Strona 1 z 1

Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 04:37
autor: konradd90
Witam,
ostatnio nastawiłem w/w drożdże (2 paczki) na 50l i 14 kg cukru. Po pierwszej destylacji wyraźnie czuć drożdże. Czy jedna paczka drożdży poradzi sobie z 14kg cukru na 50l? Czy jest szansa, że zmniejszy się smrodek przy użyciu mniejszej ilości drożdży?
Gotowałem wcześniej nastaw na Turbo Gulds Old Grand’s, w smaku perfidnie czuć drożdże :/ Z zapachem sobie poradziłem, dodając do drugiego gotowania 2 cytryny i 3 torebki mięty pieprzowej (przyjemny, świeży zapach). Może 3krotne gotowanie poprawi odrobinę jakość?
Krótko praktykuję, dlatego zadaję błahe pytania, a informacje na forum nie są dla mnie wystarczające.
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber - tak i o to chodzi, lecz dążę do wyprodukowania czegoś, po czym mój dziadek stanie oniemiały z wrażenia (on mi jeszcze opowiada o kanie cynowanej...) ;)
W drodze jest keg, głowica aabratek i katalizator miedziany- czy katalizator w pewnym stopniu pozwoli mi otrzymać lepszej jakości produkt? Mam świadomość, że nie będzie to 96%, ale chce otrzymać jak najlepszej jakości produkt. Zanim ktoś skrytykuje ten trunek, to wiedzcie, że w moim regionie jest czymś wybornym na stole wiejskim (a wesele siostry tuż tuż :) ) i chciałbym pokazać wszystkim, że nawet pospolity bimber może być lepszy od tego, który wszyscy pamiętają.

Liczę na pomoc, jeśli coś ważnego przeoczyłem na forum- przepraszam.

Pozdrawiam Konrad

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 07:29
autor: mirek109
konradd90 pisze:
Mam szklany aparat, kolba + chłodnica= bimber
Od czegoś trzeba zacząc. Gdybyś miał w zestawie deflegmator to uważam że smrodki zostały by zminimalizowane. Sprzęt który masz w drodze pozwoli ci rozwinąć skrzydła i dziadek uwierzy w ciebie - kiedy wypijecie Jego zdrowie okowitą dobrej jakości, wykonaną przez ciebie ;)

Jedna paczka wystarczy nawet na potrójną porcję - jeżeli ci się nie spieszy. Zauważyłem że im wolniej (bez skrajności) tym lepszy destylat. Wolno fermentowany, wolno destylowany. Nigdzie się nie spiesz.
Powodzenia

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 07:49
autor: Kamal
Jak dobrze sklarujesz nastaw, to będzie mniej posmaków drożdży. :-)

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 09:17
autor: Pretender
Wolniejszy odbiór, mniejsza moc grzania.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 10:53
autor: PETER29
Tak jak pisali koledzy, czyli dobrze sklarowany nastaw i wolniejszy odbiór powinny pomóc. Jeśli już będziesz miał aabratka z katalizatorem miedzianym i poprawnie przeprowadzisz proces, wszystko zostanie w kotle( smród ) a wyciągniesz samą dobroć. Mówię tu o drugiej destylacji, bo za pierwszym razem stworzysz spiryt ale powiedzmy do wódek smakowych i nalewek.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 15:31
autor: wiking
PETER29 pisze: bo za pierwszym razem stworzysz spiryt ale powiedzmy do wódek smakowych i nalewek.
A kto Ci takich bajek naopowiadał :o , do wódek smakowych i nalewek stosuje się spirytus najwyższej klasy.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 25 lut 2014, 16:08
autor: wlazio18
Witka ja ostatnio eksperymentowałem z tymi drożdżakami i już kilka nastawów mi super przerobiły w około 2 tygodnie w zależności od temperatury otoczenia. Moje proporcje to 56 l wody plus 17 kg cukru i jedna paka drożdży.

Pozdrawiam

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 11 wrz 2014, 09:57
autor: gruby82
Witam,mam taki problem,mianowicie mam 3 butle po wodzie 19l i w nich chce zrobić nastaw.Wyglądało by to tak że wody daje po 15 litrów (keg 50l) proporcjonalnie cukru i teraz pytanie czy mogę przykładowo kupić 2 opakowania drozdzy i podzielić je na trzy porcje na wadze elektronicznej dokładnej do 1g.Bedzie coś z tego czy lepiej zainwestowac w fermentator i robic zastaw z 21-25 litrów??.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 11 wrz 2014, 15:40
autor: Wald
Robiłem w pięciu takich po 15 litrów. Nie ma problemu, dobrze wyszło, ale porcję drożdży rozpuściłem w 5 litrach wody i po 20 minutach dobrze zamieszane dopiero dzieliłem. Mówią, że na sucho może wyjść niejednakowy skład poszczególnych części.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 11 wrz 2014, 16:21
autor: Kamal
W jednej części trafi Ci się, więcej drożdży, a w drugiej wjecej pożywki dla nich. Sposób Walda jest dobrym rozwiązaniem, żeby w miarę równo podzielić drożdże.:ok:

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 11 wrz 2014, 16:44
autor: sokal6
Ja jak robię z jednej paki w kilku fermentatorach to zawsze dziele na sucho i nigdy problemów nie było. Koczą pracę w takim samym czasie.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 21 paź 2014, 14:57
autor: boxer1981228
Witam, właśnie nastawiłem fermentator na Alcotecu 48 Pure. Mam jednak pewien problem, chodzi o temperaturę otoczenia. W dzień nie ma problemu zaczął ładnie pracować przy kaloryferze. Martwię się jednak o temperaturę w nocy. Czasami spada do 17 stopni. Czytałem na forum o różnych sposobach (koce i pasy grzewcze, grzałki akwarystyczne itd.). Niestety niczym takim nie dysponuję. Myślałem o tym aby fermentator umieścić w dużej misce z gorącą wodą, tak ze 30 stopni i co jakiś czas ją wymieniać. Troszkę to kłopotliwe bo będzie trzeba wstawać w nocy co jakiś czas ale to chyba jedyne rozwiązanie na chwilę obecną. Co o tym sądzicie, może macie jeszcze jakieś swoje patenty gdzie nie trzeba używać elektryczności.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam


Edit .
Dzisiaj wieczorem okryłem fermentator kocem na noc. W pokoju tem. spadła do 17 stopni.
Ku mojemu zdziwieniu temperatura pod kocem była 26,5 stopnia.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: środa, 22 paź 2014, 11:46
autor: wawaldek11
Jaka jest temperatura nastawu?

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 23 paź 2014, 14:43
autor: boxer1981228
No temperatura jest taka jaką pokazuje termometr. Teraz staram się aby nie przekraczała 22 stopni.
Sprawdzam co jakiś czas w kilku miejscach na fermentatorze temperaturę za pomocą termometru laserowego.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 23 paź 2014, 19:44
autor: Trener
Gdy drożdże się już rozkręcą to koce, grzałki ani inne wspomagacze nie są im do niczego potrzebne. Ogrzeją się same, a w najgorszym przypadku zwolnią pracę, co bywa nawet dobre. Innymi słowy, nic im nie bedzie jeśli zostawisz je na noc w chłodnym pokoju bez okrycia.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: piątek, 24 paź 2014, 00:31
autor: gruby82
U mnie stoją w piwnicy gdzie temperatura nie przekracza 10 stopni.Nastaw z ok.38l wody,12kg cukru i jednej paczki drożdży.Po 2 tygodniach jest gotowy...Pozdrawiam

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: środa, 19 lis 2014, 15:22
autor: boxer1981228
Witam,
mam jeszcze jedno pytanko, według instrukcji Alcoteca nie wolno używać rurek fermentacyjnych. Jakbym np: nastawił beczkę 100 l to wystarczy, że zabezpieczę ją od góry np. pieluchą tetrową czy lepiej wywiercić jakąś dziurkę w pokrywce i odprowadzić wężem do jakiegoś słoja z wodą?

Dzięki za podpowiedź .

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: środa, 19 lis 2014, 16:35
autor: gr000by
Wystarczy, że położysz pokrywę na otworze, nie musisz jej dokręcać. Jak masz jeszcze muszki owocówki to kawałek materiału (ja stosuję stare bawełniane koszulki, oczywiście czyste) i na to pokrywa.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: środa, 19 lis 2014, 16:48
autor: JanOkowita
I masz je taniej w naszym sklepiku. Występują pod nazwą Szlacheckie 48 lub AD 48. W środku to samo z tej samej fabryki, tyle że bez dwóch pośredników.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 20 lis 2014, 01:48
autor: boxer1981228
Bardzo dziękuję za odpowiedź te bulgotanie doprowadzało mnie do szału . :)

JanOkowita - Wysyłka do mnie byłaby za droga . Szlacheckie 48 są teraz w sklepie po promocyjnej cenie 9,49 zł .Ja kupuję na ebay-u , ostatnio zapłaciłem 2,68 euro (jakieś 11,30 pln) za paczkę i do tego wysyłka była za free .

Pozdrawiam

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 20 lis 2014, 09:59
autor: ramzol
A mi to bulgotanie pomaga się zrelaksować szczególnie jak jest kilka rurek i każdy nastaw robi w innym tempie. Taka Prawdziwa muzyka dla ucha bimbrownika :mrgreen: . Tylko serii przez pierwsze 3 dni nie lubię. Jeżeli nastaw mam w 30l wiadrze to też tylko luźno rzucona pokrywka/przykrywka :roll: A Nastawy zimą (0-6'C garaż) wspomagam grzałką i owijam śpiworem, na to karimata i jest ok.
Chociaż w tym roku zbuduję "termos" z płyt styropianowych :mrgreen: Taki chyyyytry plan :mrgreen:

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: czwartek, 20 lis 2014, 16:42
autor: Zygmunt
Poradzą sobie i bez termosu:)

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: piątek, 21 lis 2014, 03:36
autor: boxer1981228
Sprawdzałem ostatnio temperatury pracy tych drożdży. Też na początku się martwiłem o temperaturę otoczenia i takie tam. Wstawiłem 2 nastawy z alcoteca według instrukcji z opakowania. Po wszystkim okryłem je kocem (wszystko się działo wieczorkiem). Rano temperatura otoczenia wynosiła 17 stopni a pod kocem było 27. Jak kilku moich poprzedników pisało jak już ruszą do boju to nie ma wpływu temperatura otoczenia tylko wydłuża się czas w jakim będzie zeżarty cukier.

Pozdro

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 22 lis 2014, 15:00
autor: tedi255
Witam nastawiłem zacier z 8 kg cukru 21 litrów wody i wsypałem do tego drożdże Alcotec 48, miał powstać zacier o mocy 20% w 21 litrach wody, miało to trwać 5 dni jak pisało w instrukcji. Problem polega na tym, że 5 dni już minęło, zacier nie pracuje i jest bardzo słodki i tu proszę Panów o jakieś konkretne propozycje co dalej. Miałem użyć środka do klarowania, ale nie wiem czy warto. Proszę o jakieś informacje.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 22 lis 2014, 16:04
autor: klodek4
Mierzyłeś blg ????

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 22 lis 2014, 16:51
autor: boxer1981228
A zrobiłeś wszystko według instrukcji z opakowania ? Rozpuściłeś cukier w wodzie o tem. 40 stopni , poczekałeś jak woda ostygnie lub dolałeś zimnej wody żeby temperatura wody wynosiła 25 stopni ??? Bo może wsypałeś drożdże do za gorącej wody i zabiło drożdże .
Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę .

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 22 lis 2014, 17:36
autor: Lootzek
Jeśli celujesz w tak wysoki % NASTAWU, cukier najlepiej dodawać partiami. Do tego ważna jest temperatura otoczenia, by się to nie zagrzało za bardzo. Ewentualnie drożdże mogły być niewłaściwie przechowywane zanim je kupiłeś i straciły na wydajności.

Co z tym zrobić? Przegoń co masz, a jeśli koniecznie chcesz odzyskać pozostały cukier, zmierz Blg dundru po ostudzeniu, dosłódź i zrób na nim kolejny nastaw. Opcja nr dwa, możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 22 lis 2014, 19:17
autor: radius
Lootzek pisze:Co z tym zrobić? Przegoń co masz,
Nic na razie nie goń ;) Przede wszystkim musisz zmierzyć Blg, bo jak drożdże nie ruszyły to w nastawie masz cały cukier. Gdy już zmierzysz zawartość cukru i Blg będzie rzeczywiście bardzo wysokie, to wtedy;
Lootzek pisze:możesz rozbić ten nastaw który masz na pół, rozcieńczyć i próbować zrestartować nowymi drożdżami bądź sprawdzić czy samoczynnie nie ruszy na tych które w nim może jeszcze ocalały ;).

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: niedziela, 23 lis 2014, 17:12
autor: tedi255
Dzięki Panowie, ale nastaw jeszcze pracuje , bo nie zwróciłem uwagi że w pokoju była za niska temperatura a temp. zacieru miała 18 stopni co wydłuża czas fermentacji. Dalej idą bąbelki od dna wiec poczekam aż się skończy i wtedy użyje turbo klar i do destylacji.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: niedziela, 23 lis 2014, 19:16
autor: Lootzek
O, faktycznie. Nie pomyślałem że nastaw mógł w ogóle nie ruszyć. Radius dobrze pisze! :poklon;

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 23 gru 2014, 17:01
autor: boxer1981228
Witam,

Chciałbym się zapytać o końcówkę, tz. balingomierz pokazuje mi już -5 blg ale w próbce i nastawie jest tyle gazu że syczy jak coca-cola.
od 20 minut wstrząsam próbką a ta się nie chce wygazować. Dać mu się jeszcze troszkę odgazować czy klarować i go kotła ????

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 23 gru 2014, 17:08
autor: gr000by
Dopóki nastaw się nie odgazuje, to nie uda ci się go sklarować.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 23 gru 2014, 17:10
autor: boxer1981228
Dzięki za szybka odpowiedź, a może go jakoś zamieszać żeby się szybciej odgazował ? Czy lepiej go zostawić w spokoju niech sobię jeszcze postoi ?

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 23 gru 2014, 17:10
autor: aronia
Sprawdź miernik na wodzie oraz temperaturę próbki. Spróbuj odgazować nastaw i jeżeli jutro nadal będzie musować to jeszcze się wstrzymaj z gotowaniem.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: wtorek, 23 gru 2014, 17:16
autor: boxer1981228
@aronia - sprawdziłem na wodzie pokazuje 0. temperatura próbki dokładnie 20 plus minus błąd termometru 1 stopień(zaraz sprawdzę na gotującej wodzie) . Dobra dzięki bardzo za podpowiedzi w sumie to święta można poczekać ale chciałem puścić coś w wigilię bo jak stary przesąd mówi jak coś zrobisz w wigilię to będziesz to robić przez cały rok .

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 17:31
autor: Zbyszek T
Witam,
Mam paczkę drożdży T48 - niestety tylko jedną.
W zestawie mam beczkę 120 L.
Jaką max objętość (woda/cukier) jedna paczka tych drożdży pociągnie?
Czas nie gra istotnej roli.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 17:40
autor: JanOkowita
40 litrów/10 kg. 2 tygodnie

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 17:47
autor: chprzemo
Ostatnio robiłem beczkę 6 kg cukru i woda do objętości 25l, dałem na bekę 3 wiadra w odstępach po dwa dni. Pierwsze wiadro z drożdżakami dałem 16.05, a 05.06 już miało -3 BLG i zaczęło się klarować.

teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l. Ciekawe ile będzie robiło.

Dodam, że robiłem na Alcotec 48 Turbo Pure.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 21:49
autor: Dave
pełną beczkę można spokojnie zaszczepić jedną paczką, należy jedynie uważać by nie przekraczać początkowego BLG i cukier dodawać w 2 partiach.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 21:57
autor: michal278
Czyli Janie jak myślałem. zamawiasz BLT. Ja mam ze 100 sztuk takich Cobra whisky.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 23:30
autor: HomoChemicus
chprzemo pisze:teraz postawiłem bekę z dawką 4 x 6 kg cukru i woda do 25l
To chyba pomyłka. Żadne drożdże nie tkną 69°Blg.
24kg cukru i 10,6l wody?

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 23:37
autor: scorpio33
Ja rozumiem, że woda do 25 litrów na każde 6 kg cukru?

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: sobota, 20 cze 2015, 23:58
autor: Dave
Wydaje mi się, że koledze chodziło o 4 beczki po 6 kilo w 25 litrach

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: niedziela, 21 cze 2015, 12:30
autor: chprzemo
Źle się wyraziłem- mój błąd.

Postawiłem beczkę do której w odstępach co 2 dni dodawałem wiadro w którym było 6 kg cukru i woda do objętości 25l- takie dawki były 4.

Więc finalnie nastaw ma ok 100L i 24 kg cukru ale jeszcze pracuje- z braku czasu nie zmierzyłem BLG więc konkretniej wypowiem się po zmierzeniu- może uda się dzisiaj to zrobić.

Re: Alcotec 48H Pure- pytania o nastaw i inne pytania

: niedziela, 21 cze 2015, 20:02
autor: Zbyszek T
Ja dzisiaj nastawiłem - 15 kg cukru + woda do 80 litrów... 18 Blg.
Na jednej paczce.
Za tydzień planuję dodać jeszcze 10 kg cukru i woda do 100 l.
Zobaczymy co wyjdzie :-)