Strona 1 z 1

Nastaw ok 150l

: wtorek, 8 gru 2015, 17:01
autor: sjurek
Witam
Mam beczkę 160l i planuje zrobić nastaw. Co do drożdży to planuję dać ALCOTEC 48 TURBO PURE lub Moskva Style ewentualnie T48 Czy proporcje: 6 paczek i 48 kg cukru (ok 150l) da radę? Temperatura w pomieszczeniu ok 20*C Czy może zmodyfikować proporcje? Które drożdże lepsze do takiego nastawu?

Z góry dziękuję ;)

Re: Nastaw ok 150l

: wtorek, 8 gru 2015, 19:55
autor: Zbynek80
No kolego na grubo chcesz lecieć blg będziesz miał powyżej 27 to b dużo MS powinny dać radę ale dałbym np z 10kg cukru po kilku dniach aby spokojniej przerabiało.

Re: Nastaw ok 150l

: wtorek, 8 gru 2015, 22:09
autor: sjurek
Czyli do tej ilości MS będą ok?
Sugerowałem się przepisem z opakowania drożdży,czytałem na forum,że można też dać mniej drożdży.
Czy te 10l "luzu w beczce" wystarczy?Nie wykipi? Będzie to mój "pierwszy raz" :o

Re: Nastaw ok 150l

: wtorek, 8 gru 2015, 23:41
autor: Dave
Nastaw nie zacier, to ile dodasz drożdży wpłynie tylko na czas fermentacji, możesz użyć nawet jednej paczki a wszystko się uda.

Re: Nastaw ok 150l

: środa, 9 gru 2015, 01:00
autor: matt_matt
Twierdzisz ze na jednej paczce moskwiczy przerobi się beczkę 150L? Ale to bez activitu i bajerów? Jak to możliwe?

Re: Nastaw ok 150l

: środa, 9 gru 2015, 08:40
autor: jurek1978
Moim zdaniem za dużo cukru. Ja bym dał 39-40 kg cukru i 3 paczki Moskva Style czy innych Turbo.
I po tygodniu można to gotować :)

Re: Nastaw ok 150l

: środa, 9 gru 2015, 11:30
autor: Zbynek80
Srujek nic Ci nie wykipi, możesz zostawić ze 3-5 cm luzu i wystarczy. Faktycznie MS mają 2,7l/kg ale ja zawsze daję 3l/kg
1kg cukru to po zmoczeniu 0,6L proponowałem dodać troszkę cukru później aby się właśnie za bardzo nie podniosła temp w takim baniaku przy takim blg.
Dave jedna paczka przy takim blg i bez pożywki nie ma szans przerobić.
Ja robię od dawna na MS i ostatnio dałem troszkę mniej drożdży niż zwykle i mi nie poprzerabiało do końca. Na standardowym Blg i bez dodatkowej pożywki

Re: Nastaw ok 150l

: piątek, 11 gru 2015, 19:59
autor: sjurek
Jutro będę mieszał,dam 4 paczki MS i 40 kg cukru +woda=150l. powinno dać radę :D
Czy na taki nastaw dać 6 TurboKlarów czy też mniej?

Re: Nastaw ok 150l

: piątek, 11 gru 2015, 21:21
autor: Zbynek80
Powinno przerobić, ale zawsze możesz dodać po kilku dniach i przez np trzy kolejne po łyżce koncentratu pomidorowego i na pewno przerobi.
Ja w ogóle nie stosuję turbo klarów bo szkoda kasy, używam bentonitu al jak mi się nie spieszy to co najwyżej zlewam znad osadu odgazowywując i się samo sklaruje.

Re: Nastaw ok 150l

: sobota, 12 gru 2015, 17:00
autor: sjurek
Nastąpiła mała "modyfikacja"przepisu. Zrobiłem dwa nastawy po 90l, w każdym 25kg cukru z Tesco i dwie paczki drożdży MS. Blg wyszło 23- 24* Wiem,że trochę późno pytam ale ciekawi mnie co o tym sądzicie? Jest szansa na powodzenie? :wink:

PS
Temperatura nastawu 26-28*C (dwa termometry i 2*C różnicy) Czy te 24* Blg w tej temperaturze nastawu jest ok? Kurcze trochę późno na to wpadłem :oops:

Re: Nastaw ok 150l

: sobota, 12 gru 2015, 23:30
autor: Zbynek80
Hmm może być problem, może nie przerobić, jeśli możesz to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 00:23
autor: sjurek
Zbynek80 pisze:to dolej jeszcze trochę wody i przez kolejne trzy dni dawaj po łyżce koncentratu pomidorowego
Ile to jest trochę?

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 00:27
autor: herbata666
Nie to żebym się czepiał, ale Kolega robi nastaw czy gotuje zupę pomidorową.

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 13:00
autor: sjurek
Słychać,że drożdże pracują,temp. nastawu ok 26*C.W pomieszczenie ok 19*C Na Wierzchu utworzył się kożuch. Będzie ok ?

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 15:35
autor: Zbynek80
Pewnie,że będą pracować ale mogą nie dociągnąć do końca. Nie wiem ile możesz dolać ale dobrze było by zejść do 20-22blg. Ty dałeś ok 11g/kg ja ostatnio dałem 12g/kg ale przy 27 blg i mi nie przerobiło do końca (według przepisu powinno być 17g/kg). Masz troszkę mniejsze blg więc różnie może być ale przy mniejszym blg z dodatkiem przecieru przerobi.

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 17:03
autor: eldier
@Zbynek co Ty masz z tym g/kg? Ale jeżeli Ci tak łatwiej to ok.
Ja robiłem dwukrotnie na Double Snake C48, najpierw 23kg cukru dopełnione do 90l, później 24kg dopełnione do 90l - w obu przypadkach na jednej paczce. Wychodzi poniżej 6g na kg, schodziło na jakies -4, a więc wszystko ok. Czas pracy około 2 tyg, plus klarowanie koło 1tyg.
Teraz robiłem 25kg cukru też dopełnione do 90l, dodałem 150g Black Label i po 10 dniach blg było na minusie, nie wiem ile, bo to nie ja mierzyłem. Temp otoczenia około 21-22*C. Chciałem w chłodniejszym pomieszczeniu, aby nastaw pracował w miarę powoli i spokojnie, ale okazało się, że jest go za mało, żeby sam się dogrzał.
Dalszego zwiększania blg nie zamierzam, bo to i tak dość sporo.
Nie wiem jak będzie na MS, ale jak widać nastaw może ładnie przerobić na bardzo małej ilości drożdży.
Może lepiej jutro z przecieru zrobić pomidorówkę?

Re: Nastaw ok 150l

: niedziela, 13 gru 2015, 20:35
autor: Zbynek80
Jak zrobiłem jak mówiłem 12g/kg przy 27blg to nie poprzerabiało w kilku beczkach. Jak będzie mniejsze blg to pewnie większa szansa na przerobienie a koncentrat wspomoże pracę drożdży co nie jest niczym nowym.

Re: Nastaw ok 150l

: wtorek, 15 gru 2015, 16:42
autor: eldier
No to na drugi raz zmniejsz blg do 25 i powinny spokojnie przerobić, nawet z jeszcze mniejsza dawką drożdży.

Re: Nastaw ok 150l

: czwartek, 17 gru 2015, 04:12
autor: sjurek
Po 5 dniach blg wynosi 0, jak długo jeszcze poczekać? Balingomierz mam wyskalowany do 0.

Re: Nastaw ok 150l

: czwartek, 17 gru 2015, 13:09
autor: Zbynek80
To tak teoretycznie powinno spaść do przynajmniej -4. skali minus nie ma ale tak na oko jakby była, balingometra jeszcze kawałek masz.