Półtorak na lata
: środa, 19 lis 2014, 20:21
Witam Szanowne grono. Od dłuższego czasu chodzi za mną miód półtorak. Na jego temat zarówno od momentu produkcji aż po butelkowanie zdobyłem ilość informacji która wydaje mi się być słuszna aby porwać się na produkcję tak zacnego trunku. Jednak to tylko jeden z etapów przez które musi przejść ów trunek. Wciąż mam dylematy na temat zarówno butelkowania jak i leżakowania zważywszy na to iż mam zamiar ten niezwykły napój wystawić na światło dzienne po min. 10 max 20 latach. I teraz pierwsze pytanie czy ktoś z was miał styczność z tak wiekowym trunkiem produkowanym w domowym zaciszu ? Jakie były jego walory aromatyczne oraz smakowe ? Na jakie butelki się zdecydować - wybrać zwykłe butelki szklane czy może zainwestować w kamionkę ? Czym korkować - wybrać korek naturalny czy coś innego? Jaka pozycja butelek - pionowa czy pozioma (domniemam że przy korku naturalnym pozycja winna być pozioma)? Oraz jeszcze jedno pytanie które istotnie mnie męczy mianowicie miejsce spoczynku na okres wielu lat. Myślę o zamknięciu butelek z miodem oraz kilkoma butelkami Okowity różnych rodzajów nalewek oraz mocnych win pod ziemią w głębokości około metra do półtora (ziemia bardzo piaszczysta słabo wilgotna) w drewnianej skrzyni. Mimo że ziemia jest dość sucha to obawiam się jej niszczącej siły na skrzynie a następnie jej zawartość. Myślałem o dokładnym zabezpieczeniu folią jednak czy nie będzie to miało negatywnego wpływu na trunki ? Na dzień dzisiejszy to część pytań które chciał bym zadać by na 40 bądź 50 urodziny móc cieszyć się zacnym reliktem przeszłości jak i wspomnieniami dawnych czasów. Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi oraz zapraszam do rozmowy.