Strona 1 z 1

kukurydza

: niedziela, 3 gru 2017, 22:19
autor: Zaranin007
Witam. Obecnie posiadam 1kg ześrutowanej kukurydzy i 1.2kg ekstraktu kukurydzianego. Od kilku dni poszukuję namiętnie informacji jak to mądrze i efektywnie wykorzystać (w grę wchodzi dokupienie potrzebnych rzeczy) jednak wszelakie poszukiwania kończą się porażką. Zwracam się zatem z prośbą o pomoc do was. Jak zatem mądrze to wykorzystać, co dokupić, czego dodać i w jakim naczyniu by całość po fermentacji nadawała się na destylacje.

Re: kukurydza

: poniedziałek, 4 gru 2017, 00:17
autor: Doody
Dokup do tego kilograma jeszcze 19 kg i można zacierać :D
Tak poważnie nie warto bawić się w zacieranie tak małych ilości. Jeżeli dysponujesz kotłem o pojemności 30l, zatrzyj 9kg śruty w 30l wody. Po fermentacji i filtracji otrzymasz okolice 25-27l filtratu do destylacji. Taka ilość da ci okolice 2 - 2,5 l destylatu do leżakowania. Jak masz większy lub mniejszy kocioł dobież ilości tak aby pasowały pod maksymalna pojemność Twojego urządzenia. Kukurydzę dobrze jest pomieszać z innym zbożem a najlepiej ze słodem innego zboża, co pozwoli Ci zatrzeć ją bez dodatku enzymów.

Re: kukurydza

: poniedziałek, 4 gru 2017, 00:35
autor: Zaranin007
A co z ekstraktem kukurydzianym, który także posiadam w ilości 1.2kg ? Czy sam ekstrakt zastępuje śrutę i czy dodawać do niego wtedy słód?

Re: kukurydza

: poniedziałek, 4 gru 2017, 14:51
autor: Doody
Nigdy nie miałem do czynienia z ekstraktem kukurydzianym, więc nie wiem czy powstał ze słodowanej kukurydzy czy też z niesłodowanego ziarna.

Re: kukurydza

: sobota, 9 gru 2017, 08:24
autor: Zaranin007
3 dni temu zlałem do małej butli damy owe składniki. 1kg ekstraktu kukurydzianego i 1 kg śruty kukurydzianej. Śruta zalana, woda wg przepisów znalezionych wcześniej na forum. Ekstrakt natomiast zwyczajnie wlany do damki. Po 2 dniach zaczęło samoistnie bulgotać i zaczyna to ładnie wyglądać. Ziarna pomału osadzają się na gorze. Dam znać co z tego wyszło.

Re: kukurydza

: sobota, 9 gru 2017, 10:57
autor: Doody
Czyli nie zacierałeś, a zrobiłeś nastaw kukurydziany. Nie wiem ile w ekstrakcie było cukru, ale może wyjść zbyt słabe bez jego dodania.

Re: kukurydza

: sobota, 9 gru 2017, 11:31
autor: Zaranin007
Na oko ciężko ocenić. Skład na etykiecie: ekstrakt kukurydziany 100%. Samo w sobie przypominało gesty miód, w smaku także jak miód. Robię pierwszy raz tym sposobem, ale jak wypali to w większej butli będę robić.

zanęta kukurydziana

: sobota, 9 gru 2017, 13:11
autor: STAN999
Znalazłem coś takiego na ebayu
You are buying 2 x 12.75kg bulk sack of Maze meal can be used as a cost effective bulking agent in bait making.
Great additive for base mixes, ground baits, methods mixes.
Good for dusting Maggots to prevent them sweating.
.
Moje pytanie-czy nie jest to zbyt drobne ? Kociołek jest z płaszczem wodnym

Re: kukurydza

: sobota, 9 gru 2017, 16:39
autor: maniek86
Stan mieszkasz w Uk? Jeśli tak to kup w tesco polente kukurydzianą, zmielona na drobno. Mniej się przypala w porównaniu z kukurydzą mieloną, ja ostatnio wziąłem na promocji 10 opakowań :crazy:
Myślę że ten angielski opis chyba tez dotyczy polenty, podeślij link na pw.

Re: kukurydza

: niedziela, 10 gru 2017, 11:28
autor: STAN999
@maniek86 masz link na PW a tu dla wszystkichhttps://www.ebay.co.uk/itm/281242358002 ... 1436.l2649(nie zrozumiałem wawaldek11 gdy na PW prosił o zalinkowanie z ebay-a).Wracając do twojej opinii to chyba przy płaszczu wodnym nie zachodzi(tak mi się wydaje) albo b.rzadko proces przypalenia. bo to to chyba główna przyczyna dlaczego buduje sie bojlery z płaszczem(jaki by on nie był-wodny,olejowy czy jeszcze jakiś)