Strona 1 z 1

Wino z mandarynek/ pomarańczy

: piątek, 31 gru 2010, 17:40
autor: dyers_eve
Witam.
Przymierzam się do zrobienia winka z mandarynek lub pomarańczy, albo z jednego i drugiego ;)
znalazłem taki przepis:
7 kg owoców
6 litrów wody
2 kg cukru
5 g pożywki
drożdże

który podobno nie jest za dobry. Chciałbym zrobić winko mocne, słodkie, ale żeby nie wyszedł syrop. W jaki sposób powinienem zmienić przepis? Chyba że ktoś już robił i ma sprawdzony:)

Z góry dzięki za pomoc!
a przy okazji to Szczesliwego Nowego Roku !! :D

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: piątek, 31 gru 2010, 18:48
autor: rozrywek
Przepis taki sobie nawet wiem skąd ściągnięty.
Ja bym na siłę się nie upierał przy egzotyce w produkcji wina, to bardzo niewdzięczne owoce.
Chyba że zamierzasz to na rurki puścić.

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 1 sty 2011, 02:34
autor: dyers_eve
Skoro z takimi lepiej nie eksperymentować to w sumie już mi wyjaśnia. Także dzięki za pomoc:)
poszukam jakiś innych dobrych owoców:)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: piątek, 18 lut 2011, 22:30
autor: kukiluki
Też zamierzam się do takiego winka! Jakbyście przerobili ten przepis bo mam identyczny jak kolega! Co jest z owocami egzotycznymi, że ciężko się robi z nich winko czy o co chodzi?

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: niedziela, 11 gru 2011, 19:34
autor: klodek4
Witam!
Jako że pomarańczy u mas teraz w brud /0,20 euro kg/ postanowiłem nastawić winko z tego owocu, jeśli samo winko mi nie podejdzie no to wiadomo - na rurki /uwielbiam eksperymenty/.
Owoce wyciskałem elektryczną wyciskarką i dodawałem sam sok bez skórek, przecisnąłem jakieś 15 kg i wyszło mi z 7 litrów /na oko/, dodałem 2 kg cukru, pożywkę i drożdże bayanus g995 /z racji tego że temperatury u mnie w okolicach 10 stopni w nocy/ i dolałem wody do balonu 15 litrowego powyżej 3/4, nastawik rano bulkał jak ta lala, po burzliwej dodam jeszcze z kg cukru, jak to widzicie, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 15:56
autor: artaks
Mogę zapytac jak się miewa powyższe winko?

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 16:26
autor: klodek4
Witaj!, zlałem je już ze dwa razy znad osadu troszkę dosłodziłem bo było pierońsko kwaśne i póki co to jeszcze po-bulkuje więc nic na razie nie mogę powiedzieć, jak skończy się ta cicha fermentacja przystąpię do degustacji i to opiszę, jak będzie niedobre to puszcze to na rurki, zobaczymy :punk: :piwo: :ok:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 17:07
autor: lesgo58
Mogę ci powiedzieć z doświadczenia - jak mieszkałem we Włoszech nic Ci z tego nie wyjdzie.
Szkoda zachodu i czasu.
Skończy to wszystko jako destylat.
Czy wyjdzie dobry - to już inna sprawa.
Lepiej w przyszłości- jak masz dojście do sprawdzonych cytrusów ( chociaż to już po sezonie i lepiej poczekać do póżnej jesieni i wczesnej zimy)to zrobić tzw. "smakówkę'
Do surówki zrobionej z cukru dodac cytrusy - jakie to juz Twój wybór - chociaż sprawdzają się cytryny , pomarańcze i mandarynki.Ważne ,zeby były sprawdzone i bez konserwantów.Najlepiej zerwane z drzewa dojrzałe (zorientowałem się ,że mieszkasz w którym z krajów śródziemnomorskich).
Macerować z tydzień (kwestia praktyki i doświadczeń , a także odmiany cytrusów) i póżniej przepuścić sposobem pot-stillowym.
A póżniej to już tylko cierpliwość w dojrzewaniu.
Zdziwisz się co Ci wyjdzie.
Innym sposobem jest robienie wódki smakowej na tzw. wisielca.Tez otrzymujemy wspaniały efekt.

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 19:19
autor: klodek4
Ostatnio właśnie eksperymentuję z maceratami /granat, truskawka/, przyjdzie i czas na cytrusy, co do winka to po prostu lubię sam się przekonać i tyle, nawet jak po rurkach będzie lipa to zawsze mamy węgiel i wyczyszczę ze smaków, a powiedz mi jeszcze co to za metoda na tzw wisielca :?: :?: :?:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 19:37
autor: lesgo58
Fantastyczna wódka smakowa.Posiadająca wszystkie cechy produktu użytego do wyrobu.
Podstawa - owoc jak najbardziej naturalny - nie kupowany w markecie.Gdyż ryzykujesz nawet po dokładnym umyciu ,że zawsze znajdą się resztki konserwantów , które po tak długim okresie macerowania zawsze przenikną psując cały smak.
Oto opis jak się robi: http://www.globtroter.org/forum/viewtop ... =12&t=1044

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 19:41
autor: klodek4
Dzięki za link, właściwie to znam te sposoby ale ich nie praktykowałem, najwyższy czas popróbować i ocenić

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 19:50
autor: Wald
klodek4 pisze: ...jak po rurkach będzie lipa...
Nie będzie lipa. :ok: Nic nie bój.
Trunek po małych doprawkach, wychodzi bardzo pozytywny.

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: sobota, 24 mar 2012, 20:38
autor: klodek4
Wald!!!, mam nadzieję :respect:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 17:02
autor: TeDy
Witam :) Pozwolicie, że odkopię temat :)

Kolega klodek4 miał się pochwalić efektami swojej pracy :) Wiem, że od tego minęło już sporo czasu, ale może conieco pamiętasz co Ci z tego wyszło? I było to pijalne, czy poszło na rurki?

Pozdrawiam!

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:12
autor: klodek4
Ok! gdzieś to już opisywałem, ale powtórzę, wino wyszło fatalne, wszystko poszło na rurki, skórka nie warta wyprawki, dużo roboty i efekty mizerne, ale nie ważne, przetestowałem w ten sposób już wiele owoców, destylat okazał sie bardzo ok, nie pozostał już ani kropelki :mrgreen: , wielu forumowiczów odradzało mi pomarańczy jako bazy na wino, ale ja tak mam że jak czegoś sam nie spróbuję to do końca nie wierzę, więc spróbowałem i teraz wiem że nie warto, aczkolwiek to moje skromne tylko zdanie, pozdrawiam :punk: :piwo: :ok:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:22
autor: TeDy
Ok! gdzieś to już opisywałem, ale powtórzę
Wybacz, ciężko mi przeczytać wszystkie tematy :)
ale ja tak mam że jak czegoś sam nie spróbuję to do końca nie wierzę, więc spróbowałem i teraz wiem że nie warto,
Każdy ma swoje gusty, więc ja też twierdze, że wszystkiego trzeba sprobować samemu i po swojemu! O ileż razy się teściowa zdziwiła jak robiłem coś co ona mi odradzała "bo kiedyś już to robiłem i to bylo paskudne". Tak więc samemu trzeba testować! :)
wino wyszło fatalne, wszystko poszło na rurki, skórka nie warta wyprawki, dużo roboty i efekty mizerne
Ale psotkę sobie z tego chwalisz? Tylko chwalisz, czy nawet polecasz? Bo ja osobiście bardzo lubie takie cytrusowe smaki :) Tylko nie wiem czy na moim dopiero składanym pot stilu udałoby się coś wartościowego z tego wyciągnąć... :)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:34
autor: Pawellos999
Wszyscy karcą wina z cytrusów, może ja poprostu się jeszcze nie przejechałem ale powiem szczerze, że moje mandarynkowe słodkie winko mnie i małżonce smakuje, a nawet znajomemu, którego obdarowałem buteleczką.
Z racji faktu, iż często bywa tak, że smakuje mi coś co wiekszości nie podchodzi i odwrotnie, jestem zwolennikiem testowania samodzielnie co dobre, a co nie ponieważ:" nie jest dobre to co dobre tylko to co komu smakuje" ;-)
Tym sposobem popełniam właśnie wino z pomarańczy i też czekam na efekt ale co do mandarynek to na bank jestem za :-)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:41
autor: klodek4
Myślę że bawiłbym się teraz bardziej w macerację owoców, skórek, nieraz to daje lepsze efekty, wiem że nie wróce nigdy do wina z tego typu owoców, ale rób jak uważasz. Jeśli chodzi o psotę to fakt, jak pisałem, dobre to było z tym że tego typu smakotki można osiągnąć macerując /jak pisałem wyżej/, skórki, owoce, sok, potem poddajesz to redestylacji i masz pomarańczówkę jak marzenie, pozdrawiam cytrusowo :mrgreen:

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: poniedziałek, 28 sty 2013, 18:46
autor: TeDy
Kolego Pawellos999... a mógłbyś podać przepis na te mandarynki? I pomarańcze które robisz (kiedy wogóle będziesz mógl je skosztować?)? Byłbym wdzięczny :)

Dzięki kolego Klodek4 :) Poczytam sobie więcej o procesie maceracji :)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: czwartek, 20 lut 2014, 11:01
autor: maxi
Witam dziś dopiero zauważyłem temat na tym forum i postanowiłem napisać na temat "wina z pomarańczy" Nie wiem czy przypadkiem ten przepis nie jest moim działem kiedyś tam znalazłem taki przepis na zagranicznym forum i napisałem gdzieś na polskim forum, zamieściłem go jakiś czas temu na stronie żony. Tak cytrusy są niewdzięczne jeśli chodzi o wina. Dlatego chciałem troszkę naprawić wizerunek wina z pomarańczy gdyż mi, a w szczególność mojemu teściowi bardzo ale to bardzo smakowało.

Wino z pomarańczy wymaga kilku kroków które muszą być dość dokładnie wykonane, mycie dokładne w nie gorącej wodzie ale dobrze ciepłem kilkukrotne, sok wyciskamy ręcznie najlepiej wyciskarką do cytryn a nie sokowirówkami itp, sok po wyciśnięciu musi kilka dni postać w chłodnym miejscu aby stałe części z soku ładnie się ustały sok po kilku dniach ładnie się rozwarstwi i zlewamy wężykiem czysty sok bez miąższu (mułu) z dna, dopiero z takiego soku można robić wino które nie będzie straszyło goryczą, cukier x 2 jak z przepisu minimum, wino musi fermentować długo nie powinno stać w cieple przy kaloryferze itp, owoce muszą być zdrowe bez uszkodzeń (zagnić, uszkodzeń mechanicznych itp), ja dodaje po kilku miesiącach jak już wino się ustabilizuje i jest takie cierpkie i gorzkawe to "konfitura ze skórki pomarańczy" znacznie poprawia smak wina. Nawet bez dodatku konfitury wino bardzie mi smakuje jak niektóre drogie wytrawne wina.

Zrobiłem tego wina już kilkadziesiąt litrów i nikt nie narzekał jak to czytam w tym wątku. Bimber bardzo lubię ciekawe jak smakuje z pomarańczy ? :)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: niedziela, 1 cze 2014, 00:26
autor: mieszczuch
Witam. Ja też chętnie odnowię temat i zdementuje niektóre plotki.
W lutym bieżącego roku zakupiłem około 6 kg pomarańczy i 1,5 kg cytryn. Z tego otrzymałem +/- 4,5 l soku (sok wyciskałem na wyciskarce do cytrusów). Wszystko wylądowało w balonie z wodą, w której wcześniej rozpuściłem cukier (wody około 6,5 +/- 7 litrów i 2 kg cukru). Blg w okolicach 22. Wino robię drugi raz i tutaj zaznaczam wielką literą, że drożdże, na których winko wychodzi idealnie, to MADERA biowinu. Do tego oczywiście pożywka (3g). Po około 2 tyg, kiedy widziałem, że fermentacja powoli ustaje, zagotowałem około litr wody i rozpuściłem jeszcze 1 kg cukru. Potem tak to wszystko stało około miesiąca. Następnie drożdże załatwiłem piro. Podsumowując wino wyszło idealne, wszyscy znajomi się zachwycają. Fakt jest jeden co do klarowania że ciężko wyklarować grawitacyjnie - ja użyłem środka klarującego w płynie. Winko ma piękny kolor. Zakorkowałem 6 butelek, do reszty dodałem płatków dębowych mocno spieczonych także jeszcze coś tutaj napiszę w przyszłości jakby kogoś zainteresowało.

Miałbym jeszcze jedną prośbę. Ktoś jest w stanie określić mi moc tego wina? (pomarańcze i cytryny były z Hiszpanii)

Re: Wino z mandarynek/ pomarańczy

: niedziela, 1 cze 2014, 12:44
autor: Pretender
Tak na szybko, zakładając 0.5 kg cukru z cytrusów, winko powinno mieć ok 15%.