Strona 1 z 1

Typhoon

: sobota, 27 cze 2015, 21:22
autor: Typhoon
Witam wszystkich winiarzy :)

Jestem nowy na forum, oraz w temacie winiarstwa, przeczytalem sporo poradnikow, niestety pozostalo troche watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi sprostowac.
Mianowicie:

1) Czy wina mocne 15-18% rowniez musze siarkowac? (do spozycia w przeciagu 2-3 lat)

2) Chce uzyskac sok z czeresni z miazgi. Rozumiem ze do rozdrobnionych owocow musze dodac piro, pektapol i silna MD, oraz po 3-5 dniach oddzielic sok od owocow.

A) Po dodaniu piro ile musze odczekac zanim bede mogl dodac MD?
B) Do uzyskanego soku dodaje wode z cukrem, kwasek, pozywke i ponownie MD? Czy moze matka dodana do miazgi nadal bedzie aktywna i to ona przerobi cukier?

3) Pracuje w rozlewni alkoholi i mam dostep do srodka zwanego KMS 18% ( pirosiarczyn potasu E224)

oto link: http://www.murphyandson.co.uk/msds/MSDS ... lution.pdf

A) Jest to srodek w plynie, wiec jak to sie ma do dawkowania - piro w proszku dodaje sie do stabilizacji
0,6-1 g /10 litrow, ile wiec ml musialbym wlac tego srodka ?
B) Jest on oznaczony jako 18% (wiem ze jest tez KMS 9%) - co to moze oznaczac i jak porownac to z piro w proszku?

Z gory dzieki za wszystkie odp
pozdrawiam