Strona 1 z 1
Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: poniedziałek, 20 kwie 2015, 21:25
autor: spawacz
Witam serdecznie. Jak w temacie z braku świeżych Polskich owoców, zastanawiam się nad popełnieniem nastawu z masy makowej i herbaty erl grey. Nie wiele bo eksperymentalnie po 20 L każdy. Szukałem coś o takich dziełach ale nie znalazłem informacji. Masa makowa około 5 kg w 10 L wody. Później będę rozcieńczał wodą z cukrem do 20 L i 25 blg. Jakie drożdże? Nie zależy mi na czasie i zakładam co najmniej 6 - 8 tygodni pracy. Herbata - wyszukam bardzo liściastą aromatyczną (nie aromatyzowana) erl grey, naparzę
20 L herbaty i osłodzę kilkuset łyżeczkami cukru do 25 blg. Kwestia drożdży jak poprzednio pozostaje otwarta. Proste jak zwykła cukrówka ale czy uda się wydobyć aromaty na pot still-u? Pozdrawiam.
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: czwartek, 23 kwie 2015, 06:41
autor: rozrywek
Właśnie widzę jak słodzisz nastaw kilkuset łyżeczkami cukru........zaplułem sobie przez ciebie monitor.
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: czwartek, 23 kwie 2015, 08:13
autor: Lootzek
Spawacz, zmartwię Cię, ale Earl Grey to chyba najbardziej znana herbata aromatyzowana właśnie
. Dokladnie rzecz biorąc bergamotą, stąd ten specyficzny aromat. Co z tego zostanie po fermentacji a potem po destylacji, nie wiem, obawiam się że niewiele. Z masą makową może być ciekawiej, chyba nikt nie próbował. A jeśli zależy Ci na "earlgrejówce", raczej celował bym w inny sposób jej uzyskania: do kotła czysty spirytusik, na górę kolumny/deflegmatora płócienny woreczek z herbatą i przepuszczenie przez aparat w trybie pot still, z prędkością ile fabryka dała.
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: czwartek, 23 kwie 2015, 08:30
autor: Kamal
Drożdże bayanus G995
K.
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: czwartek, 23 kwie 2015, 12:56
autor: Dave
Bayanus'y G995 lubią owoce wiec dodaj choć trochę np. rodzynek a co do herbaty to osobiście wybrałabym zielona zamiast czarnej
Re: Nastaw z maku i herbaty razem lub osobno. Co sądzicie.
: poniedziałek, 25 kwie 2016, 14:34
autor: SpirolStill
Lootzek pisze:Spawacz, zmartwię Cię, ale Earl Grey to chyba najbardziej znana herbata aromatyzowana właśnie
. Dokladnie rzecz biorąc bergamotą, stąd ten specyficzny aromat. Co z tego zostanie po fermentacji a potem po destylacji, nie wiem, obawiam się że niewiele. Z masą makową może być ciekawiej, chyba nikt nie próbował. A jeśli zależy Ci na "earlgrejówce", raczej celował bym w inny sposób jej uzyskania: do kotła czysty spirytusik, na górę kolumny/deflegmatora płócienny woreczek z herbatą i przepuszczenie przez aparat w trybie pot still, z prędkością ile fabryka dała.
Oczywiście ten spirytus trzeba rozcieńczyć wodą przed rozpoczęciem grzania, bo inaczej może się zapalić