Strona 1 z 1

Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 15:57
autor: Anubis
Zrobiłem w wakacje wino na bazie owoców : Brzoskwinie, nektarynki i morele.
Wino dość mocne, przy zlewaniu starałem się odzyskać z moszczu jak najwięcej wina więc po zlaniu, pakowałem moszcz do filtracyjnej torby i odciskałem. Wino przed zlaniem miało dobry smak, lekko migdałowy przyjemny posmak z racji pestek generalnie b. udane. Nie dawno próbowałem już troszkę wyklarowanego chodź nadal trochę mętnego wina z balona i wino jest jakieś takie dziwne. Nie umiem tego wytłumaczyć, nie jest kwaśne, nie czuć myszą, ma ok 2-3 Blg ale jest jakieś takie mocno szorskie, trochę dziwnie pachnie, czuć mocno alkohol i jak by troszkę nie świeże owoce. Dodałem trochę piro. EDIT: Właśnie przed chwilą pisząc ten post spróbowałem trochę ;) jest znaczna poprawa!!
Wychodzi na to że po zlaniu gdy odciska się owoce trzeba siarkować wino, jest w końcu kontakt z tkaniną, jest osad i stare drożdże na dnie.
Pytanie do was. Czy światło dzienne mocno wpływa na smak i zachowanie się wina które dojrzewa od kilku miesięcy w balonie ? czy może je zepsuć ? mam jakiś b. stary balon bez kosza ( na oko może mieć i kilkadziesiąt lat ) balon stoi blisko okna balkonowego. Czy balon powinien stać w chłodniejszej piwnicy bez dostępu do światła czy temperatura ma tu też znaczenie ? jak jest u was ?

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 16:03
autor: gr000by
Tak, naświetlanie wina + niepełny balon = utlenianie wina. Wino trzymamy w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu w balonie, zalane możliwie pod korek lub wypełniamy wolną przestrzeń za pomocą CO2 (jest o tym na forum winiarskim i u nas też to opisywałem).

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 16:14
autor: ta_moko
Ile trwała fermentacja w miazdze (z owocami)? Bo jeżeli dobrze rozumiem, to trzymałeś owoce do końca fermentacji i dopiero wtedy odciskałeś je w worku filtracyjnym... Jeżeli tak, to utleniłeś wino. I być może czymś zaraziłeś. Za bardzo nie da się tego uratować. Piro juz dałeś. .. Albo szybka konsumpcja, albo do destylacji. Na przyszłość: fermentacja w miazdze trwa kilka, kilkanaście dni. Potem fermentacja odciśniętego soku. Doczytaj o tym, doczytaj co to moszcz, kiedy dodać drożdży itp. Tutaj popełniłeś błąd. Naświetlenie też może mieć wpływ, ale w tym przypadku drugorzędny.

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 16:50
autor: Anubis
Fermentacja trwała za długo ok 2 miesiące. Wino teraz jest akceptowalne, problem znikł. Za 2 tyg kupuję następny balon ok 20L i do niego zleje zawartość i wszystkie wina przeniosę do piwnicy. Czy po zlaniu zastosować jakiś środek stabilizujący wino ? jak wypełnić balon CO2 ? Wiem że wino czasem zasysa powietrze a czasem wypuszcza CO2 przy cichej fermentacji widać to przy zmianach temperatury. Wina robię dosyć mocne więc zarazić je chyba trudno.

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 17:17
autor: JanOkowita
@Anubis

Zaraz mogę być zaatakowany z powodu kryptoreklamy, ale moja rada jest taka: kup książkę, aby móc bardziej świadomie robić swoje produkty.

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 17:25
autor: ta_moko
Pełna zgoda z Janem.
Musisz opanować podstawy. Szczerze mówiąc nie wiem jak Ci doradzić... Robisz to wino trochę po omacku i bez wiedzy. Trzymam kciuki, czytaj.

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 15 mar 2014, 17:52
autor: lesgo58

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: poniedziałek, 17 mar 2014, 19:04
autor: siwy1121
O tym świetle nie widziałem :shock: i sam trzymałem wino na wierzchu, co prawda nie padało na nie bezpośrednio światło słoneczne, ale ciągle w świetle dziennym (w pokoju).

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: środa, 19 mar 2014, 22:08
autor: facet08
Światło przy winie, piwie bardzo szkodzi, nawet leki powinny być przechowywane bez dostępu światła.

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: wtorek, 15 kwie 2014, 22:43
autor: Anubis
Dziś zlewałem wino śliwkowe i po raz drugi to wino owocowe w temacie. Przy zlewaniu nie obyło się bez próbowania a jak!
Wino jest zdrowe, smakuje już normalnie, trochę mu jeszcze brakuje bo ma zaledwie kilka miesięcy ale problem chyba zażegnany. Zlałem do nowego wysterylizowanego balonu firmy Biowin, muszę jeszcze dokupić nowy gumowy korek na rurkę bo wejście do balona jest nie typowe i te które posiadam wyślizgują się z szyjki. Muszę się doszkolić bo wszystko robię po swojemu, kosztuję mnie to mniej pracy a efekty jak widać są różne, z doświadczenia widzę że najtrudniej schrzanić wino aroniowe bo one jest b. odporne jest to dla mnie najłatwiejsze wino. Co innego robić winko z soku a co innego z miazgi i tu właśnie muszę się douczyć :)

Re: Światło padające na balon przyczyną pogorszenia smaku?

: sobota, 12 wrz 2015, 12:30
autor: Chlniencie
Miałem podobny problem ze swym pierwszym wińskiem. Przed zlaniem miało przyjemny aromat i smak (choć robiłem je z syropu do herbaty - wkrótce mam zamiar wypróbować lepsze surowce), czuć było miły zapach drożdży, ale jakiś czas po zlaniu było jakieś takie bez wyrazu. Stało raczej w cieniu, ale być może niezbyt silne oświetlenie też mogło spowodować niekorzystne reakcje chemiczne. Być może oprócz tego nie zabezpieczyłem go dostatecznie dobrze przed utlenianiem.