Strona 1 z 1

piwo na soku z brzozy

: poniedziałek, 12 mar 2012, 20:20
autor: ineslik
O soku z brzozy jest wątek w winach domowych, ja jednak wolałabym piwo. Robicie coś takiego? Plan mam taki, żeby po prostu zastąpić wodę sokiem z brzozy, pewnie ograniczyć niebo ilość cukru z przepisu.

Wyczytałam również o rosyjskiej metodzie
że Rosjanie w warunkach domowych fermentują sok w beczkach stojących w piwnicach. Do beczki nasypują warstwę nasion owsa, które szybko kiełkują. Sfermentowany sok zlewa się przez otwór w dolnej części beczki.
http://ciecinski.eco.pl/sok.html Tego to kompletnie nie rozumiem.

Re: piwo na soku z brzozy

: wtorek, 13 mar 2012, 01:26
autor: Zygmunt
Jeżeli masz mega drogą wodę, to sok z brzozy będzie tańszy :) Innych plusów nie widzę- smak zniknie (tak jak z miodem),bo cukry będą w całości przefermentowane.