Typhoon
: sobota, 27 cze 2015, 21:22
Witam wszystkich winiarzy
Jestem nowy na forum, oraz w temacie winiarstwa, przeczytalem sporo poradnikow, niestety pozostalo troche watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi sprostowac.
Mianowicie:
1) Czy wina mocne 15-18% rowniez musze siarkowac? (do spozycia w przeciagu 2-3 lat)
2) Chce uzyskac sok z czeresni z miazgi. Rozumiem ze do rozdrobnionych owocow musze dodac piro, pektapol i silna MD, oraz po 3-5 dniach oddzielic sok od owocow.
A) Po dodaniu piro ile musze odczekac zanim bede mogl dodac MD?
B) Do uzyskanego soku dodaje wode z cukrem, kwasek, pozywke i ponownie MD? Czy moze matka dodana do miazgi nadal bedzie aktywna i to ona przerobi cukier?
3) Pracuje w rozlewni alkoholi i mam dostep do srodka zwanego KMS 18% ( pirosiarczyn potasu E224)
oto link: http://www.murphyandson.co.uk/msds/MSDS ... lution.pdf
A) Jest to srodek w plynie, wiec jak to sie ma do dawkowania - piro w proszku dodaje sie do stabilizacji
0,6-1 g /10 litrow, ile wiec ml musialbym wlac tego srodka ?
B) Jest on oznaczony jako 18% (wiem ze jest tez KMS 9%) - co to moze oznaczac i jak porownac to z piro w proszku?
Z gory dzieki za wszystkie odp
pozdrawiam
Jestem nowy na forum, oraz w temacie winiarstwa, przeczytalem sporo poradnikow, niestety pozostalo troche watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi sprostowac.
Mianowicie:
1) Czy wina mocne 15-18% rowniez musze siarkowac? (do spozycia w przeciagu 2-3 lat)
2) Chce uzyskac sok z czeresni z miazgi. Rozumiem ze do rozdrobnionych owocow musze dodac piro, pektapol i silna MD, oraz po 3-5 dniach oddzielic sok od owocow.
A) Po dodaniu piro ile musze odczekac zanim bede mogl dodac MD?
B) Do uzyskanego soku dodaje wode z cukrem, kwasek, pozywke i ponownie MD? Czy moze matka dodana do miazgi nadal bedzie aktywna i to ona przerobi cukier?
3) Pracuje w rozlewni alkoholi i mam dostep do srodka zwanego KMS 18% ( pirosiarczyn potasu E224)
oto link: http://www.murphyandson.co.uk/msds/MSDS ... lution.pdf
A) Jest to srodek w plynie, wiec jak to sie ma do dawkowania - piro w proszku dodaje sie do stabilizacji
0,6-1 g /10 litrow, ile wiec ml musialbym wlac tego srodka ?
B) Jest on oznaczony jako 18% (wiem ze jest tez KMS 9%) - co to moze oznaczac i jak porownac to z piro w proszku?
Z gory dzieki za wszystkie odp
pozdrawiam