Strona 1 z 1

Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: wtorek, 20 paź 2015, 17:32
autor: unguided1989
Witam,

Piszę do was, ponieważ szukam przyczyny mojego problemu. Nastawy zawsze robię w pojemnikach 40L wszystkie takie same. Niestety co jakiś czas zdarza się, że destylat po 1-2 dniach zaczyna śmierdzieć denaturatem. Dzieje się to co kilka pędzeń, średnio 1 nastaw na 5 dobrych (produkt po destylacji nie śmierdzi, jest po prostu dobry). Podejrzewam tzn jestem pewny że coś jest nie tak z nastawem, ale co może być nie tak? Jak już mi się taki zrobi to jest cały do wylania....
Droźdży używam alcotec 48h 10kg cukru 40l wody gotuję to na pot stillu z dwoma deflegmatorami podłączonymi szeregowo (jeden wypełnienie szklane drugi sprężynki pryzmatyczne miedziane).
Co może się dziać z tym nastawem, że czasami tak się dzieje, ma ktoś jakiś pomysł? Czasami śmierdzi po 1-2 dniach a czasami od razu tak właśnie jakby coś było z nastawem, nawet po drugim przepędzeniu jest to samo....
Nastawu nie klaruję nigdy, zawsze jest taki sam i przeważnie produkt jest bardzo dobry.

Pozdrawiam

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: wtorek, 20 paź 2015, 18:02
autor: boxer1981228
Co ile czyścisz sprężynki miedziane ?

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: wtorek, 20 paź 2015, 18:48
autor: lukaszcz
Deflegmatory połączone jakim wężykiem ? Może igielitowym ?

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: wtorek, 20 paź 2015, 18:53
autor: Spiryt
Jak destylujesz na potstillu to będzie miało zapach, taki urok. Wódka dojrzewa i zmienia się jej charakter, raz pachnie a raz śmierdzi.

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: środa, 21 paź 2015, 16:10
autor: unguided1989
Wężyki siliknowe, sprężynki czyszcze dosyć często, średnio co trzy gotowania po 13L nastawu....
Przeważnie właśnie wódka jest b.dobra nie ma do czego się przyczepić, tylko co któryś raz taki babor się robi...

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: środa, 21 paź 2015, 21:59
autor: radius
A to nie wiesz, że podczas pełni krasnoludki sikają do nastawu i wtedy destylat z niego tak śmierdzi? :mrgreen:

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: środa, 21 paź 2015, 22:14
autor: olo 69
Radius, ja zastanawiałem się dlaczego i mnie tak jest, dzięki za wyjaśnienie :klaszcze: :mrgreen:

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: środa, 21 paź 2015, 22:59
autor: kwik44
radius pisze:A to nie wiesz, że podczas pełni krasnoludki sikają do nastawu i wtedy destylat z niego tak śmierdzi? :mrgreen:
@radius -- źle piszesz. Jak krasnoludki sikają do nastawu/wódki to nastaw/wódka kwaśnieje. Pilipiuk dokładnie opisywał ten niecny proceder krasnoludków w którymś tomie przygód Jakuba Wędrowycza.

W takim przypadku jedyne rozwiązanie to zaczaić się na złośliwców i pouczyć "małych", że sika się tylko do kapusty albo ogórków, a nigdy do nastawu/wódki :mrgreen:

pozdrowienia, kwik44

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: środa, 21 paź 2015, 23:32
autor: radius
kwik44 pisze:Jak krasnoludki sikają do nastawu/wódki to nastaw/wódka kwaśnieje.
@olo69, w noc pełni postaw obok fermetatora bańkę z mlekiem. Rano, będziesz miał kwaśne (krasnoludki) a nastaw czysty :mrgreen:

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: piątek, 23 paź 2015, 14:16
autor: unguided1989
Już chyba wiem!
Beczkę stawiam w różnych miejscach, dziś dokładnie mierzyłem temperatury w dwóch w jednej jest 22c czyli ok, w drugiej jest ~29-30c (stoi za kuchnią u babci), czy to może być powód tego, że nastaw jest gorszej jakości?

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: piątek, 23 paź 2015, 14:21
autor: unguided1989
I jeszcze jedno, teraz kupiłem roźdże alcotec 48 i mają nowe opakowanie, jest na nim tabelka z temperaturą fermentacji:

-6kg cukru temperatura cieczy 20-35c,
-7kg- 20-30c,
-8kg- 20-27c,
-9kg- 18-24c.

Wcześniej tej tabelki nie było, ja daje 10kg na jedno opakowanie i 40l wody.

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: sobota, 24 paź 2015, 02:36
autor: boxer1981228
Moje nastawy fermentowały ostatnio przy 8 do 10 stopni i też im nic nie było.

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: sobota, 24 paź 2015, 08:18
autor: ksiazemarek
boxer1981228 pisze:Moje nastawy fermentowały ostatnio przy 8 do 10 stopni i też im nic nie było.
Po prostu w takim wypadku fermentacja była dłuższa, ale dokładniejsza.
Najlepsza temperatura na nastawy to według mnie 20-22stopnie drożdże są wtedy bardzo aktywne i w miarę szybko przerabiają cukier.
unguided1989 pisze:Beczkę stawiam w różnych miejscach, dziś dokładnie mierzyłem temperatury w dwóch w jednej jest 22c czyli ok, w drugiej jest ~29-30c (stoi za kuchnią u babci), czy to może być powód tego, że nastaw jest gorszej jakości?
To też właśnie może być przyczyną jakości nastawu, zapewnij wszystkim swoim nastawom takie same warunki fermentacji, nie może być znacznych wahań temperatury, bo wydłuży to cały proces fermentacji i na pewno temperatura nie może przekraczać 30stopni.

Re: Nastaw cukrówka, destylat czasami śmierdzi denaturatem.

: sobota, 24 paź 2015, 08:32
autor: ramzol
Czym wyższa temperatura pracy drożdżaków tym więcej syfu w nastawie. Jedzą szybciej i trawią gorzej :lol: czym wolniej jedzą tym wyżej podbijają % bo łatwiej przystosować się do środowiska w którym % nie ułatwia życia. Co za tym idzie zjadają więcej cukru. W niższych temp. fermentacji powstają dużo czystsze nastawy.
Możliwe jest, że to właśnie wiadro sieje ferment :D Faktem jest ,że każdy destylat(nawet cukrówka) potrzebuje czasu na ułożenie i w tym czasie może dziwnie pachnieć. Niczego nie wylewaj tylko gotuj jeszcze raz. Czy wiaderko od babci cyklicznie co 5 gotowanie trafia na "kuchnie" ;)