Strona 1 z 1
Wędzarnia Stronga
: wtorek, 10 mar 2015, 22:35
autor: Strong
Re: Wędzarnia Stronga
: wtorek, 10 mar 2015, 23:29
autor: Szlumf
Ale pokazywanie takich smakowitości o tej porze powinno być karalne
.
P.S.
Ta rybka to z jesiotrowatych?
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 07:37
autor: radius
No, tą rybką to mnie lekko wkur...zyłeś z samego rana. Teraz będę co najmniej przez godzinę chodził ze szmatą i wycierał ślinę z podłogi
Z drugiej strony, dzięki. Przez całą zimę rozmyślałem nad projektem swojej wędzarni, a tu mam gotowca w sam raz dla mnie
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 07:58
autor: lesgo58
No to mam metę dla moich destylatów. Zagrycha jak się patrzy...
Mam nadzieję że moje destylaty dorównają temu co widzę.
Możesz się mnie w każdej chwili spodziewać...
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 08:41
autor: W_TG
Wszystko pięknie! Nawet zapach poczułem.
I te boczusie..... boczusie są naj pyśniejsze
Mam tylko podpowiedż. Gdybyś podpórki drążków miał na ściankach bocznył, łatwiej było by Ci całe kije z powieszonymi już mięsiwami wkłądać i wyjmować.
A tak chyba musisz wieszać po sztuce.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 08:50
autor: ustianowski
No proszę wędzarnia jak się patrzy
Coś pięknego z jakich desek wykonałeś część wędzącą?
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 08:52
autor: klodek4
Ło Jezu!!! To karalne tak z rana, narobiłeś człowieku smakora, jak tu po tym zjeść zwykłą kanapkę, fajna wędzarnia, można by tam zamieszkać, oczywiście z nieodłącznym destylatorem
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 10:01
autor: ta_moko
Wędzarnia ładna
, ... ale to co w niej!!!! Panie Bracie nisko się kłaniam.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 16:12
autor: Pretender
Za te fotki to chętnie j....a bym Ci urwał !
Zaśliniłem cały telefon.
Ps
Wedzarnia pierwsza klasa.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 16:46
autor: sero
Pięknie, brawo. Podaj więcej danych. Jakie drzewo, izolacja, jaka zaprawa, odległość od paleniska.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 16:48
autor: PETER29
Ładnie i pięknie. Mógłbyś napisać jaki długi jest kanał? Jak regulujesz temperaturę? Jak zakończyłeś kanał w wędzarni? A najlepiej zrób fotki.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 16:55
autor: HomoChemicus
Brawo. Piękna robota.
Jak dobrze pójdzie, to za miesiąc zacznę budowę swojej wędzarni. Planuje palenisko bezpośrednie z opcją całkowitego demontażu przegrody.
Wtedy będzie niezła zadyma.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 20:16
autor: rastahnu
Pięknie, kurcze pięknie
Czekamy na szczegóły budowli. Pewnie niektórym z nas się przyda dokładny opis.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 20:22
autor: Strong
wielkie dzięki
za dobre słowo , nie pozostaje nic innego tylko poczęstować.
najlepiej wychodzi szynkowa, i karp albo jesiotr z przepisów po moich pradziadkach przypadkiem znalezionych, jakieś 5-6 lat temu i od tego czasu majstruje i udoskonalam co się da.
Wędzarnia to jest moja trzecia
, 1 w beczce na 4 patyki, 2 robiona tylko po tym jak znajomi się zwiedli okazała się za mała i teraz ta jeszcze nie skończona ale 100 kg zmieszczę .
wędzarnia mojego projektu
, podwójna ścianka
, środek jesion
, przerwa 5 cm i deska sosna na zewnątrz.
palenisko zrobione na piecyk z blachą fajerki, kanał dymny 120 cm, komin z szybrem i chyba tyle .
Wędlinki wychodzą super /jak na razie!/ wędzę 3 fazy
, ale główne to 60-65 stopni i podpiekanie na koniec w 80 a czas przeważnie 24 h. Bardzo bym chciał nauczyć się robić alkohol DE LUX bo ja taki już jestem, musi to być perfekcja tylko z tego co czytam to będzie ciężko. Chciałbym nie robić tego samego błędu co z wędzarniami, czyli kupić raz a dobrze
. całe szczęście
, że tu jest tylu zapaleńców i jakoś razem po rozrysowaniu punkt po punkcie zrobię dębową albo danielsa.
Jeszcze raz dzięki za dobre słowo
, to mobilizuje a najlepiej to poczęstować chętnych!
Mod.
Pisz staranniej, zdania zaczynaj wielką literą.
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 21:16
autor: klodek4
Co do przepisów po pradziadkach, to jeśli nie jest to tajemnicą to podziel się z nami, my nie rozmawiały i nie robimy tylko trunków, do tego trzeba też zakąski
więc jeśli łaska....
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 21:31
autor: Strong
Nie ma problemu, karpik mówię Wam miazga przechowywany w pokrzywach, zalewa 24h i jest ok. Jutro prześlę dokładnie przepisy .
Jeszcze się pochwalę przepisem na wędzoną pierś z gęsi z maślanką i żurawiną
Re: Wędzarnia Stronga
: środa, 11 mar 2015, 21:54
autor: W_TG
Strong pisze: pierś z gęsi z maślanką i żurawiną
Coraz bardziej Cię lubię
Re: Wędzarnia Stronga
: czwartek, 12 mar 2015, 13:31
autor: klodek4
Czekamy na przepisy, mniam!
Re: Wędzarnia Stronga
: czwartek, 12 mar 2015, 15:42
autor: Strong
Przesyłam jeszcze kilka fotek karpia, jesiotra i piersi gęsi w żurawinie
Przepisy na ryby i pierś prześlę dziś wieczorem
Pozdrawiam
Re: Wędzarnia Stronga
: czwartek, 12 mar 2015, 20:30
autor: ramzol
Masakra, człowieku. Zakładaj temat i ładuj tam przepisy. Np. Wędzone Stronga a gwarantuje ze połowa forum będzie przełykała nadmiar śliny i będzie to jeden z częściej odwiedzanych tematów. Pogratulować
.
Różnica w smaku między beczką a wędzarnią drewnianą jest?? Temat zupełnie obcy, ale beczka już stoi
Re: Wędzarnia Stronga
: czwartek, 12 mar 2015, 22:14
autor: W_TG
To u Ciebie już wiosna?
Szkoda ze na tej imprezie mnie nie było
Ciekaw jeszcze jestem co miałeś w karafkach
Re: Wędzarnia Stronga
: czwartek, 12 mar 2015, 22:47
autor: Strong
Jasne wiosna
, zdjęcia nie są on line dla reszty, będę wędził na święta to zatytułuję Wielkanoc 2015.
Re: Wędzarnia Stronga
: piątek, 13 mar 2015, 10:41
autor: ta_moko
Re: Wędzarnia Stronga
: sobota, 30 maja 2015, 23:46
autor: Szlumf
Strong.
Ogromna prośba o te przepisy pradziadków. Szczególnie na rybki. Za tydzień zaczynam przygodę z wędzeniem a to co zaprezentowałeś mnie po prostu powala.
Przy okazji pytanie do kolegów praktykujących wędzenie.
Czy można jednocześnie wędzić ryby i mięsiwa? Jeżeli tak to jakich zasad się trzymać (umiejscowienie, temperatury itp.)?
Wiem, ze te informacje znajdę na forach wędzarniczych ale nie mam teraz czasu na ich studiowanie.
Re: Wędzarnia Stronga
: niedziela, 31 maja 2015, 09:47
autor: wojs40
Chyba będziesz miał problem z uzyskaniem tych przepisów w ciągu tygodnia, nie dlatego żeby Strong nie chciał ci ich dać lecz dlatego że ostatnio na forum był w kwietniu.
Co do wędzenie nie jestem fachowcem, ale sądzę że nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego wędzenie mięsa z rybami, jednak z całą pewnością ryby będziesz trzymał krócej w wędzarni i w niższej temperaturze, czyli w zależności od projektu wędzarni przy wylocie dymu będzie najniższa temperatura. Tak ja sądzę, może wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni zadymiacze.