Strona 1 z 1

Dodawanie wegla akt. do gotowania

: środa, 1 kwie 2015, 11:41
autor: oryfeusz
Cześć wszystkim, mam takie pytanie względem węgla aktywnego, dowiedziałem się niusa że bardzo dobrym sposobem na oczyszczenie bimberku z zapachu i smaku jest dodanie węgla aktywnego do gotowania. Patent wyszedł prosto z laboratorium sanepidu.

Re: Dodawanie wegla akt. do gotowania

: środa, 1 kwie 2015, 16:05
autor: gr000by
To musieli niezły syf destylować, skoro węgiel aktywny pomógł na gorąco. Właściwe działanie węgla aktywnego jest w niskiej temperaturze (najlepiej poniżej 0*C, ale przy 50-10*C też jest spoko) przy niezbyt wysokich stężeniach filtrowanego alkoholu (30-40%, nie więcej niż 50%). Na gorąco węgiel doskonale oddaje to co złapał na swojej powierzchni i usunął z alkoholu, więc nie wiem jaki syf musieli mieć w kotle, skoro węgiel poprawił właściwości na gorąco...