Strona 1 z 1

wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 00:15
autor: klodek4
Tak jak w temacie , czy ktoś z Was robił już coś takiego, mam 4 litry przecieru pomidorowego i pragnę się dowiedzieć co mógłbym z tym zrobić, wszelkie sugestie mile widziane, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 10:31
autor: wiking
Dodawaj po troszku do każdego nastawu jako dopalacz.

Re: wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 11:14
autor: Zygmunt
Albo zacna pomidorowa lub sos do spaghetti:)

Re: wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 14:06
autor: klodek4
Jak otworzę tę puszkę 4 litrowa to musiałbym pułk żołnierzy zaprosić na pomidorową, no nic szkoda że nie ma żadnej alternatywy, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 15:15
autor: JanOkowita
Jest ! Znalazłem ! Elżbieta i Krzysztof Adamscy - "Domowy wyrób win, nalewek i miodów" Wydawnictwo Olesiejuk 2009 rok.

Strona 50-ta - Wino z pomidorów:

" 20 kg dojrzałych pomidorów, 4 kg cukru, 2 dkg drożdży Tokaj, 2 g amoniaku.

Wyciśnięty sok (będzie go około 13 litrów) wlewamy do dużego garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Kiedy już przestygnie, dodajemy matkę drożdżową i amoniak. Fermentacja trwa około trzech miesięcy. Po jej zakończeniu wino od razu nadaje się do picia."

Więc do dzieła ! :freak:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

Re: wino z przecieru pomidorowego

: poniedziałek, 28 lis 2011, 15:19
autor: klodek4
Wielkie dzięki Panie Janie :respect:
pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: wino z przecieru pomidorowego

: sobota, 4 sty 2014, 09:53
autor: tomasz256
Wczoraj piłem wino z przecieru pomidorowego i po smaku trudno powiedzieć z czego to może być zrobione. Na to, że z pomidorów to bym nie wpadł, gdybym nie wiedział :).