Strona 21 z 31

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 12 sty 2018, 19:17
autor: użytkownik usunięty
Dzięki @klepa za uwagi - człowiek uczy się całe życie.. :poklon;
Ale:
ad 5. Tennessee Whiskey zawsze będzie Bourbonem, to nie każdy bourbon będzie Tennessee Whiskey,
(coś tak jak zależność kwadrat-prostokąt :lol: )
Jak zapewne wiesz aby burbon MÓGŁ się nazywać Tennessee Whiskey to musi być przefiltrowany przez węgiel z drzewa klonowego
- a mój nie jest - dlatego napis BOURBON.
Nie używam enzymu anty-lepkościowego bo nie mam nigdy problemu z kleikowaniem, chociaż jak pogotuję dłużej tak jak radziłeś qq z żytem,
może wystąpić taki problem to wtedy użyję (mam zawsze w zanadrzu).
Nie używam beta-amylazy bo nie mam. Zastanowię się przed następnym nastawem nad kupnem, tylko od razu pytanie:
dodajesz ją razem z gluko-amylazą, bo mają taki sam zakres temperatur pracy? :scratch:
ad 2 - 4. dzięki za sposób ale nie robię już zacierów tak rygorystycznie jeśli chodzi o ilości %, wolę dać więcej żyta i jęczmienia,
oczywiście nie schodząc poniżej wymaganego 51% qq - bo wtedy burbon nie wychodzi ma aż "taki słodki".
więc odpada opcja zaoszczędzenia słodu jęczmiennego, choć wiem że teoretycznie jest w przepisie tylko do scukrzenia qq

PS. Przy następnym spotkaniu pozdrowię od Ciebie teściową - choć słowo mamusia mi nie przejdzie przez gardło...
(no chyba że będzie to po kilku głębszych i przerodzi się w mammmusssia :mrgreen: )
i Chwała Bogu że nigdy nie musiałem i nie muszę ją o nic błagać, a po twoim wpisie widzę że wiesz jak to robić :respect:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 9 lut 2018, 09:14
autor: endi251l
Panowie a kto mi powie gdzie można kupić surowce dobrej jakości do przepisów
Najlepiej to żeby wszystko było z jednego sklepu albo od osoby
Możecie podać jakiś link
Z góry wielkie dzięki

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 9 lut 2018, 11:25
autor: wawaldek11

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 9 lut 2018, 11:31
autor: ralphinistrator
Albo źle patrzę, albo pod linkiem, który podałeś, nie ma żadnych surowców do whisky/whiskey... no może poza drożdżami :-)

Jeśli chodzi o kupno słodu to polecam prosto w słodowni. Ja zamawiam w malteurope - co prawda po 25kg, ale przesyłka za free

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 10 lut 2018, 14:15
autor: seneka
Jeżeli chodzi o bourbona woisz sobie w allegro "śruta kukurydziana".Słody do produkcji rudej praktycznie w każdym internetowym sklepie piwowarskim. Tu na ten przykład masz tani słód żytni https://marxam.pl/podstawowe-slod-zytni ... 56,pl.html

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 10 lut 2018, 21:18
autor: Miodeusz
Ja w sprawie JACK DANIELS BLACK LABEL. Napiszcie mi drodzy forumowicze. Ile orientacyjnie trzeba dodać syropu klonowego na 1L ? I czy mogę go dodać do wiórków dębowych podczas leżakowania ?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 15 lut 2018, 19:53
autor: marcinbergich
Witam wszystkich. Jako początkujący mam pytanko odnośnie przepisu na whisky corn. Czy mogę zrobić tak ze w garnku 30 litrów dam dawkę śruty i słodu na 90 litrów zacieru i po przygotowaniu według receptury wleję to do beczki dodając wody do tych 90 litrów? Czy trzeba rozbić to na 3 etapy ?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 16 lut 2018, 00:31
autor: bartek7x2
musisz to podzielić na etapy, nie ma tak łatwo.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 16 lut 2018, 23:26
autor: endi251l
Koledzy mam taki problem
Na chwilę obecną mam za mały garnek no on może ma 25 L max
I chciałem się dowiedzieć bo szukam i nie mogę znaleźć rozwiązania
Więc tak
Skoro przepis jest na 30 albo 35 litrów wody a ja mam 25 litrów to nie da rady tego zrobić
Więc pomyślałem żeby w tym garnku zrobić na max 20 litrów wody a resztę tak jak w przepisie podano wsypać potrzebne surowce
Po zrobieniu tego wlać do beczki i tam dolać resztę wody na którą był przepis i wymieszać

Panowie i kobiety czy takie rozwiązanie będzie dobre czy lipa po całości ???

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 lut 2018, 00:22
autor: gadaka
Przyjmuje się, że stosunek ziarna do wody powinien wynosić 3:1 ale mniejszych ilości nie próbowałem. Możesz na próbę zatrzeć 2,5:1 z zapasem w garnku gdybyś nie mógł mieszać....

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 lut 2018, 08:59
autor: klepa
endi - Niemanie odpowiedniego garnka jest zjawiskiem dość rozpowszechnionym. Metodom rozwiązania tego problemu poświęcono cały osobny temat. http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... ml#p157172

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 19 lut 2018, 09:32
autor: Kamal
Miodeusz pisze:Ja w sprawie JACK DANIELS BLACK LABEL. Napiszcie mi drodzy forumowicze. Ile orientacyjnie trzeba dodać syropu klonowego na 1L ? I czy mogę go dodać do wiórków dębowych podczas leżakowania ?
Tak z 10 ml, a jak będzie Ci za mało w smaku to dodasz więcej. ;)
Tak można podczas moczenia wiórków dębowych.
K.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 09:02
autor: endi251l
Kto robił KILL ME QUICK ???
Może ktoś podzielić się informacjami, może ktoś coś zmieniał w przepisie
Jak smakuje i jak pachnie ???

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 12:10
autor: MalyJack
W temacie dębienia whisky. Do tej pory używałem z powodzeniem palonych palnikiem szczapek dębowych. Wiem, że wiele osob stosuje wiórk z beczek po winie. A tak sobie pomyślałem, że można to odwrócić i te moje szczapki wrzucic do butelki z wiśniówką lub winem, zamknąć i niech sobie leżakuje. I tak też zrobiłem, moczyły się z miesiąc, wczoraj wrzuciłem do urobku i ciekaw jestem czy wpłynie to w dodatni sposob na smak i aromat. Zaznaczam, że część szczapek dalej sie moczy w winczachu. Ktoś coś próbował w tym temacie?

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 15:59
autor: zzibii
Kolego MalyJack pomysł genialny w swej prostocie. Pytanie czy takie wino bedzie pijalne? Jeśli nie to zawsze można je poddać recylkingowi na kolumnie :) Muszę i ja przetestować ten patent.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 19:14
autor: MalyJack
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, szczapki w winie trzymam by je potem wrzucić do destylatu.
Winka do pędu trochę za mało, bo to litrowa butelka. :D

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 21:06
autor: Doody
Ja wrzuciłem szczapki dębowe do destylatu żytniego, które uprzednio przeleżały pół roku w destylacie jabłkowym. Był wyraźny posmak calvadosu w życie. Natomiast mocząc przez miesiąc szczapki w winie i dodając je do destylatu jęczmiennego, nie zauważyłem znaczącego wpływu na smak destylatu.
Dodam tylko, że wino było półwytrawne. Może jakieś cherry albo porto dałoby radę.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 28 mar 2018, 23:31
autor: maniek86
Zdecydowanie porto bo nawet to dostępne od ręki w sklepie da fajny smak. Ciekawe połączenie to porto i nalewka z tarniny. Warto eksperymentować, łaczyłem też rum z nalewka z tarniny a kolega piwowar dodawał szczapki z takich połączeń do piw. Jak sam mówi "petarda" :ok:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 3 kwie 2018, 19:56
autor: adam2216
Odnosnie tego przepisu to receptura jest skalowana na 1KG ? Cyzli procenty sa do 1 KG ?
JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 4 kwie 2018, 06:13
autor: użytkownik usunięty
Na 1 czy 5kg, jaka to różnica??
% to % bez znaczenia na objętość czy wagę.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 15 maja 2018, 14:13
autor: panpodziemia100
Witam.
Jest gdzieś krok po kroku napisane jak zrobić whisky bo czytam temat i tylko fachowe poprawki i stwierdzenia można wyczytać...
Mam kolumnę aabratek 150cm - sprężynki miedziane i stalowe, keg 50L, 2 wiadra plastikowe po 25L - da się na tym sprzęcie zrobić whisky?
Najbardziej by mnie interesowała Jack Daniels.
Dziękuję za ewentualną pomoc.
Pozdrawiam

Re: RE: Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 15 maja 2018, 14:44
autor: użytkownik usunięty
Czytałeś wątek od początku??
4 przepis @radiusa na pierwszej stronie..
Co chcesz więcej wiedzieć?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: wtorek, 15 maja 2018, 20:47
autor: Twonk
Ten przepis jest ok. Jednak ja najpierw rozgotowuję kukurydzę w 80 stopniach przez ok. godzinę w celu rozgotowania. Później studzę do 65 stopni i dodaję słód.
Jak kukurydza była twarda to wydajność miałem niższą.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 21 maja 2018, 08:36
autor: KamilBURBON
Witam czy ktoś pomogłby w ogarnięciu tzn rozwiązania procentowych proporcji Jacka z przepisu wyżej. 80%kukurydzy itp.
Dodam ze chcę na początek zatrzec ok 20l zacieru. Byłbym wdzięczny za pomoc ile to jest 80% kokorydzy itd.
Pozdrawiam

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 21 maja 2018, 10:53
autor: Kamal
8kg kukurydzy, 1,2kg żyta, 0,8kg słodu. Proporcja na 10kg zboża do zacieru.

0,8kg kukurydzy, 0,12kg żyta, 0,08kg słodu. Proporcja na 1kg zboża do zacieru.

Chodzi o ilość danego zboża, przypadającego na całkowitą ilość mieszanki zbóż do zacieru.
Chyba już rozjaśniłem Ci :)
K.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 31 maja 2018, 11:55
autor: Karl1983
A ile ogólnie wody na te 10kg ziaren

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 31 maja 2018, 13:35
autor: użytkownik usunięty
@radius pisze że 5L na każde 1kg zboża.
Ja daje 3,5-4 L/kg zboża wtedy blg mam na poziomie 18:20blg

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: czwartek, 31 maja 2018, 22:09
autor: Karl1983
Dzięki za odpowiedź jestem nowy trochę się gubię jeszcze tutaj pozdrawiam

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: poniedziałek, 4 cze 2018, 13:52
autor: Fiflak
Wciąż pojawia się pomysł zagęszczania zacieru. Odradzam szczerze takie postępowanie. Po mojemu proporcja kilogram śruty na trzy litry wody stanowi dolną granicę. Gęściej, że tak powiem, się już tego dobrze zrobić nie da. Przeprowadziłem próbę porównawczą z dębieniem i dosmaczaniem syropem klonowym burbona.
1. Słój kwadratowy;
Płatki zalane bimbrem o mocy 60%. Po tygodniu rozcieńczenie do 42% wodą mineralną. Stwierdziłem, gdzieś tak po miesiącu, iż trunek zadębił się w stopniu dla mnie optymalnym. Odcedziłem wióry i dosmaczyłem syropem.
2. Słój okrągły;
Tu dosmaczenie syropem nastąpiło razem z rozcieńczeniem do mocy deko ponad 40%, więc zadębiał się już trunek uklonowiony. Oba burbony niezłe wyszły, lecz w przyszłości będę przeprowadzał doprawianie kolejno po sobie.
Najpierw zadębianie a dodatki innego rodzaju dopiero zastosować po odcedzeniu płatków.
Wówczas dokładniej można kontrolować kształtowanie smaku i aromatu samogonu.
Kusi mnie np. burbon z subtelną nutą miodową.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 6 cze 2018, 11:23
autor: michal278
Czy ktoś stosował przy zacieraniu wodę odwarową po cukrowce? Wiem że w jednej z metod produkcji stosuje się dundr, tak jak zresztą przy wujku.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 6 cze 2018, 12:59
autor: Zygmunt
A co miałby wnieść taki odpad? Ducha buraka? :)

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 6 cze 2018, 14:50
autor: mardok
Chodzi tutaj pewnie tylko o aspekt oszczędnościowy, sam nie stosowałem (mało zacierów jeszcze za mną), ale z pewnością nadaję się taki po drugim odpędzie. Z pierwszego podejrzewam, że mogą przejść jakieś niechciane smaki i zapachy.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 6 cze 2018, 15:08
autor: użytkownik usunięty
Albo robimy whisky tak jak sie powinno od początku do końca
(i dotyczy to wg mnie też drożdży)
Albo robimy jakiś buraczno-cukrowy badziew...
Mnie osobiście byłoby szkoda psuć słód..

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: środa, 6 cze 2018, 18:51
autor: radius
:ok: :klaszcze:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 8 cze 2018, 10:20
autor: michal278
Mamy już zagrzaną wodę do 100 stopni, nieżywe drożdże dadzą pożywke. Zrobić chyba muszę test.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 8 cze 2018, 14:31
autor: Zygmunt
A po co dodatkowa pożywka w brzeczce, która jest praktycznie idealnym środowiskiem dla nowych drożdży? Użycie gotowanych, przepracowanych drożdży wraz z wywarem da z pewnością więcej aromatów niechcianych (powstałych m.in. w wyniku autolizy drożdży i lizy termicznej), niż jakichkolwiek porządnych (hmm...karmelu?). Do tego wlejesz w brzeczkę na "dzień dobry" oleje fuzlowe, który nie odparowały z kotła poprzednim razem. Eksperymentować można ze wszystkim, ale warto żeby przyświecał temu jakiś sens.

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 8 cze 2018, 17:11
autor: Darnix
Zygmunt ma 100% racji jeżeli chodzi o dunder (dobrze pisze?) Po pierwszej rektyfikacji, ale czy tak samo zła jest "woda" która zostaje w kotle po rektyfikacji metodą "2,5"? Tam za wiele "śmieci" chyba już nie ma?

Naskrobane z mojego Redmi Note 3 /Tapatalk/

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 8 cze 2018, 19:02
autor: klepa
:klaszcze:

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: piątek, 8 cze 2018, 23:41
autor: michal278
Jeśli taki dunder jest zły, pełen fuzli, to czemu zakwaszamy nim nastaw na rum, czy też wujka Jessego?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

: sobota, 9 cze 2018, 11:55
autor: Zygmunt
Dla aromatów, których jest w dundrze pomelasowym czy "pokukurydzianym" więcej. Ty chcesz dodawać wodę po cukrówce dla 20gr oszczędności.