Nastaw z jabłek - kalkulacja cukru
: środa, 26 sie 2015, 10:17
Cześć,
spróbowałem swoich sił z jabłkami, ale nie wiem czy dałem dobre proporcje i w sumie co dalej ?? ??
Było tak :
20 kg antonówek pociąłem we w miarę równe kawałki nazwijmy to 1/8 jabłka (są twarde)
zagrzałem 8l. wody i rozpuściłem 8kg cukru
Wrzuciłem do dwóch fermentatorów (wielkość 30l) po połowie jabłek, połowie syropu i dolałem po 4l wody.
Rozpuściłem drożdże biowin : Drożdże gorzelnicze TurboFruit 5-7 dni, 40 g
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-gorzelnicze/drozdze-gorzelnicze-turbofruit-5-7-dni-40-g
dodałem do fermentatorów
Proces ruszył.
Moje pytanie :
Chciałem dodać jeszcze syrop 4kg/4l Dawać czy nie ? Czy jakieś inne zalecenia ??
Widzę że całego smaku z jabłek raczej nie wyciągnę więc w późniejszym etapie chcę wyjąć jabłka odcisnąć "na szmacie", to co zostanie przemielić maszynką do mięsa lub mieszadłem budowlanym i jeszcze raz nastawić na tym samym. Potem szmata (może prasa) i rura.
Proszę o pomoc, ocenę, uwagi.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Jarek
spróbowałem swoich sił z jabłkami, ale nie wiem czy dałem dobre proporcje i w sumie co dalej ?? ??
Było tak :
20 kg antonówek pociąłem we w miarę równe kawałki nazwijmy to 1/8 jabłka (są twarde)
zagrzałem 8l. wody i rozpuściłem 8kg cukru
Wrzuciłem do dwóch fermentatorów (wielkość 30l) po połowie jabłek, połowie syropu i dolałem po 4l wody.
Rozpuściłem drożdże biowin : Drożdże gorzelnicze TurboFruit 5-7 dni, 40 g
http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/enologia/drozdze-gorzelnicze/drozdze-gorzelnicze-turbofruit-5-7-dni-40-g
dodałem do fermentatorów
Proces ruszył.
Moje pytanie :
Chciałem dodać jeszcze syrop 4kg/4l Dawać czy nie ? Czy jakieś inne zalecenia ??
Widzę że całego smaku z jabłek raczej nie wyciągnę więc w późniejszym etapie chcę wyjąć jabłka odcisnąć "na szmacie", to co zostanie przemielić maszynką do mięsa lub mieszadłem budowlanym i jeszcze raz nastawić na tym samym. Potem szmata (może prasa) i rura.
Proszę o pomoc, ocenę, uwagi.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Jarek