Strona 1 z 1

Metaxa - czy to się uda?

: niedziela, 13 lis 2016, 21:10
autor: Zahir92
Witam serdecznie!

Po dzisiejszych psotach udało mi się uzyskać 7 litrów 70 % destylatu winogronowego ( koniakiem nazwać tego mi nie wolno)
i zamierzam dzięki niemu jako bazie uzyskać metaxo-podobny produkt. W tym celu zamierzam:
a) dolać 0,7 l wina z dzikiej róży - 4 letniego
b) dolać 2 x 0,7 l wina typu muscat
c) 200 g rodzynek sułtanek (przepłukanych wrzątkiem, spęczniałych, rozdrobnionych)
d) około 200 ml karmelu
e) 12 gram płatków dębowych średnio i mocno opiekanych
f) myślałem też o 100 ml płynnego toffi

Moi drodzy co zmodyfikować, czego waszym zdaniem nie dodawać ,a o czym zapomniałem? Proszę o pomoc, może ktoś już robił coś podobnego?

Pozdrawiam!

Re: Metaxa - czy to się uda?

: niedziela, 13 lis 2016, 21:56
autor: euphorbia1
Strach będzie to wypić. Cukrzyca pewna. Jak masz brandy winogronowe to tylko dębienie i z resztą daj sobie spokój

Re: Metaxa - czy to się uda?

: wtorek, 15 lis 2016, 17:45
autor: Jarzębiak
Faktycznie, skład tak słodki, że po wypiciu tego będziesz potrzebował insulinoterapii ;/ Ja bym wymieszał to z muscatem, zaprawił płatkami i ewentualnie wzmocnił aromat ziołami, np. anyżem i korzeniem lukrecji. Podobno w skład metaxy wchodzą też suszone płatki róż.

Re: Metaxa - czy to się uda?

: czwartek, 17 lis 2016, 18:30
autor: Zahir92
Panowie nie rozumiem waszego podejścia. Wystarczy trochę policzyć:

a) Wino typu muscat: 0,7 l - ( wytrawne), według literatury "wytrawne do 10 g/l, o zawartości cukru do 1,5%" , a tzn. że w 0,7l mamy około 7 g cukru. Ja dodałem 2 butelki = 14 g

b) Wino z dzikiej róży (0,7l) - także wyszło mi bardzo wytrawne więc liczę 7 g.

c) 200 g sułtanek - w 100 g rodzynek mamy około 70 g cukru. Licząc że cały cukier zostanie wypłukany (co jest niemożliwe) mamy 140 g cukru

d) 200 ml karmelu liczę jako 200 g cukru

e) kupiłem 100 g toffi - w 100 g toffi jest około 65 g cukru

Bilans objętościowy wynosi (licząc same płyny) - 7 l + 3*0,7 l = 9,1 l = 9100 ml (przyjmując że 1 ml = 1 g) = 9100 g

Bilans cukrów: 14 g + 7 g + 140 g + 65 g + 200 g = 426 g

A teraz najlepsze: 426/9100 * 100 = 4,68 %

A według literatury: wino półsłodkie powyżej 30–60 g/l, o zawartości cukru od 4,5 do 7,5%

Czy nadal twierdzicie że potrzebna będzie insulinoterapia...

Re: Metaxa - czy to się uda?

: piątek, 18 lis 2016, 08:48
autor: silvio2007
Tak mi się ślina zaczęła wydzielać jak czytam temat, że nie wiem czy do 16-tej w pracy wyrobię :)
Pod ręką mam tylko jakieś amaretto od klienta hahahahha.
Szacun kolego chociaż ja bym zrezygnował z toffi, może namieszać w smaku i pewnie dużo chemii w tym siedzi.
Odstaw to przynajmniej na pół roku i później koniecznie opisz jak smakuje.
Ech.... pić się teraz chce jak chłopu w żniwa.

Re: Metaxa - czy to się uda?

: czwartek, 24 lis 2016, 09:07
autor: Będziniak
Zostaw sam dąb, tylko daj mniej na dłużej, bo najlepsze smaki wydobywają się po min. pół roku.