Strona 1 z 1

Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 1 paź 2017, 21:44
autor: chemik109
Witam, mam pewien problem z zacierem zacznę od początku i postaram się przekazać jak najwięcej szczegółów może ktoś pomoże mi wyłapać błąd. Beczka 140L, z czego ok. 120 zalane jest wodą z dodatkiem 10L soków z winogrona wyciskane z dodatkiem skórek i nasion. Do tego dodałem 30 kg cukru i drożdże gorzelnicze turbo. Z początku zacier pracował szybko, nawet bardzo ładnie się pienił syczał i w pewnym momencie stanął blg. 5. Sprawdzałem smak czuć winko ale jest słodkawy. Beczkę grzałem, mieszałem zacier, dodawałem drożdży, robiłem pożywkę z wymarłych drożdży babuni i dalej cholernik nie startuje.

Re: Zacier stanął w miejscu

: niedziela, 1 paź 2017, 22:12
autor: spawacz
Witaj. Mam a w zasadzie miałem dosłownie taki sam problem tyle że z cukrówką i nie w takiej skali, również fermentacja zatrzymała mi się na blg=5. Podgrzałem nastaw do temperatury 28 stopni C i mocno napowietrzyłem. Puki co drożdże wznowiły pracę. Drożdże które odmawiają posłuszeństwa to turbo yeast browin. Poprzednio nie odnotowałem takiej sytuacji. Z kalkulacji wyszło mi wysokie blg początkowe i tu może być pies pogrzebany.

Re: Zacier stanął w miejscu

: niedziela, 1 paź 2017, 22:16
autor: chemik109
Nie raz nastawiałem z różnych rzeczy czy nawet cukrówek góra tydzień i wszystko było gotowe tutaj jakiś dziwny problem mi wystąpił, widocznie winogrona nie są moim konikiem do nastawiania. Może problemem jest to że w późniejszej fazie dodałem drożdże gorzelnicze i wytworzył się tam już alkohol który je zwyczajnie zabija, ale przy gorzelniczych to raczej niemożliwe.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 1 paź 2017, 22:40
autor: wawaldek11
Nie wiem czy potrafię Ci coś sensownego doradzić, ale byłoby wskazane podać więcej info o nastawie i warunkach początkowych. Jakie drożdże, bo gorzelnicze turbo, to dla mnie bardzo ogólne pojęcie , ile Blg itd. Nick zobowiązuje do podawania pełnych danych ;) bo inaczej będziemy sobie gdybać, albo zadawać wiele pytań.

Re: Zacier stanął w miejscu

: niedziela, 1 paź 2017, 23:04
autor: chemik109
Od początku beczułka wyczyszczona, wyciskanie winogron do wiadra z miarką wyszło tego 10L wraz z pulpą. Zalane wodą fakt faktem zimną. Dodane 30 kg cukru, starannie wymieszane po upływie góra 2 dni dodane drożdże Browin Turbo (prawie zawsze ich używam) paczka, gdyż miałem ok. miesiąc czasu żeby sobie stało, a nie jestem zwolennikiem dodawania bóg wie ilu drożdży zawsze same sobie dają radę. Temperatury w pomieszczeniu raczej sprzyjające zimno nie było przez ostatni miesiąc. Zacier normalnie pracował. Biorę przyrządy idę mierzyć i tu zdziwienie blg 7 (coś nie gra). Poszło od razu pół paczki drożdży. Coś zasyczało i cisza dalej mija tydzień blg 5 no to druga połówka. Dzisiaj dodałem pożywki w postaci wymarłych drożdży piekarniczych. Zlałem z beczki 20L do mniejszego pojemnika, dodałem troszkę drożdży i podgrzałem, teraz czekam i liczę na jakiś dobry efekt. Jeżeli nie da to żadnego efektu spróbuje dodać zwykłych piekarniczych może one coś wystartują.

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 03:05
autor: Kamal
Kolego masz nastaw nie zacier, ponieważ nie rozkładałeś skrobi na cukry. :-P
K.

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 09:43
autor: aronia
A czy kolega uwzględnił, że w tych winogronach które dodał też był cukier - czyli łącznie w tych 120l było ponad 30 kg cukru? Do tego drożdże które nie mają za dobrej opinii i resztę dopowiedz sobie sam. Przegotuj to co jest, a na dundrze nastaw kolejny nastaw stosując się do wskazań cukromierza...

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 10:27
autor: chemik109
Winogron nie było za dużo, więc przyrównałem to bardziej do zacieru. Dla porównania z kompotów w beczce 180L, gdzie było ich znacznie więcej objętościowo ok 20L + 40 kg cukru i drożdże praca zajęła im tydzień. Co do drożdży to faktycznie chyba trzeba coś zmienić. Póki co muszę ratować to co tu mam. Koledzy i teraz pytanko gotować coś z tego będzie ?

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 12:09
autor: mardok
Oczywiście, że coś z tego będzie, tylko mniej niż być powinno. Ale nic straconego... Po procesie, płyn który zostanie czyli dunder będzie zawierał nieprzerobiony cukier, więc na tym dundrze zrób kolejny nastaw. Nastaw - nie zacier, zacieramy zboża.

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 20:39
autor: chemik109
Witam ponownie, dzisiaj sięgnąłem po niezawodne drożdże babuni 200g wrzuciłem rozdrobnione do beczki zamieszałem o mało z beczki się nie wylało tak wystartował, więc zadziałało to. Może to nie są jakieś specjalistyczne drożdże ale zadziałały idealnie.

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 21:59
autor: mardok
Wątpię... Zamieszałeś i odgazowałeś nastaw, to dlatego chciało się z beczki wylać.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka

Re: Zacier stanął w miejscu

: poniedziałek, 2 paź 2017, 23:25
autor: seneka
Jeśli możesz to edytuj temat i go zmień na NASTAW.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: wtorek, 3 paź 2017, 13:11
autor: chemik109
Nieeee, wcześniej mieszałem i nie było tak burzliwie, kolego jeżeli ruszyło i spadnie blg na pewno raczę tu o tym wspomnieć, dzisiaj będę mierzył i sprawdzał czy gazuje dalej. Ale reakcja była na prawdę obiecująca.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: wtorek, 3 paź 2017, 14:49
autor: mardok
Czekamy na relację :)

Re: Nastaw stanął w miejscu

: wtorek, 3 paź 2017, 21:29
autor: chemik109
Po dodaniu 200g drożdży babuni nastaw wystartował. Mocno gazuje, blg spada w dół. Mierzone dzisiaj, pracuje aż miło posłuchać.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 09:52
autor: stary69
Witam,
Jestem nowicjuszem i dotknął mnie podobny, wręcz taki sam problem. Zgodnie z recepturą na drożdżach rozpuściłem 80 kg cukru w 250 litrach wody. Samo rozpuszczanie odbywało się w gorącej wodzie, potem dolałem zimnej i przy temperaturze mieszanki dodałem 10 opakowań drożdży Moskva style. Jeszcze tego samego dnia rozpoczął się proces, Kolejnego dnia przebiegał bardzo burzliwie i tak coraz słabiej, aż po pięciu dniach ustał ustał. Uradowany, że dotarłem do końca pierwszego etapu zmierzyłem zawartość cukru w nastawie i tu zonk. Wartość jaka ujrzałem to 14-16 blg. Zamieszałem dokładnie nastaw i zaczekałem jeszcze jeden dzień i nic się nie zmieniło. Dodam, że beczka stoi w pomieszczeniu gdzie temperatura otoczenia wynosi około 22 oC. Co zrobiłem źle? Czy dodanie kolejnej paczki drożdży coś zmieni? Czy sposób kolegi chemik109 z drożdżami piekarskimi przyniesie właściwy efekt? Co radzicie?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 10:29
autor: wawaldek11
Ile Blg miałeś na starcie?
Mierzyłeś temperaturę nastawu na początku i w czasie fermentacji?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 10:49
autor: Doody
stary69 pisze:Witam,
dodałem 10 opakowań drożdży Moskva style.
Na 99% ugotowałeś drożdże. Na 250l wody daję się 3-4 paczki. One się spokojnie namnożą. Przy takiej ilości drożdży temperatura w drugiej - trzeciej dobie przekroczyła pewnie 35 stopni i to spowodowało wiadomy skutek.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 11:17
autor: prolog1975
Ja radzę zacząć od mniejszych nastawów, oraz kontrolować temperaturę pracy od początku do końca. Dodatkowo zwracam uwagę na wodę by była odchlorowana no i też temperatura wody nie 30*przy starcie w dużym nastawie przy 22* otoczenia. Grzyby się gotują a otoczenie nie odbiera ciepła. Można próbować to restartować ale ja bym odzyskał etanol te 8l i na dundrze nastawił raz jeszcze. Kup drożdże do dużych nastawów np SpiritFerm XXL i nie przekraczaj 22Blg na początku. Stosuj się do instrukcji na opakowaniu przynajmniej na początku zabawy.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 11:58
autor: stary69
Przed dodaniem drożdży temperatura wody z cukrem wynosiła 28*C. Prawdą jest, że w drugim dniu fermentacji beczka była ciepła. Sądzę, że mogła mieć więcej niż 35*C. Nie mierzyłem tego termometrem ale przy dotyku beczka była cieplejsza niż dłoń. Tak więc zapewne ugotowałem drożdże.
Dodam dzisiaj.
Dziękuję za cenne uwagi.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 12:11
autor: stary69
Kolego Doody.
Czy ja dobrze zrozumiałem, że rozpuszczając 80 kg cukru, w 250 l wody i dodaniu tylko 4 opakowania drożdży one się namnożą i skonsumują cały cukier tworząc surowiec do gotowania z zawartością 14-18%?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 14 gru 2017, 13:49
autor: Doody
Oczywiście, że tak. Tylko nie stanie się to w dwa dni a raczej w miesiąc. Oczywiście gdy beczka będzie stała w temperaturze pokojowej.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: piątek, 15 gru 2017, 17:59
autor: stary69
Wczoraj dodałem 1 opakowanie drożdży Moskva style, utrzymuję temperaturę nastawy na poziomie 25*C i dzisiaj około godziny 17.00 zaczęło delikatnie pracować. Mam nadzieje, że przepracuje do końca. Odezwę się jakie będą rezultaty.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: sobota, 16 gru 2017, 19:36
autor: Mlotekone
Podłączę się do tematu :) zrobiłem nastaw ze starych dżemów, dołączając troszkę cukrem. Wyszło ok 60 litrów z blg początkowym 21 i zadałem paczkę drożdży moskva style. Beczka w temp. pokojowej. Po pięciu dniach blg 10, ale fermentuje bardzo słabo. Pytanie brzmi czy jeszcze czekać, czy zadać kolejną paczkę grzybów?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: sobota, 16 gru 2017, 20:50
autor: Kamal
Jak Ci się nie spieszy, to czekaj.
K.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: sobota, 16 gru 2017, 22:10
autor: moryske
Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni temu wydawało mi się że więcej miały w sobie %. W cieczy odczuwa się lekki posmak goryczy i wina wytrawnego. Martwi mnie to, że zamiast cichego klarowania lekko się pieni. Czy czasami nie są to początki przechodzenia w ocet choć tego nie wyczuwam. Chyba należy i to jak najszybciej dać na rurki. czy może ktoś coś dodać.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: sobota, 16 gru 2017, 23:32
autor: golec269
Wszystko w porządku, nastaw kończy pracę. Szykuj sprzęt i gotuj. Nie raz schodzi poniżej 0 blg np do -1 i fermentacja ustaje. Posmak wina wytrawnego to właściwy smak nastawu.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 17 gru 2017, 12:14
autor: lesu.pl
Zróbcie sobie doświadczenie. Temperatura ciała to 36,6 stopnia. Nalej do naczynia wody i powoli podgrzewaj na kuchence gazowej. Kontroluj temperaturę termometrem i co jakiś czas wkładaj do wody rękę. Temperatura odbierana jako ciepła będzie wyższa od temperatury ciała. Jeżeli czujesz, że beczka jest ciepła to sytuacja jest wysoce alarmowa i przewyższa 38 stopni C. Przy większych nastawach i wyższych temperaturach otoczenia warto cały czas kontrolować temperaturę nawet najtańczym termometrem panelowym z alarmem.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 17 gru 2017, 13:00
autor: Pretender
moryske pisze:Zrobiłem nastaw z jabłek, blg O ale po zdjęciu pokrywy dziś rano góra nastawu wyraźnie odczułem, że jest ciepła i pojawiają się drobne bobelki tak jakby się pienił, teraz wieczorem to samo zjawisko ale górna warstwa nastawu po między jabłkami szklista jakby następowało klarowanie. Owoce parę dni temu wydawało mi się że więcej miały w sobie %. W cieczy odczuwa się lekki posmak goryczy i wina wytrawnego. Martwi mnie to, że zamiast cichego klarowania lekko się pieni. Czy czasami nie są to początki przechodzenia w ocet choć tego nie wyczuwam. Chyba należy i to jak najszybciej dać na rurki. czy może ktoś coś dodać.
Kolego, dublujesz posty ...

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 28 gru 2017, 20:54
autor: stary69
Minęło dwa tygodnie. Temperatura nastawy oscyluje w okolicach 25*. BLG spadło z 16 do 10 i całość pracuje ale bardzo powoli i delikatnie. Będzie coś z tego?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 28 gru 2017, 21:21
autor: Doody
Daj spokojnie temu czas. Jeżeli nic się nie wydarzy, to za około 7-8 dni powinieneś zejść z Blg do wartości ujemnych.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 28 gru 2017, 21:25
autor: stary69
Dziękuję za informację. Będę czekał cierpliwie i dam znać o postępach.
Pozdrawiam,

NOWY NASTAW

: poniedziałek, 15 sty 2018, 16:44
autor: moryske
Zrobiłem nastaw w sumie ok. 52 L (10 kg cukru + woda i dunder oraz starego dobrego ok. 2 L dżemu oraz drożdże Turbo-Grapa do nastawu owocowego) Początkowe Blg wyszło wysokie ok.26 st, fermentacja ruszyła b. dobrze. Na trzeci dzień już ok 10 Blg i temp 24,6 st. Dodałem 3 kg rozpuszczonego cukru i Blg skoczyło do 14 st. i dalej pracują dość mocno. Zastanawia mnie fakt, że dość szybko "zjedzony" został ten pierwszy cukier. Gdy Blg zejdzie do 8-9 st. zamierzam ponownie dodać ok. 1,5 kg cukru ale nie wiem czy drożdże zdołają wszystek cukier przerobić. Czy dany cukier może być przerobiony na coś innego niż alkohol. Smak nastawu tak jak by musujące wino lekko wytrawne. Czy ktoś może podzielić się swoją opinią ?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: poniedziałek, 15 sty 2018, 17:14
autor: Riddick
Grzyby mogą produkować fuzle i inne niepożądane zwiąski. Umiejętne prowadzenie procesu rozdzieli dobry spirytus od syfu.
A grzyby o ile mają warunki przerobią tyle słodyczy ile się da, aż zabije je. %

Re: Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 21 sty 2018, 11:58
autor: stary69
Minęły kolejne trzy tygodnie. Nastaw doszedł do 9 BLG, przestał pracować i zaczął się klarować. Postanowiłem zgodnie z sugestią kolegi prolog 1975 przegotować nastaw i wykorzystać dunder do następnego nastawu. Nie wiem jaką uzyskam wydajność. Jak zakończę gotowanie dam znać.
Pozdrawiam,

Re: Nastaw stanął w miejscu

: poniedziałek, 22 sty 2018, 21:31
autor: stary69
Przegotowałem 45 litrów nastawu w kegu 50 litrów na taborecie gazowym i uzyskałem około 5-5,5 litra produktu 90%. Dunder ma kolor mocnej herbaty i wykazuje 14 BLG. Czy ten ciemny dunder nadaje się do kolejnego nastawu?
Pozdrawiam,

Re: Nastaw stanął w miejscu

: środa, 24 sty 2018, 10:46
autor: stary69
Zwracam się z prośbą do doświadczonych forumowiczów. Czy pozyskany dunder jak w poście wyżej, czyli w kolorze mocnej herbaty i wskazaniem 14 BLG nadaje się do kolejnego nastawu?
Pozdrawiam,

Re: Nastaw stanął w miejscu

: środa, 24 sty 2018, 11:33
autor: manowar
O dundrze było i to nie raz. Daj cukru do 22blg i drożdże - i im szybciej tym lepiej bo jak tak będzie stało i czekało to w końcu zapleśnieje.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: środa, 24 sty 2018, 11:56
autor: stary69
Dziękuję za informację. Nastawu miałem jakieś 250 litrów. Jutro przegotuję ostatnią turę i jutro nastawię następne.
Pozdrawiam,

Re: Nastaw stanął w miejscu

: środa, 24 sty 2018, 23:37
autor: rosjan
Słuchajcie, mam problem
Przygotowałem nastaw z pomarańczy: 30 l soku pomarańczowego sterylizowanego, 15 kg pomarańczy BIO posiekanych na plasterki I jakieś 6 kg glukozy. do tego bayanusy G 995 z pożywką. Zamoczyłem suche drożdże w nastawię o temperaturze 25°C i po około 20 min dodałem do całości. Beczkę okręciłem matą grzewczą 40 W i zapomniałem ją wyłączyć na noc ...
Po 24 h temperatura w beczce wynosiła 30°C a bulgotanie przebiegało z prędkością mniej więcej 5 na sekundę -> myślałem że Korek wystrzeli razem z rurką. Od razu wyłączyłem grzanie i na drugą dobę temperatura spadła do 17°C. Problem w tym że bulgotanie przestało zupełnie. nastaw nie pracuje... ponownie podłączyłem matę Grzewczą i temperatura wzrosła do 24°C. Nastaw nadal nie pracuje.
Czy myślicie że owoce Bio mogą być z chemią, która zabiła grzyby ?
Co poradzicie w takiej sytuacji ?

Re: Nastaw stanął w miejscu

: środa, 24 sty 2018, 23:44
autor: gadaka
Optymalna temperatura fermentacji dla Bayanusów to 20-25*C ale i w 17*C powinny pracować. Jeśli blg nie spada to podgrzałbym część nastawu do około 25*C i restartował.

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 25 sty 2018, 00:10
autor: rosjan
Yes, spróbuję z restartem ... może Bayanusami AOC?
Nigdy mi się to nie zdarzyło :(

Re: Nastaw stanął w miejscu

: czwartek, 25 sty 2018, 01:27
autor: wawaldek11
Do zewnętrznych podgrzewaczy nastawów bez termostatu stosowałem regulator do terrarium: http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-t ... 78113.html lub http://allegro.pl/rt-2c-cyfrowy-termore ... 64449.html
A obecnie fermentuję tylko latem, gdy temperatury sprzyjają :)

Re: Nastaw stanął w miejscu

: piątek, 26 sty 2018, 22:39
autor: rosjan
Muszę się przyznać bez bicia - głupota rosjana: nastaw stanął w miejscu, bo... wszystko zostało przerobione :oops: :oops: :oops:
Chciałem już wszystko wyrzucić na kompost, ale dla świetego spokoju zmierzyłem BLG. Z 21 spadło na -3. I to przez 3 dni. 10 g G995 przerobiły 55 litrowy nastaw szybciej niż turbo. Nie myślałem, że pomarańcze tak im smakują. Wadą była temperatura: 30 st C. Zobaczymy co z tego wyjdzie, może będzie dobre na Biebrówek :D

Re: Nastaw stanął w miejscu

: niedziela, 28 sty 2018, 12:57
autor: stary69
Zgodnie z Waszymi zaleceniami przegotowałem 250l nastawu, który przestał pracować przy 9BLG 5x50l. Uzyskałem dunder jakieś 150-180 litrów w kolorze ciemnej herbaty, który pokazywał 14BLG. Ów dunder postał 3 dni w pomieszczeniu o temperaturze 22*C i dzisiaj postanowiłem dodać cukru aby uzyskać 22BLG i grzyby. Zajrzałem do beczki, a tam fermentacja idzie na całego. Po pierwsze czy to normalny objaw? Po drugie czy "paprać" to dodatkowym cukrem i dodać porcję grzybów?
Pozdrawiam,