Strona 1 z 1

Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

: piątek, 27 lis 2015, 14:07
autor: Anubis
Hej
Dodawał ktoś taninę do wina ryżowego wg. przepisu "Skrzycha" ?
Mam niecało roczne wino w baniaku ok 17L o Blg 4 i zastanawiam się czy nie dodać 0,5 g tanin winiarskich.

Re: Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

: czwartek, 17 gru 2015, 22:14
autor: Anubis
Właśnie robię nowe, dodam do nowego i za kilka miesięcy przy zlewaniu się podzielę uwagami :) co ciekawe moje ok 10 miesięczne ryżowo ziołowe nadal nie nadaje się do zabutelkowania, mimo krystalicznie ciemnożółtego koloru w rurce fermentacyjnej mam istne wahadło, nie sposób ustalić czy to za sprawą ciśnienia atmosferycznego i temperatury. Czasem raz na kilkanaście godzin a czasem dni wypuszcza "bulka" czasem go wchłania... brak wizualnych oznak zepsucia, rurka zabezpieczona watą i przepuszczającym plastikowym kapslem, wino robione na Bayanus G995, blg 4.

Re: Dodawał ktoś Taniny do ziołowego ryżowca ?

: środa, 6 sty 2016, 18:24
autor: siwy1121
Zamiast taniny można dodać ostudzoną mocną herbatę.