Strona 1 z 1

Słodowanie kukurydzy

: poniedziałek, 8 lut 2010, 17:04
autor: czesiek2804
Witam!!!
Nastawiłem kukurydzę na słód,Trzy dni moczyłem po
trzech dniach wodę odlałem i od piątku kukurydza
kiełkuje,kiełki mają już po ok.7mm długości (białe)
Pytanie:
W jakim momęcie przerwać kiełkowanie,
żeby słód był najwydajniejszy ???
pozdrawiam Czech.

Re: Kukurydza na słód?

: czwartek, 11 lut 2010, 05:26
autor: Juliusz
Zrozumiesz, że nie ma jednej odpowiedzi na Twoje pytanie bo jest zbyt wiele zmiennych:

- rodzaj i jakość ziarna;
- końcowa wilgotność po moczeniu;
- temperatura w czasie kiełkowania;
- inne;

Podam dane 'na oko' - bliższe dane możesz tylko uzyskać przez własne doświadczenia.

Temperatura kiełkowanie nie może przekroczyć 25C ani opaść niżej niż 4C. Jest to temperatura w środku ziaren - jeśli warstwa ziarna jest wyższa niż 300 musi być chłodzenie (kiełkowanie wytwarza ciepło).

Kiełkowanie trwa zależnie od metody słodowania 3-4 dni (na półkach siatkowych, nawilżane). Proces słodowania (zamiany skrobi na cukry) w niższych temperaturach (około 15C) 10-14 dni. Czyli cały proces może trwać 13 do 18 dni - maks. 20.

Jest ogólnie przyjęta zasada, że długość kiełków (nie myl z długością maleńkich korzonków) nie powinna przekroczyć 2 1/2 do 3 średnic ziarna.

Jak zdecydujesz, że słodowanie jest skończone ziarno musi być bardzo szybko wysuszone - ma być całkowicie suche w ciągu maks trzech dni ale nie spalone. Temperatura suszenia nie może przekroczyć 70C (cukry się karmelizują).

Domową metodą suszenia jest suszarka z nadmuchem. Powinno się takie ziarno utrzymać w: dzień 1 30C-35C; dzień 2 35C-50C; dzień 3 60C. Po wysuszeniu należy oberwać kiełki i korzonki i masz słodowane ziarno.

To tylko przybliżone dane. Może zacznij smakować ziarno na zawartość cukru? Czy smakowałeś kukurydzę przed słodowaniem?

Re: Kukurydza na słód?

: czwartek, 11 lut 2010, 18:34
autor: kwachu
Witam.
Nie kiełkowałem co prawda kukurydzy ale inne ziarna i zauważyłem , że największą wartość scukrzającą ( a więc największą zawartość enzymów amylolitycznych) ma ziarno (a właściwie słód) kiełkowane w temp. 16-18 st. C. Co oczywiście przekłada się na zdolność zamiany skrobi w ziarnie macierzystym oraz w zacierach scukrzanych tymże słodem.

Re: Kukurydza na słód?

: czwartek, 11 lut 2010, 21:37
autor: czesiek2804
Witam!!! Dziękuje bardzo,za wyczerpującą odpowiedż,
właśnie to chciałem usłyszeć.A planowałem
po skończeniu kiełkowania,włożyc do piekarnika
i przyrumienić na złoty kolor,byłby to błąd.

Dzięki i pozdrawiam Czech.

Re: Słodowanie kukurydzy

: sobota, 19 lis 2016, 00:10
autor: maniek86
Witam Wszystkich
Mam prośbę do autora tematu, możesz napisać coświata wiecej jak poszło slodowanie...?
Jako że ostatnio posmakowałem w trunkach kukurydzianych, takowe ziarno postanowiłem spróbować zesłodować.
Trunek z samej kukurydzy nie jest jeszcze hitem dla mnie ale dodając inne słody mam na myśli żytni i jęczmienny można uzyskać super trunek( w mojej ocenie). Ulegne pokusie i uczynię foto-relacje

Re: Słodowanie kukurydzy

: sobota, 19 lis 2016, 16:08
autor: Zygmunt
Nie ma sensu słodowanie kukurydzy- dodaj do śruty kukurydzianej słodu jeczmiennego i tak zacieraj.

Re: Słodowanie kukurydzy

: sobota, 19 lis 2016, 16:12
autor: seneka
Albo enzymami

Re: Słodowanie kukurydzy

: sobota, 3 gru 2016, 19:57
autor: maniek86
Dzięki Zygmunt ale uparłem się.