Przygotowanie surówki do spożycia
: czwartek, 20 kwie 2017, 13:58
Witam kolegów.
Chciałbym opisać tutaj metodę, którą stosuję przygotowując surówkę do spożycia. Wiadomo druga destylacja albo destylacja metodą 2,5 jest lepsza, ale gdy mamy tylko surówkę i brak możliwości drugiej destylacji a szwagier zapowiada, że będzie za 2 dni i ma ochotę wypić co nieco, to z pomocą przychodzi niżej opisany sposób.
Mianowicie dobrą surówkę tj. dobrze odcięte frakcje przedgonowe i pogonowe, rozcieńczamy do max 45% i bardzo mocno schładzamy w zamrażarce.
Następnie, przy zastosowaniu tuby filtracyjnej wypełnionej odpowiednio przygotowanym węglem aktywnym ( http://alkohole-domowe.com/destylat/ocz ... tywny.html ), wlewamy schłodzoną surówkę (u mnie 2 l ), a przepływ ustawiamy tak żeby cała zawartość spłynęła do pojemnika w czasie nie mniejszym niż 60 min. Tę czynność powtarzamy raz jeszcze. Tak przygotowany roztwór nie ma już praktycznie żadnego zapachu a w smaku dorównuje wódkom sklepowym. Dodaje 2 gramy płatków dębowych francuskich, mocno opiekanych, na litr roztworu i zostawiam w temperaturze pokojowej na dobę. Usuwam płatki z roztworu otrzymując świetny napitek w krótkim czasie.
Chciałbym opisać tutaj metodę, którą stosuję przygotowując surówkę do spożycia. Wiadomo druga destylacja albo destylacja metodą 2,5 jest lepsza, ale gdy mamy tylko surówkę i brak możliwości drugiej destylacji a szwagier zapowiada, że będzie za 2 dni i ma ochotę wypić co nieco, to z pomocą przychodzi niżej opisany sposób.
Mianowicie dobrą surówkę tj. dobrze odcięte frakcje przedgonowe i pogonowe, rozcieńczamy do max 45% i bardzo mocno schładzamy w zamrażarce.
Następnie, przy zastosowaniu tuby filtracyjnej wypełnionej odpowiednio przygotowanym węglem aktywnym ( http://alkohole-domowe.com/destylat/ocz ... tywny.html ), wlewamy schłodzoną surówkę (u mnie 2 l ), a przepływ ustawiamy tak żeby cała zawartość spłynęła do pojemnika w czasie nie mniejszym niż 60 min. Tę czynność powtarzamy raz jeszcze. Tak przygotowany roztwór nie ma już praktycznie żadnego zapachu a w smaku dorównuje wódkom sklepowym. Dodaje 2 gramy płatków dębowych francuskich, mocno opiekanych, na litr roztworu i zostawiam w temperaturze pokojowej na dobę. Usuwam płatki z roztworu otrzymując świetny napitek w krótkim czasie.