Destylacja wina gronowego na kolumnie rektyfikacyjnej
: czwartek, 15 lut 2018, 19:21
Cześć,
Jakieś dwa miesiące temu zbudowałem sobie miedzianą kolumnę rektyfikacyjną z odbiorem LM/VM, wzorowałem się na kolumnie http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html
Do tej pory przerobiłem na niej dwie nastawy cukrowe z dobrym efektem końcowym.
Posiadam dwuletnie wino gronowe, które chciałbym przedestylować i otrzymać smakówkę. Jakiś czas temu piłem chorwacką rakiję? zrobioną na winogronach i była mega.
Nie mam doświadczenia z psoceniem smakówek oraz nie znam swojego sprzętu odnośnie odbioru LMem, do tej pory używałem głównie VM.
Szkoda mi zmarnować wino, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki przy psoceniu. Poniżej kilka moich wątpliwości:
- czy odbierać z refluxem czy bez?
- czy stabilizować kolumnę, jeżeli tak to jak długo?
- mogę zapełnić około 0,5 m kolumny sprężynkami miedziany + mam zmywaki z kwasówki. Czy gotować z wypełnieniem czy bez?
- ile razy gotować raz czy dwa? Myśle o jednym razie, szkoda smaczków.
Plan miałem taki, wrzucić trochę wypełnienia z 20-30 cm. Postabilizować z pół godziny, odebrać przedgony. Następnie otworzyć LM i gotować bez refluxu.
Pzd
Jakieś dwa miesiące temu zbudowałem sobie miedzianą kolumnę rektyfikacyjną z odbiorem LM/VM, wzorowałem się na kolumnie http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html
Do tej pory przerobiłem na niej dwie nastawy cukrowe z dobrym efektem końcowym.
Posiadam dwuletnie wino gronowe, które chciałbym przedestylować i otrzymać smakówkę. Jakiś czas temu piłem chorwacką rakiję? zrobioną na winogronach i była mega.
Nie mam doświadczenia z psoceniem smakówek oraz nie znam swojego sprzętu odnośnie odbioru LMem, do tej pory używałem głównie VM.
Szkoda mi zmarnować wino, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki przy psoceniu. Poniżej kilka moich wątpliwości:
- czy odbierać z refluxem czy bez?
- czy stabilizować kolumnę, jeżeli tak to jak długo?
- mogę zapełnić około 0,5 m kolumny sprężynkami miedziany + mam zmywaki z kwasówki. Czy gotować z wypełnieniem czy bez?
- ile razy gotować raz czy dwa? Myśle o jednym razie, szkoda smaczków.
Plan miałem taki, wrzucić trochę wypełnienia z 20-30 cm. Postabilizować z pół godziny, odebrać przedgony. Następnie otworzyć LM i gotować bez refluxu.
Pzd