Jak przygotować zacier w beczce 220l?
: poniedziałek, 21 sie 2017, 21:59
Witam!
W niedługim czasie, jako że jęczmień pod dostatkiem, zamierzam zrobić zacier w beczce 220l.
I teraz pytanie, czy znacie pomysł na grzanie w beczce plastikowej (nie wiem czy to dobre określenie ale beczka na pewno nadaje się do spożywki) ?
Beczkę mam owiniętą specjalnym kocem do bojlerów który jest często używany w UK, podobno dobrze trzyma ciepło.
Nie mam większego gara do gotowania niż 17l. Myślicie, że grzanie w nim wody, wlewanie do beczki i wsypywanie partiami śruty zda egzamin? Zamierzam później rozbić skrobię przy pomocy słodu jęczmiennego jak temperatura spadnie do 65*C.
Ile tak naprawdę śruta musi przebywać w gorącej wodzie (90-95*C) jeżeli nie będę stosował enzymu upłynniającego?
W niedługim czasie, jako że jęczmień pod dostatkiem, zamierzam zrobić zacier w beczce 220l.
I teraz pytanie, czy znacie pomysł na grzanie w beczce plastikowej (nie wiem czy to dobre określenie ale beczka na pewno nadaje się do spożywki) ?
Beczkę mam owiniętą specjalnym kocem do bojlerów który jest często używany w UK, podobno dobrze trzyma ciepło.
Nie mam większego gara do gotowania niż 17l. Myślicie, że grzanie w nim wody, wlewanie do beczki i wsypywanie partiami śruty zda egzamin? Zamierzam później rozbić skrobię przy pomocy słodu jęczmiennego jak temperatura spadnie do 65*C.
Ile tak naprawdę śruta musi przebywać w gorącej wodzie (90-95*C) jeżeli nie będę stosował enzymu upłynniającego?