Strona 1 z 1

Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 15:23
autor: gajos0620
Witam wszystkich na forum.

Czy próbował ktoś poprawiać smak podczas drugiego pędzenia? Ja spróbowałem i muszę się pochwalić, że wyszło bardzo dobre, a mianowicie dodałem 250g kawy do kega na 15l surówki.
Mam pytanie czy ktoś próbował tej techniki, jak tak to z jakimi produktami i z jakimi skutkami. Teraz chcę dodać orzechy wloskie, co wy na to?

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 17:34
autor: klepa
Hm, a gdyby tak... jałowca? Ciekawe, co by to wyszło? :D

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 18:05
autor: gajos0620
Myślałem też o sliwkach suszonych, ale obawiam się że mogły by się przypalic. Co do jałowca myślę że z dodatkiem innych ziół mogło by wyjść coś bardzo aromatycznego.

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 19:56
autor: marcek10
Poczytajcie jak zrobić np. Gin. A zobaczycie, że przez macerację ziół w alkoholu i ponowną destylację można tak właśnie robić wódki smakowe. :)

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 21:09
autor: Pretender
Hameryki panowie nie odkrywacie. Czytajcie uważnie forum.

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 21:36
autor: klepa
Przepraszam, ta liczba mnoga to niby do kogo? :)

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 17 sie 2016, 21:57
autor: Pretender
Pedros?.... nie... Gajos....
Ps
Zauważyłem uśmiech

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: czwartek, 18 sie 2016, 07:35
autor: gajos0620
Wiem że Ameryki nie odkrywam, ale chodziło mi o wymianę doświadczeń czy ktoś już tak robil i jak tak to z jakimi produktami. Nie ukrywam że zaczynam przygodę z psota i lubię poeksperymentować. Chcemy dojść do perfekcji :respect:

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: wtorek, 20 wrz 2016, 02:19
autor: richb
Ja eksperymentowałem z dodatkami tj:
liście mięty - max 1 gałązka świeżej mięty na 10l surówki - więcej za dużo czuć miętą i mięta pieprzowa dale lepszy rezultat
melisa - 2 gałązki na 10l
liście po listkówce - wszystko co było do zrobienia 2l listkówki poszło w gar wyszło cudo o smaku porzeczki ale przezroczyste
aronia ponalewkowa - jakieś 1,5kg na 10l, nie przypaliło się bo aronia pływa,ale można w koszyku do gotowania szparagów wstawić w gar i też będzie ok
generalnie na moje oko wszelkie ponalewkowe twarde owoce by się nadały

Pozdrawiam

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: wtorek, 20 wrz 2016, 10:43
autor: W_TG
-Pigwowiec/pigwa ponalewkowa - ale ze świeżą też by wyszło
-Tarnina ponalewkowa
-Borówka czarna (jagoda) ponalewkowa
-Rodzynki ponalewkowe
-Żurawina ponalewkowa
Te owoce destylowałem z dodatkiem dobrego spirytusu i wody.
np. 3-4 litry spirytusu +5-10 litrów wody +owoce ponalewkowe a było ich różnie 5-10 litrów
Gdy aromat był zbyt mocny rozcieńczałem wódką
Jako ze używałem dodatku spirytusu jako dodatek do kotła po prostu odpędzałem do momentu dobrego smaku
A resztę do "zera" (odzysk pozostałych% ) - zwłaszcza przy borówce pod koniec pojawiał się gorzki posmak.
Który destylat najlepszy? trudno mi powiedzieć każdy ma swój charakter
Ale chyba tarninka ma+, może dlatego ze miałem jej najmniej.
W latach 80 na prostym destylatorze do 2 pędzenia dodawałem (na oko): herbatę miętową2-3 torebki +skórki z 1/2 pomarańczy + ziele angielskie kruszone łyżeczka.
Jak wyjściowy bimberek był przedni to po 2 pędzeniu z zaprawką i przelaniu do flaszki po zachodniej wódce (jak się taka trafiła) z kilkoma kroplami karmelu wielu myślało ze to ORYGINAŁ :D

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 9 lis 2016, 12:36
autor: Severus
Do do drugiego pędzenia dodawałem pomarańcze jak się wąchało nie było nic czuć dopiero jak się wypiło był posmak delikatnej pomarańczy.

Re: Dodatki do gorącej surówki !!!!!

: środa, 14 gru 2016, 21:26
autor: Friiq
Te pomarańcze to całe?[WHITE SMILING FACE] i na pot stillu ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka