarąbiście smaczne!
Część podpakowałem w słoiczki, z części zrobię czekoladki (kupiłem gorzką do tego) a pozostałe po prostu zjem ;-)
Jak myślicie - te w słoiczkach mogą długo postać? Czy może je zamrozić?

EDIT: a sama nalewka powstała z połączenia maceratu z syropem - też palce lizać, ciut mocna (40%) ale nie będę jej już rozcieńczać - teraz na miesiąc wędruje do piwnicy).

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 8 wrz 2019, 10:45
autor: psotamt
zaradek pisze:Jak myślicie - te w słoiczkach mogą długo postać? Czy może je zamrozić?
Zamknij szczelnie słoiki by wisienki nie wysychały. W takim stanie mogą stać i cieszyć kubki smakowe do kolejnego sezonu. Tylko z biegiem czasu stają się odrobinę mniej smaczne. Ale kto robiłby z tego problem w styczniu czy lutym :?: :D
Podobnie można zrobić ze śliwkami gdy już skończymy śliwkową nalewkę. Utopione w czekoladzie są wyborne, ale i jedzone solo potrafią zaskoczyć smakiem i... % :mrgreen:

Re: NALEWKA Z WIŚNI - przepisy

: niedziela, 6 sie 2023, 20:25
autor: zaradek
Odkopię i potwierdzę - takie wisienki mogą stać bardzo długo (po 3 latach były dalej w porządku).
A tymczasem nastawiam wiśnióweczkę (z pestkami, bo po pierwsze - nie chce mi się drylować a po drugie - też wychodzi fajny smaczek).