Strona 1 z 1

Alembik z "refining lentil"

: sobota, 3 sty 2015, 15:51
autor: Jakub_Dreptak
Koledzy,

Noszę się z zamiarem kupna większego alembika (mój 10l będę chciał sprzedać) i zastanawiam się nad opcją z "refining lentil". Rozumiem ze jest to coś w stylu dodatkowego deflegmatora. Nie jest to tani dodatek i chcialem zapytać czy ktoś z Was używa takiego ustrojstwa w swoim alembiku. Jeśli tak to podzielcie się proszę spostrzeżeniami. Czy warto to kupować? Czy faktycznie osiągi są o tyle lepsze że wystarczy 1 destylacja przy smakówkach? Czy z kolei nie za mocno "czyści" z aromatów?

Jeśli chodzi o to jak pracuje teraz na swoim alembiku to zawsze robię 2 przebiegi. Pierwszy szybki stripping run do 0% a drugi już wolny z dzieleniem na frakcje. Odbieram do 50%.

Pozdro,
Jakub

Re: Alembik z "refining lentil"

: sobota, 3 sty 2015, 18:04
autor: Zygmunt
To dodatkowo dochładzany wodą deflegmator montowany u szczytu. Wprowadza taką bardzo podstawową formę refluksu. Zbyt mocnego czyszczenia aromatów nie trzeba się bać- zawsze można wody nie podłączyć. Warto natomiast rozważyć montaż termometru nad przystawką- będzie pokazywał co się tam dzieje i na jego podstawie będzie można sensownie regulować przepływ.

Re: Alembik z "refining lentil"

: sobota, 3 sty 2015, 19:26
autor: mirek109
Zygmunt pisze:To dodatkowo dochładzany wodą deflegmator montowany u szczytu. Warto natomiast rozważyć montaż termometru nad przystawką- będzie pokazywał co się tam dzieje i na jego podstawie będzie można sensownie regulować przepływ.
Warto też jeżeli jest taka możliwość zamontować grzałkę elektryczną sterowaną regulatorem.

W moim alembiku gdzie połączenie kotła z deflegmatorem jest uszczelniane wodą z chłodnicy, destyluję tylko raz - bardzo wolno. Doświadczenie i termometr na szczycie deflegmatora podpowiada mi jak ustawić na regulatorze i jak ustawić przepływ wody. Sprawdzam do jakiej wysokości mogę utrzymać chłodnicę i to podpowiada czy przepływ zwiększyć czy zmniejszyć :)
Jestem zadowolony (smaki są różne) bo moc jest odpowiednia (25l wsadu do kotła = 4l gotowego 65%) a i smak i aromat znakomity. Oczywiście smak i aromat można ocenić po minimum 6 miesiącach.

Można % wyciągnąć większe przy wolniejszej destylacji.


PS.
Nie mogę się zabrać za opis mojego destylowania ale obiecuję - zrobię o :)

Re: Alembik z "refining lentil"

: niedziela, 4 sty 2015, 16:18
autor: euphorbia1
Używam "lentil" i polecam gorąco ten dodatek