Strona 1 z 1

Ocynk i miedź.

: czwartek, 21 maja 2015, 19:34
autor: kerama
Witam. Chciałbym zrobić kocioł z płaszczem olejowym do zbożówek. Zbiornik zewnętrzny planuję zrobić z ocynku a wewnętrzny z miedzi. Zastanawia mnie czy między tymi materiałami nie będzie się działo coś niedobrego gdy będę grzał grzałką elektryczną zanurzoną w oleju. Pozdrawiam.

Re: Ocynk i miedź.

: czwartek, 21 maja 2015, 20:49
autor: Lootzek
Jeśli miedź i ocynk odizolujesz od siebie a jako medium użyjesz właściwego oleju (np. transformatorowy), teoretycznie zadziała. Tylko że w praktyce nawet w oleju z czasem znajdą się cząsteczki wody, jakieś zanieczyszczenia i już ogniwo gotowe a co za tym idzie - korozja.

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 14:59
autor: kerama
Dzięki za odpowiedź. Rozumiem, że cząsteczki wody znajdą się w oleju w wyniku nachlapania do niego. Czy ta mała ilość wody nie odparuje przy grzaniu? Wtedy problemu by nie było. Olej jadalny nie byłby dobry?

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 17:56
autor: gr000by
Woda jako gęstsza od oleju opada na dno zbiornika i gdy zaczyna wrzeć po rozgrzaniu powoduje bardzo intensywne burzenie się oleju. Efekt identyczny jak przy nachlapaniu wodą na patelnię - olej pryska, strzela i jest wszędzie, a nie tylko na patelni. Dlatego nawet 1-2 krople wody, które trafią do rozgrzanego oleju, będą powodowały pryskanie. Olej jadalny nie nadaje się - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe w formie estrów z gliceryną (tłuszcze nienasycone), które w wysokich temperaturach będą ulegały utlenianiu i po jakimś czasie będziesz miał piękną woń smażalni w otoczeniu, plus mają niską odporność na wysoką temperaturę i łatwo się rozkładają. Testowałem kiedyś fryturę palmową (olej palmowy), która jest jednym z najodporniejszych tłuszczów na temperaturę (tłuszcz nasycony), ale i tak po przekroczeniu 140*C na dłuższą metę waliło wszędzie smażalnią.

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 18:49
autor: michal278
Gorzej jak się pokost zrobi z powodu utleniania. Dopiero wtedy będzie zapach.

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 20:14
autor: radius
Pokost nie tworzy się z powodu utleniania tylko przez zagęszczanie i przede wszystkim nie z oleju jadalnego tylko lnianego :?

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 20:31
autor: kerama
Dzięki. Byłaby różnica gdybym zamiast miedzi zastosował kega? Gdyby dostała się woda to też zrobiłby się bałagan?

Re: Ocynk i miedź.

: niedziela, 24 maja 2015, 20:59
autor: gr000by
Woda + olej = syf. Nie ważne jakie materiały, zbiornik musi być tak zrobiony, żeby do rozgrzanego oleju nie dostawała się woda.