Strona 1 z 1

Wino z pomidorów

: czwartek, 18 lut 2016, 08:01
autor: synumk
Witam

W sierpniu nastawiłem wino z pomidorów. Po początkowej bardzo burzliwej fermentacji, zatrzymało się. W tej chwili jest po trzech przelaniach. Jest klarowne ale jest jeszcze dużo osadu. Cukromierz pokazuje dużą zawartość cukru. Dla mnie ma dziwny smak, na pewno inne niż piłem. Czy ktoś z forumowiczów robił wino z pomidorów? Ile czasu leżakowało do spożycia? Czy dużo cukru było w nastawie? Za wszystkie odpowiedzi i sugestie bardzo dziękuję.

Re: Wino z pomidorów

: czwartek, 18 lut 2016, 09:26
autor: Kamal
Niech ta osoba zdradzi Ci przepis. Być może robił z innej odmiany, a to ma spore znaczenie. Mógł też czegoś do tego wina dodać?
K.

Re: Wino z pomidorów

: czwartek, 18 lut 2016, 16:02
autor: siwy1121
synumk pisze:Witam

Cukromierz pokazuje dużą zawartość cukru.
Dużo tzn ile ??? Wiesz ile cukru było na początku ???

Re: Wino z pomidorów

: czwartek, 18 lut 2016, 22:39
autor: synumk
Trochę źle to napisałem. Po nastawieniu było ok. 200g/l cukru. Później była druga tura cukru, ale teraz nie pamiętam ile. Całe wino było planowane na 280g/l, niestety excel z moimi notatkami się uszkodził i straciłem wszystkie dokładne ilości składników :cry: . W tej chwili wino ma 150g/l cukru. Wydaje mi się trochę dużo cukru, bo porzeczka taką ilość cukru przerobiła do zera. Kolor jest ok. podobny do wina jabłkowego, ale smak taki sobie. Może jeszcze musi postać aby było lepsze w smaku.

Re: Wino z pomidorów

: piątek, 19 lut 2016, 21:55
autor: siwy1121
A dodawałeś drożdży, czy na dzikusach fermentowałeś ??? Spróbuj restartu aktywnymi drożdżami (bayanuss G995, albo chociaż Fermivin PDM dotępne w Lerua Merle i OBI), tylko najpierw poczytaj jak się to robi, na forum znajdziesz informacje.

Re: Wino z pomidorów

: piątek, 19 lut 2016, 22:40
autor: Pretender
A jak to nie pomoże, to rób drugie, ale na mniejszą ilość cukru, tak żeby robaczki przerobiły całość. Tak na przyszłość, pisz cały przepis...

Re: Wino z pomidorów

: niedziela, 21 lut 2016, 22:04
autor: synumk
Drożdże jakie dodałem to szlachetne drożdże w płynie biowin, prawdopodobnie tokaj, ale w teraz już nie pamiętam a zapiski zginęły. Dodatkowo pożywka biowin. Z pogniecionych pomidorów (gatunek pomidorów nieznany nie kupione ze sklepu) wycisnąłem sok i do nastawu dodałem wcześniej wspomniany cukier.
Dziękuję za podpowiedzi, spróbuję go ruszyć i zobaczymy co wyjdzie. A któryś z Was robił wino pomidorowe?

Re: Wino z pomidorów

: czwartek, 26 paź 2017, 12:19
autor: kuma
A jaki smak ma takie wino? Czy ono smakuje jaki pomidor czy raczej ma inny smak?