Wino z żyta jest czarne
: niedziela, 1 mar 2015, 13:15
Witam.
Na początku stycznia nastawiłem wino z żyta, które uprzednio wypłukałem. 5 kg żyta, 5 kg cukru, trochę kwasku cytrynowego, woda (ok. 20 l), drożdże i pożywka. Początkowo wszystko było dobrze.. Pod koniec fermentacji chciałem sprawdzić jaki będzie mniej więcej smak i okazało się że musiałem dodać 2 kg cukru, ponieważ było mało słodkie (tak więc łącznie było 7 kg cukru). Gdy fermentacja się zakończyła zlałem wino i żyto wyrzuciłem, odstawiłem do klarowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zauważyłem, że wino zrobiło się czarne.. Poczytałem trochę o tym i podobno działa dodanie kwasku cytrynowego w proporcji 1 g/10 l.. Tak więc zrobiłem, ale nie pomogło..
Moje pytanie więc brzmi:
co mam dalej robić z moimi ok. 20 litrami czarne cieczy - 'wina z żyta'?
Na początku stycznia nastawiłem wino z żyta, które uprzednio wypłukałem. 5 kg żyta, 5 kg cukru, trochę kwasku cytrynowego, woda (ok. 20 l), drożdże i pożywka. Początkowo wszystko było dobrze.. Pod koniec fermentacji chciałem sprawdzić jaki będzie mniej więcej smak i okazało się że musiałem dodać 2 kg cukru, ponieważ było mało słodkie (tak więc łącznie było 7 kg cukru). Gdy fermentacja się zakończyła zlałem wino i żyto wyrzuciłem, odstawiłem do klarowania. Po mniej więcej 2 tygodniach zauważyłem, że wino zrobiło się czarne.. Poczytałem trochę o tym i podobno działa dodanie kwasku cytrynowego w proporcji 1 g/10 l.. Tak więc zrobiłem, ale nie pomogło..
Moje pytanie więc brzmi:
co mam dalej robić z moimi ok. 20 litrami czarne cieczy - 'wina z żyta'?