Strona 1 z 1
Wino z mandarynek/ pomarańczy
: piątek, 31 gru 2010, 17:40
autor: dyers_eve
Witam.
Przymierzam się do zrobienia winka z mandarynek lub pomarańczy, albo z jednego i drugiego
znalazłem taki przepis:
7 kg owoców
6 litrów wody
2 kg cukru
5 g pożywki
drożdże
który podobno nie jest za dobry. Chciałbym zrobić winko mocne, słodkie, ale żeby nie wyszedł syrop. W jaki sposób powinienem zmienić przepis? Chyba że ktoś już robił i ma sprawdzony:)
Z góry dzięki za pomoc!
a przy okazji to Szczesliwego Nowego Roku !!
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: piątek, 31 gru 2010, 18:48
autor: rozrywek
Przepis taki sobie nawet wiem skąd ściągnięty.
Ja bym na siłę się nie upierał przy egzotyce w produkcji wina, to bardzo niewdzięczne owoce.
Chyba że zamierzasz to na rurki puścić.
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 1 sty 2011, 02:34
autor: dyers_eve
Skoro z takimi lepiej nie eksperymentować to w sumie już mi wyjaśnia. Także dzięki za pomoc:)
poszukam jakiś innych dobrych owoców:)
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: piątek, 18 lut 2011, 22:30
autor: kukiluki
Też zamierzam się do takiego winka! Jakbyście przerobili ten przepis bo mam identyczny jak kolega! Co jest z owocami egzotycznymi, że ciężko się robi z nich winko czy o co chodzi?
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: niedziela, 11 gru 2011, 19:34
autor: klodek4
Witam!
Jako że pomarańczy u mas teraz w brud /0,20 euro kg/ postanowiłem nastawić winko z tego owocu, jeśli samo winko mi nie podejdzie no to wiadomo - na rurki /uwielbiam eksperymenty/.
Owoce wyciskałem elektryczną wyciskarką i dodawałem sam sok bez skórek, przecisnąłem jakieś 15 kg i wyszło mi z 7 litrów /na oko/, dodałem 2 kg cukru, pożywkę i drożdże bayanus g995 /z racji tego że temperatury u mnie w okolicach 10 stopni w nocy/ i dolałem wody do balonu 15 litrowego powyżej 3/4, nastawik rano bulkał jak ta lala, po burzliwej dodam jeszcze z kg cukru, jak to widzicie, pozdrawiam
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 15:56
autor: artaks
Mogę zapytac jak się miewa powyższe winko?
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 16:26
autor: klodek4
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 17:07
autor: lesgo58
Mogę ci powiedzieć z doświadczenia - jak mieszkałem we Włoszech nic Ci z tego nie wyjdzie.
Szkoda zachodu i czasu.
Skończy to wszystko jako destylat.
Czy wyjdzie dobry - to już inna sprawa.
Lepiej w przyszłości- jak masz dojście do sprawdzonych cytrusów ( chociaż to już po sezonie i lepiej poczekać do póżnej jesieni i wczesnej zimy)to zrobić tzw. "smakówkę'
Do surówki zrobionej z cukru dodac cytrusy - jakie to juz Twój wybór - chociaż sprawdzają się cytryny , pomarańcze i mandarynki.Ważne ,zeby były sprawdzone i bez konserwantów.Najlepiej zerwane z drzewa dojrzałe (zorientowałem się ,że mieszkasz w którym z krajów śródziemnomorskich).
Macerować z tydzień (kwestia praktyki i doświadczeń , a także odmiany cytrusów) i póżniej przepuścić sposobem pot-stillowym.
A póżniej to już tylko cierpliwość w dojrzewaniu.
Zdziwisz się co Ci wyjdzie.
Innym sposobem jest robienie wódki smakowej na tzw. wisielca.Tez otrzymujemy wspaniały efekt.
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 19:19
autor: klodek4
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 19:37
autor: lesgo58
Fantastyczna wódka smakowa.Posiadająca wszystkie cechy produktu użytego do wyrobu.
Podstawa - owoc jak najbardziej naturalny - nie kupowany w markecie.Gdyż ryzykujesz nawet po dokładnym umyciu ,że zawsze znajdą się resztki konserwantów , które po tak długim okresie macerowania zawsze przenikną psując cały smak.
Oto opis jak się robi:
http://www.globtroter.org/forum/viewtop ... =12&t=1044
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 19:41
autor: klodek4
Dzięki za link, właściwie to znam te sposoby ale ich nie praktykowałem, najwyższy czas popróbować i ocenić
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 19:50
autor: Wald
klodek4 pisze: ...jak po rurkach będzie lipa...
Nie będzie lipa.
Nic nie bój.
Trunek po małych doprawkach, wychodzi bardzo pozytywny.
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: sobota, 24 mar 2012, 20:38
autor: klodek4
Wald!!!, mam nadzieję
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 17:02
autor: TeDy
Witam
Pozwolicie, że odkopię temat
Kolega klodek4 miał się pochwalić efektami swojej pracy
Wiem, że od tego minęło już sporo czasu, ale może conieco pamiętasz co Ci z tego wyszło? I było to pijalne, czy poszło na rurki?
Pozdrawiam!
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:12
autor: klodek4
Ok! gdzieś to już opisywałem, ale powtórzę, wino wyszło fatalne, wszystko poszło na rurki, skórka nie warta wyprawki, dużo roboty i efekty mizerne, ale nie ważne, przetestowałem w ten sposób już wiele owoców, destylat okazał sie bardzo ok, nie pozostał już ani kropelki
, wielu forumowiczów odradzało mi pomarańczy jako bazy na wino, ale ja tak mam że jak czegoś sam nie spróbuję to do końca nie wierzę, więc spróbowałem i teraz wiem że nie warto, aczkolwiek to moje skromne tylko zdanie, pozdrawiam
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:22
autor: TeDy
Ok! gdzieś to już opisywałem, ale powtórzę
Wybacz, ciężko mi przeczytać wszystkie tematy
ale ja tak mam że jak czegoś sam nie spróbuję to do końca nie wierzę, więc spróbowałem i teraz wiem że nie warto,
Każdy ma swoje gusty, więc ja też twierdze, że wszystkiego trzeba sprobować samemu i po swojemu! O ileż razy się teściowa zdziwiła jak robiłem coś co ona mi odradzała "bo kiedyś już to robiłem i to bylo paskudne". Tak więc samemu trzeba testować!
wino wyszło fatalne, wszystko poszło na rurki, skórka nie warta wyprawki, dużo roboty i efekty mizerne
Ale psotkę sobie z tego chwalisz? Tylko chwalisz, czy nawet polecasz? Bo ja osobiście bardzo lubie takie cytrusowe smaki
Tylko nie wiem czy na moim dopiero składanym pot stilu udałoby się coś wartościowego z tego wyciągnąć...
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:34
autor: Pawellos999
Wszyscy karcą wina z cytrusów, może ja poprostu się jeszcze nie przejechałem ale powiem szczerze, że moje mandarynkowe słodkie winko mnie i małżonce smakuje, a nawet znajomemu, którego obdarowałem buteleczką.
Z racji faktu, iż często bywa tak, że smakuje mi coś co wiekszości nie podchodzi i odwrotnie, jestem zwolennikiem testowania samodzielnie co dobre, a co nie ponieważ:" nie jest dobre to co dobre tylko to co komu smakuje"
Tym sposobem popełniam właśnie wino z pomarańczy i też czekam na efekt ale co do mandarynek to na bank jestem za
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:41
autor: klodek4
Myślę że bawiłbym się teraz bardziej w macerację owoców, skórek, nieraz to daje lepsze efekty, wiem że nie wróce nigdy do wina z tego typu owoców, ale rób jak uważasz. Jeśli chodzi o psotę to fakt, jak pisałem, dobre to było z tym że tego typu smakotki można osiągnąć macerując /jak pisałem wyżej/, skórki, owoce, sok, potem poddajesz to redestylacji i masz pomarańczówkę jak marzenie, pozdrawiam cytrusowo
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:46
autor: TeDy
Kolego Pawellos999... a mógłbyś podać przepis na te mandarynki? I pomarańcze które robisz (kiedy wogóle będziesz mógl je skosztować?)? Byłbym wdzięczny
Dzięki kolego Klodek4
Poczytam sobie więcej o procesie maceracji
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: czwartek, 20 lut 2014, 11:01
autor: maxi
Witam dziś dopiero zauważyłem temat na tym forum i postanowiłem napisać na temat "wina z pomarańczy" Nie wiem czy przypadkiem ten przepis nie jest moim działem kiedyś tam znalazłem taki przepis na zagranicznym forum i napisałem gdzieś na polskim forum, zamieściłem go jakiś czas temu na stronie żony. Tak cytrusy są niewdzięczne jeśli chodzi o wina. Dlatego chciałem troszkę naprawić wizerunek wina z pomarańczy gdyż mi, a w szczególność mojemu teściowi bardzo ale to bardzo smakowało.
Wino z pomarańczy wymaga kilku kroków które muszą być dość dokładnie wykonane, mycie dokładne w nie gorącej wodzie ale dobrze ciepłem kilkukrotne, sok wyciskamy ręcznie najlepiej wyciskarką do cytryn a nie sokowirówkami itp, sok po wyciśnięciu musi kilka dni postać w chłodnym miejscu aby stałe części z soku ładnie się ustały sok po kilku dniach ładnie się rozwarstwi i zlewamy wężykiem czysty sok bez miąższu (mułu) z dna, dopiero z takiego soku można robić wino które nie będzie straszyło goryczą, cukier x 2 jak z przepisu minimum, wino musi fermentować długo nie powinno stać w cieple przy kaloryferze itp, owoce muszą być zdrowe bez uszkodzeń (zagnić, uszkodzeń mechanicznych itp), ja dodaje po kilku miesiącach jak już wino się ustabilizuje i jest takie cierpkie i gorzkawe to "konfitura ze skórki pomarańczy" znacznie poprawia smak wina. Nawet bez dodatku konfitury wino bardzie mi smakuje jak niektóre drogie wytrawne wina.
Zrobiłem tego wina już kilkadziesiąt litrów i nikt nie narzekał jak to czytam w tym wątku. Bimber bardzo lubię ciekawe jak smakuje z pomarańczy ?
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: niedziela, 1 cze 2014, 00:26
autor: mieszczuch
Witam. Ja też chętnie odnowię temat i zdementuje niektóre plotki.
W lutym bieżącego roku zakupiłem około 6 kg pomarańczy i 1,5 kg cytryn. Z tego otrzymałem +/- 4,5 l soku (sok wyciskałem na wyciskarce do cytrusów). Wszystko wylądowało w balonie z wodą, w której wcześniej rozpuściłem cukier (wody około 6,5 +/- 7 litrów i 2 kg cukru). Blg w okolicach 22. Wino robię drugi raz i tutaj zaznaczam wielką literą, że drożdże, na których winko wychodzi idealnie, to MADERA biowinu. Do tego oczywiście pożywka (3g). Po około 2 tyg, kiedy widziałem, że fermentacja powoli ustaje, zagotowałem około litr wody i rozpuściłem jeszcze 1 kg cukru. Potem tak to wszystko stało około miesiąca. Następnie drożdże załatwiłem piro. Podsumowując wino wyszło idealne, wszyscy znajomi się zachwycają. Fakt jest jeden co do klarowania że ciężko wyklarować grawitacyjnie - ja użyłem środka klarującego w płynie. Winko ma piękny kolor. Zakorkowałem 6 butelek, do reszty dodałem płatków dębowych mocno spieczonych także jeszcze coś tutaj napiszę w przyszłości jakby kogoś zainteresowało.
Miałbym jeszcze jedną prośbę. Ktoś jest w stanie określić mi moc tego wina? (pomarańcze i cytryny były z Hiszpanii)
Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy
: niedziela, 1 cze 2014, 12:44
autor: Pretender
Tak na szybko, zakładając 0.5 kg cukru z cytrusów, winko powinno mieć ok 15%.