Strona 1 z 1

Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru

: środa, 26 sie 2015, 10:17
autor: Jarek_Z
Cześć,

spróbowałem swoich sił z jabłkami, ale nie wiem czy dałem dobre proporcje i w sumie co dalej ?? ??

Było tak :

20 kg antonówek pociąłem we w miarę równe kawałki nazwijmy to 1/8 jabłka (są twarde)
zagrzałem 8l. wody i rozpuściłem 8kg cukru
Wrzuciłem do dwóch fermentatorów (wielkość 30l) po połowie jabłek, połowie syropu i dolałem po 4l wody.
Rozpuściłem drożdże biowin : Drożdże gorzelnicze TurboFruit 5-7 dni, 40 g
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-gorzelnicze/drozdze-gorzelnicze-turbofruit-5-7-dni-40-g
dodałem do fermentatorów
Proces ruszył.

Moje pytanie :

Chciałem dodać jeszcze syrop 4kg/4l Dawać czy nie ? Czy jakieś inne zalecenia :) ??

Widzę że całego smaku z jabłek raczej nie wyciągnę więc w późniejszym etapie chcę wyjąć jabłka odcisnąć "na szmacie", to co zostanie przemielić maszynką do mięsa lub mieszadłem budowlanym i jeszcze raz nastawić na tym samym. Potem szmata (może prasa) i rura.

Proszę o pomoc, ocenę, uwagi.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Jarek

Re: Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru

: środa, 26 sie 2015, 12:27
autor: Zygmunt
Będzie mało owocowe, dodałeś za dużo cukru. Rozbełtaj to co masz mieszadłem do betonu, dodaj pektoenzymu i fermentuj bez dodatkowego dosłodzenia.

Re: Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru

: środa, 26 sie 2015, 12:37
autor: Jarek_Z
Drożdże przerobią tę ilość cukru ? Może dodać samej wody (ile?) ??

Re: Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru

: środa, 26 sie 2015, 14:15
autor: wawaldek11
Jak możesz, to dozbieraj jakichkolwiek jabłek, dodaj do nastawów i jak koledzy radzą pekto i tuningowane mieszadło do betonu.. Mogą być spady, kwaśne czy lekko obite. Poprawią wynik końcowy. Bez cukru oczywiście.
Mierzyłeś Blg? To jest ważny parametr.