Strona 1 z 1

Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 13:49
autor: Searcher
Od jakiegoś czasu param się nalewkarstwem. Przerobiłem już trochę różnych: malina, truskawka, wiśnie, pigwowiec, dzika róża, porzeczka, na miodzie, bez miodu, plebana, farmaceutów itd. Ja wiemy, szlachetna nalewka jest klarowna w 100%. Bez osadu, bez pływającej zawiesiny, po prostu idealna. Jest to obiekt pożądania każdego nalewkarza myślę.

Próbowałem różnych metod, filtracja przez rożne filtry - od kawy, bibuły filtracyjne, filtry jakościowe na lejku Buchnera, filtracja próżniowa itp itd. Metody sprawdzają się lepiej, lub gorzej i są mniej lub bardziej czasochłonne... Często jednak odfiltrowana nalewka pozostawiona do leżakowania wytrąca osad, pływające pektyny, jakąś mgiełkę i tu się nalewkarz denerwuje.

Ale jest na to sposób - sprawdziłem osobiście w ostatnich dniach na 5 różnych rodzajach nalewek - owocowych, plebana, farmaceutów. Wszystkie klarowne, przejrzyste jak woda! Cały zawiesina na dnie. Pozostaje ściągnąć znad osadu, a resztę wlać do wysokiego, wąskiego naczynia do dalszego klarowania, ewentualnie przefiltrować.

Sposobem tym jest temperatura. Nalewki wyleciały na balkon, gdzie w nocy było nawet na minusie. 2-3 dni w takich warunkach powoduje zbijanie się zawiesiny w większe grupy i opadanie na dno. Dzieje się to w każdej mojej nalewce. Co ciekawe, nalewki wcześniej stały tygodniami w temperaturze pokojowej i klarowanie następowało niezmiernie wolno, a w niektórych wcale. Plebana ruszyła się dopiero przy minusowych temperaturach, dla nalewki farmaceutów wystarczyło 3-4 na plusie. Owocowe poddają się jeszcze wcześniej.

Mam nadzieje że przydadzą się Wam moje obserwacje.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 14:18
autor: Doody
Ja mocne nalewki (powyżej 40%) wkładam do zamrażarki na 1-2 doby. Pojawiają się takie "lotne kłaczki", których nie da się odfiltrować żadnym filtrem, można jedynie po ustaniu się osadu delikatnie odciągnąć wężykiem. Mam taki wężyk o średnicy 4mm, który ściąga tak powoli, że nie podrywa owych kłaczków z dna ;) Tak filtruje np. jarzębiak i miodówki.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 14:20
autor: wawaldek11
Od kilku lat z powodzeniem stosuję metodę niskich temperatur i wymrażania przy klarowaniu oporniejszych nalewek.
Ostatnio wyjąłem z zamrażarki butlę z nalewką z bardzo dojrzałych moreli. Odstała swoje na regale i przy próbie przeniesienia do ściągnięcia podniosły się"chmurki" z dna. Wniosek: nie ruszać - ściągać w miejscu odstania ;)

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 14:22
autor: Searcher
A specjalnie szukałem, czy nikt nie opisał tego sposobu... no i nie znalazłem :)

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 14:26
autor: Pretender
Kiepsko szukałeś. Co prawda Ameryki nie odkryłeś, ale fajnie, że nie usiadłeś na tyłku tylko szukałeś dalej. I za to brawo!

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 18 lis 2017, 14:32
autor: wawaldek11
Odświeżenie tematu zawsze się przydaje - choćby nowym użytkownikom :ok:
Opisywałem chyba na białym metodę wymrażania jarzębiaku zasłyszaną podczas zwiedzania piwnic jeszcze wtedy Polmosu Szczecin.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 19 lis 2017, 20:06
autor: zając_poziomka
Niestety z nalewkami często jest tak, że nawet jak się zabutelkuje krystalicznie czysty płyn, to po jakimś czasie osad się wytrąca. Tak było z moim jarzębiakiem i z nalewką z agrestu. W tym roku butelkowałem też nalewkę z malin. Ze świeżych owoców jest czysta, natomiast z mrożonych malin, w butelkach pojawił się osad już po przefiltrowaniu.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 20 lis 2017, 10:00
autor: Searcher
Właśnie o tym tu napisałem, filtrowanie nie zawsze jest skuteczne, zimno natomiast jest. Dlatego teraz klarowanie robię grawitacyjnie, w niskich temperaturach i ściągam znad osadu. Taki płyn można dla pewności przefiltrować na szybko i z niego już nic nie powinno się wytrącić. Resztę nalewki wraz z osadem filtruję tradycyjnie, ale wiem, że to już nie będzie ideał - zwykle idzie do szybkiej konsumpcji :)

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 20 lis 2017, 19:19
autor: wawaldek11
Mam taką teorię na temat późnych i ciągłych osadów w nalewkach: przy filtrowaniu nalewki następuje jej napowietrzenie. A później produkty utleniania opadają na dno. Podobnie jak z winem.
Czyli lepszą metodą jest grawitacyjna, spokojne przetrzymywanie w pełnych naczyniach. Chciałem się kiedyś bawić w poduchę z CO2, ale zapodział mi się autosyfon :bezradny:

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 20 lis 2017, 20:53
autor: gary1966
wawaldek11 pisze: Chciałem się kiedyś bawić w poduchę z CO2, ale zapodział mi się autosyfon :bezradny:
Co robi taka poducha z CO2?

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 20 lis 2017, 21:21
autor: eldier
Chroni przed utlenianiem.
wawaldek mnie ubiegł, miałem napisać dokładnie to samo - każda filtracja natlenia nalewkę co przy dłuższym przechowywaniu "zaciera" jej charakter, pojawiają się niechciane posmaki itp.

Teraz po prostu odcedzam owoce na sicie i przelewam do słoika, później ze słoika zlewam wężykiem do litrowych butelek, osad można wypić od razu, albo wlewać do zbiorczego naczynia i po sezonie klarowną część ściągnąć a resztę przefiltrować do bieżącego spożycia. Jak potrzebuje to po prostu zlewam wężykiem 0,5l buteleczkę z litrowej i mam piękną klarowną nalewkę :) Pozostałą część też zlewam, żeby ograniczyć utlenianie.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 20 lis 2017, 22:28
autor: gary1966
Z utlenianiem to wiem, jest u mnie CO2 i "mieszanka piwana", zagalopowałem się, że może przyśpiesza klarowanie :mrgreen:

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 11:05
autor: dzozef
Mam pytanie odnośnie klarowania w niskich temperaturach. :help: Po jakim czasie mniej więcej następuje skuteczne sklarowanie? Wczoraj wystawiłem prawie sklarowaną pigwówkę na balkon i rano osad w takich jakby koloniach podniósł się do góry. Generalnie jest gorzej niż było. Czy mam się już bać, czy jest szansa na lepszy efekt tylko potrzeba czasu? :cry:

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 11:14
autor: Searcher
Czasu, czasu, czasu! Poza tym wczoraj to było +8 w nocy, więc trochę słabo. Poczekaj na niższe temperatury, to po pierwsze. A po drugie: najpierw wytrącają się takie kłaczki, później one właśnie opadają, albo idą do góry - bo w przypadku jednej pigwowcówki tak właśnie miałem. Ściągnąłem je i po sprawie. Cały proces to może być i tydzień, zależnie od temperatur i rodzaju nalewki.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 11:24
autor: dzozef
Ok. U mnie dzisiejszej nocy było poniżej 4 dlatego wystawiłem. Będę spokojnie czekał. Dzięki !

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 12:32
autor: Doody
Są i takie nalewki, które są odporne na wszystko. Np. moja tegoroczna nalewka na kwiatach czarnego bzu z dodatkiem miodu, stoi już kilka miesięcy, a w tym czasie przemrażałem ją z 5 razy. Po wyjęciu z zamrażarki struktura płynu się nie zmienia. Ale ja mam czas... ;)

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 13:12
autor: Searcher
Heh no takiej jeszcze nie miałem, zawsze coś tam się działo. Na razie najbardziej oporna jest nalewka plebana. Już nie jest źle, ale ciekaw jestem co będzie dalej.
Zaskoczeniem pozytywnym jest za to nalewka farmaceutów - po kilku dniach na balkonie przejrzystość wody.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 24 lis 2017, 13:24
autor: mardok
Doody, bo miód tak ma.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: czwartek, 30 lis 2017, 20:43
autor: Searcher
Ciekawy trick z nalewką plebana, również na miodzie. Balkon ciepły ostatnio, więc trafiła do zamrażarki. Wytrąciła pięknie, zlałem ile mogłem idealnie klarownej cieczy, reszta na filtr. Póki była zmrożona, filtrowała się idealnie, po wzroście temperatury osady poszły przez filtr. Wynika z tego, że jak filtrować to tylko w niskich temperaturach, na balkonie na przykład.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: piątek, 1 gru 2017, 00:30
autor: Doody
Nie na darmo komercyjne whisky filtruje się na zimno i to jeszcze pod ciśnieniem. Jak się ogrzeje zmętnienie znika. Proces ten jednak kastruje subtelne smaczki. Stąd też tych lepszych nie filtruje się na zimno.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 3 lut 2019, 16:01
autor: Premier
Odkopię trochę temat.
Z tego co przeczytałem wyżej klarowaniem w niskich temperaturach jest bardzo skuteczne, zlałem ostatnio moją pigwówkę, wstawiłem litrowy słoik do zamrażalnika i tak już tydzień stoi w -18, efekt żaden...... prędzej próbowałem przepuścić ją przez filtr do kawy - efekt taki ze troszkę przelatywało, a reszta stała - tak jak by filtr się zapychał, różnicy pomiędzy tym co przeleciało przez filtr a tym co w nim zostało nie zauważyłem .... jak uzyskać ładny przejrzysty płyn ???

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 3 lut 2019, 20:35
autor: masterpaw2
Premier, trzymanie w - 18°, a przemrożenie to dwie różne rzeczy. Osobiście tego sposobu używam tylko do tego, co zostanie po zlaniu klaru, czyli do osadu. Wlewam jegomościa do wąskiej wysokiej butelki, wrzucam na noc do zamrażarki, wyjmuje, zostawiam i czekam. Z reguły z początkowego mułu daje się jeszcze połowę odzyskać.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 3 lut 2019, 21:45
autor: w-t-z
Witam panowie opiszę swój przypadek .Mam z 20l ubiegłorocznego wina z winogron białych wino już zlane i mętne cały czas stoi w dymionie,po dwóch miesiącach
zastosowałem turbo clar i nic się nie oczyściło dalej mętne.Odlałem 1l do butelki wsadziłem do zamrażarki na kilka dni gdzie zamarzło po czym wyjąłem i rozmroziłem.
Panowie wino pięknie sklarowane 1/5 osadu na dnie smak wyjątkowo dobry.Wystawiłem pozostałe wino na balkon pomimo -14 przez parę dni nie zamarzło i dalej mętne.
Poczekam do wiosny jak nie osiądzie to rozleję na mniejsze porcje i zamrożę.
Nalewki przefiltrowane różne mam też w zimnej piwniczce stoją po 2 lub 3 lata i każda z nich ma osad na dni.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: wtorek, 26 mar 2019, 17:57
autor: jarazz
Dzień dobry,
Dwa tygodnie temu zlałem nalewkę na suszonej żurawinie, która miała w swojej objętości mętne osady wyglądające jak luźno poukładane chmury.
Po wstrząśnięciu zamieniała się w płyn o zabarwieniu jogurtu wiśniowego - całkowita mętność.
Dwutygodniowe próby klarowania w słoju, butelce, w zimnie, w cieple nie przyniosły żadnego rezultatu.
Każda próba zlewania - bezpośrednio lub cienkim wężykiem - kończyła się ponownym zmętnieniem całości.
I wreszcie dzisiaj olśnienie i sukces - zakupiłem http://www.deptana.pl/pl/p/Filtr-saczek-harmonijkowy-do-LEJKA-spiralnego/4083 - filtr sączek harmonijkowy do lejka spiralnego i po godzinie odsączania mam litr kryształowo czystej nalewki, a cały "muł" został na bibule. Niesamowita skuteczność i dość szybka filtracja w porównaniu z metodami o których dotąd czytałem.
Polecam i pozdrawiam.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: wtorek, 26 mar 2019, 18:32
autor: wawaldek11
Rozumiem Twój entuzjazm :ok:
A ten temat czytałeś post129924.html#p129924

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: wtorek, 26 mar 2019, 18:46
autor: pako73
Do filtracji nalewki z brzoskwini użyłem takiego filtra. https://www.browin.pl/sklep/produkt/810 ... ji-nalewek
Efekt końcowy to piękkny złoty klarowny kolor.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 30 gru 2019, 11:56
autor: Pan Cernik
Ostatnio zastosowałem po raz pierwszy metodę mrożenia.
Czy takie wymrażanie może negatywnie wpłynąć na smak i aromat nalewki? Mógłby ktoś opisać bardziej szczegółowo jak powinno one zostać przeprowadzone prawidłowo i czy można (a może powinno się) wymrażać wielokrotnie?

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: sobota, 10 lip 2021, 21:42
autor: reotaksja
Dzień dobry, jestem tu nowa.
Czytam dostępne komentarze o filtrowaniu i zastanawiam się, czy filtracja nie zmniejsza walorów smakowych nalewek na rzecz wyglądu.
Zrobiłam nalewkę z lipy z miodem lipowym - oczywiście była super mętna , a przepuszczanie przez filtry do kawy trwało wieki. Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie. ale patrzę na mętnawą (po 1 przefiltrowaniu) połowę i zastanawiam się czy nie straci na właściwości - bo to miód świetny i pyłki lipy. Czy zawsze warto filtrować "na kryształ"?
Dzięki za odpowiedź :)

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 17:14
autor: jakis1234
Nie, nie warto. Nalewki dla siebie nie klaruję inaczej niż grawitacyjnie i jeżeli się nie uda idealnie wyklarować, to mnie to nie przeszkadza.
Trochę inna bajka, jak chcesz podarować komuś nalewkę. Mętna wzbudza pewien niepokój, że coś jest nie tak ;)
I witam nową koleżankę.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 19:22
autor: Wojtek5
reotaksja pisze:czy filtracja nie zmniejsza walorów smakowych nalewek na rzecz wyglądu.
nie sądzę, by straciła walory smakowe, ale straci na 100% na objętości
Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie.
to tylko złudzenie, świetnie będzie wyglądało przez kilka godzin, może dni

Podsumowując:
Też tak robiłem i finalnie wszystko wychodziło kiepsko. To dobre na chwilę. Masz super nalewkę na miodzie. Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 19:38
autor: jakis1234
Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.

albo sobie odpuść klarowanie i pij taką jaka jest.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 20:14
autor: Wojtek5
jakis1234 pisze:
Zostaw ją w spokoju na 2-3 m-ce. Sama się sklaruje i cienkim wężykiem odciągniesz tą czystą sklarowaną ciecz nad osadu.

albo sobie odpuść klarowanie i pij taką jaka jest.
gdyby chciała pić taką jaka jest to by jej nie próbowała przefiltrować do postaci mniej mętnej i nie zadawała pytania na forum.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 20:55
autor: jakis1234
@Wojtek5, dobrze przeczytaj pytanie:
Zrobiłam nalewkę z lipy z miodem lipowym - oczywiście była super mętna , a przepuszczanie przez filtry do kawy trwało wieki. Część przepuściłam po raz drugi i faktycznie wygląda świetnie. ale patrzę na mętnawą (po 1 przefiltrowaniu) połowę i zastanawiam się czy nie straci na właściwości - bo to miód świetny i pyłki lipy. Czy zawsze warto filtrować "na kryształ"?
I dlatego piszę, nie, nie warto zawsze filtrować, jeżeli smakuje, to pijmy taką jaka jest.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 22:20
autor: Wojtek5
Wydaje mi się, że pytanie i cel zadającej pytanie odebrałem dobrze

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: niedziela, 11 lip 2021, 22:23
autor: jakis1234
To fajnie.

Re: Klarowanie nalewek - skuteczne!

: poniedziałek, 12 lip 2021, 23:19
autor: reotaksja
dziękuję wszystkim za rady :)