Strona 1 z 1

pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 19:54
autor: Anubis
http://allegro.pl/show_item.php?item=5769665084 nadaje się to na mały kuchenny pot-still ?
rozmiary mi odpowiadają ze względu na to że chcę psocić w domu, podobno wyciąga 90% więc ok
chciałbym zrobić obieg wody zamknięty, czy wystarczy fermenator 33L zimnej wody i jakaś pompka do wody na 12V ? pompek pełno tylko cena ok 70 zł.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 20:29
autor: Pierino
Sprzęt na pewno najlepszy w swojej kategorii. Chłodzenie w obiegu zamkniętym wystarczy jeśli będziesz miał odpowiednio niską moc grzania. Wtedy zyska na tym także procent efektu końcowego.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 20:50
autor: _Krzysztof_
A ja się zastanawiałem czy przy moim kociołku 7l deflegmator z rury 28mm 35dł jest sens stosować? Teraz chyba znam odpowiedź:)

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 21:14
autor: Anubis
Z tym % to faktycznie jest sens robić na raz mocny bimber skoro na koniec i tak się go rozcieńcza żeby gardła nie wypalił ?:) może lepiej mieć mniej % ale więcej tego runku.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 21:54
autor: Lootzek
Ale weź też pod uwagę że w przypadku prostego sprzętu wysoki % niejako pociąga lepszą jakość, by osiągnąć taki woltaż jakiś refluks być musi (oczywiście przy destylacji standardowego nastawu, nie mocnej surówki). Inna rzecz gdzie w opisie jest wzmianka o 90%? Spytaj Zygmunta (bo to jego maszynka) czy dużo by Ci doliczył za kawałek płaszcza wodnego w górze deflegmatora - zyskasz dzięki temu jakiś refluks, a co za tym idzie podbijesz moc i jakość urobku.
<b>@_Krzysztof_</b>

Deflegmator zawsze ma sens! :D

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: wtorek, 10 lis 2015, 22:12
autor: Anubis
Zapytałem ile z tak małej rury wyciągnę, a co do Deflegmatora to może chodzi aby odpadki zawierające % wracały do beczki i odparowywały dalej % i aromaty...

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 11:54
autor: boxer1981228
To jest PS a nie CM więc osiągnięcie 90 % będzie dość trudne a i pojemność kociołka nie powala. Pracowałem długo na takim garnku i czas jaki jest potrzebny do przerobienia tego małego szybkowaru jest prawie identyczny jak przy kegach. Ja uważam że bez sensu jest brać aż tak małe sprzęty. Każdy w domu znajdzie 0,5 m2 podłogi żeby kega postawić. Druga sprawa to średnica!!! Nie opłaca się brać nic co ma mniej jak 42 mm. Zajrzyj na targowisko http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... ml#p129309 jest do sprzedania fajna mała kolumna, na której zrobisz smakówki i spirytus i to na pewno z dużo większą wydajnością.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 14:24
autor: Anubis
Na pewno masz rację z racji doświadczenia akurat mi chodzi o coś co postawię na kuchence gazowej (gaz tańczy) i nie będzie mi zagracać miejsca w 45 m mieszkaniu, a ile średnio czasu wychodzi przerobienie jednego kega/szybkowaru ? chodzi o czas gotowania u mnie poprzednio wychodziło kilka godzin.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 14:28
autor: boxer1981228
No kilka godzin w właśnie w te kilka godzin to kega obrócisz. No ale jak wolisz szybkowar to już Twoja sprawa. Zagotowanie trwa wieki, odbiór kropelkowy i cały proces 5h na 15 l szybkowar :( Ale jak już bardzo chesz to zrób mini CM-a coś jak tutaj : http://alkohole-domowe.com/forum/cm-a-f ... 13273.html

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 18:28
autor: Zygmunt
Rozgrzanie szybkowaru 15 na 2kW płycie elektrycznej zajmuje 35 minut. Czy to długo? Tyle samo, co kega z dwoma grzałkami, ale na pewno nie "wieki". Prędkość procesu w dalszym etapie zależy od wsadu i tego co chcemy osiągnąć, bo może to być zarówno godzina, półtorej godziny, jak i trzy..

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 20:01
autor: Anubis
Nie nastawiam się na produkcję bezsmakowego destylatu tylko smakówek lub bimbru.
Jak to się ma do prędkości odbioru ?

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 20:27
autor: Zygmunt
Wino z pigwy odbierałem ostatnio z prędkością 1,2l/h.

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 21:41
autor: Anubis
Na dobrą sprawę, mam jeszcze kega ze spalonymi grzałkami, może wystarczy wymienić grzałki (jeśli się da)i dokupić kolumnę, z aabrakiem mam złe doświadczenia ale... może to wina braku doświadczenia, produkt końcowy miał 97% ale nie zbyt przyjemny smak, ani to był bimber ani dobry spirytus:) ale pędziłem 1 raz i przepuszczałem przez węgiel, raz pędziłem 2 razy ale smak był podobny...niby kwasówka...
generalnie posmak bimbru to coś co mi odpowiada, moja rodzina i znajomi też wolą, to nie przypadek że na weselach koncik wiejski jes oblegany.. a butelki na stołach tylko sporadycznie są pite... :)

Re: pot-still z szybkowarem 15L do kuchni w bloku

: środa, 11 lis 2015, 22:03
autor: przemu87
Widocznie pędziłeś nie zgodnie ze sztuką bądź sprzęt był nie do końca poprawnie skonfigurowany. Skoro po 2 razach nie uzyskałes spirolu bardzo dobrej klasy ani bimbru to co to było w takim razie ? Na weselach jest z reguły destylat z takiego abratka puszczony jeden raz- taki ma w sobie dośc sporo swojskości, ewentualnie czymś jedt doprawiony do smaku. Może miałeś nie wygotowane wypełnienie i sprzęt a taki oddaje dużo różnych posmaków do pierwszych ok 3 gotowań.