Strona 1 z 1

Wino z młóta

: czwartek, 7 gru 2017, 00:47
autor: TotalnyLaik
Witam wszystkich, na samym wstepie chciał bym zaznaczyć że jestem totalnym laikiem w ,,świecie" robienia alkoholi, jakichkolwiek, win czy destylatów bądź piw.
Pracuję w miejscu gdzie mam dostęp do młóta po produkcji różnych piw, ktoś podsunął mi pomysł, że da się z niego coś zrobić. jednak ktoś powiedział destylat, inny wino, i tak dalej. Próbowałem poszukać informacji jednak ciągle nie jest dla mnie jasne co da się z tym zrobić (o ile cokolwiek) i jak.
Jakie są wasze opinie nt. wytworzeniu wina albo innego alkoholu z tego surowca oraz opcjonalnie, w jaki sposób to zrobić?

PS. Bardzo was przepraszam jeśli pomyliłem działy bądź temat był powielony n' razy ! Użyłem szukaj jednak wiadomo, człowiek dopiero wrócił z pracy więc mógł dać przysłowiowo dupy ;)

Re: Wino z młóta

: czwartek, 7 gru 2017, 08:42
autor: manowar
http://alkohole-domowe.com/forum/mlotow ... 10847.html

EDIT:
Może troszkę szerzej - wino z młóta to IMO nie jest dobry pomysł. Młóto w zasadzie pozbawione jest już cukrów i większości smaku. Przy młótówce wygotowywałem je by wyciągnąć maksa z tych resztek - przy czym należy pamiętać, że ten zabieg będzie wypłukiwał z młóta taniny, garbniki i pewnie resztki skrobi - a ponieważ gotowanie ubiję enzymy to skrobia już nie zostanie rozłożona. Można tego uniknąć rezygnując z wygotowywania, ale samo wysładzanie da nam praktycznie czystą wodę. Jako baza na wino jak widać tak średnio - ale jako "uszlachetniacz" cukrówki to nawet może być.