Miód pitny - problem z fermentacją POMOCY
: poniedziałek, 3 kwie 2017, 21:37
Witam serdecznie,
potrzebuję pomocy z fermentacją mojego miodu pitnego.
Miód został przelany do baniaka 2 tygodnie temu i niestety fermentacja od początku wyglądała bardzo mizernie. Nie wiem czy za sprawą drożdży czy może temperatury w której stoi balon (piwnica).
Dzisiaj przy okazji skontrolowania stanu miodu zauważyłem że w baniaku pojawiła się pleśń i niestety nie widać ulatniającego się gazu więc mogę domniemywać że fermentacja nie zachodzi. Czy można uratować jeszcze ten miód, jeśli tak to co należy zrobić.
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Tomasz
potrzebuję pomocy z fermentacją mojego miodu pitnego.
Miód został przelany do baniaka 2 tygodnie temu i niestety fermentacja od początku wyglądała bardzo mizernie. Nie wiem czy za sprawą drożdży czy może temperatury w której stoi balon (piwnica).
Dzisiaj przy okazji skontrolowania stanu miodu zauważyłem że w baniaku pojawiła się pleśń i niestety nie widać ulatniającego się gazu więc mogę domniemywać że fermentacja nie zachodzi. Czy można uratować jeszcze ten miód, jeśli tak to co należy zrobić.
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Tomasz