Strona 1 z 1

Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 11:57
autor: mshpl
Witam, czy ktoś próbował robić taki wynalazek? W tesco jest teraz fajny myk i można kupić sok jabłkowy tymbark w cenie 1,71 / litr. Zamówiłem 48 litrów (wyjdzie 82zł). Odbiór mam dokonać jutro.

Do tego czasu chciałbym się dowiedzieć - czy takie coś ma rację bytu? W składzie jest niby tylko 100%sok jabłkowy. Czy myślicie że to gra warta świeczki?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 13:17
autor: JanOkowita
To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 13:35
autor: Zbynek80
U mnie w okolicy właśnie taka tłocznia soków jest i się zastanawiałem czy aby na wino tego nie kupić, bo rozumiem, że na wino takie soki jak najbardziej się nadają ?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 13:51
autor: JanOkowita
Jak najbardziej się nadają, można fajnie skomponować smak. Do tego kolejno dobre drożdże + środek klarujący + stoper fermentacji i do butelek!

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 13:56
autor: mshpl
JanOkowita pisze:To jest rozcieńczony koncentrat soku jabłkowego. Dużo lepiej wyjdzie ze świeżo wyciskanych soków, które występują na rynku w opakowaniach 3 i 5 litrów (worki z kranikiem w kartonach). Można wówczas pomieszać różne odmiany jabłek i efekt jest dużo ciekawszy.
To jakim prawem piszą sok 100%.

Chyba i tak w myśl eksperymentu kupię i popełnię tego oszukanego calvadosa. Zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnie soków tłoczonych - często w Auchan są same worki 5L za 9,99zł. U sadowników jest przeważnie cena 2,5 - 3 zł/litr.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 14:22
autor: Zbynek80
JanOkowita pisze:Jak najbardziej się nadają, można fajnie skomponować smak. Do tego kolejno dobre drożdże + środek klarujący + stoper fermentacji i do butelek!
Zostawiłbym na samoistne klarowanie a co do stopera to co dokładnie masz na myśli ? Bo wcześniej sypałem pirosiarczyn i dosładzałem.
Zadzwoniłem tam i ceny jabłkowego to 11,45zł za 3L i 16,7zł za 5L wiśniowy podobnie, a soki mają z naprawdę różnych owoców. I tak teraz się zastanawiam na co ja tyle wiśni na mroziłem aby teraz się bawić w domowe wyciskanie.
Więc na czerwone wino wiśnie mam, ale myślę o soku jabłkowym na jakieś białe.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 15:03
autor: rastro
Problem z sokami z koncentratu jest taki że są one w dużej mierze pozbawione aromatu, sporo tego ucieka na etapie zagęszczania soku. Pomijam już kwestię z jakiej jakości jabłek pozyskiwany jest taki sok :). Akurat czasem widuję co tam do "Hor..." jest podrzucane w sezonie kiedy zajmują się tłoczeniem soku.

Zresztą jeżeli chodzi o aromat to wystarczy porównać sok z kartonu z kranikiem a ten z koncentratu.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 18 lis 2016, 16:08
autor: JanOkowita
@mshpl - 100% dlatego, że jest tam tylko sok z jabłek (nie ma innego, np. z marchewek)

@Zbynek80 - jeśli masz chłodne pomieszczenie do klarowania to się sklaruje grawitacyjnie. A stoper fermentacji zawiera pirosiarczyn potasu (do ubicia drożdży) oraz sorbat potasowy (do konserwacji wina).

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: poniedziałek, 27 mar 2017, 20:08
autor: SpirolStill
Zeszłej wiosny zrobiłem nastaw z soku jabłkowego Hortex na drożdżach aktywnych, chyba Fermiwin, dosłodzony tak, żeby uzyskać ok. 18%. Przedestylowałem go na pot-stillu razem z osadem. Wyszedł trochę piekący, a smak jabłek nie był bardzo wyczuwalny, ale i tak lepszy, niż cukrówka na drożdżach gorzelnianych przepędzona na tym samym sprzęcie. Poza tym nie zdążył za bardzo dojrzeć ;)

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: poniedziałek, 27 mar 2017, 21:01
autor: jozzek666
Kup sobie lepiej sok z tłoczni. Ja dzisiaj zamawiałem 50 l z odmian słodkich i wyszło 12 zł za 5l + wysyłka w dwóch paczkach za 30zł, czyli wyszło mnie 150 zł za wszystko. Wychodzi 3 zeta za litr, a calvadosik powinien wyjść o niebo lepiej niż z tymbarków z zagęszczonego soku.

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: poniedziałek, 27 mar 2017, 21:44
autor: 2rek67
A możesz wrzucić link gdzie kupiłeś ?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: poniedziałek, 27 mar 2017, 22:32
autor: gadaka
Również proszę o link:)

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: wtorek, 28 mar 2017, 06:21
autor: jozzek666
O sorry 13 zeta https://www.olx.pl/oferta/sok-jablkowy- ... dNRkZ.html

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: wtorek, 28 mar 2017, 19:27
autor: mariusz19029
Warto też śledzić promocje w Lidlu. Normalnie mają za około 11 zł 3 l soku, ale ostatnio była promocja i 5 l było w cenie około 12 zł o ile dobrze pamiętam, a do tego odchodzą koszty przesyłki.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: czwartek, 13 kwie 2017, 23:11
autor: użytkownik usunięty
Z sokami w workach sprawa nie jest prosta. Soki są tłoczone i jest ogromny problem z klarowaniem. Na wino średnio. Zrobiłem kilka wersji i słabo. Natomiast kupiłem sokowirówke Prlowską za grosze i trójniaczek wyszedł świetny i dobrze się sklarował. Dodam, że to moje doświadczenie po wielu próbach. Siarczynów i środków klarujących nie używam.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: czwartek, 13 kwie 2017, 23:16
autor: Doody
Ale na Calvadosa nadają się ;) Wypróbowane!

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 14 kwie 2017, 02:30
autor: mariusz19029
Robiłeś prawdziwego calvadosa bez dodatku wody i cukru, czy coś dodawales? Jeżeli na samym soku i bez dodatku cukru to niestety strasznie drogo wychodzi nawet z tych kupnych soków...

Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 14 kwie 2017, 07:20
autor: Doody
Dodaję cukru. Do 40l soku dodaję około 6-7kg cukru w dwóch ratach i do tego tyle wody aby mieć 50l. Sok kupuję po 3 zł/l bezpośrednio od sadownika. Smak calvadosu jest ok. Gdy robię z jabłek, destylat ma więcej aromatu, ale filtrowanie nastawu przed gotowaniem (nie mam płaszcza wodnego) męczy mnie już trochę ;)

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 14 kwie 2017, 13:08
autor: 2rek67
Ja wraz wraz z dwoma hobbistami kupiliśmy beczkę 200l soku jabłkowego z tłoczni za 200 zł.Jutro będziemy nastawiać , zobaczymy co z tego wyjdzie .

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 14 kwie 2017, 13:39
autor: Doody
Jeżeli sok tylko wyciskany, to cena rewelacyjna. Sam bym kupił całą beczkę ;)

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 14 kwie 2017, 22:07
autor: kolpaw
Robiłem calvados z soku z tłoczni, kupiłem 60 litrów za bodajże 100zl, poprosiłem żeby nie pasteryzowali i taki soczek zaszczepiłem drożdżami do cydru. Potem destylacja dwukrotna i dodanie płatków dębowych, pierwsze kilka tygodni jabłko było super intensywne w zapachu lecz po pół roku zmieniło się w typowe brandy z bardziej owocowym niż jabłkowym aromatem. Ogólnie trunek fajny lecz mało wydajny proces.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: czwartek, 27 kwie 2017, 12:50
autor: SpirolStill
Wczoraj destylowałem dość stary (sprzed paru miesięcy) nastaw z soku jabłkowego, cukru i kilku jabłek (pokrojonych na drobne kawałki). Kiedy kapał pogon (pod koniec, nie czuć było alkoholu), miał on dobry, kwaśny smak (nie ocet) - wcześniej mi się to nie zdarzało. Po wystudzeniu i otwarciu garnka okazało się, że to, co w nim zostało, smakuje tak samo. Czy powinienem dzisiaj jeszcze odpędzić więcej tej frakcji i zmieszać ją z pozostałym produktem?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 28 kwie 2017, 20:07
autor: redhot
W Auchan w Poznaniu (Komorniki) jest promocja na sok tłoczony, 5l za niespełna 10zł. Warto? Przerabiał ktoś? Chciałbym popróbować jakichś owocówek, więc to chyba najwygodniejsza opcja.

Obrazek

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 28 kwie 2017, 20:12
autor: Doody
Cena wygląda zachęcająco. Jeżeli to sok tylko tłoczony i pasteryzowany to się nadaje. Nawet jeżeli destylat nie jest tak aromatyczny jak z samych jabłek, jego smak nie odbiega znacząco od destylatów z owoców. Robię taki nastaw (z jabłek lub z samego soku) co około miesiąc (50l). Fermentuje drożdżami turbo fruit. Zawsze się udaje! ;)

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: poniedziałek, 1 maja 2017, 23:14
autor: martilion
Ja do tego soku z Auchan w Komornikach dwa lata temu starłem kilka jabłek ze skórkami i dodałem nieco cukru (sok zawiera ok. 10% cukru) - wyszedł fajny calvados - polecam.
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)

Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015

sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995

Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015

Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.

W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr

w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: wtorek, 2 maja 2017, 10:45
autor: użytkownik usunięty
mariusz19029 pisze: Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
To główny problem. Faktem jest też, że soki powstają że słodkich odmian głównie a mi wina miody wchodziły najlepsze z odmian typu szara reneta, antonowka a teraz ta nowsza Idared..sądzę że na calvadosa też to będzie miało podobny efekt.

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: czwartek, 8 lut 2018, 10:57
autor: acurlydrug
2rek67 pisze:Ja wraz wraz z dwoma hobbistami kupiliśmy beczkę 200l soku jabłkowego z tłoczni za 200 zł.Jutro będziemy nastawiać , zobaczymy co z tego wyjdzie .
I jakie rezultaty? Nadawał się?

Re: Calvados z kupnego soku Tymbark

: piątek, 9 lut 2018, 17:52
autor: 2rek67
Bardzo dobry trunek smakowo i dla nosa , już przerobiliśmy dwie kolejne.